Diskusní fórum – výpis příspěvků
Téma: Obsahová náplň živnosti volné podle jednotlivých činností
-
02.04.2012 15:46:14 Petr
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Chci začít podnikat něco na způsob hodinového manžela. Jaké živnosti si mám vyřídit. Jde o drobné opravy bytů a zahrad. Od všech činností něco. Jsem vyučen truhlářem. Děkuji Petr
-
-
07.04.2012 19:59:34 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Služby hodinového manžela si každý může vykládat všelijak. Je to jen takové obchodní označení širokého souboru služeb. Pokud se vám váš servis podaří udržovat v rozsahu drobných úprav, vejdete se několika oborů živnosti volné. Výběr a kombinace závisí na vás. Pokud by však mělo jít o větší a specializovanější činnosti, musel byste mít oprávnění pro vhodné řemeslné činnosti, což už je náročnější na zdokladování vašeho vzdělání/vyučení. Pod označením „hodinový manžel“ jde často o činnosti, které rozhodně nespadají do živnosti volné, ale naopak do živností oborových. Např. vodoinstalace, elektro opravy, zámečnictví, malířství, natěračství apod. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
27.03.2012 08:59:44 Markéta Mikysková
Dobrý den, uvažuji o výrobě dětských textilních doplňků, můžete mi poradit kam se mohu obrátit ohledně podmínek výroby. Děkuji a přeji hezký den Markéta Mikysková
-
-
29.03.2012 10:58:29 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokud máte na mysli podmínky hygienické, požární apod., doporučujeme kontaktovat obecní úřad, kde vám sdělí současné právní požadavky. Je toho více a záleží na vašich okolnostech (zda budete pracovat sama, v jakém rozsahu, zda budete někoho zaměstnávat apod.). Pokud jde o nezávadnost výrobků, doporučujeme s dotazem kontaktovat instituce a asociace, které jsou zaměřeny na dětské doplňky nebo na jakost obecně. Přinejmenším některé kontakty naleznete v našem katalogu odkazů (odkaz najdete v zápatí stránky). Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
21.03.2012 16:40:32 maggie
Dobrý den, kam patří živnost zubního technika a zubního laboranta? Ptám se kvůli paušálním výdajům za rok 2011.Děkuji za odpověď.
-
-
26.03.2012 12:52:20 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Vámi uvedené profese nejsou vykonávány na základě živnostenského oprávnění dle živnostenského zákona. Více informací viz v našem článku Přírodní léčitelství a alternativní medicína jako forma podnikání. Ve vašem případě můžete použít výdajový paušál ve výši 40% z dosažených příjmů. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
12.03.2012 15:28:02 Internet user
dobrý den, pokud mám živnostenský list na montáž suchých staveb, jaký mám nárok na sazbu výdajů paušálem? a jak to mám uvést do daň.přiznání?
-
-
30.03.2012 14:18:18 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Je třeba rozlišit, zda se jedná o živnost řemeslnou či volnou. S největší pravděpodobností se jedná o živnost volnou - "Ostatní speciální práce". V takovém případě použijete výdajový paušál ve výši 60 % z dosažených příjmů. U řemeslných živností tento paušál činí 80%. V daňovém přiznání uvedete tyto výdaje vypočtené procentem z příjmů do řádku 102 v Příloze číslo 1. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
29.02.2012 22:44:06 Internet user
Je to pěnová izolace.Nanáší se nástřikem na cokoliv jako zateplení.
-
-
30.03.2012 15:29:48 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Doporučujeme vám začít s hledáním mezi obory živnosti volné. K podání žádosti o živnostenské oprávnění nebudete potřebovat žádné speciální doklady o vzdělání. Možná však vhodný obor najdete až mezi obory živností řemeslných, kde se žádost dokládá formálním dokladem o vzdělání apod. Více najdete v článku Start podnikání a jednání s úřady. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
28.02.2012 11:12:58 Internet user
Dobrý den, jakou živnost na stříkanou izolaci? Děkuji Bartoň
-
-
29.02.2012 18:52:23 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Co je to stříkaná izolace? Co je jejím účelem? Kam je nanášena? Jakou má tato činnost povahu? Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
20.01.2012 12:49:04 Stefan
Dobrý den prosím o sdělení o jakou živnost mám požádat, když chci začít vyrábět a prodávat dekorační předměty pro vinárny, vinotéky a vinné sklepy, zahradnictví a pod., jedná se o výrobu za starých použitých dubových sudů, které budeme dovážet ze Španělska. ??? je tato živnost volná bez nutnosti prokazování odborné způsobilosti ??? Děkuji Štefan
-
-
31.01.2012 23:00:15 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Kvalifikaci žádnou nepotřebujete. Vhodný obor najdete mezi obory živnosti volné. Další informace viz Start podnikání a jednání s úřady. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
15.02.2012 11:30:14 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Postupujte v hledání vhodné živnosti podle článku Start podnikání a jednání s úřady Začněte živnostmi volnými. K upřesnění dotazů týkajících se dovozu využijte náš formulář Položit dotaz ohledně podnikání v EU, který je nasměrován na samostatné pracoviště a je personalizován. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
10.01.2012 14:50:30 Javora Stanislav
Stačí ke zprostředkování ozdravných pobytů a vedení agentúry volná živnost č. 71. Jedná se o zprostředkování pobytů zraněných ve válce v Líbyí ? MOc děkuji za radu.
-
-
18.01.2012 13:50:32 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Živnost č. 71 je Provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu. Posuďte prosím, zda se do obsahové náplně vejdete. Vy sama nejlépe znáte obsah plánované živnosti. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
10.10.2011 22:22:58 Jeník
Zdravím. Prosím o informaci, do krerého názvu živnosti patří "pěstování lesa, těžba, zpracování a prodej dřeva" ? Děkuji za informaci. Jeník.
-
-
12.10.2011 17:17:29 Redakce portálu BUsinessInfo.cz
Máte na mysli těžbu dřeva v lese, ve kterém vlastník lesa hospodaří bez schváleného lesního hospodářského plánu nebo bez protokolem o převzetí převzaté lesní hospodářské osnovy? To není živnost dle živnostesného zákona, ale zemědělské podnikání. Těžbu dřeva v lese, ve kterém vlastník lesa hospodaří bez schváleného lesního hospodářského plánu nebo bez protokolem o převzetí převzaté lesní hospodářské osnovy, lze provést jen se souhlasem odborného lesního hospodáře. Souhlas nelze odmítnout, není-li těžba v rozporu s ostatními ustanoveními zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů. Redakce portálu BUsinessInfo.cz
-
-
08.06.2011 23:17:18 Internet user
Dobrý den. Chtěl bych si rozšířit živnostenský rejstřík o dodavatelskou činnost a inženýrskou činnost. V kategorii živností jsem tyto názvy nenašel. Můžete mi poradit kde hledat nebo jestli je už zahrnuto pod nějakým názvem u živností volných. Děkuji. Lukáš Novák.
-
-
27.06.2011 08:23:57 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Přehled jednotlivých živností naleznete v rozcestníku rubriky Živnostenské podnikání, kde si můžete prosít jednotlivé obsahové náplně živnosti volné i živností koncesovaných, řemeslných a vázaných. Projděte si v těchto čtyřech kategoriích jednotlivé články Obsahová náplň živnosti... Pokud nenajdete vhodné živnosti podle názvů, je nezbytné si pročíst přímo jednotlivé obsahové náplně. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
05.04.2011 09:41:21 Jiří Borský
Dobrý den. Do kterého oboru patří obchodní zasoupení (distribuce) přístrojů pro kontrolu kvality mléčných výrobků, nápojů, obilovin apod.? Děkuji
-
-
20.04.2011 15:42:20 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Zkoušel jste ji hledat v jednotlivých živnostech koncesovaných, vázaných i řemeslných a nenašel jste ji? Možná to tedy není živnost dle živnostenského zákona. Zkuste kontaktovat Ministerstvo zemědělství, případně Potravinářskou komoru. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
24.03.2011 16:21:36 Monika Mertova
Dobrý den , právě jsem koukala na daňové přiznání , a zjistila jsem že na řemeslné živnosti je 80% paušál , ale chtěla jsem se ujisti jesli živnost do této kategoryje patří , manžel má živnostenský list na zatelovací sistém -fasády a na suché stavby , to je sadrokartony , prosím spadají tyto činnosti do řemeslných to znamená paušál 80% , děkuji mnohokrát za odpověd Monika Mertová
-
-
29.03.2011 14:55:38 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti jsou součástí živnosti volné. Zednictví patří do živností řemeslných. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
10.03.2011 10:43:19 Lenka
Dobrý den, chci se zeptat, do kterého oboru živnosti volné spadá úprava a režie dabingu zahraničních filmů. Děkuji
-
-
22.03.2011 16:27:59 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Samotné slovo dabing není explicitně v náplních živností nikde uvedeno. Hned několik živností se však okolo podobných témat točí. Záleží na vás, kterou si vyberete. Pokud chcete podnikat jako OSVČ, berte nalezení vhodného oboru jako svůj první podnikatelský úkol. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
02.03.2011 09:09:59 Lubomír
Dobrý den, chci se zeptat do jakého oboru volné živnosti patří činnost: Výměna autoskel Ze seznamu oborů živností volných jsi nejsem jistý správným zařazením mnou vybrané profese. Předem děkuji za odpověď.
-
-
03.03.2011 21:11:17 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Živnost volná, obor č. 50. Údržba motorových vozidel a jejich příslušenství, tj.: Mytí a běžná údržba motorových vozidel, spočívající v ochraně těchto vozidel proti povětrnostním vlivům, zejména provozování myček automobilů, provádění povrchové úpravy karoserií tmelením, broušením, výměnou čelních skel... Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
15.02.2011 18:07:21 Tomáš
Dobrý den, chci vyrábět drobné výrobky ze dřeva, jako jsou ptačí budky, různé vázy a misky. Dále opravovat historický nábytek. Jakou živnost potřebuji? Děkuji
-
-
28.02.2011 23:47:16 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Neznáme podrobnosti. Vyberte prosím vhodné:
Truhlářství, podlahářství
41. Výroba školních a kancelářských potřeb, kromě výrobků z papíru, výroba bižuterie, kartáčnického a konfekčního zboží, deštníků, upomínkových předmětů
Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
02.02.2011 12:05:39 Aleš Mikulec
Dobrý den, mám živnost řemeslnou na elektriku a pár volných živností.Podnikám jako hodinový manžel a to obsahuje různe druhy řemesel.Chtěl bych se zeptat jestli je taková živnost ,která by měla tyto řemesla pod sebou třeba formou subdodavatele.Jedná se mi o to ,že jsem se chtěl pojištění odpovědnosti za škodu z provozní činnosti ale to bych dostal pouze na práce s elektrikou a při výměně vodovodní baterie(kde by mohla prasknout voda)bych pojištěný nebyl. Děkuji předem za odpověď Aleš Mikulec
-
-
31.03.2011 23:29:31 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pro subdodávky si samozřejmě můžete najmout specializovanou společnost. Mezi subdodavatelem a vámi bude obchodní vztah podle obchodního zákoníku. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
13.12.2010 14:10:36 Internet user
Dobrý den, na základě smlouvy o spolupráci jsem se stal finančním poradcem. Abych si mohl dávat nějaké výdaje do nákladů, případně snižovat zákalad %, budu se registrovat u živnostenského úřadu. Můžete mi prosím poradit, který druh živnosti si mám zřídit, případně kde všude se registrovat. Jsem zaměstnanec a finanční poradenství budu provádět při hlavním pracovním poměru. Děkuji za odpověď.
-
-
21.12.2010 13:45:52 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Vhodnou živnost najdete mezi tzv. živnostmi volnými. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
04.11.2010 16:05:48 Internet user
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli můžu v rámci toho poplatku za zřizení činnosti 1000kč, různě měnit volné činnosti z tohoto seznamu. A hlavně, zda to jde bezplatně, rád bych si připsal další činnost.
-
-
30.11.2010 16:14:52 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Poplatek 1.000 Kč si představte jako úřední kolek, který hradíte při úpravě živností. Tj.:
Přijdete na úřad a zažádáte o živnostenské oprávnění k jedné živnosti = zaplatíte kolek v hodnotě 1.000 Kč
Přijdete na úřad a zažádáte o živnostenské oprávnění k deseti živnostem = zaplatíte kolek v hodnotě 1.000 Kč
Přijdete na úřad a zažádáte o rozšíření živnostenského oprávnění na další jednu živnost = zaplatíte kolek v hodnotě 1.000 Kč
Přijdete na úřad a zažádáte o rozšíření živnostenského oprávnění na dalších deset živností = zaplatíte kolek v hodnotě 1.000 Kč.
Před návštěvnou úřadu si dobře promyslete, oč budete žádat. Zdarma samozřejmě rozšíření možné není.
Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
31.05.2010 16:45:01 Internet user
Dpbry den, chtel bych se zeptat, jakou zivnost potrebuji pro drobne stehovaci a vyklizeci cinnosti.dekuji
-
-
31.05.2010 20:18:55 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Bude se patrně jednat o živnost volnou, konkrétně č. 51. Potrubní a pozemní doprava (vyjma železniční a silniční motorové dopravy) nebo č. 52. Skladování, balení zboží, manipulace s nákladem a technické činnosti v dopravě. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
12.04.2010 18:25:50 Jitka Fikejzová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat, pokud chci malovat obrazy a potřebuji živnostenský list nebo něco obdobného. Děkuji předem za informace Jitka
-
-
26.04.2010 03:29:51 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Odpověď najdete v článku článku Malování obrazů jako volná živnost nebo svobodné povolání (www.businessinfo.cz/cz /clanek/faq-zivnostenska-probl ematika/faq-malovani-zivnost-s vobodne-povolani/1001644/44199 /). Pakliže se rozhodnete pro zřízení živnosti, vyberte si vhodnou volnočasou ze seznamu www.businessinfo.cz/cz/ clanek/zivnosti-volne/obsahova -napln-zivnosti-volne-1/100189 7/50589/ - Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
12.04.2010 10:58:59 Internet user
Do jaké živnosti zařadit montáže hromosvodů,jaké vzdělání,zkoušky atd.potřebuji,abych ji mohl vykonávat,lze ji vykonávat na živnost provádění staveb a jejich změn a odstraňování.Děkuji
-
-
26.04.2010 03:12:41 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Tyto práce jsou nejčastěji prováděny na živnostenské oprávění Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení. Musíte prokázat odbornou způsobilost, což lze několika způsoby. Praktické informace najdete také v příručce Oborová příručka pro živnost Hostinská činnost. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
08.04.2010 13:01:33 Jiří Němejc
Dobrý den, chtěl bych založit divadelní společnost a sám divadlo hrát (ze začátku bych hrál jen já). Jakou živnost je proto třeba ohlásit, popř. jaké podmínky musím splňovat? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. JN
-
-
26.04.2010 03:26:49 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Inspiraci najdete možná v článku článku Malování obrazů jako volná živnost nebo svobodné povolání. Pakliže se rozhodnete pro zřízení živnosti, vyberte si vhodnou volnočasou ze seznamu živností. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
19.03.2010 15:51:32 milena simkova
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jsem postupovala správně, když jsem činnost Ochrana majetku - elektromontáže zařadila do živností řemeslných. Není v příloze č.1 Živnostenského zákona sice přímo takto jmenována, ale v ostatních přílohách jsem již nic bližšího názvu této činnosti nenalezla. Děkuji za odpověď. Šimková
-
-
30.03.2010 11:32:56 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Z dotazu není zřejmé kam jste uvedenou záležitost zanesla/zapsala. To může být ohledně relevantnosti zásadní, stejně jako to, co má být jejím obsahem. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
05.03.2010 11:03:31 Čechová Miloslava
Dobrý den ,prosím o radu manžel podniká jako revizní tecchnik elektrozařízení a hromosvodů,chtěla bych se zeptat zda toto podnikání patří do živnosti řemeslné. Děkuji Čechová
-
-
17.03.2010 13:44:23 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Neznáme detaily vašeho podnikatelského záměru, molo by se však jednat o živnost 12. Zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků. V případě nejasností postupujte prosím dle článku Start podnikání a jednání s úřady. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
28.02.2010 17:51:21 Petr
Dobrý den,můžete mi prosím poradit jestli výroba plotových dílců, plotovek, dřevěných zástěn, domečků pro hlodavce patří mezi živnost volnou (12. Zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků)? Děkuji a přeji hezký den.
-
-
30.03.2010 13:18:35 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Neznáme detaily vašeho podnikatelského záměru, molo by se však jednat o živnost 12. Zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků. V případě nejasností postupujte prosím dle článku Start podnikání a jednání s úřady. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
24.02.2010 10:50:28 Růžičková Petra
Dobrý den,můžete mi prosím poradit jestli montáž suchých staveb patří mezi řemeslnou živnost?Děkuji a přeji hezký den.
-
-
28.02.2010 23:40:05 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, montáž suchých staveb (sádrokartony, minerální kazetové podhledy, půdní vestavby a podkroví, suché podlahy apod.) je v současnosti součástí několika různých živnostenských oprávnění skupiny žemeslných živností (Úvodní strana BI Legislativa, právo Obchodní právo Živnostenské podnikání Živnosti řemeslné). V současnosti již nejde o samostatnou živnost. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
20.02.2010 23:43:53 martina š.
dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká je živnost administrativní pracovnice??? předem moc děkuji, m. š.
-
-
23.02.2010 10:04:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Jedná se o živnost volnou 70. Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy, tj.: Služby v oblasti administrativní správy, zejména sekretářské a podobné služby... Celý výčet najdete přímo v článku nad diskusním fórem. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
03.02.2010 20:42:25 Stašek Václav
Jaká živnost je výroba a prodej cukrové vaty?Díky za informace.
-
-
17.02.2010 12:14:55 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Předpokládáme, že prodej cukrové vaty je součástí hostinské živnosti. Podrobnosti najdete v oborové příručce pro živnost Hostinská činnost. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-