Živnost volná pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska

Návod, jakým způsobem mají ohlásit volnou živnost právnické osoby se sídlem mimo území ČR v některém z členských států Evropské unie, EHP a Švýcarska. Pro provozování živností volných není požadována odborná způsobilost, podnikatel u těchto živností musí splňovat pouze všeobecné podmínky provozování živnosti.




Živností je ve smyslu § 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem. U živnosti volné nejsou zvláštní podmínky tj. odborná způsobilost provozování živnosti předepsány, u podnikatele nesmí trvat žádná z překážek provozování živnosti (§ 8 ŽZ).


Základní podmínky ohlášení živnosti

Kdo může ohlásit volnou živnost?

Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU může na území České republiky provozovat živnost za stejných podmínek a ve stejném rozsahu jako česká osoba, pokud z živnostenského zákona nebo zvláštního zákona nevyplývá něco jiného (např. povinnost zápisu do obchodního rejstříku).

Jaké jsou podmínky provozování volné živnosti?

Zahraniční právnická osob nemusí ustanovovat odpovědného zástupce.

U podnikatele nesmí trvat žádná z překážek provozování živnosti uvedených v ustanovení § 8 živnostenského zákona (například soudem či jiným správním orgánem uložený trest nebo sankce zákazu činnosti týkající se provozování živnosti v oboru nebo v příbuzném oboru, po dobu trvání tohoto trestu).

Komentář portálu BusinessInfo.cz


Jak ohlásit živnost?

Ohlášení je možno podat osobně u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu – centrálního registračního místa (CRM) nebo zaslat tomuto úřadu poštou nebo elektronicky (se zaručeným elektronickým podpisem nebo do datové schránky tohoto úřadu). Dále je možno žádost podat osobně prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy (Czech POINT).

Na kterém živnostenském úřadu se ohlášení podá?

Ohlášení se podává u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu na území ČR, příp. prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy (Czech POINT).


zpět na začátek

Doklady, formuláře a poplatky

Jaké doklady předkládá ohlašovatel živnostenskému úřadu při ohlášení živnosti?

  • Ohlášení živnosti na příslušném formuláři (vyplněné předem, případně vyplněné na místě).
  • Výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad vydaný příslušným soudním nebo správním orgánem státu sídla prokazující, že u zahraniční právnické osoby se sídlem v EU není překážka provozování živnosti podle § 8 odst. 5 živnostenského zákona. Výpis z evidence Rejstříku trestů si obstará živnostenský úřad sám. Nevydává-li tento stát výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad, předloží právnická osoba čestné prohlášení učiněné před notářem nebo orgánem tohoto státu o tom, že u zahraniční právnické osoby není překážka provozování živnosti podle § 8 odst. 5 živnostenského zákona. Tyto doklady nesmí být starší než 3 měsíce.
  • Doklad prokazující právní důvod pro užívání prostor, v nichž je na území České republiky umístěna organizační složka závodu zahraniční osoby, není-li ohlašovaná adresa již zapsaná v obchodním rejstříku nebo jiné evidenci, pokud je tento doklad stanoven zvláštním právním předpisem jako podmínka zápisu do této evidence.
  • Výpis z obchodního nebo obdobného rejstříku vedeného ve státě sídla. Výpis z rejstříku nesmí být starší než 3 měsíce.
  • Doklad o zaplacení správního poplatku.

Všechny doklady, pokud nebyly vydány v českém jazyce, se předkládají včetně úředního překladu do češtiny (neplatí pro doklady ve slovenštině). Pravost podpisu a otisku razítka na originálech musí být ověřena; tento požadavek se nevztahuje na doklady předkládané státním příslušníkem členského státu Evropské unie (či pokud se za něj považuje podle § 70 živnostenského zákona) nebo právnickou osobou se sídlem (resp. ústřední správou nebo hlavním místem podnikatelské činnosti) v některém členském státě EU, nejsou-li pochybnosti o správnosti překladu nebo o pravosti podpisu nebo otisku razítka.

Jaké jsou potřebné formuláře a kde je získáte:

„Jednotný registrační formulář pro právnické osoby“ (JRF), prostřednictvím kterého lze učinit na obecním živnostenském úřadu podání i k úřadu práce. Na obecním živnostenském úřadu je možné podat přihlášku k registraci nebo oznámení určené pro finanční úřad, avšak za předpokladu, že osoba nemá zákonem uloženu povinnost podávat tato podání správci daně v elektronické podobě. Podání určené finančnímu úřadu je nutno učinit na formuláři Ministerstva financí. Formuláře lze získat na jakémkoli obecním živnostenském úřadu, příp. jsou volně dostupné na internetových stránkách www.mpo.cz, obsahová sekce Podpora podnikání.

V ohlášení právnická osoba uvádí zejména tyto údaje:

  • Obchodní firmu (nebo název), sídlo (název obce, její části, název ulice, číslo popisné nebo evidenční, popřípadě orientační číslo, poštovní směrovací číslo) a u fyzické osoby nebo fyzických osob, které jsou jejím statutárním orgánem nebo jeho členy anebo osobou oprávněnou zastupovat právnickou osobu, která je statutárním orgánem jméno, příjmení, rodné číslo, bylo-li přiděleno, datum narození, bydliště nebo adresu pobytu na území České republiky, pokud byl povolen, a u právnické osoby, která je jejím statutárním orgánem, obchodní firmu nebo název, sídlo (název obce, její části, název ulice, číslo popisné nebo evidenční, popřípadě orientační číslo, poštovní směrovací číslo) a identifikační číslo osoby, bylo-li přiděleno. Označení a umístění organizační složky závodu v ČR a příslušné údaje týkající se vedoucího organizační složky:
    • Jméno a příjmení.
    • Státní občanství.
    • Bydliště (název obce, její části, název ulice, číslo popisné nebo evidenční, popřípadě orientační číslo, poštovní směrovací číslo), příp. místo pobytu v ČR, byl-li mu povolen, pokud je bydliště mimo území ČR.
    • Rodné číslo, bylo-li přiděleno, datum narození.
  • Identifikační číslo osoby, bylo-li přiděleno.
  • Předmět podnikání s uvedením oboru činnosti podle přílohy č. 4 živnostenského zákona, které bude vykonávat.
  • Provozovnu nebo provozovny, ve kterých bude provozování živnosti zahájeno bezprostředně po vzniku živnostenského oprávnění, s výjimkou mobilních provozoven a automatů.
  • Titul nebo vědeckou hodnost shora uvedených fyzických osob, pokud je budou při provozování živnosti používat.

V Jednotném registračním formuláři podnikatel dále může uvést údaje nezbytné pro podání vůči dalším výše uvedeným úřadům.

Komentář portálu BusinessInfo.cz

Jednotný registrační formulář (JRF) pro fyzické osoby (FO) a právnické osoby (PO), včetně pokynů a příloh.
Alternativně lze využít elektronického formuláře na na webu Registru živnostenského podnikání.


Jaké jsou správní a jiné poplatky a jak je máte uhradit:

  • 1 000,- Kč za ohlášení živnosti při vstupu do živnostenského podnikání.
  • 500,- Kč za další ohlášení živnosti bez ohledu na to, zda je ohlašována jedna živnost nebo zda je současně ohlašováno více živností.

Poplatek se vybírá jen jednou i v případě, že je současně ohlášena živnost a podána žádost o koncesi. Poplatek je možno uhradit v hotovosti v místě sídla obecního živnostenského úřadu nebo poštovní poukázkou nebo bankovním převodem.

  • 50,- Kč za přijetí podání kontaktním místem, je-li žádost podána prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy (výše poplatku za ohlášení živnosti, případně poplatku za další ohlášení živnosti, zůstává zachována).

Jaké jsou lhůty pro provedení zápisu do živnostenského rejstříku:

Jsou-li splněny podmínky stanovené živnostenským zákonem pro ohlášení živnosti, živnostenský úřad ve lhůtě 5 pracovních dnů ode dne doručení ohlášení provede zápis do živnostenského rejstříku a vydá podnikateli výpis. Zahraničním právnickým osobám vzniká živnostenské oprávnění dnem zápisu do obchodního nebo obdobného rejstříku. Nepodají-li návrh na zápis ve lhůtě 90 dnů od doručení výpisu nebo není-li návrhu vyhověno, živnostenský úřad rozhodne, že žadatel nesplnil podmínky pro vznik živnostenského oprávnění. Právnickým osobám již zapsaným do obchodního nebo obdobného rejstříku vzniká živnostenské oprávnění dnem ohlášení živnosti.

zpět na začátek

Právní předpisy související s živností a postup úřadu

Podle kterého právního předpisu se postupuje:

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Jaké jsou související předpisy:

Komentář portálu BusinessInfo.cz


Postup živnostenského úřadu po ohlášení živnosti:

Nemá-li ohlášení náležitosti podle § 45 a 46, vyzve živnostenský úřad ohlašovatele ve lhůtě 5 pracovních dnů ode dne doručení ohlášení k odstranění závad. Ve výzvě stanoví přiměřenou lhůtu k odstranění závad, nejméně však 15 dnů. Jsou-li k tomu závažné důvody, může živnostenský úřad na žádost podnikatele prodloužit lhůtu i opakovaně. Po dobu lhůty uvedené ve výzvě neběží lhůta pro provedení zápisu do živnostenského rejstříku a vydání výpisu. Odstraní-li ohlašovatel závady ve stanovené lhůtě nebo ve lhůtě prodloužené, považuje se ohlášení od počátku za bezvadné. Neodstraní-li ohlašovatel závady ve stanovené nebo prodloužené lhůtě, živnostenský úřad zahájí řízení a rozhodne o tom, že ohlašovatel nesplnil podmínky pro vznik živnostenského oprávnění. Pokud ohlašovatel před vydáním rozhodnutí závady odstraní a živnostenský úřad zjistí, že jsou splněny podmínky pro vznik živnostenského oprávnění, řízení ukončí zápisem do živnostenského rejstříku a vydá výpis.Živnostenský úřad z předložených dokladů uvedených v § 46 odst. 7 živnostenského zákona (např. dokladu prokazujícího právní důvod pro užívání prostor, v nichž má právnická osoba své sídlo) vytvoří elektronické kopie, které uloží do živnostenského rejstříku. V budoucnu pak není podnikatel povinen doklady uložené v živnostenském rejstříku opětovně při ohlášení živnosti, podání žádosti o koncesi nebo oznámení změny svých údajů dokládat, pokud skutečnosti, které doklady osvědčují, zůstaly beze změny.

Opravné prostředky

Proti rozhodnutí obecního živnostenského úřadu o tom, že živnostenské oprávnění ohlášením nevzniklo, nebo o tom, že ohlašovatel nesplnil podmínky pro vznik živnostenského oprávnění, lze podat odvolání ve lhůtě 15 dnů ode dne jeho oznámení ohlašovateli. Odvolání se podává u obecního živnostenského úřadu, který napadené rozhodnutí vydal.

Sankce za porušení povinností při provozování živnosti

Porušení povinností stanovených živnostenským zákonem podléhá sankci ve formě pokuty uvedené v § 61 až 63 živnostenského zákona. V případech stanovených § 58 živnostenského zákona může být živnostenské oprávnění pozastaveno nebo zrušeno, příp. může být rozhodnuto o pozastavení provozování živnosti v provozovně.

zpět na začátek

Doplňující informace a platnost návodu

Potřebujete se k věci dozvědět víc? Dále se můžete obrátit:

Přímo na kterýkoliv obecní živnostenský úřad – centrální registrační místo (CRM), příp. na jeho internetové stránky.

Komentář portálu BusinessInfo.cz


Související postupy a návody, jak je řešit a další dokumenty:

Viz www.mpo.cz – sekce podnikání, živnostenské podnikání, průvodci živnostenským podnikáním.


Za správnost návodu odpovídá:

Problematika živnostenských oprávnění věcně náleží odboru živností sekce podnikání Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

tel: +420 224 85 2665

Návod je zpracován podle právního stavu ke dni:

1. 1. 2017

Návod byl naposledy aktualizován nebo byla ověřena jeho správnost ke dni:

1. 1. 2017

Platnost návodu:

Změny a konec platnosti tohoto návodu souvisí s přijatými právními předpisy v problematice živnostenského podnikání.

zpět na začátek

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme