Diskusní fórum – výpis příspěvků

Téma: Průvodci pro ohlášení jednotlivých živností v ČR

• 07.05.2012 08:16:35 Ema

Dobrý den, mám dotaz, můžu být vedená na úřadě práce a přitom mít živnost? Z mojí živnosti zatím příjem nemám.

Odpovědět

• 15.05.2012 11:22:46 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud jste na Úřadě práce evidována jako uchazeč o zaměstnání, není možné být zároveň aktivní OSVČ. Je nutné tedy podnikatelskou činnost pozastavit a až poté se zaregistrovat na Úřadě práce. Skutečnost, že zatím nevykazujete žádnou činnost nebo příjem z vaší podnikatelské činnosti, není nijak podstatná. Rozhodující je, že nejste aktivní OSVČ v době, kdy jste evidována na Úřadě práce. Jinak samozřejmě můžete jako aktivní OSVČ na Úřad práce docházet a pročítat si nástěnky s nabídkami pracovních míst (nebo totéž dělat on-line z domova). V tom vám nikdo bránit nebude. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 02.05.2012 09:48:10 Rudolf

Dobrý den,mám prosbu.Naše firma má živnost provádění staveb,jejich změn a odstraňování a chci se zeptat zda je nutné k výměně eternitové střechy další oprávnění /jedná se pouze o demontáž. Děkuji.

Odpovědět

• 15.05.2012 12:09:31 Redakce portálu BusinessInfo.cz

To takto nejsme schopni posoudit. Podívejte se prosím do obsahu živnosti, tj. na co máte oprávnění. Obecně vzato však demontáž něčeho starého ke stavební činnosti patří. Vidíte v tom nějaký zádrhel? Jaký? Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 21.02.2012 11:04:57 Internet user

dobrý den,chtěla bych se zeptat co všechno musím vyřídit pro stánkový prodej na Slovensku? A co vyřídit pokud bych chtěla zboží dodávat do Slovenských obchodů?Jedná se o potravinářské zboží. Děkuji za odpoveď

Odpovědět

• 27.02.2012 12:15:34 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Podnikání na Slovensku se řídí slovenskými zákony. Pokud jste aktuální informace nenašla přímo na našem portálu BusinessInfo.cz - Úvodní strana Zahraniční obchod Teritoriální informace - země Slovensko, využijte prosím k položení dotazu náš formulář Položit dotaz ohledně podnikání v EU, který je nasměrován na samostatné pracoviště a je personalizován. Děkujeme vám za pochopení. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 16.01.2012 19:20:53 Adam

Dobrý deň, som slovák študujúci v ČR a chcem si tu založiť živnosť. Chcem sa opýtať ako to je so sociálnou a zdravotnou poisťovňou. Musím na Slovensku nahlásit že podnikám v ČR? Ide mi totiž o to že na Slovensku za mňa štát platí sociálne aj zdravotné poistenie, rodičia poberajú prídavky a týmpádom ma zaujíma, či to všetko nestratím keď si v ČR založím živnosť. Pretože na Slovensku je zákon že keď mám živnost tak si musím platiť všetky odvody bez ohľadu na to či som študent alebo nie a tu v ČR je to benevoletnejšie. Totižto bojím sa toho že keď si v ČR založím živnost tak mi potom slováci dajú za povinnosť zaplatiť odvody. Ďakujem za odpoveď.

Odpovědět

• 11.01.2012 15:26:18 Michal

Procházel jsem si návody na ohlášení živnoti, pochopil jsem, že stačí zají na CzechPoint a tam předat formulář + výpis z rejstříku + potrvzení o zaplacení správního poplatku. Ale už jsem se nikde nedočetl, kde že mám ten správní poplatek zaplatit...

Odpovědět

• 01.01.2012 16:08:58 Vlastimil Švéda

Dobrý den, potřebuji poradit chtěl bych podnikat jako OSVČ v BOZP a PO, co vše musím mít za kvalifikaci abych mohl tuto práci provádět, v tomto oboru nemám praxi.

Odpovědět

• 06.12.2011 15:42:52 Petr

Jakým způsobem lze fyzickou osobu vymazat z obchodního rejstříku? Nechala se zapsat dobrovolně, nesplňuje zákonem dané podmínky povinného zápisu. V podnikání hodlá pokračovat jako "fyzická osoba nezapsaná v obchodním rejstříku". Které doklady jsou k tomu třeba? Musí návrh na výmaz podat na obchodní soud pouze notář, nebo může podnikatel sám? Děkuji velice

Odpovědět

• 27.11.2011 17:02:04 Veronika

Dobrý den, prosím o radu. Potřebujeme zrušit zahraniční organizační složku v ČR (jedná se o Slováka - fyzickou osobu). Organizační složka vede účetnictví. Prosím jak postupovat popřípadě, kde najdu informace, nějak se mi to nedaří najít ...? Děkuji

Odpovědět

• 26.11.2011 11:14:28 Lucie

Dobrý den, měla bych dotaz. Od kamaráda jsem převzala hospodu, už ji provozuji déle než rok. A teď jsem zaslechla od známého, že pokud otevírám hospodu, měla bych to nahlásit na hygienu. Je to pravda? Pokud ano, hrozí mi nějaká pokuta?

