Diskusní fórum – výpis příspěvků

Téma: Obchodní společnosti - založení a vznik

• 02.05.2012 16:07:01 Radek

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na následující- je možné, abych v pronajatém obchodě prodával zboží různých oděvních značek (např. adidas, puma, reebok, atd..), které jsem zakoupil v zahraničí? Zboží je zdaněné, doklady a vše ostatní mám. Nebude problém s výhradnímí dovozci určitých značek? Předem díky za odpověd.

Odpovědět

• 27.08.2011 15:52:47 Stepan

Dobrý den, rád bych se zeptal jakým nejjednoduším způsobem lze získat kapitál na nový projekt. Rád bych oslovil několik ,,investorů,, s možností podílet se na pouze na podílu ze zisku při vkladu 1000 Kč například za 1% společnosti nebo za akcii. Chtěl bych mít možnost tento podíl, akcii kdykoliv odkoupit a s podílem na zisku, investora vyplatit. Nechci kvůli tomu zakládat as, jelikož se jedná pouze o získání kapitálu v hodnotě 1mil. korun. Případné investory mám, ale vstupovali by do ,,investice,, postupně. Poradíte mi prosím, jakým způsobem lze tento ,,problém,, řešit ? Je možné tak učinit u sro nebo dokonce fyzické osoby ? Nebyl by každotýdenní problém se změnou podílu ? Nebylo by ,,pouze,, možné vydat u SRO akcie na jméno s možností výkupu kdykoliv ? Děkuji Vám za odpověď

Odpovědět

• 31.08.2011 17:42:58 IRedakce portálu BusinessInfo.cz

V prvé řadě je třeba zpracovat nebo nechat si zpracovat business plan a oslovit vhodné investory. Vztah s investory zálěží na konkrétní smlouvě, nikoli na konkrétní společnosti. Jaký druh obchodní společnosti by byl pro váš záměr nejvhodnější, nedokážeme posoudit, protože váš projekt neznáme. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 29.10.2010 12:00:05 Tomas

Prosim o informaci, zda lze zalozit s.r.o. i pro ordinaci praktickeho / zubniho lekare a jaka to ma specifika oproti standardnimu s.r.o. Predem dekuji za odpoved.

Odpovědět

• 16.11.2010 14:32:21 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Zkombinovat zdravotní péče a podnikatelskou činnost ve formě s. r. o. samozřejmě lze. Jako i u jiných projektů je nezbytným základem kvalitní podnikatelský plán. Možností a kombinací je mnoho. Pro ucelenější informace a právní záležitosti vám doporučujeme kontaktovat například Ministerstvo zdravotnictví, protože lékařská praxe sama o sobě není živností. Hlavní rozdíl je, že v rámci s. r. o. jste zároveň ještě podnikatel, čili máte další odpovědnosti navíc. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 24.08.2010 07:47:03 Internet user

Doplnění dotazu ze včera - zda je možné, aby družstvo založili 4 fyzické osoby + 1 právnická osoba. Přičemž 2 z oněch 4 fyzických osob jsou majitelé té jedné právnické osoby, každý má 50% společnosti. Nyní je dotaz kompletní. Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 31.08.2010 13:13:56 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Jednotlivé situace mohou mít své individuální složitosti. Dle předešlé odpovědi vám doporučujeme prostudovat si související část zákona. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 23.08.2010 16:22:03 Helena Hochová

Je možné, aby družstvo založili 4 fyzické osoby a jedna právnická osoba???? Děkuji.

Odpovědět

• 31.08.2010 13:13:09 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Paragraf 221, odst. 4 zákona č. 513/1991 Sb. (obchodní zákoník), uvádí: "Družstvo musí mít nejméně pět členů to neplatí, jsou-li jeho členy alespoň dvě právnické osoby. Na trvání družstva nemá vliv přistoupení dalších členů nebo zánik členství dosavadních členů, splňuje-li družstvo podmínky předcházející věty. Pro dsalší orientadci doporučujeme přímo text zákona č. 513/1991 Sb.. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 22.04.2010 15:46:59 Internet user

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné založit družstvo a s jejím kapitálem obchodovat na kapitálových trzích ( pokud s tím budou všichni souhlasit ). Děkuji Vám

Odpovědět

• 07.04.2009 12:48:58 Internet user

Jaký právní předpis ukládá vložit peněžní prostředky jež tvoří základí zapisovaný kapitál správcem vkladu na bankovní účet a potvrzení o tomto složení na účet přikládat k návrhu na zápis. Proč nepostačuje prohlášení správce vkladů s ověřeným podpisem. Děkuji za odpověď, která jistě zajímá více občanů.

Odpovědět

• 01.06.2008 00:40:53 Internet user

Pokud založím s.r.o. se základním jměním 200000,-, mohu dostat úvěr na nákup akcií např. 1mil.

Odpovědět

• 10.06.2008 13:08:29 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Poskytnutí úvěru závisí na podmínkách konkrétní bankovní instituce či jiného investora a rovněž na tom, co obsahuje váš podnikatelský plán. Se založením s. r. o. nemusí souviset vůbec a nebo jen okrajově. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 30.05.2008 21:54:20 Internet user

Při vzniku společností musí být čistý trestní rejstřík. Jak hodně čistý, co se tam všechno zaznamenává a pokud je při vzniku čistý a v průběhu se tam něco z dřívějška objeví, musí se společnost zrušit? Pokud se nezruší, co hrozí? Děkuji

Odpovědět

• 30.05.2008 21:40:36 Internet user

Příspěvek mi dal základy, které musím vědět a navedl mě, na co se zaměřit. Samozřejmě musím zkoumat dál, co bude pro mě nejvýhodnější. Díky za to.

Odpovědět

• 24.04.2008 10:35:03 Internet user

Dobrý den, pokud chci založit SRO s předmětem podnikání stavební činnost, je prý k tomu třeba nějakého "ručitele" s kulatým razítkem. Nikde jsem tento požadavek nenašla. Pokud zakládám právnickou osobu jsou jiné podmínky pro získání živnostenského oprávnění než pokud je chci získat jako FO? Pokud musím mít "ručitele" s kulatým razítkem, stačí mi tento "ručitel" pokud nesplňuji podmínky pro vydání živ. oprávnění pro tuto živnost nebo musím mít ještě odpovědného zástupce? Děkuji

Odpovědět

• 30.04.2008 20:35:58 Redakce portálu BusinessInfo.cz

ve Vašem případě se ani tak nejedná o ručitele pro založení, jako o ručitele pro konkrétní činnost. Toho budete potřebovat v případě, pakliže založíte společnost, která má jako předmět podnikání některý z podnikatelských oborů, který je v nějakém smyslu limitovám zákonem. Více se dočtete v rubrice s dokumenty Průvodců pro ohlášení jednotlivých živností v ČR. Případné další dotazy doporučujeme řešit s pracovníky některého z Informačních míst pro podnikatele (InMP) zřízených na různých místech republiky jako společný projekt Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Hospodářské komory ČR (HK ČR). Další informace najdete spolu s kontakty i elektronickým formulářem pro vznesení dotazu na InMP na stránkách www.inmp.cz. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 17.04.2008 14:13:07 Jana  Laštovičková

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda musí být všechny ŽL registrovány na SRO nebo stačí když jsou registrovány na jednatele SRO. Děkuji

Odpovědět

• 22.04.2008 11:07:30 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Dotazu jsme dost možná úplně neporozuměli. Tedy, všechny živnosti, na jejichž základě SRO provozuje svou živnost, musí být registrovány na SRO. Pakliže jednatel má zároveň na své jméno jakožto fyzická osoba registrovány nějaké další ŽL, nemá to s činností SRO nic společného, přesněji řečeno, SRO nemůže na ŽL vystavené na jinou osobu vyvíjet žádnou legální činnost. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 08.04.2008 10:47:00 Internet user

dobrý den, uvažuji o založení firmy s.r.o., statut zaměstnaců je mi jasný, ale nejsem si jistá, jak se odměńuje jednatel, může teoreticky za svou práci nepobírat vůbec nic, např, když s jeho prací nejsou společníci spokojeni? Když bude majitel firmy i jednatelem, musí si vyplácet mzdu? může o jeho odměně rozhodnout třeba jen jednou ročně valná hromada?

Odpovědět

• 10.04.2012 09:29:21 Kateřina Vlková

Dobrý den Redakce portálu, mohu Vás poprosit o totéž - zaslat odpověď na tuhle otázku na email?? Děkuji mnohokrát! S pozdravem Kateřina Vlková.

Odpovědět

• 18.04.2012 00:13:09 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpověď na dotaz z počátku roku 2008 nepovažujeme za dostatečně aktuální. Základní informace, které poptáváte, najdete v článku výše. V případě přetrvávajících dotazů prosím vzneste stručný a jasně zacílený dotaz. Děkujeme za pochopení. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 26.11.2007 20:36:44 MaFy

Zdravím, jen by mě zajímalo, protože mi každý říká něco jiného, Jak je to se základním kapitálem? Ten zůstává státu, nebo ho po splacení mohu používat? Dík.

Odpovědět

• 30.11.2007 08:54:02 Marek Doleček , advokát

Zakladatelé společnosti jsou povinni provést vklad do základního kapitálu společnosti. Tak například zakladatelé společnosti s ručením omezeným musí vložit do základního kapitálu společnosti vklady v celkové výši nejméně 200 000,- Kč. Tyto peníze po vložení do základního kapitálu patří nově vznikající společnosti, která s nimi může nakládat, jak uzná za vhodné. Na tyto peníze lze pohlížet jako na částku, z níž se hradí "start" podnikání společnosti - může být použita například na nákup zboží, úhradu nájmu za kancelářské prostory, mzdy atd.
      Peníze (ani jiné hodnoty) tvořící základní kapitál nikdy nenáležely státu. Vklad společníka patří tomuto společníkovi až do okamžiku vzniku společnosti (dnem zápisu do obchodního rejstříku). Okamžikem zápisu do obchodního rejstříku se společnost stává vlastníkem peněz, jež tvoří vklad společníka do jejího základního kapitálu.
      Základní kapitál nemůžete používat Vy jako zakladatel společnosti, může jej používat jen tato společnost. Je samozřejmě možné, že jménem společnosti jednáte jako její statutární orgán, i tak ale půjde o jednání společnosti jako právnické osoby odlišné od Vás - fyzické osoby, jejího zakladatele.

Odpovědět