Začínali se zámečnickou technikou. Dnes se Boco Pardubice zaměřuje na plast

V oboru se stále více prosazuje automatizace. I proto se společnost Boco Pardubice neobejde bez neustálých inovací a vlastního vývojového oddělení. Jen tak se prosazuje na nejnáročnějších trzích, například v Německu.

Společnost Boco Pardubice machines prošla od svého založení v roce 1994 velkým vývojem. „Zpočátku byl náš hlavní výrobní program zaměřen na zámečnickou techniku, postupem času jsme začali hledat další oblasti, kde může naše společnost zužitkovat již nabrané zkušenosti,“ vzpomíná obchodní ředitel společnosti Lukáš Kárník.

tovarna boco pardubice

V té době se jako nejperspektivnější obor jevil plastikářský průmysl. Vstupem do tohoto oboru se směr vývoje firmy naprosto změnil. „Do tří let se plastikařina stala hlavním oborem firmy. Je to oblast s obrovským růstem a velikou perspektivou do budoucna,“ popisuje Lukáš Kárník proměnu.

Hlavním produktem firmy Boco Pardubice machines jsou v současnosti stroje na zpracování plastů a gumy. Dalším odvětvím, kde se využívají stroje z její produkce, je recyklace plastů. „Portfolium našich zákazníku je velice široké. Od nadnárodních korporací po malé firmy s jedním zaměstnancem. Náš typický zákazník je ten, který vyžaduje kvalitu a profesionální přístup. Naše produkty vynikají vysokou spolehlivostí a jednoduchostí. Důraz klademe především na individuální přístup ke každé zakázce,“ doplňuje Lukáš Kárník.

Recyklace jako obchodní příležitost

Recyklace zaznamenává v posledních letech nárůst, což je znát i na zájmu o výrobky pro tuto oblast. Největší nárůst poptávky v oblasti recyklačních linek firma zaznamenala v roce 2014. Od té doby se recyklační technologie významně podílejí na celkovém množství prodaných zařízení. „Mnoho firem v České Republice si uvědomuje, že recyklace je pro naši budoucnost nutností a zároveň je to i zajímavá obchodní příležitost,“ podotýká Lukáš Kárník.

lukas karnik boco pardubice

Velmi důležité jsou pro společnost zahraniční trhy. Značná část její produkce směřuje do sousedních zemí a její výrobky jsou v současné době zastoupeny na všech kontinentech. I proto jsou její největší konkurencí nadnárodní společnosti. „Ty jsou pro nás velkým soupeřem, ale na druhou stranu nás tlačí být stále lepší a lepší,“ popisuje Lukáš Kárník.

Velký důraz klade Boco Pardubice machines na německý trh. Snaží se tam proto co nejvíce a co nejpravidelněji vystavovat na veletrzích. Od roku 2012 na německém trhu spolupracuje s tamním zastoupením agentury CzechTrade v Düsseldorfu. Ta se podílí především na prezentaci firmy na dvou klíčových veletrzích, kterými jsou „Fakuma“ a největším světovém veletrhu zpracování plastů „K“, který se koná jednou za tři roky právě v Düsseldorfu.

„Firma se chtěla tohoto veletrhu zúčastnit, plocha na veletrhu již však byla více než roku dopředu beznadějně vyprodána. Díky výborným vztahům zahraniční kanceláře v Düsseldorfu s místní veletržní správou a osobní intervenci u ředitelky veletrhu se podařilo získat plochu pro realizaci dvou společných stánků celkem 11 českých firem pod hlavičkou CzechTrade,“ popisuje pomoc agentury Adam Jareš, vedoucí zahraniční kanceláře v Düsseldorfu.

 „Další velkou pomocí, kterou nám CzechTrade poskytuje, je předávání kontaktů na potencionální zákazníky,“ navazuje Lukáš Kárník. Ve spolupráci s agenturou se nyní firma Boco Pardubice chystá proniknout také do dalších zemí. „Chceme pomocí CzechTrade oslovit i vzdálenější trhy, kde je velice složité navázat kvalitní obchodní kontakty,“ plánuje Lukáš Kárník.

Vývoj cílí na automatizaci

Konkurenceschopnost na nejvyspělejších světových trzích by si firma nemohla udržet bez neustálých inovací. „Inovace je nezbytná součást tohoto oboru. Za posledních deset let udělal tento obor ohromný pokrok. Technologie jdou kupředu každým dnem, a tak se i naše firma musí v tomto ohledu neustále zlepšovat,“ zdůrazňuje Lukáš Kárník.

„Naše firma Boco Pardubice machines má vlastní vývojové oddělení, kde neustále inovujeme a upravujeme naše zařízení. Největší důraz klademe na vývoj geometrií šneků. Troufám si říct, že v tomto směru jsme jedni z nejlepších v Evropě,“ dodává obchodní ředitel společnosti.

vytlacovaci linkana pryz

A jak vidí budoucnost odvětví v příštích letech? „Myslím si, že náš obor jde cestou, kde bude kladen čím dál větší důraz na efektivitu strojů a na automatizaci. Jsem přesvědčen, že do deseti let bude 95 procent strojů provozováno bez nutnosti obsluhy. Dnešní stroje k tomu mají výrazně nakročeno,“ uzavírá Lukáš Kárník.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme