Zahradnictví Arboeko má zákazníky po celé Evropě

Dřeviny od společnosti Arboeko rostou nejen v České republice, ale její výpěstky najdeme v západní i východní Evropě, říká její jednatel Pavel Kafka.

Jaká je historie společnosti Arboeko na tuzemském trhu? Čím se vaše firma zabývá?
Společnost Arboeko zahájila svoji činnost v roce 1993. V první fázi to byl česko–holandský projekt spolupráce. V roce 2007 český management odkoupil nizozemskou část podílu a od té doby je naše společnost ryze českým podnikem vlastněný českým managementem. Společnost Arboeko je pěstitelem a distributorem okrasných a ovocných dřevin. V dnešní době zcela určitě již v každém městě naší republiky najdete v městské aleji či parku vzrostlý strom právě od nás. Naše dřeviny rostou v České republice a stejně tak v západní a východní Evropě. Nejvzdálenější zákazník je v ruské Samaře, což je zhruba 3000 km od Prahy.  

Jak se v České republice ve vašem oboru podniká?
Máme určitou výhodu, český národ je národ zahrádkářů a dřeviny v širokém sortimentu jsou tedy poměrně oblíbené. Stejně tak situace v oblasti veřejné zeleně ve městech a obcích se výrazně posunula kupředu a úředníci se této oblasti více či méně věnují. Pravidelná obnova veřejné zeleně je téma skoro každého města a je tomu tak dobře. Určitou nevýhodou je, že zeleň je v hierarchii potřeb člověka spíše na chvostu. Též naší činnosti neprospívají změny  klimatu, které jako pěstitelé živého materiálu rozhodně pociťujeme.

Vaše firma neprovozuje maloobchodní prodej. Komu své „produkty“ dodáváte?
V segmentu velkozeleně jsou to zahradnické realizační firmy, technické služby měst a samotná města a obce, v retailovém segmentu pak rodinná zahradnická centra a obchodní řetězce.

Firmy dnes hovoří o nedostatku kvalifikovaných pracovních sil. Týká se tento problém i vás? Jak ho případně řešíte?
Zahradnický obor není u mladé generace příliš oblíbený, pracuje se ve skleníku, ale dost často i venku, za každého počasí. Dříve byly zahradnické střední školy výběrovými školami a studium na nich bylo spíš za odměnu. Dnes tyto stejné školy bojují s „prázdnými lavicemi“. Nám, zahradnickým firmám, nezbývá než vzdělávat si své zaměstnance v rámci firemních stáží. Již několik let u nás běží stipendijní program, kterým oslovujeme mladé lidi na středních školách.

Jak se ve vaší práci odráží nejrůznější současné trendy?
Není to vůbec jednoduché. Když pěstujeme např. vzrostlé alejové stromy, tak se musíme rozhodnout letos, co se bude v roce 2024 prodávat, při délce pěstebního cyklu šest až sedm let u této skupiny produktů. Nestačí objednat suroviny, materiál a změnit výrobu. U nás to trvá hodně dlouho. Ale i my musíme reagovat, a tak se rozhlížíme po Evropě, protože co je „trendy“ v zahraničí, přichází obvykle i k nám, ale ani to není pravidlo.

Stali jste se vítězi v rámci projektu Ocenění českých lídrů. Co to pro vás a Vaši firmu znamená?
Je to pro nás takové potvrzení toho, že naše práce má smysl, že poctivá práce dokáže být stále ještě v dnešní době druhými lidmi oceněna, a to nejen  lidmi z našeho oboru, ale i lidmi napříč různými obory. Je to motivace pro nás i naše spolupracovníky. Důkaz, že náš zahradnický obor, který není často v popředí zájmu, dokáže být i přesto viděn. 

O projektu

Projekt Ocenění českých lídrů je určen ryze českým firmám splňující nastavená pravidla. Projekt volně navazuje na Ocenění Českých Podnikatelek a cílí na velké firmy, které jsou vlastněné ze 100 % českými občany. Společným jmenovatelem obou projektů je zachování pravidel, způsob hodnocení, rating a scoring, který garantuje prestižní mezinárodní společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Vzniká tak podnikatelský prostor, ve kterém jsou sdruženy výhradně české firmy podnikající transparentně s výbornými ekonomickými výsledky a vynikajícím ratingem a scoringem. To vše propojuje myšlenka zakladatele BUDUJEME HRDÉ ČESKO, ke které se přidala řada významných institucí a organizací. Čeští lídři se potkávají v Klubu LÍDRŮ, pořádaném Helas New Encounters Club.

Redakčně upravená zpráva Agentury Helas

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme