SPECIÁL: Írán se otevírá podnikatelům

Po zrušení sankcí dochází k oteplení vzájemných vztahů mezi Íránem a Západem a českým firmám se otevírá lákavý 80milionový trh. Ve speciálu BusinessInfo.cz si přečtěte, jaké jsou perspektivy byznysu mezi Českou republikou a Íránem a co by měli čeští podnikatelé vědět před vstupem na tamní trh.

Praktické informace a kontakty  –  Související informace  –  Dokumenty a prezentace

Praktické informace a kontakty

Obchod s Íránem: Důležité kontakty

Zasáhne zrušení sankcí vaše podnikání v Íránu, nebo chcete naopak vstoupit na tento velký asijský trh? Obraťte se na ty, kteří vám nejlépe poradí.

Investiční příležitosti v Íránu

Jaké jsou investiční příležitosti pro české firmy v Íránu? Obě strany mají zájem rozvíjet spolupráci zejména v energetice, strojírenství, budování infrastruktury, ropném a důlním průmyslu, automobilovém průmyslu, zdravotnictví či zemědělství. Konkrétní příklady kooperace již existují.  (Vydáno 18. 1. 2017)

Írán zaplatil EGAP starý dluh

Íránská centrální banka převedla do České republiky dlužnou částku ve výši 7,5 milionu euro. EGAP by tak mohl znovu začít pojišťovat export do asijské země. (Vydáno 12.1.2017)

ČEB podporuje export do Íránu

Česká exportní banka (ČEB) se připravuje na možné obnovení financování exportu do Íránu. Z pohledu ČEB byl Írán pro exportéry spolehlivou destinací s bezproblémovou platební historií iránských subjektů. (Vydáno 4. 9. 2015)

Perspektivní obory pro české exportéry

  • strojírenství
  • stavebnictví
  • energetika
  • zdravotnictví
  • petrochemie
 

Související informace

Národní výstava otevřela dveře úspěšné obchodní spolupráce

Špičkové české firmy z různých oborů se představily v národní expozici na 16. ročníku mezinárodní strojírenské výstavy Tehran International Industry Exhibition 2016, která se uskutečnila ve dnech od 5. do 8. října 2016 v íránském Teheránu. (Vydáno 12. 10. 2016)

V Íránu rozjelo obchody minimálně 80 českých firem

Díky rušení obchodního embarga se do Íránu valí světová konkurence i české podniky. Už loni vzrostl český vývoz do Persie za jedinou sezonu víc než o třetinu. (Vydáno 7.9. 2016)

Peršané vnímají jadernou dohodu jako své vítězství

Konec sankcí uvítali Íránci v euforii a teď chtějí vytěžit maximum z očekávaného obchodního boomu. (Vydáno 7.9. 2016)

Írán připravuje zelenou revoluci. Šance i pro Čechy

V rámci modernizace energetiky hodlá Írán postavit do roku 2020 pět tisíc megawattů zelených elektráren. Investice čeká od soukromých firem. Mohou mezi nimi být i Češi. (Vydáno 7.9. 2016)

Jak šel čas aneb od sankcí k obrození vztahů

V následujícím textu přinášíme stručný přehled historie obchodních vztahů Íránu se světem, Evropou a zvlášť Českou republikou po zavedení ekonomických sankcí ze strany RB OSN v roce 2006. (Vydáno 25. 2. 2016)

Šance pro Čechy: Írán už nemá být neprobádaným územím

Hic sunt leones (Zde jsou lvi). Takové bývalo v historii na mapách označení neprobádaných končin. Pro české podniky je aktuálně takovým územím Írán. To se má ovšem v blízké budoucnosti změnit. (Vydáno 19. 8. 2015)

 

Tip:  www.businessinfo.cz/iran-special – přímý odkaz sem

Doporučujeme