Program přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem byl zahájen

Nový program přeshraniční spolupráce mezi Rakouskem a Českou republikou byl zahájen 7. ledna 2016. Pro žadatele se otevírá monitorovací systém programu. Lze již vyplňovat a překládat projektové žádosti. V Evropském fondu pro regionální rozvoj čeká téměř 100 milionů eur.



„Programu bude opět podporovat široké spektrum projektů, jejichž společným znakem je jejich přeshraniční dopad na společné území. Projekty zpříjemní život na česko-rakouském příhraniční a prohloubí zase o krok více vzájemnou spolupráci mezi oběma státy,“uvedl Zdeněk Semorád, náměstek ministryně pro sekci evropských programů.

Podporovány budou projekty v oblasti výzkumu, technologického rozvoje a inovací (12,5 mil. EUR), ochrany životního prostředí a zhodnocení kulturního a přírodního dědictví (45,4 mil. EUR), rozvoje vzdělávání a kvalifikace pro využití potenciálu lidských zdrojů v přeshraničním území (13,7 mil. EUR) a projekty podporující spolupráci institucí a rozvoj komunit v příhraničním území (20,4 mil. EUR). Celkem je tak na podporu projektů připraveno 97 mil. EUR prostředků ERDF. 

K zahájení je pořádána v pátek 8. ledna  2016 ve Znojmě společná konference. Tato akce je pořádána pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj jako národního orgánu programu ve spolupráci se zemí Dolní Rakousko, jako sídlem řídícího orgánu programu.

Na programu budou informace o úspěších z období 2007-2013, tak informace o struktuře a obsahu nového programu spolupráce pro období 2014-2020. Prezentován bude například i projekt „Zahradní terapie“, díky kterému dochází k tělesné a duševní aktivizaci znevýhodněných osob v zahradě a podpora jejich integrace do běžné společnosti. Podporu vzájemné česko-rakouské spolupráci přijedou vyjádřit i zástupci krajských samospráv. Pozvání přijali také velvyslanci obou zemí. 

Webové stránky programu: www.at-cz.eu

• Teritorium: Evropa | Rakousko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme