Salvador vedl válku i kvůli fotbalu

Malinký Salvador patří k nejhustěji zalidněným pláckům na západní polokouli. Na ploše velké sotva jako Morava se mačká přes šest milionů lidí. Na kilometr čtvereční tak připadá 300 obyvatel.



Malou zemi ale stihly v minulosti velké problémy. Od sedmdesátých do devadesátých let tu zuřila občanská válka levicových partyzánů a provládních jednotek. Do brutálního konfliktu, který stál život 70 tisíc lidí, více či méně utajeně zasahovaly i Spojené státy, Kuba a Sovětský svaz. Malý Salvador se tak stal hřištěm, kde si vyřizovaly účty mocnosti studené války.

I po oficiálním skončení občanského konfliktu je v zemi násilí na denním pořádku. Během války se totiž dostalo mezi lidi obrovské množství zbraní, což vždycky zvedá kriminalitu. Do Salvadoru se také vrátily pouliční gangy, které vznikly v osmdesátých letech z emigrantů ve Spojených státech. Ty vyplnily mocenské vakuum a mnohé oblasti v podstatě samozvaně kontrolují. Loni vygradoval mnoha vraždami mocenský boj dvou obávaných klanů Barrio 18 a Mara Salvatrucha.

Do moderních dějin násilí v Salvadoru spadá i tak absurdní konflikt, jakým byla takzvaná Fotbalová válka. Ta ukázala, že kvůli náboženství jménem fotbal dokážou Latinoameričané vytáhnout i s armádou do bitvy. Šlo o krátký konflikt v roce 1969. Tehdy se vyhrotilo dlouhodobé napětí mezi Salvadorem a sousedním Hondurasem. Po zápase jejich národních týmů v kvalifikaci na mistrovství světa začaly násilnosti, které vedly až k invazi pravidelné salvadorské armády na území Hondurasu. Boje trvaly naštěstí jen 100 hodin a pak bylo uzavřeno příměří.

Po všem násilí zůstává Salvador v přetrvávajícím útlumu. Ekonomika je ve vleku Spojených států. Dokonce i salvadorská měna colon je už jen oficiální platební jednotkou, z oběhu ale byla stažena a reálně se dnes v zemi platí americkým dolarem. Pro zahraniční firmy je pozitivem rozvoj už 17 zón volného obchodu, kde jsou investoři osvobozeni od daní po celou dobu působení a kde pracuje už 60 tisíc Salvadorců.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade.

• Teritorium: Amerika | Salvador | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme