Stavební firma Navláčil rostla i v krizi, díky většímu zapojení rodiny

O založení společnosti rozhodlo náhodné setkání s belgickými turisty. Po rodičích začali ve firmě působit i tři synové. Společnost se zaměřuje na soukromé investory. Většímu rozvoji a kondici brání příliš komplikovaná legislativa.



clenove rodinne firmy navlcilPřesně před dvaceti lety, na popud návštěvy belgických přátel, kteří vlastnili rodinnou stavební firmu, se Martin Navláčil starší rozhodl podnikat v tomto odvětví. Jeho cesta k podnikání přitom vlastně začala ještě před revolucí roku 1989. Tehdy se jednoho letního dne mladičká paní Navláčilová procházela v kroji po Bánově, když ji zastavili turisté z Belgie. A požádali ji, zda by se s nimi nevyfotila.

Jak se pak ukázalo, Belgičané vlastnili stavební firmu a tak se Navláčilovi, kteří se s nimi skamarádili, mohli ještě před revolucí podívat, jak se byznys v tomhle odvětví dělá. „Získali jsme tam tak skvělou inspiraci, jak taková stavební firma může fungovat. Již před revoluci jsem pracoval u jedné z velkých stavebních firem ve Zlíně, a tudíž byla má volba pro podnikání jasná,“ vzpomíná Martin Navláčil starší na začátky své podnikatelské dráhy v roce 1992. „Nejtěžší byl pro nás začátek s nulovým vstupním kapitálem. V té době jsme měli k dispozici pouze míchačku ze stavby našeho rodinného domu,“ doplňuje Martin Navláčil starší.

Firma se vyvíjela postupně, Navláčilovi nic nezískali v privatizaci. Nejprve čtyři roky fungovala jako fyzická osoba, od roku 1996 se pak přeměnila na společnost s ručením omezeným.

V současnosti ve společnosti působí jeho tři synové. Nejstarší Jakub, jednatel, je technickým ředitelem. Prostřední Pavel, též jednatel, je vedoucím výroby. Nejmladší Martin má pak na starosti obchodní úsek. Maminka Jaroslava, nyní už v důchodu, ve firmě dříve působila jako ekonomka. Ve firmě je pak zaměstnána i širší rodina na různých pozicích: stavbyvedoucí, personalista, manažer zakázky, elektro, řidič a architekt.

Čtyřikrát více zaměstnanců

Ještě před šesti lety firma zaměstnávala padesát pracovníků a realizovala především výstavbu rodinných domů. V té době přišel do firmy nejmladší syn Martin a začal se více věnovat obchodu a oslovovat investory větších projektů. Ve svém snažení byl velice úspěšný, což potvrzuje zisk několika ocenění v mnoha profesních soutěžích. K tomu jim nyní dopomáhají téměř dvě stovky kmenových zaměstnanců.  „Což není ve stavebnictví obvyklé,“ doplňuje Martin Navláčil starší. Většina firem v oboru totiž spolupracuje s agenturními pracovníky nebo formou švarcsystému nabírá na stavby „živnostníky“ jako fyzické osoby.

Získávat větší množství stavebních zakázek a nové pracovníky se společnosti přitom dařilo v době, kdy na trhu panovala krize, která právě na tento obor dopadla velice těžce. V tu dobu se nejvíce projevilo to, že je firma zaměřena pouze na soukromé investory a svou práci dělá dobře a kvalitně. I v posledních dvou letech se firma zaměřovala v prvé řadě na rozšíření služeb pro zákazníky. V roce 2014 vzniklo nové oddělení projekce, na konci roku 2015 pak také oddělení developmentu.

zakladatele rodinne firmy navlacil manzele navlaciloviDalší opatření se ve firmě zaměřila na zefektivnění procesů a zkvalitnění kontraktačního řízení. To, že se jí to daří, dokazuje také fakt, že i přes snížený obrat oproti roku 2014 se v roce 2015 zdvojnásobil čistý zisk. V současnosti je obrat firmy kolem 500 milionů korun.

I když krize jako taková minula, právě stavebnictví zatím příliš neožilo. Firma se potýká s každodenními těžkostmi se sháněním práce. Odvětví stavebnictví se totiž stále potýká s nízkými maržemi a velkou konkurencí na trhu.  „Složité období je pro nás stále. Od roku 2008 se nám podařilo zvyšovat obrat především díky kvalitnímu dílu a také tomu, že našim cílovým zákazníkem byl a stále je privátní sektor,“ konstatuje Martin Navláčil starší. Důvod, proč obor nenabral dech stejně jako jiné hospodářské sféry, podle něj není jen ekonomický. „Z našeho pohledu není dobře nastaven legislativní proces pro přípravu a zahajováni staveb. Změna v této oblasti by stavebnictví velmi pomohla,“ zdůrazňuje Martin Navláčil starší.

Příliš dobře podle něj nefunguje ani podnikatelské prostředí jako takové. „Bohužel musíme konstatovat, že ve srovnání se začátkem našeho rodinného podnikání výrazné zlepšení nepozorujeme, spíše naopak,“ doplňuje Martin Navláčil starší.

Předání firmy se blíží

Firmě se daří nejenom více vydělávat a dávat práci většímu počtu lidí. Za sebou má také úspěchy v soutěžích Stavba roku Zlínského kraje, Baumit Fasáda roku či Vodafone firma roku. Pravidelně se také umisťuje v první desítce nejúspěšnějších stavebních firem MID-TOP STAV. Největší radost pak měli Navláčilovi ze zisku ocenění Stavební firma roku 2011 v kategorii střední firma do 250 zaměstnanců za celou Českou republiku.

Letos navíc společnost obsadila druhé místo v soutěži Rodinná firma roku. V čem má podnikání touto formou výhody?  „Lišíme se tím, že jdeme na trh s vlastním jménem. Obecně jsou rodinné firmy odolnější a stabilnější,“ podotýká Martin Navláčil starší a pokračuje: „S příchodem dalších členu do naši rodiny je potřeba si toto uvědomovat a mít na zřeteli ještě více. Přesto se pořad určíme nesklouzávat k firemním problémům při našich rodinných setkáních. Ne vždy se nám to daří, ale s příchodem vnoučat to jde líp.“

Během příštích dvou let by firmu chtěl předat svým synům. Směřování společnosti by i poté mělo zůstat zachováno. „Vizí společnosti je stále vytvářet kvalitní dílo a možnost nabízení hotového produktu zákazníkům. Od nalezení pozemku až po předání klíčů k objektu,“ uzavírá Martin Navláčil starší.

Dalibor Dostál

Rodinná firma roku 2016

  1. Ollies dorty s.r.o.
  2. Navláčil stavební firma, s.r.o.
  3. Beznoska s.r.o.

Cenu hlasování veřejnosti získala firma GUMEX s.r.o. Více k soutěži Equa bank Rodinná firma roku.

Doporučujeme