Diskusní fórum – výpis příspěvků
Téma: Cla a celní řízení v mezinárodním obchodu
-
02.04.2012 23:27:44 Internet user
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nevíte jaké možnosti nulové sazby či osvobození od dovozních poplatků EU uplatňuje? Děkuji za odpověď.
-
-
03.04.2012 14:07:55 Redakce BusinessInfo.cz
Dobrý den, vážená paní, doporučujeme abyste svůj dotaz vložila do formuláře "Položit dotaz ohledně podnikání v EU", který je dostupný na stránkách BusinessInfo.cz pod následujícím odkazem:
Dotazy zodpovídá bezplatně odborný tým ministerstva průmyslu a obchodu.
-
-
03.03.2012 20:55:58 Internet user
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké průvodní doklady bych si měla od odesílatele zboží vždy vyžádat a jaké doklady jsou zcela nezbytné pro propuštění zboží do režimu volného oběhu?
-
-
26.03.2012 10:49:00 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokud jste aktuální informace nenašla přímo na našem portálu BusinessInfo.cz, využijte prosím k položení dotazu náš formulář Položit dotaz ohledně podnikání v EU, který je nasměrován na samostatné pracoviště a je personalizován. Děkujeme vám za pochopení. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
03.03.2012 01:45:53 ladislav
dobry ben,chci otevrit cs restauraci ve Francii musim platit clo z potravin a alkoholu kterej tam odvezu?dekuji
-
-
09.03.2012 08:16:17 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Využijte prosím k položení dotazu náš formulář Položit dotaz ohledně podnikání v EU, který je nasměrován na samostatné pracoviště a je personalizován. Děkujeme vám za pochopení. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
26.02.2012 11:15:43 Internet user
Dobrý den, jestli je to možné, rád bych Vám položil otázku. Plánuju do ČR dovézt kontejner Rýže Parboiled z Pakistánu (20´kontejner, 25 tun). Za prvé mám problém se zařazením v Taricu http://ec.europa.eu/taxation_c ustoms/dds2/taric/measures.jsp ?Lang=en&Taric=&GoodsText=rice &Domain=TARIC&MeasText=&Offset =0&Area=PK&ExpandAll=&LangDesc r=en&callbackuri=CBU-1&SimDate =20120226 a za druhé jsem se chtěl zeptat, kolik by stálo kompletní zastupování v celním řízení. Zboží připluje do Hamburku. Děkuji za možnou odpověď.
-
-
28.02.2012 13:46:34 Martin Komárek
Dobrý den, rýže je zařazena v Tariku do kapitoly 1006. Pro bližší zařazení musíte vyspecifikovat zda je rýže loupaná, polomletá, atd. Vámi zaslaný odkaz bohužel nelze otevřít. Pokud chcete zboží přesně zařadit, tak kontaktujte help desk Generálního ředitelství cel. V druhém dotazu jste zase nevyspecifikoval zda chcete zastoupení v celním řízení v ČR nebo i v Německu, jak se zboží dostane do ČR, apod. V této věci navrhuji kontaktovat spediční firmu, která Vám kontejner bude dopravovat do ČR. Ta je většinou schopna i zboží celně odbavit a tyto služby Vám nacení. S pozdravem. Martin Komárek www.ceda-intrastat.cz
-
-
23.02.2012 20:56:28 internet user
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat (mám to v rámci jedné seminární práce), zda nevíte jaké informace z této firemní stránky www.cstop-well.com jsou důležité pro celní řízení? A ještě by mě zajímalo jestli je něčím specifický vzájemný obchod mezi ES a Tureckem? Jsou tam nějaké bariéry v tomto obchodu či nějaké omezující cla? Děkuji Vám za odpověď.
-
-
28.02.2012 13:42:15 Redakce BusinessInfo.cz
Dobrý den, vážená slečno Bonnie, ohledně získání podrobných informací týkajících se obchodu s Tureckem doporučujeme prostudovat naši příslušnou rubriku: Zahraniční obchod Teritoriální informace - země Turecko , zejména pak kapitolu 7.1 v Souhrnné teritoriální informaci 7.1. Smluvní základna Základním dokumentem je Dohoda o celní unii Turecka s EU. V platnosti jsou další dokumenty relevantní pro ekonomickou oblast a ty jsou vyjmenované právě ve zmíněné kapitole STI. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
31.01.2012 08:45:18 Internet user
Dobrý den, naše firma realizuje import z Mexika a chtěla bych se zeptat, jaké dokumenty musí mexická strana vystavit, aby bylo ze zásilek vyměřeno nulové clo. Jedná se konkrétně o zbožový kód 4009420090 a hodnota zásilek se pohybuje přibližně kolem 50000 USD. Děkuji za odpověď.
-
-
31.01.2012 17:34:47 Martin Komárek
Dobrý den, na tento zbožový kód je stávající základní celní sazba 3 %. Pokud byste chtěla využít tzn. tarifní preferenci 0 %, tak Vám musí Váš zahraniční partner poskytnout kromě faktury i tzn. Certifikát o původu zboží FORM-A, který kromě jiného předložíte při celním odbavení v tuzemsku. Není mi známo, kdy chcete obchod uskutečnit, ale doporučuji, abyste si tuto informaci ověřila před realizací obchodu v celním sazebníku ѠTarik, event. přímo na místně příslušném celním úřadu. Nepředpokládám, že dojde ke změně, ale zaručit Vám to bohužel nemohu. www.ceda-intrastat.cz
-
-
-
01.02.2012 08:46:01 Internet user
Děkuji za odpověď. A jaký je v tomto případě tedy rozdíl mezi certifikátem FORM-A a EUR.1. Myslela jsem právě, že by měli vystavovat EUR.1. Děkuji.
-
-
-
-
01.02.2012 11:40:42 Martin Komárek
Dobrý den, jelikož jsem si chtěl být jistý s odpovědí pro Vás, tak jsem včara ještě kontaktoval celní správu, která mi potvrdila, že potřebujete FORM-A. Před chvílí jsem dostal mail, ve kterém se omlouvají... - "omlouvám se za chybu, pro Mexiko je uzavřena dohoda mezi EU a Mexikem, a je zde nutné pro přiznání preferenční celní sazby předložení průvodní osvědčení EUR 1. Ještě jednou se omlouvám za chybu." Tak že tímto se omlouvám i já. Na tuto komoditu má vyjímku pouze Mexiko, tak že musíte požadovat dokument EUR.1. www.ceda-intrastat.cz
-
-
-
24.01.2012 23:06:32 eva
Dobrý den, chtěla bych v Maďarsku nakoupit hotovou bižuterii za účelem dalšího prodeje. Jak je to s proclením?
-
-
25.01.2012 22:18:09 Martin Komárek
Dobrý den, vzhledem k tomu, že ČR i Maďarsko jsou členové Evropské unie, tak není třeba zboží při dovozu proclívat (předpokládám, že je zboží vyrobeno v EU). Je ho však třeba zahrnout do hlášení Intrastat pokud máte tuto povinnost. Martin Komárek, CEDA service & consulting s.r.o.(martin.komarek@ceda-cz. com)
-
-
16.01.2012 17:58:51 Internet user
Hezký den. Přeposílám firmě do USA jednoduchá ocelová pouzdra (ekvivalent kluzného ložiska) zakoupené v ČR od dodavatele. Je třeba nějaká celní deklarace vývozu, nebo stačí jako doklad záznam o předání zboží k dopravě mimo území ČR a samozřejmě platba na účet ze zahraničí..?
-
-
24.01.2012 15:47:43 Martin Komárek
Dobrý den v reakci na Váš dotaz uvádím následující: vzhledem k tomu, že budete do USA pravděpodobně účtovat zboží bez DPH, potřebujete mít celní deklaraci, která Vám bude sloužit mimo jiné jako doklad/důkaz o proběhlé obchodní transakci. Tuto celní deklaraci projednáte na příslušném celním úřadu, event.to může učinit Váš zplnomocněný zástupce např.dopravce apod. www.ceda-intrastat.cz
-
-
16.12.2011 18:18:23 Internet user
dobry den ,jak zjistím dan z proclení z ukrainy??chci sem vozit nabytek a nevím kolik je potom dan.děkuji
-
-
24.01.2012 15:55:40 Martin Komárek
Termín "daň z proclení" mi není znám. Pokud máte na mysli DPH, tak základní sazba činí 20 %. Uplatňujeme ji na naprostou většinu zboží a služeb, tudíž i na nábytek. www.ceda-intrastat.cz
-
-
15.11.2011 10:44:25 Veronika Jantakova
Dobrý den, nevím zda můžu tento problém řešit tady, pokud ne, předem se omlouvám. Objednala jsem z Asie zboží (velké množství) na výrobu specifických nápojů. Přesně to stejné zboží již má proclená jedna firma v čr, tudíš je nezávadné a také je možnost toto zboží (samozřejmě s patřičnou přirážkou) objednat z anglie a toto zboží je naprosto identické a není problém na celnici. Bohužel na celnici mi řekli, že musím znám nějaké podrobné informace o produktu, jinak mi zboží nepustí. Dodavatel z asie tyto informace nemá a "veškeré" potřebné informace by měly být na obalech, ale to celnici nestačí a zboží mi dále zadržuje. Prosím mohl by mi někdo poradit, co mám dělat, aby mi zboží proclili, mám v tom celkem dost peněz a už dva týdny to stojí někde. Odpověď mi můžete poslat na mail veronikajantakova@gmail.com B udu vděčná za jakoukoli radu!
-
-
16.11.2011 13:52:43 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Situaci neznáme, ale zkuste si potřebné údaje zjistit nezávislou cestou. Případně požádejte o pomoc vhodnou agenturu, která provádí business rešerše a průzkum. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
18.11.2011 17:31:44 Martin Komárek
Dobrý den, celní úřad má ݢohuželڠv některých případech právo zboží zadržet. Většinou zboží uskladní ve svých skladech a za každý den si účtuje celkem vysoké částky za uskladnění. Tomu by se dalo teoreticky vyhnout, pokud byste zajistila tzv. celní dluh složením celní jistoty na účet celního úřadu a zboží přemístila do svého skladu. To sice neřeší Váš problém, ale určitě (pokud Vám celní úřad vyhoví) ušetří peníze. Připomínám, že zboží v této chvíli dosud není propuštěno do volného oběhu, tak že ho nesmíte prodat apod. Co se týká Vašeho problému, tak jste povinna na vyžádání celního úřadu předložit složení dovážených produktů. A to ať už z důvodu zařazení zboží pod správnou celní nomenklaturu nebo z jiného. To že to Číňané a jim podobní odesílatelé nejsou schopni specifikovat je bohužel známá věc, a to že tento produkt již dováží do ČR jiná firma celníka zajímat nemusí. Pokud tedy složení nejste schopna doložit, tak většinou celníci postupují právě tímto způsobem. Zboží zadrží, odeberou vzorky a pošlou to k expertíze. Bohužel je to časově náročné. Mám za to, že na to má CÚ 30 dnů. Doporučuji tedy se co nejdříve spojit s celním úřadem (nejlépe s konkrétním úředníkem), potvrdit si scénář, který jsem výše nastínil a pokusit se zboží alespoň přemístit na ekonomicky výhodnější místo za podmínek výše uvedených (celní jistotu za Vás může převzít i zplnomocněná firma např. dopravce apod.). Nechci Vás strašit, ale pokud sama nebudete v komunikaci s celním úřadem aktivní, tak se může celá věc protáhnout a i prodražit. www.ceda-intrastat.cz
-
-
31.10.2011 15:27:59 Patrik
Dle oficiálních údajů MFČR se za rok 2010 vybralo na clech 13 miliónů Kč. Rozpočet samotné celní správy v témže roce činil 4,5 miliardy Kč, jen do fondu kulturních a sociálních potřeb pro její zaměstnance se nalilo přes 47 miliónů Kč, tj. 3,5x víc, než se na clech vybralo. Kde je chyba? Zdroje: http://www. mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/ vlad_fin_stat_62902.html http ://www.celnisprava.cz/cz/o-nas /informace-dle-zak-c-1061999sb /Stranky/rozpocet-celni-spravy -na-rok-2010.aspx
-
21.09.2011 12:34:13 Internet user Ing Jaroslav Lanči
Bratranec v Australii mi hodlá jako dárek poslat digitální fotopřístroj , který vlastní, v přibližné hodnotě 400 AUD. Vztahuje se na tento dárek clo, popřípadě jiné poplatky? Jakým způsobem je nutno deklarovat cenu fotopřístroje. Děkuji za odpověd.