Vyhráli Podnikavou hlavu, dnes je živí sirupy

Jak se pozná kvalitní bylinkový sirup? Chuť bylinky zůstává na jazyku ještě dlouho po degustaci. Takové jsou poctivé výrobky manželů Báťkových



BatkoviExperimenty v oblasti zdravého životního stylu byly pro manžele Báťkovy součástí každodenního života. Vlastnoručně připravovali domácí těstoviny a likéry ještě dávno před myšlenkou vyrobit si první bylinkový sirup. Patří totiž k lidem, které zajímá, co jedí a pijí a jaký vliv mají živiny na imunitní systém. Impulzem, který posunul zdravé hobby k úspěšnému startu rodinné olomoucké sirupárny, se stal narozeninový dar pro Kamilu Báťkovou v roce 2010.

„Od tety jsem dostala domácí meduňkový sirup. Ihned nás to s manželem nadchlo a řekli jsme si, že si ho vyrobíme taky,“ vypráví Kamila Báťková. Receptura sirupu však byla úplně jiná, a to od prvopočátku. Zkušenosti z oblasti potravinářství a gastronomie načerpané za studijních let využíval manželský pár vždycky a nejinak tomu bylo v případě zpracování zvolené byliny. „Manželka je původně potravinář-chemik a vyzná se v tom, jakým způsobem by měla být bylinka zpracována, aby zůstala zachována její chuť a do koncentrátu se dostalo co nejvíce živin,“ podotýká Patrik Bátěk, který měl na starost technologickou stránku výroby.

Rozrůstající se hobby

Jediným sirupem to však neskončilo. V současné době vyrábějí manželé Báťkovi 11 druhů, z toho deset ryze bylinkových a jedenáctý zázvorový pro podporu imunity. Půllitr sirupu lze pořídit za 109 korun a odbyt stále narůstá. Před sedmi lety, když začali manželé s výrobou, byla menší konkurence v oblasti zdravé výživy a na Moravě přímá konkurence nebyla vůbec, za tu dobu si stihli vybudovat fungující distribuční síť.

„Nejdřív jsme dávali ochutnat sirupy známým a rodině. Říkali nám, že chtějí ještě, ať jim taky vyrobíme,“ vzpomíná Kamila Báťková, „a tak jsme v restauracích, kde manžel pracoval, začali na přátelské bázi sirupy nabízet.“ Produkce se rozšiřovala. Na počátku manželé Báťkovi neuvažovali, že nakoupí sklenice přímo na sirupy, ale poradili si jinak. „Obcházeli jsme restaurace čtvrté cenové kategorie a začali jsme sbírat litrové láhve od rumu,“ dodává Patrik Bátěk. Prozatím se vše pohybovalo v mezích společného rodinného koníčku.

Zlomová soutěž

Zvrat přišel roku 2012. „Pamatuji si, jak jsem listovala časopisem a v tom jsem uviděla soutěž Podnikavá hlava, kterou pořádal Vědeckotechnický park Univerzity Palackého. Zjistili jsme si, co je k tomu potřeba. Součástí soutěže bylo vypracovat podnikatelský záměr. Manžel v té době ukončoval ekonomicko-podnikatelskou školu, což se náramně hodilo, protože si pro bakalářskou práci zvolil právě tohle téma,“ popisuje osudový zlom Kamila Báťková.

Všichni nás zrazovali, ať se držíme stálého zaměstnání a tím i jistoty. Nikdo nevěřil, že se dá živit bylinkovými sirupy. S manželkou jsme ale měli jasno v tom, že to půjde.

Zatímco Patrik Bátěk ve vítězství věřil, jeho manželka zůstala o poznání skeptičtější. „Nevěřila jsem, že bychom mohli mezi všemi těmi IT projekty zaujmout. Ještě jsme se totiž hlásili do jiné soutěže, ale odtamtud nám napsali, že absolutně nevidí důvod, proč by to chtěl někdo kupovat,“ říká o tom. Soutěž Podnikavá hlava však vyhráli. Pan Bátěk doplňuje: „Projekt byl dobře vypracovaný a funkční.“ Po vítězství už manželé věděli, že se chtějí s výrobou sirupů posunout dál a opustit stávající zaměstnání.

Snadné rozhodnutí, těžké začátky

V době doznívající ekonomické krize narazili na vlnu nepochopení. „Všichni nás zrazovali, ať se držíme stálého zaměstnání a tím i jistoty. Nikdo nevěřil, že se dá živit bylinkovými sirupy. S manželkou jsme ale měli jasno v tom, že to půjde. Věděli jsme, jak vyrábět a komu sirupy prodávat. První odešla z práce manželka, i proto, že byla těhotná, a já ji poté následoval,“ líčí Patrik Bátěk situaci po soutěži. K tomu Kamila Báťková dodává: „A skončili jsme v malém bytě s dítětem a bez příjmů.“ Na což Patrik Bátěk navazuje: „První obrat byl těžce vydřený, vyšli jsme jen tak tak.“ S úsměvem však k období, kdy se začalo vše postupně obracet k lepšímu, dodává: „Ale já tvrdím, že člověk musí umět vystoupit z komfortní zóny. Začal jsem vstávat v pět ráno a říkal jsem si, že to snad ani není možné, a dneska už si to ani jinak neumím představit.“

Životní filozofie

Od vlastních bylinek přešli manželé ke spolupráci s farmáři, kteří jim potřebné byliny dodávají a pěstují v kontrolovaném ekologickém zemědělství. „Nejdříve jsme vše měli ve vlastní režii,“ podotýká pan Bátěk, „ale pochopili jsme, že je to mylná představa, protože člověk může tu bylinu buď sám pořádně vypěstovat, anebo ji dobře zpracovat.“ Plodnou spolupráci manželé doplňují vlastní iniciativou a některé bylinky, jako například květy bezu či pampelišky, ale i kopřivy, sami sbírají na Hané a jižní Moravě.

Patrik Bátěk je také autorem celého technického zařízení vyrobeného na míru za použití potravinářské nerezové oceli. V tom je oproti velkým vinařům či pivařům podnik Báťkových, zaměstnávající v současné době dva spolupracovníky, ojedinělým úkazem.

Ročně zpracuje sirupárna kolem pěti až sedmi tun bylin s biocertifikátem, a jak manželé Báťkovi říkají, je to jenom malý zlomek oproti velkým koncernům. Neustále však kráčejí s dobou a orientují se na základě zákaznické poptávky v oblasti zdravé výživy, ale také v přístupu k nejrůznějším detailům, od úprav receptů, z nichž byl vypuštěn konzervant, přes vizuál sirupů až po filozofii, kterou manželé zastávají: všechny použité bylinky musejí růst v našich krajinách.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Ilona Podivínská. Foto: Libor Teichmann.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme