Diskusní fórum – výpis příspěvků
Téma: Živnostenský zákon
-
13.04.2012 14:58:50 Veronika Skřipcová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu na rodičovské dovolené prodávat mnou pletené a háčkované čepičky bez živnostenského listu.Jedná se o výdělek cca 500 kč měsíčně . Děkuji za odpově´d Veronika S.
-
-
18.04.2012 19:25:25 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Vzhledem k tomu, že píšete 500 kč měsíčně, bude se patrně jednat o opakovanou činnost, resp. nepůjde o činnost ojedinělou. V takovém případě je však živnostenské oprávnění (živnostenský list) nezbytný. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
04.03.2012 16:25:28 Šárka P.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem studentkou dálkového studia.Kdybych prodávala nějaké výrobky do 15.000,-Kč ročně musela bych i tak mít živnostenský list?
-
-
11.03.2012 22:04:16 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokud budete provozovat činnost, která splňuje charakter podnikatelské činnosti dle živnostenského zákona, musíte na ni mít oprávnění, tedy živnostenský list. Není nijak důležité, zda "plánujete" prodávat zboží za 500 Kč ročně nebo 500 000 Kč ročně. Pokud plánujete prodávat výrobky nebo zboží, musíte mít na ni živnostenský list. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
20.02.2012 11:37:58 Jelínek
Dobrý den podnikám jako fyzická osoba opravy silničních vozidel. Po fyzickém napadení jsem se bránil a oba účastníci jsme byli odsouzeni podmínkou 4měsíce na 18 měsíců. Mám závazky vůči svým zaměstnancům a prosím o radu jak podnikat dál.Lze potvrdit spolupracující osobě praxi, když ve firmě je 10 let. Děkuji Vám za radu. Jelínek
-
-
27.02.2012 12:34:09 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Souvisí nějak vaše fyzické napadení s praxí spolupracující osoby? Z dotazu to nevyplývá. Pokud dotyčná osoba 10 let vykonává určitou práci, lze samozřejmě dosvědčit, že k této práci má kvalifikaci získanou praxí. V tuzemských podmínkách se však jedná jen o vyjádření, které většinou nemá žádnou právní relevanci. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
07.02.2012 18:40:47 Markéta Votavová
Dobrý den, děkuji za tyto stránky! Mám dotaz - jak na živnost, když jsem zároveň ještě studentkou? Živnost volnou jsem si zřídila už v září 2011 a ještě teď mi z toho jde hlava kolem a nikde mi nedávají jasné odpovědi na mé otázky! Stát za mě platí zdravotní pojištění, jelikož jsem student. Musím si ho jako živnostník platit taky? Znamenalo by to, že bych platila zdravotní pojištění dvakrát? Takhle mi to tvrdí v pojišťovně (VZP). Sociální pojištění si platit nemusím, pokud nechci, je to tak? Děkuju za reakce! Markéta
-
-
15.02.2012 11:18:16 Redakce portálu BusinessInfo.cz
K této problematice jsme publikovali celou řadu odpovědí v diskuzním fóru Zahájení podnikatelské činnosti. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
23.11.2011 14:13:51 R. Novak
Dobry den! Jsem Slovak zijici 5 let trvale v CR. 1. Mohu si zalozit ZL i v CR? 2. Jakou zivnost potrebuji k provozování (ne poskytovani) tělovýchovných a sportovních zařízení a organizování sportovní činnosti? 3. Mohu na zaklade pripadneho ceskeho ZL otevrit provozovnu i v SR? Dekuji za odpovedi! RN
-
-
28.11.2011 12:01:52 Redakce portálu BusinessInfo.cz
K otevření živnosti najdete všechny potřebné informace v článku Start podnikání a jednání s úřady a v článcích, na které odkazuje. Vzhledem k tomu, že od 1. 1. 1993 jsou Česká republika a Slovenská republika dva samostatné státy s odlišným a na sobě nezávislým správním a legislativním aparátem, není samozřejmě možné vykonávat na české živnostenské oprávnění podnikatelskou činnost v jiné zemi, včetně Slovenska. Pokud chcete podnikat na Slovensku, musíte mít k tomu oprávnění od slovenských úřadů. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
11.11.2011 16:45:24 jana kolmanová
dobrý den, potřebuji si udělat akreditovaný kurz pro sportovní činnost-konkrétně pro zumbu a potřebuji vědět-slyšela jsem, že se chystá novela, že pokud budu mít akreditovaný kurz na fitness-tak nemohu předcvičovat zumbu, ale pokud budu mát akr.kurz na aerobic-tak je to v pořádku, kdy tato novela začne platit, nebo mohu mít na zumbu akr.kurz fitness i do budoucna na cvičení zumby?? děkuji jana
-
-
16.11.2011 13:44:19 Redakce portálu BusinessInfo.cz
K přípravě novely, která by zakazovala cvičit zumbu těm, kteří mají akreditovaný fitness kurz, vám nemůžeme sdělit nic bližšího. Podobná úprava se nám však nezdá úplně logická. V demokratickém legislativním systému každopádně platí, že legislativní normy ve stádiu tvorby nebo schvalování nelze automaticky považovat za v budoucnosti platné. Od vývoje prvního znění, vede trnitá cesta přes schvalování, zamítání, čtení atd. Zda pak úprava (pokud taková v přípravném znění skutečně existuje) bude někdy platit, či nikoli. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
07.10.2011 15:56:28 Bc. Anna Pugnerova
Dobrý den otázku pokud si chci zřídit živnost elektornicky z domova jaké náležitosti vyžaduje legislativa ČR o jakou živnost jde v oblasti ICT (volná, vázaná???.. který ze všech těch kroků musím učinit fyzicky dojít na úřad( zřejmě jde asi o poplatek a pod?? Lze vůbec zřídit živnost on-line ??pokud ano jaké podmínky a kroky musím učinit děkuji
-
-
20.10.2011 18:49:13 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Mnohé obory z oblasti ITC jsou součástí živnosti volné. Obecně vzato by mělo být možné zřídit si živnost on-line. Jedná se však o snahu státu usnadnit komunikaci. Pokud je nám známo, není úplně garantovaná. Mimo jiné proto, že například ne každý občan disponuje elektronickým podpisem apod. Nejlepší způsob jak zjistit aktuální stav věcí, je vyzkoušet to. Potřebné formuláře jsou na adrese www.businessinfo.cz/cz/formulare/. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
14.09.2011 16:44:26 Martin
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat, jsem provozovatel solária a na danou činnost mám garanta, protože nemám rekvalifikační kurz na provoz. Můžu obsluhovat solárium já a nebo osoba s rekvalifikací? Děkuji
-
-
20.09.2011 13:40:31 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Neznáme specifika práce s vaším soláriem. Obecně však garant zastupuje živnostníka po stránce formální a dohlíží na to, že je živnost provozována v souladu se všemi požadavky. Obsluhou byste tedy měl za normálních okolností být vy. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
26.07.2011 08:08:32 Karel
Dobrý den. Pracuji jako učitel a rozhoduji se ohlásit živnostenské podnikání (volná činnost). Prostudoval jsem řadu materiálů na webu, volal na ŽÚ apod. Vím, že je třeba živost ohlásit, zaplatit správní poplatek a počátkem dalšího roku vždy přiznat daně a zaplatit pojištění. Volná činnost bude moje vedlejší zaměstnání. Potřebuji poradit, co dalšího budu muset dělat, mám na mysli nějaké účetnictví a jeho formu, poplatky apod. Děkuji předem.
-
-
31.07.2011 15:55:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Povedete buď daňovou evidenci (dříve označovanou jako jednoduché účetnictví), což je laicky řečeno přehled dokladů o vašich výdajích a příjmech, nebo povedete účetnictví (dříve označováno jako podvojné účetnictví). Pokud půjde o nějaké drobné podnikání a nebudete ani plátcem DPH, patrně vám postačí daňová evidence, kterou zvládne i laik. Pro komplexnější informace doporučujeme naši rubriku Finance, daně - Daně, účetnictví. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
19.07.2011 18:06:15 Zmija T.
Dobrý den chci se zeptat jak řešit situaci: OSVČ v ostraze osob a objektů a Služby soukromých detektivů musí podle nové změny v konsesní živnosti prokázat maturitní zkoušku s 3 roky praxe. Bohužel tento člověk maturitní zkoušku nemá, ale má 8 let praxe a rekvalifikaci v těchto oborech. Taky přichází v úvahu osoba která má maturitní zkoušku z práva, ale nemá praxi v oboru. Bohužel úřady sami neví jak toto řešit. děkuji za pomoc
-
-
21.07.2011 08:58:22 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Odbornou způsobilostí se v tomto případě rozumí: 1) vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání právnického, bezpečnostního nebo obdobného zaměření, 2) střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru bezpečnostním nebo právním a 3 roky praxe, nebo 3) střední vzdělání s maturitní zkouškou a osvědčení o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydané s platností na 5 let zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a 3 roky praxe. Zaměstnanec potom musí mít minimálně vzdělání uvedené pod písmenem b), které je možné i v oboru obdobném nebo osvědčení o odborné kvalifikaci uvedené pod písmenem c). Pokud dotyčný OSVČ nesplňuje odbornou způsobilost, může si ji samozřejmě doplnit. Vedle toho Národní soustava kvalifikací (NSK) průběžně rozšiřuje i možnosti doplnění kvalifikací získaných praxí, včetně kvalifikací z oblasti ostrahy a bezpečnosti. Bližší informace možnosti využití této možnosti získáte přímo od NSK. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
15.04.2011 18:29:53 Petra Beerová
Dobrý den,zdravím.Mám dotaz ohledně provozování restaurace.Majitel mě jako servírce nabídl vzít si restauraci do nájmu,kde já mu dám nami dohodnutý nájem bez energií.v ostatním pojedu na sebe včetně toho,že si najdu kuchaře jako zaměstnance,popřípadě on si pojede na svůj živn.list.Co tedy je nutnék vydání živn.listu?mám střední odbor.školu zaměřenou na obchod.potřebuji zvláštní doklad o odbor.způsobil.potřebnou k provozování restaurace a nějakou praxi s provoz.restaur.?nebo stači že má kuchař odbor.vzdělání s potřebným dokladem?děkuji moc za odpověd Beerová
-
-
20.04.2011 15:31:33 Redakce portálu BusinessInfo.cz
V prvé řadě si vše dobře promyslete a vytvořte si písemný podnikatelský plán. Chtějte vidět dosavadní účetnictví. Jedině tak zjistíte, zda je restaurace rentabilní. Jinak se vám snadno stane, že si nevyděláte ani na nájem. Pokud by to restaurace byla zlatý důl, majitel by vám ji asi nenabízel. K provozování restaurace potřebujete živnostenské oprávnění na hostinskou živnost. Pokud máte alespoň 6 let praxi, nemusel by být s vydáním problém. Více vám ale sdělí na živnostenském odboru, případně by kuchař mohl být odpovědným zástupcem. Ovšem neznáme detaily vaší situace. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
18.04.2012 15:15:34 Internet user
Ahoj, neviete poradit kde by sa dali najst aktualne data o pocte restauracii v cr a sr? daco som nasiel tu www.czso.cz/csu/2007edi cniplan.nsf/t/C9002E7442/$File /910707222.pdf len by som potreboval novsie data dik
-
-
-
18.04.2012 18:52:31 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokial aktuálne dáta nenájdete priamo na webe Českého štatistického úradu, potom odporúčame ČSÚ kontaktovať priamo s dotazom (e-mailom alebo telefónom). Podobne postupujtě vo veci počtu reštaurácií na území Slovenské republiky, len s tým rozdielom, že budete pátrať na webe Štatistický úrad SR (www.statistics.sk). Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
20.02.2011 12:20:18 Internet user
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mnou ustanovený odpovědný zástupce, kterého budu mít při vydávání ŽL na poskytování těl.služeb v oblasti fitness/aerobik, musí mít se mnou nějakou smlouvu, nebo zda stačí ústní dohoda. Děkuji Hanousková
-
-
28.02.2011 23:34:57 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Doporučujeme vám pro celé vaše podnikání důsledně trvat na písemném znění veškerých smluv a dohod. Předejdete tím řadě nepříjemností. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
06.02.2011 22:44:37 Ales
Dobrý den, chci se zeptat, jaké finanční náklady mně bude stát provozování vázané žinosti. Jaký je výpočet odvodů poplatků apod. Živnost chci provozovat nejprve sám, po nějaké době najmout zaměstnance na dohodu. Kdyby to už někde bylo sepsáno např. v nějaké přehledné tabulce, budu za odkaz rád. Děkuji.
-
-
15.02.2011 12:11:25 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Žádná živnost není zatížena nějakými konstantními náklady. Závidí především na formě vašeho podnikání. Vedle toho pochopitelně budete platit zdravotní a sociální pojištění, které se však bude brzy odvozovat rovněž od vaší konkrétní podnikatelské činnosti (zisku). Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
29.01.2011 21:52:38 Eva Štěpánová
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Zjistila jsem, že jsem živnostenským úřadem nebyla zaregistrovaná na finančním úřadě. Tudíž nemám DIČ. Co musím udělat pro to, abych chybu odstranila? A co mě čeká za pokuty atd. Děkuji Štěpánová
-
-
31.01.2011 20:32:26 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Spojte se prosím neodkladně s příslušným finančním úřadem. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
16.01.2011 22:11:08 Pavlina
Dobrý den, chtěla bych vykonávat lektorskou činnost t7kající se sportovních aktivit pro děti ve věku 4-6 let. Jaké odborné či další požadavky musím prokázat? Děkuji Pavlína
-
-
18.01.2011 12:34:12 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti je součástí živností volných, takže byste žádné další doklady nepotřebovala. Podívejte se prosím, zda je pro vás obsahově vyhovující. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
16.01.2011 21:12:55 Eva
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, které zákony si mám prostudovat, když chci začít jako OSVČ doučovat děti ZŠ, SŠ. Zdravé, i se speciálními vzdělávacími potřebami. Děkuji
-
-
18.01.2011 12:34:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz
V prvé řadě určitě ty zákony, které souvisejí s výkonem plánované činnosti. Doporučujeme vám obrátit se s dotazem na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. www.msmt.cz Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
30.08.2011 16:18:01 Internet user
Dobrý den, potřebujete jen Žl na mimoškolní výuku a lektorství a spoustu organizačních schopností, trpělivosti a znalostí:)
-
-
13.11.2010 12:22:18 dana Červinková
Dobrý den , jakou dobu musí ručit garant neboli odpovědný zástupce v řemeslné živnosti -kominictví? Děkuji.
-
-
16.11.2010 14:26:22 Redakce portálu BusinessInfo.cz
To vyplývá z konkrétního důvodu, proč je garant, neboli odpovědný zástupce ustanoven. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu (§ 11 odst. 1 živnostenského zákona). Odpovědný zástupce ručí za podnikání do té doby, dokud živnostník nepředloží potřebné doklady o své kvalifikaci. Konkrétní požadavky k vašemu oboru vám sdělí na živnostenském úřadě. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
20.09.2010 11:20:55 Míša
Dobrý den, chtěla bych vykonávat lektorskou činnost na masáže a různé relaxační techniky a procedury wellnes (zábaly atd.) - jaké jsou podmínky pro vydání žl? Děkuji
-
-
21.09.2010 17:28:56 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokud máte na mysli "Masérské, rekondiční a regenerační služby, tj. poskytování sportovních, rekondičních a regeneračních masáží (které jsou prováděné na zdravých jedincích a nenavodí léčebný proces), s vyloučením techniky reflexní masáže, a poskytování regeneračních služeb (například parafinové zábal", jedná se o vázanou živnost. Všechny potřebné informace najdete v samostatné rubrice Živnosti vázané. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
13.08.2010 15:43:40 Internet user
Vzdělávací agentura VOX nabízí rekvalifikační kurz Mzdová/ý účetní s tím, že absolvent kurzu získá takové znalosti a dovednosti, že je schopen vykonávat práci mzdové účetní a navazujících činností (např. personalistika, pracovní právo atd.) na profesionální úrovni. Může být zaměstnán jako samostatný mzdový/á účetní nebo může vést samostatně mzdovou agendu podnikajícím subjektům jako osoba samostatně výdělečně činná. Zajímalo by mě, jestli po absolvování uvedeného kurzu budu moci pracovat jako OSVČ, když v uvedené oblasti nemám zatím žádné zkušennosti? Je pro vydání živnostenského oprávnění nutná praxe 5 let? Věra
-
-
17.08.2010 11:14:27 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Nemůžeme posuzovat úroveň vzdělávání jednotlivých agentur. Doporučujeme vám však vyžádat si od zmiňované agentury její certifikace s nimi zajít na živostenský odbor s dotazem, který uvádíte. Jsou to totiž pracovníci živnostenského odboru, kteří budou vaši způsobilost posuzovat. Jinak jako OSVČ můžete samozřejmě v řadě jiných oblastí pracovat bez jakéhokoli kurzu. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
27.07.2010 08:27:08 Internet user
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, kam patří obor vzdělávání v mimoškolní oblasti u s.r.o., již jsem se ptala na ŽÚ a nikdo mi nebyl schopen odpovědět. Předem děkuji.
-
-
28.07.2010 15:12:50 Redakce portálu Businessinfo.cz
Vhodnou živností by v takovém případě mohla být volná živnost 72. Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti Výchova dětí nad tři roky věku v předškolních zařízeních, výuka v soukromých školách a zařízeních sloužících odbornému vzdělávání, pokud tato nejsou zařazena do rejstříku škol a školských zařízení. Jiná mimoškolní výchova a vzdělávání, doučování žáků a studentů, výchovně vzdělávací činnost na dětských táborech a jiných zotavovacích akcích, zejména vedení těchto akcí, zajišťování výchovných, relaxačních a vzdělávacích programů pro účastníky těchto akcí, dohled nad dětmi... Další viz v přehledu náplní živností volných. Uvedenou činnost budete vykonávat na základě živnostenského oprávnění (dříve živnostenský list). Zda budete mít smlouvu s nějakou s. r. o., či s jiným subjektem, už závisí na Vašem individuálním podnikání. Redakce portálu Businessinfo.cz
-
-
16.03.2010 16:37:22 Internet user
prosím vás pod co spadá nájemný řidič děkuji
-
-
17.03.2010 12:38:18 Redakce portálu BUsinessInfo.cz
Silniční motorová doprava je součástí živností koncesovaných. Redakce portálu BUsinessInfo.cz
-
-
04.02.2010 10:27:22 Irena Chládková
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kam zařadit naši živnost, kterou máme zapsánu v živnost. listě a výpisu OR /jsme s.r.o./: poskytování technických služeb: -kontroly opravy požárních hydrantů a suchovodů -kontroly a opravy hasících přístrojů vždy to byla živnost volná,nyní děláme změnu v obchodním rejstříku, ptala jsem se na několika ŽÚ a nikdo mi nedokáže odpovědět, zda je to činnost volná nebo řemeslná. /Každý mi dává jiné informace./ Můžete mi prosím správně odpovědět nebo poradit nějaký kontakt. Děkuji.
-
-
09.02.2010 14:20:08 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Sdělte nám prosím, jaké vám dávají informace. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
26.11.2009 12:01:10 Vladimír Ličman
Prosím o informaci o konkrétní odpovědnosti tzv.odpovědné osoby v případě vázané živnosti ve stavebnictví zda je toto považováno také za živnost(odvody daní, veškerá administrativa atd.) a konkrétní dopady při případném problému stavební firmy (katastrofické scénáře). Děkuji. Ing.Vladim ír Ličman
-
-
05.01.2010 15:32:38 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Vážený pane, vázaná živnost stavebnictví neexistuje. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-