Zavedení elektronické evidence tržeb podnikatelé podporují, omezí černou konkurenci

Chorvatský model je nejlevnější a s nejmenšími zásahy státu, říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle ministra financí Andreje Babiše je zlepšení výběru daní cestou, jak nezvyšovat daňovou zátěž pro poctivé podnikatele.



 Zavedení elektronické evidence tržeb bude jednou z největších změn pro podnikatele od začátku 90. let, kdy bylo po pádu socialismu soukromé podnikání opět povoleno. Vláda se inspirovala chorvatským modelem, který je založený na on-line sledování všech hotovostních tržeb.

Obchodník či restauratér se při platbě zákazníka prostřednictvím internetu propojí se systémem spravovaným ministerstvem financí, který vygeneruje pro danou transakci unikátní kód. Díky tomuto kódu pak bude moci daňová správa zkontrolovat, zda podnikatel zahrnul příjmy z této platby do svých příjmů.

Opatření zvyšující kontrolu nad reálnými příjmy obchodů, restaurací a dalších podnikatelů by měly zvýšit daňové výnosy státu. I když na první pohled může vypadat jako nepopulární, podnikatelé a jejich organizace ho podporují.

Evidence umožní nezvyšovat daně

„Vyšší daňové příjmy mohou udržet či dokonce snížit veřejné zadlužení, aniž by stát musel plošně zvyšovat daně při rostoucím tlaku na výdaje,“ argumentuje Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky. K tématu se vyjadřoval na konferenci Elektronická evidence tržeb, jejímž organizátorem byla letos v březnu právě Hospodářská komora.

Dohled nad tržbami podle něj přinese výhodu také pro samotné podnikatele. „Omezení nekalé konkurenční výhody neplatičů daní nastaví férové podnikatelské prostředí,“ dodává Vladimír Dlouhý. „Hospodářská komora ČR preferuje chorvatský model, který je nejlevnější, s nejmenšími zásahy státu,“ doplňuje.

Klíčové však podle něj bude nastavení vyhlášek a prováděcích předpisů, s jejichž pomocí ministerstvo financí uvede elektronickou evidenci tržeb do praxe. „Chceme bránit podnikatele proti zvyšování administrativní zátěže a hájit je před regulatorními zásahy. Tedy před dodatečnými náklady,“ zdůrazňuje Vladimír Dlouhý.

Podle ministra financí Andreje Babiše, který se k tématu vyjadřoval rovněž na zmíněné konferenci, má zavedení elektronické evidence tržeb chránit poctivé podnikatele před nekalou konkurencí. „Ti, kteří daně platí, jsou zatím znevýhodněni v porovnání s těmi, kteří je neplatí,“ konstatuje Andrej Babiš.

Za této situace je podle něj nesmysl uvažovat o zvyšování daní. „Je absurdní vybírat více od těch, kteří daně platí, a ti, kteří neplatí, by dál neplatili nic,“ dodává ministr. Nemá přitom problém s tím, že se pro svůj plán inspiroval v Chorvatsku.

Jízlivé poznámky, že v tuzemsku zavádí balkánský model, odmítá. „V Chorvatsku mají i o mnoho lepší dálnice i řadu dalších věcí než my, tak proč bychom nemohli jejich systém u nás zavést,“ argumentuje Andrej Babiš.

Moderní systémy nezatíží podnikatele

Ministerstvo se inspirovalo v Chorvatsku proto, že tamní systém dobře funguje a vláda v Záhřebu řešila stejné problémy jako ta v Praze. Tedy daňové úniky v restauracích a v maloobchodě. Navíc systém zavedli v Chorvatsku nedávno. Funguje tam od začátku ledna 2013, na základě rozhodnutí, které padlo v polovině roku 2012.

„Občas nám vyčítají, že se díváme na Balkán a proč se nedíváme do západních zemí. Je to proto, že země, které budují systém dnes, si mohou dovolit řešení pro podnikatele mnohem méně zatěžující,“ vysvětluje pro portál BusinessInfo.cz Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí.

„Už jenom díky tomu, jak se posouvá technický pokrok. Západní země si podobné řešení nemohly ještě před několika lety dovolit, protože na to nebylo ani mobilní pokrytí, ani kapacita na přenos dat, ani možnost technického vybavení,“ dodává Simona Hornochová.

Právě použití moderních technologií podle ní umožní minimalizovat zátěž na podnikatelské prostředí. Hlavní zátěž finanční i organizační bude podle Simony Hornochové na straně finanční správy.

Projekt bude technicky náročný na použitý software, který musí on-line komunikovat s celým podnikatelským sektorem přijímajícím hotovostní tržby. Bude totiž zahrnovat obrovskou kapacitu současně otevřených komunikačních kanálů, ale i velký objem dat a analytickou práci s nimi.

Ceny systému srazí konkurence

„Technické řešení je otevřené. Nechceme žádné registrační pokladny, žádné certifikované dodavatele hardwaru ani softwaru. Chceme, aby zafungoval trh. Každý dodavatel si může vytvořit svoje vlastní řešení, které bude nabízet zákazníkům. Případně nějaké moduly k již existujícím systémům,“ konstatuje náměstkyně ministra.

Ministerstvo předpokládá, že vzniknou aplikace umožňující fungování elektronické evidence tržeb přes několik typů zařízení, které lze připojit k internetu. Od pokladny přes počítač, tablet až po chytrý telefon.

Právě konkurence dodavatelů má zajistit, podobně jako v Chorvatsku, aby náklady na technické vybavení byly pro podnikatele minimální. Podle Andreje Babiše se mají pohybovat kolem 100 až 300 korun měsíčně. „Kdo nemá dva tisíce korun ročně, tak ať radši nepodniká,“ prohlašuje Andrej Babiš.

Podpora podnikatelů zavedení evidence tržeb však není bezpodmínečná. „Očekáváme souběžný daňový bonus pro podnikatele. V Chorvatsku například snížili sazbu DPH,“ říká Vladimír Dlouhý. Hlasy živnostníků již ministerstvo financí vyslyšelo a navrhlo snížení DPH pro restaurace na 15 procent. To však odmítl premiér Bohuslav Sobotka.

Podle Vladimíra Dlouhého by stát také měl z elektronické evidence tržeb vyloučit ty kategorie podnikatelů, pro něž nahodilé vynucování nové povinnosti postrádá ekonomický smysl. 

Ministerstvo financí již avizovalo, že ustoupí od původního plánu, aby bylo do systému evidence tržeb zahrnuto na 300 tisíc řemeslníků. Z původních 600 tisíc plánovaných podnikatelů se tak bude nakonec evidence tržeb týkat zhruba jen poloviny. Především obchodníků, restauratérů a poskytovatelů služeb.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Chorvatsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme