Informace k uplatňování DPH při prodeji ojetého automobilu

Zákon o dani z přidané hodnoty umožňuje při prodeji ojetého automobilu za přesně definovaných podmínek využití tzv. zvláštního režimu. V tomto režimu je základem daně přirážka, která se vypočte jako rozdíl mezi prodejní cenou obchodníka a pořizovací cenou ojetého auta, snížená o daň z přirážky.



Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (ZDPH), ve znění pozdějších předpisů stanovuje, že při prodeji ojetého automobilu pořízeného obchodníkem za účelem dalšího prodeje, může obchodník použít zvláštní režim podle § 90 ZDPH v případech, kdy byl ojetý automobil nakoupen od:

  • neplátce DPH,
  • osoby, která není registrována k dani v jiném členském státě,
  • obchodníka, který uplatnil zvláštní režim při jeho prodeji a zdanil jen přirážku (musí být uvedeno na daňovém dokladu, že je použit zvláštní režim),
  • plátců, pro které je dodání ojetého automobilu osvobozeno od daně podle § 62 ZDPH.

Při použití zvláštního režimu je podle § 90 odst. 4 ZDPH základem daně přirážka snížená o daň z přirážky. Přirážka se stanoví jako rozdíl mezi prodejní cenou obchodníka a pořizovací cenou ojetého auta.

Automobil pořízený v jiném členském státě EU

Při prodeji ojetého automobilu nakoupeného v jiném členském státě musí být pro možnost použití zvláštního režimu podle § 90 ZDPH také prokázáno, že se nejedná o nový automobil ve smyslu definice uvedené v § 4 odst. 3 písm. b) ZDPH. Podle této definice se novým automobilem rozumí automobil, který byl dodán do 6 měsíců ode dne prvního uvedení do provozu nebo má najeto méně než 6000 km. Ojetým automobilem se rozumí automobil, který má najeto více jak 6000 km a uplynulo více než 6 měsíců ode dne prvního uvedení do provozu.

Pokud obchodník nakupuje ojetý automobil v jiném členském státě od obchodníka registrovaného k dani v jiném členském státě (např. autobazar), který při prodeji použil zvláštní režim (uvedl na daňovém dokladu, že je použit zvláštní režim), plátce již v tuzemsku nezdaňuje pořízení zboží z jiného členského státu, protože takové pořízení zboží není předmětem daně v tuzemsku (§ 90 odst. 3 ZDPH) a při následném prodeji může plátce uplatnit zvláštní režim podle § 90 ZDPH a zdanit jen přirážku.

Zvláštní režim je možné uplatnit i při prodeji ojetého automobilu nakoupeného v jiném členském státě od osoby, která není registrována k dani v jiném členském státě, a kterou může být i soukromá osoba.

Pokud však obchodník s ojetými automobily nakoupí ojetý automobil v jiném členském státě od osoby registrované k dani v jiném členském státě, která neuplatnila zvláštní režim při prodeji, jedná se o pořízení zboží z jiného členského státu a plátce přiznává daň z pořízení zboží v tuzemsku. Při dalším prodeji ojetého automobilu nesmí uplatnit zvláštní režim podle § 90 ZDPH, ale je povinen uplatňovat daň na výstupu, tj. uplatňovat „běžný režim“, a stanovit základ daně podle § 36 odst. 1 ZDPH. Základem daně je potom prodejní cena ojetého automobilu snížená o daň.

Automobil pořízený ze třetí země

V případě dovozu ojetého automobilu ze třetí země podle § 20 ZDPH plátce přiznává daň při dovozu zboží podle § 23 ZDPH a následně při prodeji nesmí uplatnit zvláštní režim podle § 90 ZDPH, ale musí uplatnit daň na výstupu, tj. uplatňovat „běžný režim“ a stanovit základ daně podle § 36 odst.1 ZDPH.

Při stanovení obratu pro povinnou registraci se postupuje podle § 6 odst. 2 ZDPH. Podle tohoto ustanovení se do obratu započítávají příjmy nebo výnosy za uskutečněná plnění, a proto se při prodeji ojetých automobilů započítává do obratu úplata, kterou má prodejce obdržet za uskutečněný prodej, protože je příjmem nebo výnosem prodejce.

V případě, že by prodejce ojetých automobilů uskutečňoval prodej vlastním jménem a na cizí účet (na základě smlouvy komisionářské nebo jiné obdobné smlouvy) započítává se do obratu pro povinnou registraci provize za poskytnutou službu, která je jeho příjmem nebo výnosem.

Doporučujeme