Odpovědět

• 24.11.2011 19:51:16 pavel kraft

Dobrý den,chtěl jsem zjistit,zda je možné na jeden ŽL provozovat dvě vázané živnosti.Já bych rád provozoval masérské služby(vše potřebné mám zajištěno) a manželka by ráda provozovala služby v oblasti BOZP a PO(rovněž má potřebné náležitosti a osvědčení),ale nechceme mít každý svúj ŽL ,pokud to nebude nutné.Předem děkuji za radu.

Odpovědět

• 03.11.2011 08:06:29 Internet user

dobry den prosim o radu kde vsude musim nahlasit provozovnu s.r.o??abych se vyvaroval nesmyslnym pokutam dekuji

Odpovědět

• 22.09.2011 13:47:29 Eliška Z.

Dobrý den, před nedávnem jsme koupili dům a až dodatečně jsme zjistili, že v živnostenském rejstříku má jeden podnikatel uvedenou naši adresu jako místo pro vypořádání závazků ze zaniklé provozovny. Daného podnikatele jsme se pokoušeli najít, ale vzhledem k tomu, že ho hledají různé vymahačské agentury a exekutoři (i u nás), není možné ho nikde zastihnout. Živnostenský úřad nám tvrdí, že oni s tím bez žádosti toho daného podnikatele nemohou nic dělat a že si k nám může takového místo nahlásit kdo bude chtít, aniž bychom s tím mohli něco udělat. Je nějaká možnost dosáhnout vymazání tohoto údaje? Děkuji za odpověď

Odpovědět

• 28.08.2011 17:50:52 Internet user

Zdravim Som študent a chcel by som vo volnom case podnikat. Chcel by som sa opytat ako to funguje kedže som student a občan SR. Dakujem za odpoved

Odpovědět

• 31.08.2011 17:48:29 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Jako student máte možnost využít určité úlevy na daních a platbách zdravotního a sociálního pojištění. Aktuální informace vztahující se k vaší situaci získáte na příslušných úřadech (viz článek). Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 26.06.2011 23:24:44 Karel H.

Dobrý den, co vše bych měl udělat když bych chtěl provozovat nemocniční zdravotní dopravu (převoz pacientů sanitkami)? S pozdravem Karel H.

Odpovědět

• 27.06.2011 18:08:59 Karel H.

Především by se jednalo o smluvní vztahy s pojišťovnami. Co vše by člověk měl "držet v rukou" než vezme za kliku u pojišťovny?

Odpovědět

• 27.05.2011 10:11:23 Petr Slimak

Dobrý den, chci se zeptat, chci podnikat v oblasti parkování aut na svém pozemku. V popisech oborů volných živností jsem konkrétně tuto činnost nenašel, jaký je to tedy obor činnosti? Dále budu osoby, které zaparkují vozy rozvážet na určené místo, je k tomu nutná koncese na silniční vnitrostátní příležitostnou osobní dopravu? Je nutné ohlašovat také provozovnu shoduje-li se adresa s bydlištěm i místem podnikání a moje činnost je navíc částečně mobilní? Pokud ano, jak se to provádí a musí být nějak provozovna označena? Předem děkuji za odpověďi

Odpovědět

• 03.04.2011 15:15:39 Iva

Dobrý den, podepsala jsem smlouvu s pojišťovnou o spolupráci jako tipař na 3 měsíce. Odměny budu dostávat podle uzavřených smluv. Na ČSÚ mi bylo přiděleno IČO, zatím jsem registrovaná na Úřadu práce, podporu žádnou neberu. Chci se zeptat jak mám postupovat, musím se odhlásit na ÚP, kde všude musím být evidovaná (FÚ, ČSSZ, VZP...) a od kdy? Děkuji za odpověď. Iva

Odpovědět

• 20.04.2011 15:46:33 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Ano, jakoosoba podnikající byste měla svou činnost oznámit na pracovním úřadě, a zároveň i ostatních úřadech, které uvádíte (FÚ, ČSSZ, VZP). Od kdy? Patrně od okamžiku přidělení IČ. Ujistěte se, jak je toto definována na jednotlivých formulářích. Ze všeho nejdřív se však ujistěte, zda by to nešlo udělat vše naráz přes Czech POINT. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 30.03.2011 10:58:49 Ondřej M.

Dobrý den. Chci se touto cestou zeptat na nesoulad údajů v OR (justice.cz) a RŽP (rzp.cz)? Jak je možné, že v rámci RŽP dosud není uvedena podnikatelská činnost, se kterou podnikatel začal cca před půl rokem? V rámci údajů v OR je tato činnost uvedena, v rámci však RŽP nikoliv. Máte prosím s tímto někdo zkušenost? Jak nesoulad vysvětlit a jak zajistit, že daná činnost bude uvedena i v RŽP? Děkuji za případnou odpověď.

Odpovědět

• 29.03.2011 14:01:48 René Bohdal

Dobrý den chci začít podnikat ve vnitrostátní příležitostní dopravě osob, při zaměstnání. Může mi dělat garanta osoba která má osvědčení o způsobilosti na TAXI, nebo musí mit osvědčení o způsobilosti na osobní přepravu.

Odpovědět

• 23.03.2011 15:39:40 Petra Vrtílková

Můj bratr Hynek Muhlbacher, datum nar. 8. 9. 1963 má v Živnostenském rejstříku místo podnikání Výstavní 370/10, 603 00 Brno, přestože už na této adrese nebydlí. Pravděpodobně zapomněl nahlásit změnu bydliště. Prosím Vás o sdělení jak je možné tuto chybu napravit. Pokud bude potřeba, pošlu Vám zplnomocnění od bratra, že mohu jednat jeho jménem ve všech záležitostech. Děkuji Petra Vrtílková

Odpovědět

• 15.03.2011 00:44:59 Internet user

jsem student a ve volném čase chci pracovat na živnost- jako průvodce a učitel angličtiny. když si založím tyto živnosti- mám povinnost platit zdravotní pojištění jako osvč.?(i když ho za mne platí už stát jako studentovi). domnívám se, že ne. myslím, že bych měl pouze zaplatit za tyto 2 živnostenské listy a myslím, že max. zaplatím pouze daň z příjmu fo na konci roku (po překročení příjmů přes 15.000 kč). nepletu se? děkuji za odpověď

Odpovědět

• 22.03.2011 16:24:20 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Jako osoba samostatně výdělečně činná získáváte obecně vzato všechny povinnosti OSVČ. Musíte platit zdravotní a sociální pojištění, ovšem většinou až zpětně po prvním roce podnikání. Jako student patrně můžete využít daňového zvýhodnění, tzn. využít zákonem stanovených možností ke snížení základu daně. Pro další informace doporučujeme konzultovat záležitost s daňovým poradcem. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 08.03.2011 10:09:50 Internet user

Dobrý den, chci začít podnikat ve včelaření (práce se včelami, produkce a prodej včelích produktů). Jaké potřebuji živnostenské oprávnění? Děkuji Mirek.

Odpovědět

• 28.02.2011 22:05:57 Internet user

Dobrý den, chtěla bych v oboru estetické dermatologie provozovat IPL světlo, ale nevím o jakou živnost se konkrétně jedná? Děkuji za odpověď Martina

Odpovědět

• 25.02.2011 20:44:17 rosta

Dobrý den,chtěl sem se zeptat kdyz si chci založit firmu a chci aby mela nějaky název tak si ten název musím někde zaregistrovat nebo staci aby byla registrovaná jen živnost a pak si firmu pojmenuju jak chci ja a nikde to už nehlásím? děkuju za odpověd

Odpovědět

• 28.02.2011 23:38:11 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud nepožadujete nějakou zvláštní nákladnou právní ochranu, stačí, když si zaregistrujete firmu s názvem, pod nímž v ČR zatím žádná jiná firma nepodniká. A pak už s tímto originálním označením můžete začít podnikat. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 22.02.2011 11:27:21 Internet user

Dobrý den, můj bývalý manžel má od r. 1999 nahlášeno podnikání na adresu našeho společného bytu, kde již oficiálně cca 8 let nebydlí(mám pravomocný rozsudek). Zjistila jsem, že v registru neustále figuruje stará adresa. Jakým způsobem mohu já sjednat nápravu? děkuji za odpověď

Odpovědět

• 28.02.2011 23:36:50 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokuste se záležitost vykomunikovat s exmanželem. Pokud máte nějaké relevantní dokumenty, s nimiž by podle vás bylo možné postupovat úředně, zkuste kontaktovat přímo obchodní nebo živnostenský rejstřík. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 21.02.2011 02:11:11 david

Dobrý večer,chtěl bych provozovat stanek s vaflemi,co je to za typ zivnosti?

Odpovědět

• 20.02.2011 15:02:13 Patrik Silver

JSEM MUZIKANT O KTERÉHO MÁ ZÁJEM GRAMOFIRMA VE ŠVÝCARSKU.ZAJÍMÁ MNE ZDA PRO AUTORSKOPRÁVNÍ VZTAH S GRAMOFIRMOU A KONCERTNÍ ČINNOST MUSÍM MÍT ŠVÝCARSKÉ ŽIVNOSTENSKÉ OPRÁVNĚNÍ A TRVALÝ POBYT.

Odpovědět

• 31.03.2011 23:33:39 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Zde samozřejmě vůbec nemusí jít o vztah na základě živnostenského oprávnění. V obecné rovině jsou vaše autorská práva mezinárodně chráněna. Pro podrobnosti k trvalému pobytu v cizí zemi doporučujeme kontaktovat Jednotné kontaktní místo pro podnikání v EU. Využijte prosím náš formulář pro vložení dotazu: www.businessinfo.cz/cz/dotaznik-eu/. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 31.01.2011 11:11:28 Internet user

Dobry den chtěla bych mít živnost služeb konkrétně vlasová kosmetika-kadeřnice ale nevím jestli patří mezi volnou živnost abych mohla dojíždět do domácností prosím o radu co stim a jestli je nějaké řešení. miša

Odpovědět

• 15.01.2011 15:53:35 Jarek

Mám pozastavenou živnost volnou a chci ji úplně zrušit. Jsou za zrušení poplatky? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 31.01.2011 21:11:01 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Není nám známo, že byste měl něco platit za samotné zrušení živnosti. Předpokládáme samozřejmě, že nic nedlužíte finančnímu úřadu. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 13.01.2011 11:42:02 Katka K

Dobrý den chtěla bych si otevřít obchod s oblečením pro děti dovoz z Anglie a USA musím platit clo. A kolik to asi dělá? Co budu potřebovat na živnostenském úřadě když si chci zařídit živnost. Jo a obcho bych chtěla v rodiném domě kde bydlím co budu potřebovat za povolení?

Odpovědět

• 25.01.2011 16:12:11 Redakce portálu BusinessInfo.cz

V rubrice Průvodci pro ohlášení jednotlivých živností v ČR najdete ucelený postup pro zřízení vhodné volné živnosti. Pokud chcete otevírat kamenný obchod v domě, který nevlastníte, budete potřebovat povolení od majitele. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 07.12.2010 22:58:39 Internet user

Dobrý den, mám dotaz v roce 2002 jsem mněl zánik činosti, je možné znovu obnovit živnost? děkuji za odpověd. Minka

Odpovědět

• 07.12.2010 14:07:16 Antalová

Mám slov.občianstvo a trvalý pobyt na SVK, pracujem v Cz 8 rokov ako lekárka. Chcem pracovat ako fyzická osoba od 3/11, mám udelenu registraci, pridelené , IČ - mám to nahlásiť na obchodný rejstřík. . . ???? prečo?

Odpovědět

• 25.10.2010 19:26:02 Bohumil Čuřík

Rád bych se zúčastňoval AutoAukcí, ale to mohu u společnosti, která mne zajímá, jen pokud budu prodejcem automobilů nebo majitelem autobazaru. Co mohu udělat proto, abych se stal oficiálním prodejcem automobilů ( nákup-prodej se ziskem)? Jaká je to živnost ? Co všechno budu potřebovat doložit? Jak postupovat? Jak dlouho mi bude vyřízení takovéto živnosti asi trvat? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 19.10.2010 15:04:21 Internet user

Dobrý den. Mohu získat živnostenské oprávnění letos k začátku měsíce prosinec, i když jsem ho letos již jednou zrušil, a sice v půlce března? Není nějak omezená doba, po kterou se nesmí znovu podnikat? Děkuji velice

Odpovědět

• 26.10.2010 15:07:05 Redakce portálu BusinessInfo.cz

O žádném takovém omezení nevíme. Pakliže jsou všechny vaše podmínky v souladu se zákonem a podáte si žádost, termínově by neměl být problém to stihnout. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 23.09.2010 01:49:24 Mutuo

dobry den, pripravovany novy zakon od 1.1.2010 o poskytovani spotrebitelskych uveru u nebankovnich spolecnosti prikazuje ci uklada registraci "vazane zivnosti". Kde se tato vazana zivnost musi registrovat a je potreba dokazovat a jak praxi ci pozadovane vzdelani? dekuji za odpoved mutuo

Odpovědět

• 03.08.2010 20:42:23 Internet user

Dobrý večer, má volnou živnost, na maloobchod a velkoobchod a chtěl bych se zepta, jestli můžu z touto českou živností obchodovat i v zahraničí napr. na slovensku odebírat zboží z velkoobchodu a prodávat ho taktéž na slovensku. Dík za odpovědi.

Odpovědět

• 10.08.2010 13:34:38 Redakce portálu BusinessInfo.cz

K provozování živnosti na území SR musíte mít samozřejmě platné živnostenské oprávnění vydané slovenským živnostenským úřadem. Česká živnost se vztahuje pouze na území ČR. Na základě živnosti, kterou nyní provozujete, můžete zboží nakoupené v libovolné zemi prodávat na území ČR. Současně si také můžete v ČR zřídit internetový obchod a prodávat přes něj i zákazníkům, kteří sídlí v jiných zemích. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 15.06.2010 19:52:59 Internet user

Chtel bych ohlasit zivnost Prekladatelská a tlumočnická činnost, přitom ale jsem zaměstnán (v současnosti pracovním smlouva, v budoucnu dohoda o pracovní činnosti). Na Jednotném registračním formuláři jsou části týkající se daňové registrace, oznámení správě soc.zapezpeční, atd. Chci se zeptat: musím se povině registrovat k nějakému FÚ a k dalším úřadům, když jsem zaměstnán? Navíc nepředpokládám, že přijmy budou vyšší než 5000 Kč měsíčně, což je myslím nějaká hranice ke zdanění. Díky!

Odpovědět

• 29.06.2010 11:39:08 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud hodláte svou činnost vykonávat soustavně, pak skutečně potřebujete živnostenské oprávnění. Nic na tom nemění skutečnost, že budete současně zaměstnán. Výjimkou je pouze situace, kdy byste i pro svého zaměstnavatele vykonával tutéž činnost a konkurenční doložka vaší vzájemné smlouvy by vám vlastní živnost zakazovala. V takovém případě byste se nejprve musel z původní smlouvy vyvázat. Po získání živnostenkého oprávnění je třeba sdělit vzniklé změny vaší zdravotní pojišťovně, sociální správě i finančnímu úřadu, kde budete každoročně podávat daňové přiznání. Ujistěte se na živnostenském odboru, která z těchto míst musíte navštívit vy osobně a která budou automaticky informována přes živnostenský odbor. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 05.06.2010 17:09:22 Eva Javůrková

Byla založena s.r.o., právnicky je vše ověřeno, ještě ale není podáno k zapsání na soud. Jeden z majitelů firmy z neznámého důvodu chce okamžitě odstoupit a převést na 100% podíl druhého majitele. Jelikož je tam i mezi majiteli větší finanční vyrovnání, je možné ještě před podáním na soud k zapsání společnosti úplně pozastavit a společnost zrušit a vůbec nezakládat? Jestli ano, jak a jaké jsou poplatky za zrušení?

Odpovědět

• 09.06.2010 16:14:43 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Dotazu úplně nerozumíme. Píšete, že sjte založili s. r. o., ale také, že byste ji možná vů§bec nemuseli zakládat. Proto pouze obecně. Změny můžete provádět i po zápisu do obchodního rejstříku, kde také všechny údaje musíte průběžně aktualizovat. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 08.05.2010 21:56:32 Leon Ryčl

Chci si otevřít obchod s prodejem chovatelských potřeb.Jakou živnost k tomu potřebuji.Budu tam prodávat i ptáki,rybičky,hlodavce

Odpovědět

• 31.05.2010 18:55:39 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Jedná se o Obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy. Touto činností se rozumí nákup za účelem dalšího prodeje a prodej zvířat určených pro zájmové chovy (akvarijních ryb, malých hlodavců a zajíců, psů, koček, exotických zvířat, zejména ptáků, plazů, obojživelníků a bezobratlých a podobně) a v souvislosti s tím i prodej zvířat z vlastního chovu a nákup, nabídka a prodej krmiv, chovatelských zařízení a pomůcek pro zvířata v zájmovém chovu. Další informace najdete v samostatném článku o chovu zvířat. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 30.04.2010 11:15:40 sinys

sro je registrovane v Praze a zde ma kanceláře. Chceme si pronajmout kancelaře v Plzni. Tyto prostory bychom měli nahlásit jako provozovnu. Prosím o radu kde všude nahlásit provozovnu a zda jsou na to nějaké formuláře. Vyvstává ještě nějaká povinnost pro firmu? Kromě označení provozovny? Jaké údaje musí být uvedeny na označení? Společnost poskytuje služby.Děkuji

Odpovědět

• 15.04.2010 14:31:08 Internet user

dobrý den, potřebujeme jako malá obec k provozování vodárny a vodovodu v obci živnostenský list? děkuji za odpověď. jánský

Odpovědět

• 23.03.2010 17:09:07 Internet user

Když zruším živnostenský list na živnostenském uřadu,za jak dlouho,bude vymazán na internetu?Děkují za odpoved.Průšová

Odpovědět

• 30.03.2010 11:28:46 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Úřední výmaz neznamená, že nebudete na internetu. V internetové databázi zůstanete i po ukončení své živnosti. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 23.03.2010 00:33:58 Eva Průšová

Když zruším živnostenský list na živnostenském uřadu,za jak dlouho,bude vymazán na internetu?Děkují za odpoved.Průšová

Odpovědět

• 30.03.2010 13:14:34 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Úřední výmaz neznamená, že nebudete na internetu. V internetové databázi zůstanete i po ukončení své živnosti. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 17.03.2010 14:01:59 Slavek

dobry den mužu si zadat o žl v jinem okrese než jsem hlasen. Chci si žadat o pripravne a dokoncovaci prace pro stavby, Hospodareni vlesich a pro myslivost, Nakladani s odpady . kolik mne to bude stat penež dekuji

Odpovědět

• 30.03.2010 11:46:06 Redakce portálu BusinessInfo.cz

O vydání živnostenského oprávnění můžete zažádat na libovolném živnostenském úřadě. Podstatné je, abyste splňoval potřebné náležitosti. Připravte si jeden tisíc korun. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 11.03.2010 13:19:37 Vladimír

Mám český živnostenský list a jsem slovák. Můžu mít výrobu v zahraničí (na Slovensku)?

Odpovědět

• 17.03.2010 13:12:48 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Předpokládejme, že sídlo firmy máte v ČR, živnostenské oprávnění z ČR. Závisí na tom, co máte touto výrobou na mysli. Pokud je např. předmětem vaší živnosti pletení protěných košíků, část roku pobýváte na Slovensku, kde proto vznikne část vaší produkce, asi by v tom neměl být problém. Pokud však plánujete va Slovensku otevřít pobočku svého závodu, kupovat materiál, najímat dělníky, budete potřebovat další povolení ze strany slovenských úřadů. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 06.03.2010 22:02:46 Jirí R.

Dobrý den, jelikož nesplnuji kritéria ministerstva práce a soc.věcí v oboru ZPROSTŘEDKOVÁNÍ zaměstnání,mám nějakou jinou možnost tuto činnost provozovat? Třeba zaměstnávat lidi s vlastním ŽL?Jedná se o automobilový průmysl..... Předem děkuji za odpověď

Odpovědět

• 28.02.2010 16:14:15 nicolasmirec

dobry den! sem zacinajici podnikatel a rad bych vedel jake ulevy mam na socialni a zdravotnim pojisteni?

Odpovědět

• 10.02.2010 00:20:29 Jana K.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,co potřebuji na výrobu cigaret-tabákových výrobků?Děkuji předem za odpověd.

Odpovědět

• 09.02.2010 13:40:09 Vaclav Lederbuch

Spíše otázka : Koučování jednotlivců je živnost volná nebo vázaná a pro její provozování je třeba splnit jaké podmínky ? S poděkováním L.V.

Odpovědět

• 08.02.2010 22:58:46 vladimír

Dobrý den, v našem rodinném domku sídlí společnost, jejíž jsem byl dříve společníkem. Po prodeji mého obchodního podílu mne bývalý společník a nabyvatel podílu ujistil, že změnu sídla provede, ale neučinil tak. Mohu toto provést já, tím že bych vypověděl souhlas se sídlem společnosti? Nejsem ani jednatelem uvedené společnosti a ani společnost na naší adrese nemá žádné pronajaté prostory, ani majetek. děkuji za odpověď s pozdravem Vladimír Pospíšil

Odpovědět

• 17.02.2010 14:22:54 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Předpokládejme, že jste již opakovaně a doložitelným způsobem jednatele společnosti o změnu žádal. Pokud tomu tak je, doporučujeme vám kontaktovat vhodný rejstříkový soud a požádat jej o stanovisko. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 04.02.2010 09:12:37 Kateřina

Prosím pomozte mi orientovat se: mám zájem koupit nemovitost, ale realitní kancelář nese označení Jan Kyncl - Rako Jindřichův Hradec, ale v živnostenském rejstříku takový název neexistuje, je tam pouze jméno Jan Kyncl. Je to právně v pořádku? Budou jeho podpisy a listiny takto označené platné? Našla jsem si, že: "Podnikatel nebo název podnikatele je zjednodušené označení pro jméno, pod kterým podnikatelský subjekt vystupuje a je pod ním evidován v Živnostenském rejstříku.... jméno a příjmení fyzické osoby včetně případného dodatku (fyzické osoby nezapsané v obchodním rejstříku)". On ale dodatek registrovaný nemá - je to v pořádku? Všude se ohání různými asociacemi, Hospodářskou komorou a pod., ale tohle je mi podivné. S ohledem na fakt, že chci v této kanceláři nakupovat, se s omluvou nepodepíšu. (Kateřina je kolegyně z práce)

Odpovědět

• 17.02.2010 12:12:41 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Bez ohledu na to, jakou používá RK "marketingovou značku", všechny smlouvy, faktury apod. musí být vedeny dle údajů uvedených v ŽR. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 08.01.2010 19:00:41 Standa J.

Co potřebuji k tomu, abych mohl prodávat testovací, ale i "normální" paliva v sudech o objemu 200 litrů nebo v cisternách. Děkuji předem za informaci. S pozdravem S.J.

Odpovědět

• 28.02.2010 23:37:36 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud dotazu správě rozumíme, spadá činnost mezi živnosti vázané (Úvodní strana BI Legislativa, právo Obchodní právo Živnostenské podnikání Živnosti vázané). Bližší informace najdete v rozcestníku (Úvodní strana BI Legislativa, právo Obchodní právo Živnostenské podnikání Živnosti vázané). Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 20.01.2007 21:59:06 IM.Cupa

FO podnikatel "transformuje" svou živnost a zakládá obchodní společnost (s.r.o.) Společnost má sídlo v rodinném domě jehož je vlastníkem v prostorách které úžíval sám k podnikání. Prostory nejsou a nebyly užívány k bydlení. Stačí k osvědčení sídla firmy"Prohlášení vlastníka nemovitosti s výslovným souhlasem s podnikáním" ? Nebo je třeba možnost užívání těchto prostor opřít o nájemní smlouvu s vlastníkem?

Odpovědět

• 18.01.2007 18:48:33 Tomáš Med

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli mě stačí volná živnost číslo : "77. Maloobchod provozovaný mimo" , když bych chtěl nakupovat zboží přes internet ze zahraničí a tady v ČR ho dále prodávat prostřednictvím internetového obchodu? Děkuji za odpověď

Odpovědět

• 06.09.2006 15:37:52 Internet user

Dobrý den, činnost dealerská, poradenská, organizační potřebuje souhlas majitele objektu?! Když pracuji jen s přenosným pc? A když souhlas nedostanu, znamená to, že mám odevzdat ŽL a přestat pracovat? To bude chtít zdvojnásobit nájem. Nebo mám hledat nějakou fiktivní adresu, protože nejen nepotřebuji provozovnu, ale ani pracovnu?A to znamená také další náklady, ale já nevydělávám tolik, abych mohl rozdávat. Ještě majiteli objektu, který vůbec nepotřebuju k práci! To už se mi pak ani nevyplatí vůbec co dělat, zvýšené náklady sociální a pojišťovny ....! A když to neudělám a dál budu bydlet, kde bydlím a pracovat dál /nikoli v objektu na PC/, to by snad mohl být důvod k výpovědi z bytu? Proboha, to snad není možný!!!!!!!!!!!! Jaký je inteligentní způsob řešení? Stát by si měl vážit lidí, kteří jsou schopni se sami starat, a on zatím chce hnát lidi na pracák a pasivity a do nedostatku ? Můžete poradit, co dělat? Nebo tomu nerozumím?

Odpovědět

• 26.09.2006 13:52:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vážený pane, podle platného živnostenského zákona není provozovna pro podnikatele povinností, ale pouze možností, podle toho, zda ji k podnikání nezbytně potřebuje (či ji prostě chce) či nikoli. S provozováním vámi zmíněné živnosti mimo řádné provozovny by neměl být žádný problém. Kontaktní údaj je v takovém případě pouze kontaktním údajem, nikoli adresou provozovny. Pakliže si provozovnu zřídit nechcete, nikdo vás k tomu nutit nemůže a nevzniká tak ani potřeba žádat o její povolení majitele bytu. Pokud však nemáte provozovnu a pracujete takříkajíc v terénu, bylo by zřejmě vhodné vyhnout se situaci, kdy by k Vám do bytu každodenně chodilo větší množství klientů, jejichž počet by spíše odpovídal potřebě vzniku samostatné kanceláře. Pokud by v takové situaci majitel domu tvrdil, že jste si v jeho domě bez povolení zřídil provozovnu, mohl by mít pravdu. Případné další dotazy doporučujeme řešit s pracovníky některého z Informačních míst pro podnikatele (InMP) zřízených na různých místech republiky jako společný projekt Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Hospodářské komory ČR (HK ČR). Další informace najdete spolu s kontakty i elektronickým formulářem pro vznesení dotazu na InMP na stránkách www.komora.cz. Zde si rovněž můžete zdarma objednat elektronické příručky pro celou řadu oborových živností. Další potřebné informace vám poskytnou pracovníci vám příslušného živnostenského odboru. Kontakt najdete v našem Adresáři živnostenských úřadů.

Odpovědět

• 17.08.2006 18:47:00 Internet user

Prosím vás, potřebuju vědět, zda může mít zahraniční FO místo podnikání v bytě, který nemá pronajatý, ale jen tam s někým bydlí - např. já jako česká osoba si pronajmu byt a někdo (ta zahr. FO) tam se mnou bude zdarma bydlet jako spolubydlící. Dá se to nějak udělat, aby tam měl ten člověk místo podnikání? DÍKY

Odpovědět

• 24.08.2006 15:19:11 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vážený pane,
      1) Obecné informace
      Z výkladu občanského zákoníku vyplývá, že z právního hlediska podnikat v bytě lze. Samozřejmě s podmínkou, že to povaha podnikání umožňuje. Logicky tak z domova mohou pracovat pojišťovací agenti, účetní, kadeřnice či třeba tlumočníci. Záleží tedy především na tom, zda Vám nahlášení firmy v bytě dovolí jeho majitel a zda tento stav neodporuje některým dalším ustanovením.
      Podle živnostenského zákona není nutné mít k provozování podnikatelské činnosti provozovnu.
      2) Podnikání zahraniční osoby na území ČR
      Podnikání zahraničních osob v ČR se mohou lišit podle místa jejich původu (z členské země EU, mimo EU), podle rozsahu podnikání (OSVČ, SRO apod.) a druhu živnosti. Například pro fyzickou osobu z EU, žádající o registraci některé z volných živností platí, že při ohlášení živnosti (vedle dalších skutečností) uvede:
      Bydliště mimo území České republiky, umístění organizační složky podniku v České republice (název obce, její části, název ulice, číslo popisné a orientační, bylo-li přiděleno, poštovní směrovací číslo) a údaje týkající se vedoucího organizační složky podniku (jméno a příjmení, státní občanství, bydliště, rodné číslo, bylo-li přiděleno, jinak datum narození, prohlášení o tom, zda mu soud nebo správní orgán uložil zákaz činnosti nebo zda trvá jiná překážka týkající se provozování živnosti, zda bylo této fyzické osobě v posledních 3 letech zrušeno živnostenské oprávnění)
      Postup pro ohlášení jednotlivých živností v ČR pro české i zahraniční občany naleznete v samostatné rubrice.
      Další potřebné informace vám poskytnou pracovníci vám příslušného živnostenského odboru. Kontakt najdete v našem Adresáři živnostenských úřadů.
      Případné další dotazy doporučujeme řešit s pracovníky některého z Informačních míst pro podnikatele (InMP) zřízených na různých místech republiky jako společný projekt Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Hospodářské komory ČR (HK ČR). Další informace najdete spolu s kontakty i elektronickým formulářem pro vznesení dotazu na InMP na stránkách www.komora.cz. Zde si rovněž můžete zdarma objednat elektronické příručky pro celou řadu oborových živností.

Odpovědět

• 21.06.2006 11:13:40 Jan Marek

Dnes je 21.6.2006 a tento jinak potřebný a velmi dobře udělaný materiál by nutně potřeboval aktualizaci. Pokud to někdo čte a ví, že aktualizace už proběhla,můžete mě nasměrovat? Aktualizace takových souhrnných materiálů není problém jen tohoto - jinak skvělého -serveru, to samé platí pro www.justice i další... Děkuji. Jan Marek

Odpovědět

• 23.06.2006 11:53:50 Pavel Hubáček

Vážený pane Marku, děkujeme za upozornění. Datum uvedené pod článkem (v tomto případě rozcestníkem odkazujícím na jednotlivé průvodce - životní situace) označuje den, kdy byl článek publikován. Není tedy shodné s datem poslední obsahové revize. Datum poslední revize je v případě životních situací uvedeno v bodě 28. Živnostenské životní situace jsou na náš portál importovány přímo z Ministerstva průmyslu a obchodu pomocí automatu, resp. by měly být. Díky Vašemu upozornění jsme zjistili, že se automatická aktualizace zadrhla, patrně v souvislosti s nedávno spuštěným novým webem MPO. Obdobný problém má i Portál veřejné správy. Na nápravě pracují technici všech dotčených portálů. Zatím vám musím odkázat na web MPO, kde jsou však životní situace dostupné pouze ve formátu PDF. S pozdravem, P. Hubáček, redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 11.03.2006 00:53:52 Internet user

prosím o informaci zda může podnikat plně invalidní důchodce a za jakých podmínek děkuji marková

Odpovědět

• 17.10.2007 16:08:14 Petra

Nějak nemůžu najít noviny Práce a sociální politika. Existují ještě?

Odpovědět

• 17.10.2007 16:25:59 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Noviny Práce a sociální politika nadále vycházejí. Byly však přesunuty na adresu www.mpsv.cz/cs/3644.

Odpovědět

• 06.12.2004 07:53:34 Bohemia House UK Ltd.

A proč vůbec musejí mít české právnické osoby živnostenské listy? Což nestačí registrace v rejstříku firem? U nás v Británii stačí vyplnit 1 (jeden) formulář A4, kde je: název firmy, adresa kanceláře, jméno ředitele, jméno sekretáře, podpis, k tomu podpis svědka, který dosvědčí, že zakladatel je ctihodný občan a má 1 libru.. Tento list se odešle spolu s poplatkem 20 liber rejsříku firem a do týdne je firma zaregistrována. Firma může dělat jakoukoliv činnost vyjma bankovnictví a pojišťovnictví a ŽÁDNÉ ŽIVNOSTENSKÉ LISTY nepotřebuje. Jeho Veličenstvo zrušilo ŽL zhruba před 80 lety. Úspěšně působíme ve Velké Británii již 5 let a jsme spokojeni. A co Vy, jste také spokojeni se svými "Průvodci živnostma" a rozbujelou byrokrací?

Odpovědět

• 14.06.2004 09:12:36 Internet user

Dobrý den. Neustále postrádám podmínky pro zřizování živností pro občany EU na území ČR. Dnes je již 14.6.2004 a stále je zde informace o nedostupnosti. Vzhledem k proklamované připravenosti ČR na vstup do EU mě to připadá jeko neodpustitelná nezodpovědnost, za kterou by měly padat hlavy. Jen nevím čí. František Molík, Náchod

Odpovědět

• 17.06.2004 16:48:20 Pavel Hubáček

Redakci portálu BusinessInfo je v tuto chvíli dostupná ke zmíněnému tématu pouze následně uvedená informace. Jakmile bude aktualizace průvodců na MPO dokončena neprodleně budou publikovány i zde. P. Hubáček (redakce portálu BusienssInfo.cz).

: Zahraniční osoba, která zamýšlí na území České republiky provozovat podnikatelskou činnost, která je živností dle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, v platném znění, je oprávněna vykonávat tuto činnost pouze na základě živnostenského oprávnění. Zahraniční osoba, kterou se dle tohoto zákona rozumí fyzická osoba s bydlištěm nebo právnická osoba se sídlem mimo území České republiky, je povinna obrátit se na místně příslušný živnostenský úřad a ohlásit živnost, příp. podat žádost o vydání koncese. Tímto živnostenským úřadem se u zahraniční fyzické osoby, která nezřizuje na území České republiky organizační složku svého podniku, rozumí živnostenský úřad příslušný podle místa povoleného pobytu na území České republiky. Nelze-li takto místní příslušnost živnostenského úřadu pro tuto osobu určit, je místně příslušný živnostenský úřad podle místa podnikání této osoby na území České republiky. Zahraniční fyzická osoba, která za účelem podnikání zřizuje na území České republiky organizační složku podniku, ohlašuje živnost nebo podává žádost o vydání koncese živnostenskému úřadu příslušnému podle umístění organizační složky podniku na území České republiky. Zahraniční právnická osoba ohlašuje živnost nebo podává žádost o vydání koncese živnostenskému úřadu příslušnému podle umístění organizační složky podniku na území České republiky.
      Zahraniční fyzická osoba, která na území České republiky podniká nebo podnikala, předkládá při ohlášení živnosti nebo při podání žádosti o koncesi živnostenskému úřadu doklad o tom, zda nemá daňové nedoplatky. Tento doklad na žádost této osoby vyhotoví místně příslužný finanční úřad (zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, v platném znění). Zároveň je povinna předložit doklad o tom, že nemá nedoplatky na platbách pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, pokud na území České republiky podniká nebo podnikala; doklad vyhotoví na žádost této osoby místně příslušná správa sociálního zabezpečení (zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, v platném znění).

Odpovědět

• 14.07.2004 00:39:10 Gor

Dnes je 14.07.2004 Informace stale jeste nejsou umisteny. Nechtel byste na MPO trochu urgovat?

Odpovědět

• 16.07.2004 18:14:19 Pavel Hubáček

Děkuji za radu a informaci o datu (mimochodem dnes je 16.07.2004). Mohu Vás ubezpečit, že s MPO jsme v kontaktu. Rád bych žádané informace zveřejnil co nejdříve - ostatně nejste sám, kdo se po nich shání. Nicméně, dokud odborní pracovníci MPO neschválí a neuvolní pro publikaci aktualizované texty průvodců, nemůže Vám naše redakce bohužel pomoci. S pozdravem P. Hubáček (redakce portálu BusienssInfo.cz).

Odpovědět