Společnost ZK-Termochem se prosadila na Balkáně i v západní Evropě

Doménou firmy jsou dodávky pro tepelné a jaderné elektrárny. Jejich útlumu se neobává, ještě řadu let totiž potrvá zájem o zvyšování účinnosti těchto zařízení a omezování emisí. Kromě tohoto segmentu cílí i na rafinerie, spalovny a petrochemické celky.



zk-termochem-bristolCenu pro nejúspěšnějšího klienta vládní agentury CzechTrade si letos v rámci 19. ročníku soutěže Exportní cena DHL Unicredit odnesla pražská společnost ZK-Termochem.

Ta na trhu působí od roku 1993, i když v současné podobě byla zapsána do rejstříku v roce 2002, a zabývá se především kompletní realizací průmyslových projektů. „Prakticky vznikla na zelené louce, ale navazovala na dlouholeté zkušenosti strojírenských inženýrů a dalších montážních zaměstnanců vysílaných z bývalé Jugoslávie, kteří před sametovou revolucí běžně působili na území tehdejšího ČSSR při stavbách a servisních činnostech na průmyslových, energetických a petrochemických zařízeních,“ vysvětluje Zoran Knežević, generální ředitel ZK-Termochem.

Velké projekty na klíč


elektrárna kozienice polskoMezi hlavní činnosti firmy patří dodávky projektů na klíč, které zahrnují vypracování realizační dokumentace, dodávku materiálu, výrobu, montáž a strojní práce, včetně všech souvisejících činností.

Projekty realizuje v tepelných a jaderných elektrárnách, v chemickém a petrochemickém průmyslu i v jiných průmyslových oblastech. Specializuje se zejména na montáž potrubních systémů, tlakových nádob, nádrží, ocelových konstrukcí, tepelných výměníků, topných a chladicích systémů. To vše ve fázi výstavby, výroby, rekonstrukce, generální opravy i údržby.

ZK-Termochem poskytuje v rámci montážních prací komplexní služby zahrnující dodávky lešení, mechanizaci, nátěr a montáž izolací. Společnost zaměstnává přibližně 400 pracovníků a její loňský obrat dosáhl výše 20 milionů eur.

Mezi zákazníky společnosti patří firmy jako ČEZ, Vítkovice Power Engineering, Škoda Power, Škoda Praha Invest, Elektrárny Opatovice, Česká rafinérská, RWE, Siemens, Hitachi Power Systems, Alstom Power Stuttgart a další. „Jsou to renomované společnosti, které u nás i v zahraničí dlouhodobě působí, spolupracujeme s nimi dlouhodobě s výbornými výsledky,“ konstatuje Zoran Knežević.

Přes svoje zaměření na tepelné a jaderné elektrárny se společnost nebojí poklesu odbytu v souvislosti s nástupem obnovitelných zdrojů. V Polsku a na Balkánu se připravuje výstavba několika nových uhelných elektráren a po celé Evropě existuje mnoho starších zařízení, které je potřeba nebo kompletně rekonstruovat nebo revitalizovat,“ zdůrazňuje Zoran Knežević.

Modelovým příkladem je podle něho například obnova elektráren Tušimice a Prunéřov. Důvodem bývá prodloužení životnosti nebo splnění nových ekologických limitů předepsaných EU.

Zkoušejí Bělorusko i Řecko

elektrarna opatoviceSpolečnost tradičně působí nejen v České republice, ale i v Německu, Velké Británii, Polsku, Rusku a v balkánských zemích jako je Srbsko, Černá Hora nebo Bosna a Hercegovina. Export tvoří přibližně 70 procent obratu společnosti.

Právě v Bosně a Hercegovině uzavřela společnost v roce 2016 kontrakt za několik milionů eur. Díky čemu se v regionu prosadila? „Nejvíc díky dobré znalosti místních podmínek a schopnosti naší firmy reagovat dobře a včas na všechny požadavky klienta,“ konstatuje Zoran Knežević. „Nejtěžší je vždy pochopit, jak obchod v takovém státu funguje a být velmi flexibilní. A to my jsme,“ dodává Zoran Knežević.

Při vývozu využívá společnost podpory vládní agentury CzechTrade. „Její pracovníci nám velmi pomáhají. Využíváme jejich dobré znalosti místních poměrů a zejména kontaktů,“ podotýká Zoran Knežević. S pomocí CzechTrade se společnost v současné době snaží dostat na běloruský a ukrajinský trh, ale také na příklad do Řecka.

Dalibor Dostál 

Doporučujeme