Startup neprorazil s aplikací pro radnice, dnes roste díky programům na míru

Brněnská společnost FlowUp se zaměřuje na aplikace a další software vyvíjený pro zákazníky. Tento obor je stále perspektivnější s tím, jak se různé aplikace prosazují do dalších oblastí života lidí.



Brněnská společnost FlowUp vznikla teprve před rokem. V současnosti dodává software pro významné firmy v Česku i na Slovensku. „Firma vznikla na začátku roku 2016 a u jejího zrodu jsme stáli jako tři kamarádi, kteří společně jezdili po všemožných programátorských soutěžích. Občas jsme i něco vyhráli,“ vzpomíná Albert Uchytil, který se do podnikání v oblasti programování pustil spolu s Peterem Malinou a Vojtěchem Maškem.

Začátky nebyly pro trojici programátorů lehké, protože neměli žádné předchozí zkušenosti s podnikáním. „Vyvíjet software nás baví a nacházíme smysl v budování vlastní společnosti. Navíc je velice dobrý pocit, když u vás zaměstnanci pracují rádi,“ vysvětluje Albert Uchytil, proč se rozhodli do neznámé sféry pustit. „Na začátku bylo nejtěžší vůbec začít. Hodně dlouho jsme si říkali, že bychom chtěli začít podnikat, ale nějak ne a ne začít. Nakonec jsme prostě začali,“ popisuje Albert Uchytil.

Rozjezd v akcelerátoru

S rozjezdem společnosti pomohlo působení v akcelerátoru JIC Starcube. V něm se od roku 2010 rozběhlo už 62 startupů, které vytvořily přes 100 nových pracovních míst a získaly investici v souhrnné hodnotě více než 122 milionů korun.

V rámci akcelerátoru firmy procházejí třemi měsíci nabitými poznatky, workshopy a setkáváním s mentory. Získávají výhody a finanční podporu na testování a prototypování, právní nebo daňové služby, marketing i uhrazení cestovného a ubytování. V minulosti akcelerátorem prošly dnes úspěšné firmy jako například GINA, Skypicker, Reservio nebo Videoflot.

Překonali slepou uličku

albert uchytilNe vždy však jsou cestu k úspěchu přímočaré. Své o tom vědí i ve FlowUp. I přes svoje mládí si firma vyzkoušela, jaké to je narazit na konec slepé uličky. Vyvinula aplikaci City Ideas zaměřenou na propojování radnic s jejich občany. S její pomocí měli mít lidé možnost napsat zastupitelům, co je v obci či ve městě trápí, ale i navrhovat řešení problémů a podílet se na nalezení východiska spolu se svými spoluobčany. City Ideas tak měla být aplikací, která spojí výhody moderní samosprávy a skvělé nápady občanů.

Výhodou aplikace mělo být jednoduché řešení, takže se lidé mohli podílet na chodu města s pomocí několika kliknutí. I když využití aplikace bylo velmi široké, od upozornění na rozbitou lavičku po vytváření města jako příjemnějšího místa pro život, nakonec se tento projekt neuchytil.

„Tento projekt byl pro nás slepou větví a opustili jsme jej více než rok zpátky,“ potvrzuje Albert Uchytil. Pro firmu bylo ale cennou zkušeností, že se i v této situaci dokázala zorientovat a zaměřit se na segment, který je pro ni ziskovější a perspektivnější.

„V dnešní době se soustředíme na budování sehraného týmu vývojářů, se kterým bude snazší vytvořit rychle prototyp nějakého produktu. V současné době nás primárně živý zakázkový vývoj software. Během necelého roku jsme vyrostli ze čtyř lidí na dvacet,“ popisuje další směřování firmy Albert Uchytil.

Důraz na jednoduchost

Co je největším přínosem jejich řešení? „Umožníme dokončení softwarových projektů rychleji a s vysokou kvalitou zdrojových kódů,“ popsal Albert Uchytil, v čem jeho firma vyniká nad konkurencí. „Žádná výzva pro nás není dost velká a žádný detail příliš malý,“ dodává šéf společnosti.

Důležitý je přitom podle něj důraz na snadnou ovladatelnost programů a aplikací. „Nejsme jen parta designerů. Vytváříme účinné byznys nástroje s důrazem na jednoduché ovládání,“ konstatuje Albert Uchytil.

Mezi jejich zákazníky figurují společnosti s globální působností. „FlowUp je tým nadaných geeků, kteří pro nás proměňují složité problémy v jednoduchá řešení,“ popisuje Lukáš Nevosád, spoluzakladatel společnosti Sygic Travel, která poskytuje aplikaci pro plánování dovolené a vytváření cestovního průvodce. Ta navazuje na známou navigaci Sygic, kterou ve světě používá na 150 milionů řidičů.

„Od začátku našeho společného projektu byla kombinace profesionality a kreativity na vysoké úrovni. Rychlé a efektivní řešení spolu s vysokou úrovní jak v komunikaci, tak ve vývoji je to, co definuje FlowUp,“ připojuje Martin Laub, spoluzakladatel společnosti Esec, působící v oblasti internetové bezpečnosti.

FlowUp vyvíjí software například také pro Easycon, který vyvíjí chytrá zařízení pro domácnosti, od chytrých meteostanic po „krabičky“ umožňující šetřit spotřebu energie.

Vzhledem k tomu, jak programy a aplikace stále více prostupují do běžného života lidí, nemusí se ve FlowUp obávat nedostatku zákazníků ani do budoucna.

Dalibor Dostál

Doporučujeme