Třídenní návštěva Číny je možná bez víza

Nové letecké spojení do Čcheng-tu zvedne zájem českých firem a turistů o provincii Sečuán i celou jihozápadní Čínu. Zároveň chtějí další čínské firmy investovat v Česku, říká Ladislav Graner, vedoucí kanceláře agentury CzechTrade v Čcheng-tu.



Ladislav GranerV čem spočívá strategická poloha u nás méně známého čínského města Čcheng-tu?
Město i celá provincie Sečuán jsou vnímány jako vstupní brána do jihozápadní Číny. Přesycený trh a tvrdá zahraniční i čínská konkurence převládají v rozvinutých oblastech na jihu a východě země, zatímco v jihozápadní Číně je stále neobsazený prostor. S přímým leteckým spojením mezi Prahou a Čcheng-tu se otevírají značné možnosti pro český export, cestovní ruch a také pro čínské investice.

Míří sečuánské firmy do Česka?
Zájem ze západní Číny o investice v České republice trvá. Příkladem je třeba výrobce televizorů Changhong ze sečuánského města Mien-jang, který plánuje expanzi výroby ve středočeském Nymburce. I přesto, že první česko-čínská průmyslová zóna právě v Nymburce byla slavnostně otevřena jen před nedávnem, již nyní kancelář agentury CzechTrade v Čcheng-tu monitoruje zájem mezi dalšími subjekty z provincie Sečuán i ostatních částí jihozápadní Číny.

Čcheng-tu je blízko turisticky atraktivním místům. Dá se předpokládat, že nový letecký spoj zvedne zájem českých turistů o západní Čínu?
Ano, turistické destinace provincie Sečuán patří mezi nejatraktivnější v celé Číně. Prvními lety z Čcheng-tu do Prahy a také z Prahy do Čcheng-tu přicestovaly recipročně skupiny zástupců předních cestovních kanceláří a médií. Bylo to v návaznosti na cestu delegace Středočeského kraje pod vedením hejtmana Miloše Petery do Sečuánu loni v září. V jejím rámci byla podepsána smlouva o spolupráci mezi Středočeským krajem a Sečuánem v oblasti cestovního ruchu. Pro české turisty s platnou letenkou do třetí země, například při cestě do jihovýchodní Asie, se nabízí příležitost na letišti v Čcheng-tu využít 72hodinového bezvízového tranzitu k návštěvě místních turistických atrakcí.

Které české firmy se už v této oblasti uchytily?
Zahraniční kancelář agentury CzechTrade v Čcheng-tu je nejaktivnější v oborech sklářství, strojírenství, potravinářství, v nanotechnologiích a v letectví. Připravujeme Český letecký seminář 2016 (Mien-jang a Čcheng-tu), akci, která již čtvrtým rokem představuje český letecký průmysl včetně uceleného českého řešení od a do zet. Lákadlem letošního ročníku bude představení českých letounů, leteckého simulátoru a horkovzdušného balonu. České firmy ze širokého spektra oborů sklářského průmyslu budou uvedeny na akci České sklo v Čcheng-tu 2016. Plánovaná je i pec s ukázkou sklářského řemesla. V oblasti strojírenství připravuje provincie Sečuán účast na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2016 v září v Brně.

Jsou v západní Číně odlišnosti v obchodních postupech oproti pobřežní Číně?
Uzavření obchodu v jihozápadní Číně je delší záležitostí. Je nutné navázat nitky osobních vztahů a vzájemné důvěry. Všeobecně platí, že pokud se vyvíjí obchod překvapivě jednoduše, něco je v nepořádku. Znalost angličtiny je v jihozápadních částech Číny zatím velmi malá.

Kontakt do Čcheng-tu

Kancelář v Čcheng-tu je jedním ze čtyř zastoupení agentury CzechTrade v Číně. Do její kompetence patří podpora českým podnikům směřujícím nejen doprovincie Sečuán, ale i do celé oblasti jihozápadní Číny. Vedoucím kanceláře je Ladislav Graner. Email: chengdu@czechtrade.cz.


Z Prahy do Číny za deset hodin

Nová letecká linka spojí přímo letiště v Ruzyni a město Čcheng-tu. Startuje tak zatím nejrychlejší dopravní spoj na čínský trh.

Obchodníci mířící do Číny mají novou variantu dopravy. Po leteckých linkách do Pekingu a Šanghaje budou moci nyní využít i přímé spojení do třetího významného města, západočínského Čcheng-tu. Spoj zajistí tamější letecká společnost Sichuan Airlines. První dva charterové lety se uskutečnily v minulých týdnech. Do budoucna by linka měla létat pravidelně dvakrát týdně, ve čtvrtek a v neděli. Počítá se s klienty z řad obchodníků i turistů.

Po pravidelném zprovoznění linky bude možné letenky kupovat přes cestovní kanceláře nebo internet. Lety zatím budou zaplňovat především cestovní kanceláře. Na lince bude létat Airbus A330 s kapacitou 272 míst. Letenka by měla stát zhruba deset tisíc korun a půjde zatím o nejrychlejší dopravní spojení s Čínou. „Tato nová trasa zkracuje vzdálenost mezi námi na zhruba deset hodin,“ okomentoval zprovoznění linky středočeský hejtman Miloš Petera. Ten doufá, že spojení také dále zvedne zájem Číňanů o návštěvu České republiky.

Počet cestujících mezi Prahou a Čínou dosáhl loni hranice 50 tisíc lidí, meziročně to bylo o 46 procent více. Největší zájem je o Šanghaj, kam směřovala zhruba polovina z nich. Dalšími hlavními destinacemi byly Peking a Kanton.

Roste také počet čínských turistů mířících do České republiky. Loni jich přijelo 285 tisíc. Meziročně to bylo o 74 tisíc víc. Loni zde také poprvé utratili nejvíc peněz ze všech zahraničních návštěvníků mimo občany EU.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva zahraničních věcí ČR. Autor článku: Tomáš Stingl.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme