Škoda dodá turbíny mexické elektrárně Empalme

Mexiko hledá ekologicky šetrnou cestu k elektřině. Nová paroplynová elektrárna v regionu Sonora proto použije moderní stroje z Česka.



Prestižní kontrakt letos v Mexiku získala společnost Doosan Škoda Power. Pro konsorcium firem Sener a OHL dodá turbosoustrojí výkonové třídy 300 MW. Také zajistí technickou pomoc při montáži turbín a uvedení do provozu v nové elektrárně Empalme I. Ta vyrůstá ve státu Sonora na severozápadě Mexika. Zprovozněna má být do konce příštího roku.

Podle odhadů totiž poroste na severu Mexika poptávka po elektrické energii v průměru o 3,6 procenta ročně a právě projekt Empalme I by měl zčásti tuto poptávku pokrýt. Provozovatelem Empalme I je CFE, vůbec největší elektrárenská společnost v Latinské Americe.

Český dodavatel zúročil dobrý dojem, který udělal s předchozími dodávkami do Mexika. „V návaznosti na vynikající provozní výkon u projektů v elektrárnách El Sauz a Hermosillo a také proto, že oslavujeme 111 let výroby parních partnerem a můžeme se stát důležitou součástí energetiky v Mexiku,“ uvedl David Zeman, manažer pro Latinskou Ameriku v Doosan Škoda Power. Podle něj je nová zakázka zatím největší instalací pro segment paroplynových elektráren v latinskoamerickém regionu. Konstrukce kondenzační turbíny s přihříváním páry přitom musela splnit náročné požadavky vyplývající z vysokých vstupních teplot páry i náročných požadavků na provoz.

Projekt také potvrdil současný světový trend, tedy přechod od uhelných elektráren k paroplynovým elektrárnám, které dosahují vyšší účinnosti ve spotřebě paliva a jsou šetrnější k životnímu prostředí. Jako nejpokrokovější trh v Latinské Americe jde v čele tohoto trendu právě Mexiko.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade.

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika | Služby

Doporučujeme