Rodinná firma roku 2016: Uspěli cukráři, stavaři i výrobci implantátů

Pátý ročník soutěže Equa bank Rodinná firma roku, kterou pořádá Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), zná svého vítěze. Stala se jím společnost Ollies dorty s.r.o., která vyrábí a prodává cukrářské výrobky.



Na druhém místě se umístila stavební firma Navláčil, která se zaměřuje především na realizaci staveb „na klíč“. Třetí místo získala společnost Beznoska, jejíž výrobní sortiment tvoří implantáty, nástroje a operační pomůcky určené pro potřeby ortopedie a traumatologie.

Cenu veřejnosti si letos odnáší firma Gumex, která vyniká v oboru průmyslových hadic a produkci těsnění na míru. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo 15. listopadu při příležitosti Dne podnikatelů České republiky. 

Zástupci rodinné stavební firmy NavláčilOcenění Equa bank Rodinná firma roku 2016 se uděluje již pátým rokem úspěšnému malému či střednímu podniku s rodinnou tradicí. O vítězi rozhoduje odborná porota složená ze zástupců Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Equa bank (generální partner) a partnerů soutěže, společností LeasePlan, Deloitte Advisory, Amway a mediálních partnerů magazínu Profit, portálu BusinessInfo.cz a Trade News.

Rodinné podniky jsou odolnější

„Význam rodinných firem pro naše hospodářství je zcela zásadní. Mají delší životnost, jsou odolné v krizích, jsou stabilními a čitelnými obchodními partnery a v případě cílené podpory u nich nehrozí, že s nabytým know-how utečou třeba do Asie,“ říká předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

„Plní rovněž klíčovou roli v obslužnosti regionů. Jsou vizitkou každé stabilní ekonomiky, a proto jim naše asociace vytváří cílenou podporu. Soutež Equa Bank Rodinná firma roku se stala již tradicí a nás těší, že každý rok objevíme desítky dalších šikovných rodinných podniků, které můžeme zařadit do soutěže,“ doplňuje.

Vítěze vybrala odborná porota na základě souboru ekonomických, ale i neekonomických kritérií, jakými jsou například růst obratu v posledních pěti letech, příspěvek k zaměstnanosti v regionu (počet zaměstnanců), počet generací vlastníka zapojených do podnikání, politika sociální odpovědnosti a celkový podnikatelský příběh.

„Osobně mě velice těší, že zájem o soutěž Equa bank Rodinná firma roku ze strany firem i veřejnosti rok od roku stoupá. Do letošního ročníku se přihlásily jak firmy, které se hlásí opakovaně, tak i desítky nových,“ upozorňuje další člen poroty Luboš Janoušek, ředitel prodeje segmentu malých a středních podniků Equa bank.

Oceněné firmy pro rok 2016

1. místo – Ollies dorty, s.r.o.

V roce 1999 založila v kuchyni panelákového bytu Olga Gondková spolu se svým manželem Ivem cukrářskou firmu. Pro úspěch rodinného podniku byly děti zakladatelů ochotny zanechat studií na vysoké škole. V současné době provozují tři cukrárny a jedno bistro. Výrobu cukrářských výrobků doplňují cateringové služby. Produkty společnosti Ollies si získaly oblibu i za hranicemi Moravskoslezského kraje, a to na Slovensku a v Polsku. K obchodním úspěchům rodině Gondekových dopomáhá dalších 88 pracovníků.

Více v článku Dorty Ollies znají lidé v Ostravě i Olomouci. Nově míří do Polska i do Prahy.

2. místo – Navláčil stavební firma, s.r.o.

Přesně před 20 lety založil pan Martin Navláčil svou stavební firmu. Zprvu se věnoval výstavbě rodinných domů. Nyní firma vystupuje jako generální dodavatel pozemních staveb a mezi její hlavní činnosti patří výstavba průmyslových objektů, administrativních budov, bioplynových stanic, výrobních a skladových hal. Počet zaměstnanců se vyšplhal na 190. Ve společnosti působí nejen tři synové pana Navláčila, ale také jeho širší rodina.

O firmě si přečtěte v článku Stavební firma Navláčil rostla i v krizi, díky většímu zapojení rodiny.

3. místo – Beznoska, s.r.o.

V roce 1991 Stanislav Beznoska uspěl v privatizaci kladenské společnosti Poldi SONP. Tím se začala psát historie firmy, která převzala veškerý stávající majetek bývalé dílny „Chirurgie“ firmy Poldi, včetně výrobního programu i všech zaměstnanců. Aktuální výrobní sortiment tvoří implantáty, nástroje a operační pomůcky určené pro potřeby ortopedie a traumatologie. Mezi stovkou pracovníků nalezneme zetě a mladší dceru pana Beznosky ve funkci jednatelů, na řízení firmy se podílejí rovněž oba vnuci.

Prodrobnosti najdete v textu Na začátku byla potřeba hlavně odvaha, teď inovace.

Cena veřejnosti – Gumex, s.r.o.

O firmě si přečtěte v článku Strážnická firma Gumex vsadila na férovost a zapojení celé rodiny.


Dále k soutěži:

Doporučujeme