V roce 2016 ázerbájdžánské Baku přivítá závody F1

Do roka a do dne od Evropských her má Baku hostit další špičkovou sportovní akci. Přímo v ulicích starého města se poprvé v historii proženou vozy Formule 1. V lepších hotelech vyjde v době závodu pokoj až na 700 dolarů za noc.



Letos na Evropské hry v určitém smyslu naváže další prestižní sportovní událost, která má Evropu ve jméně. Poprvé v historii je Baku na seznamu evropské Grand Prix závodů formule 1. Třídenní program je plánován na víkend 17. až 19. června.

Na akci se těší ledaskdo. Pro světové fanoušky rychlých aut je přitažlivá kulisa starobylého města na břehu Kaspického moře. Plánovaná šestikilometrová trasa má přitom formule protáhnout opravdu přímo podél starých hradeb města i přes vycházkovou promenádu na nábřeží. Těžko si lze zatím představit, že v rovných úsecích starého města se mají podle technických parametrů trati formule nahánět až rychlostí 340 kilometrů v hodině.

Organizátoři nyní urychleně dokončují úpravu uliček, kam pokládají nový asfalt přímo vedle historických budov. Pro jezdce má být obzvlášť pikantní výzvou série zatáček v jednom úseku, kde je šířka vozovky pouhých 7,5 metru.

Show mají zařídit popové hvězdy Iglesias nebo Brown

Na červen se pochopitelně těší místní restauratéři a hoteliéři. Léto je už tak dražší sezonou, závody F1 ale vyhnaly zejména ceny ubytování hodně vysoko. Ve městě je k dispozici jen 9,5 tisíce hotelových pokojů a to je relativně málo při vědomí, že víc než čtvrtina z nich je už vyhrazena pro účastníky závodu a jejich týmy.

Nedostatek ubytování tak vytvořil tlak na cenu. Nejlepší hotely si účtují za pokoj na čtyři noci v době závodů až tři tisíce dolarů. Přesto je většina z nich už v tuto chvíli vyprodána. Velké peníze se mají protočit také ve vstupném. Základní „lidové“ vstupné, které opravňuje fanoušky lemovat trasu závodu, vyjde na 89 dolarů. Přístup na hlavní tribunu na tři dny vyjde na plných 590 dolarů.

K dispozici by mělo být na tribunách celkem 28 tisíc míst k sezení. To je ovšem relativně skromnější pojetí. Pro srovnání, třeba kapacita pro publikum na okruhu F1 v Mexico City je 135 tisíc diváků.

Doprovodný program závodu chce Baku pojmout jako velkou show. Účast potvrdily tři hvězdy světové pop-music: zpěváci Enrique Iglesias, Pharrell Williams a Chris Brown.

Město čeká turisty z 25 států

Stejně jako loňské sportovní hry i letošní rychlá kola jsou z pohledu Ázerbájdžánců otázkou prestiže a národní hrdosti. „Těší nás vidět, že 65 procent lístků bylo dosud prodáno v zahraničí a v tuto chvíli máme zákazníky z 25 zemí,“ uvedl minulý měsíc mluvčí organizátorů Nigar Arpadarai.

Baku pojalo přípravy jako kontinuální show, která zvyšuje hype před samotnými červnovými závody. Součástí masáže tak bylo například březnové pozvání pro legendárního španělského jezdce F1 Fernanda Alonsa, kterého místní média vydatně fotila při procházkách po Baku i diskuzi s fanoušky. „Jsem si jistý, že městský okruh v Baku bude nejvíce pamětihodným okruhem letošního kalendáře F1,“ zalichotil Alonso pořadatelům po prohlídce trati.

Organizátoři také v březnu uspořádali show s názvem „Zbývají tři měsíce“. Její součástí byla třeba exhibice rychlé výměny kol u vozu F1 nebo počítačový simulátor jízdy ve formuli.  Otázkou je, jestli další bombastickou sportovní událost Ázerbájdžán finančně utáhne i přes propad ropy a devalvaci manatu.

„Když byl přijat rozpočet evropské Grand Prix, byl od začátku kalkulován v dolarech. Proto neočekáváme v rozpočtu žádné změny,“ reagoval Nigar Arpadarai počátkem roku na spekulace, že pořádání závodu je kvůli finančním potížím země ohroženo. Podle něj akce naopak ekonomice prospěje. „Návštěvníci utratí v Baku v restauracích, barech, hotelech a u obchodníků miliony, jestli ne víc,“ uvedl mluvčí. Podle něj také vzniklo v souvislosti se závodem téměř tisíc nových pracovních míst. Pokud první závod F1 klapne organizačně i finančně, chce být Baku zaneseno na mapu Grand Prix natrvalo.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl. Foto: Baku City Circuit

• Teritorium: Asie | Ázerbájdžán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme