SPECIÁL: Sankce EU proti Rusku – informace pro exportéry

České firmy podnikající v Rusku čelí obtížné situaci díky uvalení sankcí EU na Rusko kvůli krizi na Ukrajině a následné ruské odvetě. Pro české podnikatele jsme proto připravili tento speciál. Najdou v něm nejen aktuální zprávy o vývoji situace, ale také řadu praktických informací od ministerstev a jejich institucí, které mohou exportérům pomoci, včetně důležitých kontaktů.

Praktické informace a kontakty  –  Související informace

Praktické informace a kontakty

Regionální aktivity CzechTrade v Rusku jako reakce na aktuální situaci (2015)

CzechTrade v roce 2015 pružně reagoval na situaci na Ukrajině a v reaci na uvalené sankce na Rusko pomáhal realizovat konkrétní regionální opatření pro české podnikatele orientující se na zmíněné trhy. (Vydáno 3.6.2015)

Unie schválila nové sankce proti Rusku

12. září vstoupil v platnost nový balíček sankcí Evropské unie proti Rusku. Členské státy EU se současně dohodly na tom, že budou průběžně posuzovat uplatňování mírového plánu na základě hodnocení situace Evropskou službou vnější akce. (Vydáno 15. 9. 2014)

Informace o zákazu nákupu zahraničního spotřebního zboží vládou Ruskéfederace

Zboží, které od 11.8. nesmějí podle ruské vlády v reakci na sankce EU proti Rusku nakupovat státní zákazníci, zahrnuje mj. textil, oděvy, výrobky z kůže, kožešin, obuv a příslušné suroviny, polotovary apod. (Vydáno 27. 8. 2014)

Omezující opatření vůči Krymu a Sevastopolu

Rada Evropy rozšířila své původní nařízení, které omezuje dovoz zboží pocházejícího z Krymu nebo ze Sevastopolu v reakci na jejich protiprávní anexi. (Vydáno 26. 8. 2014)

Ruský zákaz dovozu zemědělských a potravinářských produktů

Ruský prezident Putin podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly sankce proti Rusku. Co všechno dekret „zakazuje či omezuje“? (Vydáno 21. 8. 2014)

Sankce EU proti Rusku: Seznam zakázaných aktivit a zboží

Informace pro vývozce v návaznosti na omezující opatření přijaté EU vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině. Co se na základě sankcí, které EU uvalila na Rusko, nyní nesmí prodávat, dodávat či vyvážet? Jaké služby se nesmějí poskytovat či jaká povolení je nutné získat? (Vydáno 14. 8. 2014)

Sankce EU proti Rusku: Důležité kontakty

Zasáhla krize na Ukrajině, kvůli které EU vyhlásila sankce proti Rusku, vaše podnikání v tomto teritoriu? Potřebujete poradit a nevíte, na koho se obrátit? V tomto článku najdete důležité kontakty, určené právě pro řešení podobných situací. (Vydáno 11. 8. 2014)

 

 

Tip:  www.businessinfo.cz/sankce – přímý odkaz sem

Související informace

Sankce EU-Rusko: Mají smysl?

22. 12. 2015: Sankční politiku vůči Rusku lze považovat za symbol řešení ukrajinské krize. Již od momentu jejich zavedení se však objevují hlasy zpochybňující jejich smysl. Účelem sankcí je naznačit cílovému subjektu nespokojenost s jeho chováním, odradit jej od konání zamýšlených aktivit, případně si vynutit změnu současného stavu.

Reuters: Západ prodlouží sankce vůči Rusku o dalšího půl roku

23. 11. 2015: Západní představitelé se na okraj summitu skupiny zemí G20 dohodli na prodloužení sankcí vůči Rusku o dalších šest měsíců, platit tedy mají přinejmenším do července nadcházejícího roku. S odvoláním na nejmenovaného vysokého diplomata Evropské unie o tom v noci na informovala agentura Reuters.

 

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme