Diskusní fórum – výpis příspěvků

Téma: Autorské právo

• 11.05.2012 20:01:27 Martin

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na následující. V rámci magisterského studia na nejmenované škole, jsem řešil diplomovou práci, kterou jsem zpracoval zcela samostatně, to jsem stvrdil i svým podpisem v čestném prohlášení autora diplomové práce. Protože práce sklidila určité úspěchy, nabídl mi vedoucí diplomové práce a jeden z dalších učitelů školy, že diplomová práce by mohla být v rámci univerzity vydána jako odborná monografie v téže podobě, tedy s již žádnými úpravami či doplněním dalšího textu. Diplomovou práci jsem již úspěšně na této škole obhájil, a tudíž je vedena v univerzitní knihovně a také podléhá autorskému zákonu. Problém je v tom, že oba učitelé chtějí, abych byl v monografii dále uveden pouze jako spoluautor. To, jestli je etické, že se uvedení učitelé chtějí připsat k mému dílu, je otázka jiná, ostatně mají mé prozatímní svolení. Řeším ten problém, že v budoucnosti bych vlastně paradoxně mohl čelit trestnímu postihu nebo by mohl někdo zpochybnit autorství diplomové práce, protože i když je diplomová práce obhájena a jsem veden jako její autor, vzniká otázka, jak je možné, že monografie má autory tři a diplomová práce autora jednoho. Přičemž text monografie a diplomové práce je naprosto stejný. Mohl byste mi doporučit, jakým způsobem mám navrhnout učitelům případné autorství (ne)autorství? Protože na diplomové práci nic neudělali, akorát je v jejich silách zajistit vydání monografie, proto jsem prozatím přistoupil na to, že tedy budu uveden pouze jako spoluautor. Děkuji za odpověď, Martin.

Odpovědět

• 29.03.2012 18:07:23 Tereza

Dobrý den, pracuji v malé galerii, která se zaměřuje na děti. Chtěli bychom uspořádat výstavu, kde bychom rádi vystavili několik zakoupených plakátů slavných uměleckých děl, které mají sloužit jako inspirace pro vlastní tvorbu dětí. Jsme nezisková organizace, jejíž náplní je podpora vztahu dětí k umění. V galerii vybíráme vstupné. Je nějaká šance, že by se nás zákon o autorských právech nemusel týkat? Děkuji.

Odpovědět

• 30.03.2012 14:34:08 Redakce portálu BusinessInfo.cz

To je těžko říci. Šance velké nejsou (respektive, z toho, co píšete, to vypadá, že jsou nulové), ale záleží na okolnostech. Doporučujeme, abyste si prostudovala autorský zákon nebo se poradila s oborově zaměřeným advokátem. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 24.12.2011 22:27:31 Katerina

Dobrý den, prosím poradíte mi, jaký typ smlouvy mezi sebou mají uzavřít dva spoluautoři knihy, kterou budou vydávat samonákladem (když tedy nevstupují do vztahu s vydavatelem)? Aby práva na případném zisku byla zajištěna rovnoměrně (stejně tak náklady). Nebo stačí, aby na knize byla uvedena obě jména jako "autoři" a tím přechází autorské právo na oba? Takovou informaci jsem bohužel nikde nenašla a nevím ani, kam se obrátit. Děkuji předem za radu. Katerina

Odpovědět

• 29.12.2011 18:16:09 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Není ani tak podstatné, aby se smlouva nějak jmenovala: Klíčový je její obsah. Ve vašem případě byste si měli rovnoměrně rozdělit náklady na redakční práce, korektury, tisk, distribuci. Dále byste si měli navzájem udělit licenční práva k vydání a šíření knihy a to s ohledem na čas (od kdy do kdy), na lokalitu (ČR, EU apod.), médium (tištěná, elektronická) apod. Pokud vám není líto cca 2.000-3.000 Kč, oslovte vhodnou literární agenturu pro malonákladový tisk, která vám takovou smlouvu připraví. Není to úplně běžný tip smlouvy a riziko, že ve vaší podomácku vyrobené smlouvě bude něco chybět, je poměrně vysoké. Vzhledem k tomu, že vám vydáním knihy vzniknou určité povinnosti, doporučujeme vám ještě před tiskem se dostatečně seznámit s aktuálním zněním zákona o vydávání neperiodických publikací. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 09.11.2011 10:33:25 Internet user

Dobrý den, rádi bychom ve firmě použili jako obrazy scény z filmu. Je toto porušení autorských práv popř. s kým a kde se mohou tyto obrazy zakoupit a jak postupovat. Děkuji Paleníková

Odpovědět

• 16.11.2011 13:57:25 Redakce portálu BusinessInfo.cz

To je takto složité určit. Obecně vzato je v běžném prodeji celá řada plakátů, na nichž jsou zobrazeny výjevy z různých filmů. Pokud máte na mysli tyto plakáty, můžete si je samozřejmě ve své firmě vyvěsit, zvláště pokud se jedná o privátní kancelář. Uznáváme, že v případě, kdy je pověsíte do show roomu či jiných veřejných firemních prostor, mohly by vzniknout ohledně autorských práv a licencí určité otázky. Pokud je to váš případ, doporučujeme je konzultovat se specializovaným právníkem. Pokud se jedná o plakáty, které jste si z filmové kopie pořídili vlastní cestou, řiďte se podmínkami pro užití, které jsou uvedeny na obalu filmové kopie. Obecně platí, že pro osobní potřebu je možné ledacos, pro veřejné šíření (včetně prezentace ve veřejných prostorách) bez řádné licence téměř nic. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 14.07.2011 13:12:14 Andrea

Dobrý den. Mám dotaz ohledně ochrany autorských práv. Můj přítel je umělecký loutkář a řezbář. V současné době se na internetu objevila nabídka "sošek", které jsou evidentně inspirovány přítelovými loutkami (vizuelně jsou si velmi podobné až identické). Přítel tyto loutky řeže již zhruba 10 let. Tato nabídka (vznik webových stránek) je letošní. Jakým způsobem se může přítel vůči tomuto "ukradení" inspirace bránit?! Osobně si myslím, že se jedná o porušení autorského práva a chtěli bychom výrobce "sošek" upozornit na to, že porušuje autorská práva. Děkujeme mnohokrát za radu.

Odpovědět

• 21.07.2011 10:31:42 Redakce portálu BusinessInfo.cz

To je takto těžké posoudit. Například výtvory tradiční lidové kultury jsou totiž z autorské ochrany vyjmuty, neboť je veřejný zájem na tom, aby jako autorská díla chráněna nebyla. Pokud vaše výtvory nespadají do kategorie lidové kultury, vstupují do hry další možnosti ochrany, neboť autorské právo není jedinou formou tzv. duševního vlastnictví. Vzhled loutek lze chránit patentem/ochrannou známkou, což se často děje právě proto, že obecný autorský zákon je na vzhled něžké uplatit (více na www.upv.cz). - Například u Spejbla a Hurvínka jsou vzhled a jména loutek chráněny ochrannými známkami, zatímco loutky samy jsou stejně jako konkrétní divadelní představení chráněny autorskými právy (autorské právo chrání tvůrčí či umělecké ztvárnění ideje, patentové právo chrání ideu, která zakládá vynález, ochranné známky chrání označení používané ve vztahu k výrobku či službě a užitný či průmyslový vzor chrání technické řešení, resp. vzhled výrobku). Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 24.05.2011 12:23:14 Internet user

Dobrý den, mám takový problém. V současné době mám pozastaveno živnostenské oprávnění, neboť jsem změnila obor podnikání. Pracuji jako externí redaktor a, když jsem si chtěla živnostenský list aktivovat právě pro tuto činnost, bylo mi sděleno, že to nelze. Proto jsem nyní vedena jako OSVČ pod rodným číslem. A chci se tedy zeptat, jestli si mohu provádět odpisy jako tomu bylo, když jsem měla aktivní ŽL. Nebo, jestli si mohu aktivovat ŽL a pod jakým druhem živnosti. Děkuji

Odpovědět

• 31.05.2011 23:15:32 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Je nám líto, ale vašemu dotazu nerozumíme. Obecně vzato je možné živnost přerušit, obnovit i doplnit o další živnostenská oprávěnění. V čem je problém? Nejde o nedorozumění? Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět