Před fotbalovým šampionátem chce Bukurešť 500 autobusů

Stavba sedmi tisíc bytů pro mladé lidi. Projekt páté trasy metra v Bukurešti. Dodávky pro továrny automobilových značek Daimler, Dacia nebo Ford. To jsou jen některé z rumunských příležitostí pro české dodavatele.



Pro české firmy jsou v Rumunsku šance v mnoha odvětvích. Jednu z největších příležitostí představuje stavebnictví. Růst v rumunském stavebním sektoru patří v současnosti k nejvyšším v EU. Probíhá modernizace silnic a železnic, stavba nových průmyslových parků, pokračující expanze obchodních řetězců i projekty občanské výstavby ve velkých městech (vládní program Prima Casa).

Rumunská národní agentura pro bydlení chystá výstavbu sedmi tisíc bytových jednotek k nájemnímu bydlení pro mladé lidi v příštích pěti letech. Projekt bude stát 250 milionů eur a 75 procent z této částky bude spolufinancováno prostřednictvím úvěru na bázi dohody s Radou Evropské rozvojové banky (CEB). Rumunský stát pak přispěje 75 miliony eur. Úvěr je založen na memorandu mezi Rumunskem a CEB schváleném loni v listopadu. Úvěr má splatnost 20 let. Příjemci projektu jsou mladí lidé ve věku do 35 let, kteří budou mít možnost získat později bydlení do vlastních rukou za přijatelnou cenu.

Evropská komise schválila modifikaci projektu páté trasy bukurešťského metra. Projekt je dělen do dvou etap. Na první fázi projektu bylo vyčleněno téměř 200 milionů eur, z čehož 170 milionů je z Evropského fondu pro regionální rozvoj EU.

Na rozvoji dopravní infrastruktury nebo občanské i průmyslové výstavbě mohou české společnosti participovat dodávkami stavebních materiálů a technologií, strojů a zařízení a případně i formou dodávky stavebních prací nebo stavební supervize podle požadavku investora.

Do továrny Daimleru zamířila investice 300 milionů eur

Strojírenský sektor roste v Rumunsku zhruba tříprocentním tempem ročně. Díky poptávce z navazujících průmyslových odvětví mohou české firmy na rumunském trhu uvažovat o možnosti strojírenských subdodávek v rámci různých segmentů.

Především jde o výrobu automobilů. Výrobní závod značky Daimler ve městě Sebes zažívá postupný investiční rozvoj za 300 milionů eur. Významné jsou dále výrobní závody značky Dacia ve městě Mioveni a Fordu ve městě Craiova.

V energetice představují šance dostavba 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Černá Voda, dále modernizace tepláren nebo projekt vodní přečerpávací elektrárny Tarnita – Lapustesti v Kluži za miliardu eur. V chemii a petrochemii jsou to práva na výzkum zásob zemního plynu pro ExxonMobil a OMV Petrom v Černém moři. Příležitosti pak představují také zpracování a těžba nerostných surovin.

Jmenovitě lze díky poptávce z navazujících průmyslových odvětví na rumunském trhu uvažovat o možnosti strojírenských subdodávek v rámci komodit, jakými jsou kovoobráběcí a další CNC víceúčelové a víceosé stroje pro automobilový a letecký průmysl a pro stavbu lodí, strojírenské komponenty a polotovary pro výrobu motorů, převodovek, kuličkových ložisek, další stroje a zařízení pro zpracovatelský a potravinářský průmysl, investiční celky a technologie pro energetiku, OZE i technologie pro kamenolomy, štěrkopískovny atd.

Ve městech existuje s ohledem na zastaralost vozového parku značný potenciál pro strojírenské dodávky technologií pro městskou dopravní techniku (tramvaje, příměstské vlaky, kolejová infrastruktura) a také pro logistiku včetně parkovacích systémů nebo prodejních automatů.

V souvislosti s konáním fotbalového šampionátu EURO 2020 Bukurešť připravuje výběrová řízení na konfiguraci systému městské hromadné dopravy a nákup 500 nových autobusů.

U potrvain klesá dan na pouhých devět procent

Ve velkých rumunských městech roste poptávka po potravinách denní spotřeby, jako jsou pečivo, masné a mléčné výrobky, ovoce či zelenina. Zvyšuje se poptávka po nutričních přípravcích a nápojích. Mimo jiné je to i díky podpoře trhu ze strany vlády, která od 1. června 2015 snížila DPH z potravin z 24 na devět procent! V potravinářském průmyslu a v zemědělství jsou i nadále přítomni zahraniční investoři a z toho plyne související modernizace a rozvoj výrobních kapacit.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Michal Holub, Kancelář CzechTrade v Bukurešti.

• Teritorium: Evropa | Rumunsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme