Zlepšení notifikace podle Dohody TRIPS

Sekretariát Světové obchodní organizace (WTO) spustil nově zřízený nástroj pro zlepšení včasnosti a úplnosti notifikací a informačních toků v rámci Dohody o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS). Jeho cílem je vyšší transparentnost notifikací podle Dohody TRIPS ve WTO.

Jedná se o webovou stránku http://www.wto.org/english/tratop_e/trips_e/trips_toolkit_e.htm, jejímž prostřednictvím lze nalézt všechny potřebné informace týkající se různých notifikací a zpráv členů WTO v oblasti TRIPS (obchodní aspekty práva duševního vlastnictví). V rámci webových stránek by notifikace měly být uživatelsky příjemnější a rovněž by se měla snížit administrativní náročnost pro členy. Portál zároveň zahrnuje informace o notifikačních procedurách, dále souhrn směrnic a zákonů o právech duševního vlastnictví krytých v dohodě TRIPS dle čl. 63.2.

Přestože tradiční procedura pro notifikace, zejména jak je dána v dokumentu IP/C/2, zůstává v platnosti je prostřednictvím výše zmíněné stránky zajištěn také přístup k portálu WIPO-WTO Common Portal.Tento portál umožňuje on-line zasílání textů do obou organizací, tj. WTO i WIPO.

Tato nová webová stránka je výsledkem reakce na dopis předcházejícího předsedy Generální rady Maria Matuse z února roku 2009, kterým vyzval předsedy jednotlivých Rad a Výborů činných v rámci WTO ke zlepšení včasnosti a úplnosti notifikací a informačních toků. Své doporučení k vylepšení webové stránky zaslala rovněž Evropská komise.

Doporučujeme