U arabských armád má zabodovat výcvikový letoun Stream

S dvoumístným letadlem se chce u arabských klientů prosadit společnost TL-Ultralight z Hradce Králové. Pomůže tomu nové memorandum, které firma podepsala v Egyptě. Společnost plánuje skoro o třetinu rozšířit svou výrobu.



Královéhradecký výrobce malých vrtulových letadel TL-Ultralight se chce významně prosadit v Egyptě a v dalších arabských zemích. Pomoci mu k tomu má memorandum o porozumění, které firma uzavřela s egyptskou státní organizací z oboru vojenského průmyslu Arab Organization for Industrialization. Uvedla to Lada Adámková ze společnosti TL Ultralight s tím, že v souvislosti s podpisem memoranda firma plánuje své výrobní kapacity rozšiřovat nejméně o 30 procent. „Pro firmu to znamená otevření další strategicky důležité výrobně-prodejní lokality ve světě,“ uvedla Adámková.

V arabském světě by se firma chtěla prosadit zejména s novým dvoumístným letounem Stream, který je vhodný pro výcvik vojenských pilotů. Roční produkce letounů TL Ultralight činí přes 70 strojů a výrobní plán má firma podle Adámkové naplněn na více než půl roku dopředu. Letouny firmy, která dává práci asi stovce zaměstnanců, podle Adámkové už v arabském světě létají. Jde ale pouze o jednotlivé stroje provozované sportovními piloty či leteckými školami. Letouny z Hradce Králové směřují většinou na vývoz, zejména do evropských zemí, firmě se nyní daří i na trhu v USA. Zvýšený zájem registruje i u čínských obchodníků.

Firma TL-Ultralight, jejíž vznik sahá do roku 1989, sídlí na letišti v Hradci Králové. Jejím majitelem je podnikatel Jiří Tlustý. V roce 2014 firma vykázala tržby 81 milionů korun.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Text: ČTK. Foto: TL-Ultralight.

• Teritorium: Afrika | Egypt | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Služby

Doporučujeme