Přemýšlet hlavou zákazníka – krédo firmy SIKO

Získala jste významné manažerské ocenění. Jaký je to pocit?
Za tím stojí celý SIKO příběh. Z nuly jsme vybudovali síť 53 prodejen a stali se nejsilnějším obchodním řetězcem s koupelnami a kuchyněmi v Česku a na Slovensku. Podnikání jsem hned od začátku postavila na jednoduchých pravidlech – přemýšlet hlavou zákazníka, myslet na druhého v řadě, jít příkladem. Zároveň mít pod kontrolou rovnováhu mezi odvahou a opatrností. To vše postupně přinášelo ovoce. Osobně získané ocenění beru jako velkou čest pro mne, celou moji rodinu i spolupracovníky z firmy, kteří se na ocenění se mnou vydatně podíleli.

S podnikáním jste vlastně spolu s manželem začali už za předešlého režimu. Oč šlo a jaký byl výsledek?
Tehdy to nebylo žádné podnikání. Prostě jsme jen byli zvyklí pořád pracovat. Po návratu z práce jsme – celá rodina – makali dál doma. Pěstovali jsme skalničky, túje, cibuloviny. A prodávali je do zahrádkářské prodejny. Rychlili jsme ve sklepě narcisy a prodávali je na MDŽ. Chovali jsme ovce, ručně stříhali vlnu a prodávali jak vlnu, tak jateční kusy.

„Začali jsme od nuly,“ říká zakladatelka úspěšné rodinné firmy SIKO Jaroslava Valová, která v letošním roce získala titul Manažerky čtvrtstoletí.



Všechny tři děti od malička vše dělaly s námi, i když občas z toho nebyly nijak nadšené. A když se jim třeba nechtělo jít kydat hnůj ovcím, manžel řekl jednoduchou větu: „Jdeme na to a s chutí!“ Díky této práci i díky tomu, že jsme byli šetrní, jsme měli v době revoluce na tehdejší dobu slušné úspory, které jsme použili jako „vstupní kapitál“ do začátku podnikání.

Startuje 7. ročník soutěže Equa bank Rodinná firma roku

Tradičně se uděluje zlaté, stříbrné a bronzové umístění ve 2 kategoriích: Malé firmy (do 50 zaměstnanců, obrat do 10 mil. EUR) a Střední firmy (do 250 zaměstnanců, obrat do 50 mil. EUR). Cena veřejnosti se uděluje bez rozlišení velikosti firmy. Vyhlášení vítězů proběhne tradičně na Dni podnikatelů ČR 10. října 2018 v Praze.

Registrace firem do 7. ročníku soutěže Equa Bank rodinná firma roku 2018

 
Jaké byly vaše začátky? Jak se rodila firma SIKO? 
Začínali jsme od nuly. V době revoluce jsme s manželem neměli nijak zvlášť lukrativní zaměstnání, oba jsme sice byli vysokoškoláci, ale bez členství ve straně a bez vlivných známostí z minulé doby. Byli jsme však nadšení ze svobody, plní chuti pustit se do čehokoliv a naše ekonomické vzdělání bylo univerzální. Náhoda sehrála velkou roli. Manžel na návštěvě potkal člověka, který nabízel obkládačky a vychválil mu, jak se dobře prodávají. Zauvažovali jsme, musím přiznat dost naivně, že to zkusíme.

K obkladačkám jsme nakoupili avii sanitární keramiky a nějaké koupelnové doplňky. Na nákup zboží jsme vybrali veškeré rodinné úspory, a to včetně vkladních knížek dětí (na nichž měly úspory z letních brigád a příspěvky od babiček a dědečků za vysvědčení). Neměli jsme ani tušení, že by se naše podnikání mělo rozrůst mimo naši obec Čimelice. V podstatě jsme spoléhali na to, že kolem naší malé prodejny u frekventované silnice jezdí plno Pražáků na jih, což nám mělo pomoci v odbytu. Podnikání otočilo náš dosavadní život naruby. Veškerá „domácí“ pracovní aktivita se nasměrovala do práce ve firmě. Se vší vehemencí a důsledností. Vlak se rozjel a už z něho nešlo vystoupit.

Podařilo se vám tedy do firmy zapojit i rodinné příslušníky. Předáte jim jednou podnik?
Od samého začátku, přesněji od března 1991, byly do chodu firmy zapojeny jak děti, tak s rostoucí firmou i další rodinní příslušníci. Synové byli ve věku 18 a 20 let, oba studovali. Při studiu pracovali ve skladu, prodávali v prodejně, rozváželi zboží. Dceři sice na začátku podnikání ještě nebylo ani čtrnáct let, ale hned po příchodu ze školy už musela balit balíčky s dobírkami, pomáhat s administrativou, psát na stroji faktury, chodit prodávat.

Všichni jsme v tom byli od prvního dne. Předání se nám podařilo velmi dobře zvládnout. Prostřední syn před třemi lety po mně převzal roli generálního ředitele. Nejstarší syn je odjakživa vizionář, proto je ředitelem pro strategii. Dcera plní mateřské povinnosti, je předsedkyní dozorčí rady a vede rodinnou kancelář. Já se nadále zúčastňuji strategických jednání společnosti, do chodu firmy aktivně nezasahuji, ale jsem připravena předat rady, pokud jsem o to požádána. 

Jak se vám daří synergie koupelen a kuchyní – nejsou zde problémy s různými módními trendy? 
Zákazníci novou koupelnu i kuchyni často řeší společně. Trendem je, že chtějí mít celý interiér sladěn do stylu, který odpovídá jejich osobnímu naturelu. Proto jsme přišli s nabídkou ucelených stylových řešení, která jsme v Evropě zatím nikde neviděli. A tuto nabídku více než deset sladěných stylových řešení úspěšně rozšiřujeme od koupelen i do kuchyní. Například letošní vyhledávanou novinkou je řešení koupelny i kuchyně ve skandinávském stylu. Velké oblibě se těší i styly Provence, retro, romantický či přírodní.

V koupelnách jsme jedničkou na trhu a v kuchyních trojkou. Pozici na kuchyňském trhu postupně významně posilujeme. Hlavně díky tomu, že jako jediní na trhu máme kvalitní německé designové kuchyně skladem s možností odebrat je ihned. Navíc jsou jednotlivé skříňky již smontované z výroby, a tím se montáž pro zákazníka stává rychlejší a přesnější. Naši nabídku jsme rozšířili i o interiérové dveře. Nyní probíhá naskladnění jedinečné nabídky kvalitních dveří ve více než 400 provedeních, barvách a rozměrech, a to včetně zárubní. Taková nabídka nemá na našem trhu obdoby.

Nedávno jste dokončili první bytový dům. Hodláte v developerské branži pokračovat? 
Nejedná se o byty „na prodej“, ale o nové byty k nájemnímu bydlení. Loni dokončený unikátní projekt nájemného bydlení Luka Living s 215 nájemními byty na stanici metra Luka získal již několik prestižních ocenění. Otcem myšlenky zrealizovat takový projekt v Čechách byl nejstarší syn Víťa.

Bylo mu jasné, že zde opravdu kvalitní nájemní bydlení chybí. Není to jen o pronajmutí holého bytu – do našeho bytu se můžete nastěhovat doslova jen s igelitkou s pár osobními věcmi. Byty jsou kompletně vybavené nábytkem, spotřebiči, nádobím, příbory, lůžkovinami, pračkou, televizí a jiným. Víťa se inspiroval v Americe, kde je kvalitní nájemní bydlení daleko víc rozšířené.

Co vám osobně nyní přináší největší radost? 
Po letech práce výhradně pro firmu mám opět čas na práci na zahradě. Založil ji můj otec zahradník, je to pro mne silné osobní pouto k tomuto místu. Užívám si volný čas s rodinami svých dětí. Podnikáme společné výlety, v zimě jezdíme na lyže. Mám ráda nordic walking, a když mám čas, s chutí vyrazím kolektivně na procházky po čimelickém okolí. A věřte nevěřte – s chutí nacvičuji v Sokole cvičení žen „Cesta“ pro letošní všesokolský slet! Nacvičuje i moje sestra Jana a neteř Tamara. S chutí se vracíme ke kořenům a tradicím naší rodiny, vždyť otec býval náčelníkem Sokola a byl velký vlastenec.

Ing. Jaroslava Valová (71)

Zakladatelka a dlouholetá ředitelka firmy SIKO vystudovala Provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Českých Budějovicích.


Převzato z časopisu Profit. Autor článků Ivo Bartík.

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme