Diskusní fórum – výpis příspěvků
Téma: Prezident podepsal zrušení knihy jízd
-
26.01.2011 10:32:33 Eva Vilhanová
Ráda bych věděla, zda lze uplatnit paušál na firemní motocykl, jestliže ZDP říká, že lze toto uplatnit u vozidel L - motorová vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly a já mám v technickém průkazu označení LC a lze tento paušál uplatnit i v době, kdy motocykl není pojištěný (listopad - únor)?
-
15.07.2010 12:25:08 Monika
Dobrý den, ke svému podnikání využívám vozidlo jiné fyzické osoby. Je možné v takovém případě uplatňovat výdaje, popř. jaké? Musíme mít písemnou smlouvu o pronájmu? Děkuji.
-
-
20.07.2010 22:57:26 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, výdaje můžete uplatnit i na pronajatá vozidla. Více informací nalezente v článcích Paušální výdaj na dopravu, Paušální výdaje na dopravu versus kniha jízd nebo Tzv. zrušení knihy jízd ve vztahu k DPH. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
-
05.09.2010 00:20:03 Internet user
Dobrý den, mám stejný dotaz jako paní Monika: "Dobrý den, ke svému podnikání využívám vozidlo jiné fyzické osoby. Je možné v takovém případě uplatňovat výdaje, popř. jaké? Musíme mít písemnou smlouvu o pronájmu? Děkuji." Bohužel ve Vámi uvedených odkozech jsem odpověď nenašel. Je možno v tomto případě uplatňovat nárok na odpočet DPH u pohonných hmot? Musíme mít sepsanou smlouvu? Děkuji za odpověď
-
-
-
-
21.09.2010 22:05:54 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, nárok na odpočet DPH máte i v případě, že využíváte vozidlo jiné fyzické osoby. Důkazní břemeno u DPH ohledně využití vozidla pro podnikatelskou činnost leží na vás. Zákon povinnost mít sepsanou smlouvu nestanoví. Doporučujeme však ověřit u daňového poradce. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
-
21.06.2010 09:07:48 Jan
Dobrý den, prosím o radu: jsem OSVČ, vozidlo zakoupím do firmy a uplatním odpočet DPH. Paušální odpočet 5000Kč(resp.4000Kč) uplatňovat nebudu ani jakékoliv jiné náklady na vozidlo. Musím i tak vést knihu jízd vzhledem k tomu, že jsem uplatnil odpočet DPH při koupi vozidla?
-
-
21.06.2010 20:59:58 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, pokud by na vás přišla kontrola, musíte finančímu úřadu dokázat, že vozidlo, u kterého jste uplatnil odpočet DPH, využíváte k podnikání, a to buď vedením knihy jízd nebo uplatněním paušálních výdajů. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
-
22.06.2010 08:51:30 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Místo evidence najetých kilometrů a archivace dokladů od pohonných hmot, můžete od letošního roku ve svém daňovém příznání uplatnit paušální odpočet 5 000 Kč měsíčně za jedno služební auto využívané k podnikání. Více informací nalezente v článku "Paušální výdaj na dopravu", "Paušální výdaje na dopravu versus kniha jízd" v rubrice Finance, daně - Daně, účetnictví - Daň z příjmu nebo v článku "Tzv. zrušení knihy jízd ve vztahu k DPH" v rubrice Finance, daně - Daně, účetnictví - Daň z přidané hodnoty. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
-
15.06.2010 10:53:26 Horáček
Jsem OSVČ, v majetku firmy mám 10 let staré a dávno odepsané auto. Pokud bych na toto auto chtěl použít snížený paušál 4.000,- Kč měsíčně, nemusel bych zpětně dodanit 20 % z odpisů tohoto auta ?
-
-
15.06.2010 11:42:27 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ne, pokud je již auto odepsané, tak dodaňovat nemusíte. Další informace k tomuto tématu nalezenete v článku "Jak uplatnit paušální výdaje v daňovém přiznání?", "Paušální výdaj na dopravu" a "Paušální výdaje na dopravu versus kniha jízd" v rubrice Finance, daně - Daně, účetnictví - Daň z příjmů. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
07.05.2010 11:54:58 Radek
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem OSVČ a v obchodním majetku mám 2 auta. V letošním roce bych chtěl uplatňovat paušál na tyto vozy. Mohu uplatňovat paušál na obě auta, i když nemám zaměstnance, ale jedno z aut používá k podnikatelským účelům manželka - spolupracující osoba? A dále: jestliže auto používáme i k soukromým účelům, tak krácený odpočet na 4000 Kč je možný jen na 1 auto, na druhé je nutno uplatnit odpočet 5000 Kč a nepoužívat jej pro soukromé účely, chápu to správně? Předem děkuji za odpověď.
-
-
09.05.2010 21:42:35 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Paušál nemůžete uplatnit, pokud vozidlo používá spolupracují osoba. Krácený paušál lze uplatnit pouze na jedno vozidlo, které pak nelze využívat k soukromých účelům. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
07.05.2010 11:36:36 Internet user
Chtěla bych se zeptat, zda je možné uplatňovat paušál 5000Kč měsíčně i v případě, že vůz používá spolupracující osoba pro podnikatelské účely. Děkuji.
-
-
09.05.2010 21:38:41 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ne, paušál lze uplatnit jen pokud ho využívá majitel či zaměstnanec. Spolupracující osoba jej nesmí využít ani v souvislosti s podnikáním. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
15.04.2010 08:02:51 Internet user
Dobrý den, prosím potřebuji poradit ohledně auta a paušálniho výdaje na benzín. Mám auto na úvěr, zahrnuté v obchodním majetku, občas s ním jezdí můj spolupracovník v záležitostech pouze firemních. Mohu si uplatňovat paušální výdaje na auto 5000 + DPH ze skutečně nakoupených PHM?? POkud bych neuplatňovala DPH z PHM musím vést knihu jízd?? Může mít používání auta spolupracovníkem vliv na uplatňování paušálního výdaje?? Vaše rady a odpověď mi moc pomůžou, protože v tom mám docela zmatek a nechci to špatně zaúčtovat. Děkuji za odpověď. Alena V.
-
-
15.04.2010 10:18:54 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Paušální výdaj uplatnit můžete. Uplatnit DPH můžete také, ale musíte vést knihu jízd. Pokud DPH uplatňovat nebudete, knihu jízd vést nemusíte. Ustanovení § 24 ods. 2 pís. zt) zákona o daních z příjmu stanoví, že nesmíte přenechat vozidlo k užívání jiné osobě, pokud uplatňujete plnou výši paušálu (5 000,-). Pokud tedy podáváte daňové přiznání jak fyzická osoba, tak byste měla uplatnit krácený paušální výdaj. Pokud jste právnická osoba a vozidlo používají zaměstnanci, tak můžete uplatnit plnou výši paušálu. Dále doporučujeme články "Paušální výdaj na dopravu" a "Paušální výdaje na dopravu versus kniha jízd" v rubrice Finance, daně - daně, účetnictví - Daň z příjmu a "Tzv. zrušení knihy jízd ve vztahu k DPH" v rubrice Finance, daně - Daně, účetnictví - Daň z přidané hodnoty na našem portále. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
25.03.2010 14:26:00 Pavla Loudová
Dobrý den, mám dotaz ohledně použití kráceného paušálu na dopravu. Mám příjmy podle § 7 i podle § 9. U příjmů podle § 7 budu uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Dále vlastním byt, který celoročně pronajímám, vždy jsem uplatňovala výdaje procentem z příjmů. Mohla bych za rok 2009 uplatnit u příjmů z pronájmu skutečné výdaje a dát do nich jen krácený paušál na dopravu (jiné skutečné výdaje by tam nebyly, protože jsem žádné účtenky neukládala z důvodu, že jsem vždy používala 30% výdaje dle zákona)? Silniční daň platím, vozidlo používám hlavně pro podnikatelskou činnost - ale tam budu mít výdaje procentem z příjmů, takže tam paušál na dopravu nepoužiju, a dále používám auto soukromě. Musela bych nějak prokazovat, že používám vozidlo k příjmům z pronájmu (stačilo by, že např. 1x měsíčně zajedu autem do pronajímaného bytu ohledně placení nájemného)? Děkuji za odpověď.
-
-
26.03.2010 11:49:35 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, u příjmů z pronájmu a podnikání můžete kombinovat uplatnění skutečných a paušálních výdajů. Důkazní břemeno leží na vás, cesta do pronajímaného bytu, pokud vám nájemce platí v hotovosti, by měla dostačovat. Více informací naleznete v článcích rubrice Finance, daně - Daně, účetnictví - Daň z příjmů na našem portále. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
23.03.2010 13:43:22 EV
Dobrý den, podnikatel pořídil nové auto 20.11. Může si uplatnit částku Kč 4.000,- za listopad v plné výši? Děkuji
-
-
23.03.2010 18:04:47 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Paušální výdaj lze uplatnit za každý celý kalendářní měsíc, pokud tedy podnikatel vozidlo nabyl 20.11, může výdaj uplatnit až od prosince. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
16.03.2010 13:29:13 Internet user
Dobrý den, jak mám uplatňovat DPH z nákladů na opravy atd. v případě využití paušálu 80% (4000,-Kč)? Např. když mám účet na opravu za 10.000 bez DPH (následně do DzP 80% tj. 8.000), můžu si DPH (2.000) uplatnit celé nebo také jen 80%, tedy 1.600,-Kč? Děkuji, Vávra
-
-
19.03.2010 17:53:48 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pro uplatnění DPH platí stejný režim a pravidla jako před novelou umožňující u daně z příjmů zvolit paušální výdaj. Nárok na odpočet DPH a podmínky pro jeho uplatnění stanoví zejména § 72 a § 73 z.č. 235/2004 Sb. v platném znění. Nadále tak platí, že plátce má právo uplatnit nárok na odpočet, pokud přijme od jiného plátce zdanitelná plnění, použije je pro svoji ekonomickou činnost a doloží je daňovým dokladem. Můžete tedy uplatnit celé DPH. Podrobnější informace naleznete v článku "Tzv. zrušení knihy jízd ve vztahu k DPH" v rubrice Finance, daně - Daně, účetnictví - Daň z přidané hodnoty na našem portále. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
20.02.2010 10:39:52 Internet user
Podnikatel, vede DE, používal v podnikání 1-11/2009 auto nezařazené v majetku firmy, silniční daň na toto auto uhrazena za 1-11/2009. Od 3.12.2009 má nové auto, zařazené v majetku, toto auto bude uživat v podnikání i soukromě, silniční daň uhrazena za 12/2009. Může si uplatnit paušál na auto 48000 za celý rok?
-
-
22.02.2010 10:51:53 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, pokud užíval auto každý měsíc, může si uplatnit celkem 48 tisíc/rok. Není rozhodující, zda je vozidlo zařazeno v majetku firmy, ale zda je užíváno k podnikání a ev. k soukromým účelům. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
08.02.2010 14:46:14 Oli
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zdali se tento odpočet bude vztahovat i na firemní motocykl a jestliže ano,potom v jaké výši je možný odpočet.Děkuji.
-
-
08.02.2010 16:45:32 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, možnost uplatnit paušál se vztahuje na všechna motovová vozidla, tedy i motocykl a uplatnit paušální výdaj můžete v zákonné výši, tedy 5 tis. měsíčně, ev. zkrácený paušál ve výši 4 tisíc měsíčně. Více informací nalezenete v článku "Paušální výdaj na dopravu" v rubrice Finance, daně Daně, účetnictví Daň z příjmů na našem portále. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
07.02.2010 12:42:41 Horáček
Dobrý den, pro auto které je v majetku firmy mám na základě nájemní smlouvy dlouhodobě pronajaté garážové stání. Spadá nájemné tohoto garážového stání také do toho pojmu "parkovné" ?
-
-
08.02.2010 15:06:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ne, pojem parkovné v § 25 odst. 1 písm. zp) ZDP zahrnuje výdaje na krátkodobé parkovací služby v souvislosti s používáním vozidla na služebních cestách. Parkovné nezahrnuje výdaje na dlouhodobý pronájem parkovacích míst nebo stání v době, kdy není používáno na služebních cestách. Takový výdaj lze uplatnit jako výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů vedle paušálního výdaje na dopravu. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
06.02.2010 10:59:51 Internet user
dobrý den, za rok 2009 mohu uplatnit paušálem 50% nebo 60% náklad, děkuji
-
-
08.02.2010 15:10:42 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Můžete uplatnit výdaj 5 tisíc za měsíc nebo krácený paušál 4 tisíce za měsíc. Více se dozvíte v článku "Paušální výdaj na dopravu" v rubrice Finance, daně Daně, účetnictví Daň z příjmů na našem portále. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
02.02.2010 15:21:47 Pepina
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám 3 auta, která používám k podnikatelským účelům, mohu u 2 použít skutečné náklady a u 1 auta paušál? Nebo se musím rozhodnout, který způsob použiji?
-
25.01.2010 14:00:01 Internet user
dobrý den,lze upratnit paušální výdaj také u neziskové organizace? Neplatíme silniční daň.
-
-
31.01.2010 17:13:36 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, paušální výdaj mohou uplatnit jak fyzické tak právnické osoby, které auto používají k dosahování příjmů, které je předmětem daně z příjmu. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
20.01.2010 23:34:02 Internet user
Když použiju na 1 vozidlo zkrácený paušál 80%, budu krátit 20% i ostatní náklady (odpisy, pojistné a opravy)?
-
-
31.01.2010 17:18:40 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano. Poplatník, který uplatňuje krácený paušální výdaj, musí uplatňovat krácení ostatních souvisejících výdajů podle § 25 odst. 1 písm. zp) zákona. Odpisovat budete také 80 %. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
18.01.2010 14:17:03 Petr Š.
K podnikání využíváme svá soukromá vozidla. Vzhledem k nepříliš častému používání aut jsme silniční daň platili formou 25Kč za den, kdy se auto využilo. Jaký mohu uplatnit paušální výdaj a jak platit silniční daň ?
-
-
31.01.2010 17:01:58 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Denní sazbu 25 Kč/den může použít pouze zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci. Ohledně uplatnění měsíčních paušálních výdajů doporučujeme kontaktovat daňového poradce. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
12.01.2010 12:34:39 Horáček
Pro auto které je v majetku firmy mám na základě nájemní smlouvy dlouhodobě pronajaté garážové stání. Spadá nájemné tohoto garížového stání také do toho pojmu "parkovné" ?
-
04.01.2010 14:43:14 Internet user
Přečetl jsem si článek z 9.10.2009, na který níže v diskuzi odkazujete, "Tzv. zrušení knihy jízd ve vztahu k DPH". Pochopil jsem z něj: 1)že plátce DPH může využít paušální odečet z daně z příjmu 2)že případě využití paušálu nelze uplatnit přijaté účty na PHM pro odečet DPH. Prosím o reakci, zda jsou mé dojmy správné či nikoliv. Děkuji, Vávra
-
-
04.01.2010 21:50:05 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Podrobnější informace k dané problematice naleznete na stránkách České daňové správy. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
-
06.01.2010 20:53:30 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokud uplatníte výdajový paušál na dopravu, můžete u přijatých zdanitelných plnění uplatnit nárok na odpočet daně na vstupu. Odpočet můžete tedy uplatnit i u pohonných hmot. I v případě paušálu však musíte pro účely DPH (§ 100 ZDPH) vést v evidenci veškeré údaje vztahující se k vaší daňové povinnosti, zejména údaje potřebné pro správné stanovení daňové povinnosti. To znamená, že spotřebu pohonných pro účely DPH budete muset prokazovat i nadále knihou jízd nebo nějakou jinou obdobnou evidencí. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
29.12.2009 11:30:30 Internet user
Pochopil jsem správně, že v okamžiku, kdy bych přešel na paušální výdaj za dopravu, tak přestávám dávat do nákladů vše, co se provozu auta týká (benzín, opravy, STK)? A jak je to se silniční daní? Ta se do paušálních výdajů "neschovává"?
-
-
30.12.2009 22:55:50 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Paušální výdaj zahrnuje náklady na benzín a parkovné, ostatní náklady týkající se provozu můžete uplatnit. Povinnost platit silniční daň není vázána na způsob uplatnění výdajů, ale na to, zda je či není vozidlo používáno k podnikání. Pokud ho tedy k podnikání vzužíváte, tak máte povinnost silniční daň zaplatit. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
29.12.2009 11:24:07 M.Lízner
Pochopil jsem správně, že v okamžiku, kdy bych přešel na paušální výdaj za dopravu, tak přestávám dávat do nákladů vše, co se provozu auta týká (benzín, opravy, STK)? A jak je to se silniční daní? Ta se do paušálních výdajů "neschovává"?
-
02.12.2009 15:17:27 Milada
Když je auto zahrnuto do majetku a používá se i soukromě, tak platí paušál 4000Kč/měs. Je to logické, protože se musely krátit náklady na jeho opravy atd. Když auto NENÍ zahrnuto v majetku, je soukromé, ale je zaplacena silniční daň a používá se i pro podnikání tak platí paušál 5000Kč/měs. ( Pochopila jsem to dobře? Děkuji za info.
-
-
28.02.2010 21:03:39 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Výše paušálu činí 5000 Kč za každý celý kalendářní měsíc zdaňovacího období nebo období, za které se podává daňové přiznání, ve kterém poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Pokud poplatník uplatní u některého vozidla krácený paušál na dopravu, potom platí, že ostatní vozidla, u nichž poplatník uplatní paušální výdaje na dopravu, užívá výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Pro účely zákona o daních z příjmů se má za to, že poplatník užívá silniční motorové vozidlo, u kterého uplatňuje paušální výdaj na dopravu, výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů, pokud tak prohlásí, není-li prokázáno jinak. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
27.11.2009 11:29:42 Marie
Vedu DE obč. sdružení bez pr. subjektivity /2 členové/. Mají do podnikání zakoupena 3 auta, 2 osobní a jedno nákladní. Je možné uplatňovat u dvou osobních snížený paušál, všude je uváděno, že tento lze uplatnit jen u l auta. Jak je to u sdružení, kde mají všechno 50 na 50, tedy náklady na nákup materiálu, odpisy, režijní náklady, prostě veškeré náklady a výnosy související s podnikáním. Do konce 1. pololetí jsem dávala do nákladů PHM a vybírala DPH. Je možné od l. 7. 2009 začít využívat paušál, nedávat tedy do nákladů PHM a parkovné a nevybírat DPH za ně a tím pádem nemuset vést knihu jízd? Lze v jednom kalendářním roce použít paušál i skutečné náklady na PHM, samozřejmě za jednotlivé celé měsíce, např. v lednu paušál, v únoru skutečné náklady na PHM atd. Jak konkrétně postupovat za rok 2009, do 30.6 skutečnost od 1.7 paušál? Je to možné? Děkuji za odpověď.
-
-
15.01.2010 13:28:28 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokud je uplatňován paušál u dvou až tří vozidel, tzv. "krácený paušál" lze uplatnit pouze u jednoho z těchto automobilů. Ostatní vozidla je nutné používat výlučně k podnikání. V průběhu zdaňovacího období nelze u téhož automobilu kombinovat uplatňování výdajů paušálem a skutečné výdaje za pohonné hmoty nebo cestovní náhrady. Nárok na odpočet DPH z nákupu PHM je možný, i když se uplatňují výdaje na provoz automobilu paušálem. Avšak takový nárok musí být pečlivě a správně zdokladován a uveden v evidenci pro DPH. V tomto případě je vhodné vedení deníku jízd. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
27.11.2009 10:57:57 Vrata
Jsem podnikatel platce DPH, platí to i pro mě-nevést knihu jízd? Zatím jsem vedl knihu jízd a uplatňoval do nákladů účtenky za naftu, kde jsem odečetl DPH. Mohu paušál 5.000Kč/měsíc uplatnit zpětně od 1.1.09, a co s odečteným DPH od začátku roku? Díky za kvalifikovanou odpověď.
-
-
15.01.2010 13:27:37 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Uplatnit uvedený paušál je možné pro celé zdaňovací období roku 2009. K tomu paušálu lze navíc uplatnit i další výdaje - např. odpisy, pojistné, výdaje na opravy a údržbu apod. v prokázané výši, naopak nelze uplatnit výdaje za pohonné hmoty a parkovné. Nárok na odpočet DPH z nákupu PHM je možný, i když se uplatňují výdaje na provoz automobilu paušálem. Avšak takový nárok musí být pečlivě a správně zdokladován a uveden v evidenci pro DPH. V tomto případě je vhodné vedení deníku jízd. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
31.10.2009 19:24:55 Internet user Milan
Mohu uplatnit paušál na 3 vozidla a na ostatní vedu knihu jízd nebo jak
-
-
02.11.2009 15:08:50 redakce BusinessInfo.cz
Ano, tento institut je primárně cílen na drobné podnikatele, takže paušální výdaj na dopravu lze využít nejvýše za 3 vlastní silniční motorová vozidla zahrnutá nebo nezahrnutá do obchodního majetku nebo v nájmu za zdaňovací období nebo období, za které se podává daňové přiznání. Pro ostatní vozidla musíte tedy vést knihu jízd. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
25.10.2009 10:06:41 Internet user Petr Topol
Dobrý den,do paušálu dopravného se započítává jen palivo a nebo i režijní věci jako jsou žárovky,filtry,oleje,lékárna,o prava pneu,mití auta,akumulátor,pneu a pod.Děkuji za odpověď.Petr Topol 602309306
-
-
26.10.2009 21:21:59 Redakce BusinessInfo.cz
Vedle paušálu lze uplatnit další výdaje, např. odepisování, pojistné, opravy a údržby, a to v prokazatelné výši. Nelze uplatnit výdaje na spotřebované pohonné hmoty a parkovné. Více viz zákon o daních z příjmů č. 586/1992 (§ 24). Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
15.10.2009 17:57:11 Andrea
Dobrý den, jak je řešeno DPH na vstupu v případě uplatnění paušálního výdaje?
-
-
16.10.2009 08:47:46 redakce BusinessInfo.cz
Pro DPH platí stejný režim a pravidla jako před novelou umožňující u daně z příjmů zvolit dotčený paušální výdaj. Nadále platí, že plátce má právo uplatnit nárok na odpočet, pokud přijme od jiného plátce zdanitelná plnění, použije je pro svoji ekonomickou činnost a doloží je daňovým dokladem. Dodržení těchto podmínek v daňovém řízení musí prokázat. Více informací naleznete na našem portálu v článku Tzv. zrušení knihy jízd ve vztahu k DPH v rubrice Finance a daně. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
09.10.2009 07:20:12 Pavel Sacha
otázka: mám-li k podnikáníní osobní vůz a skútr (motocykl), mohu paušálně odečítat 2x 5000Kč za měsíc? Nebo zákon definuje skupiny motorových vozidel (osobní, nákladní, motocykl..), pro které lze paušální výdaj uplatnit. Předem děkuji za informaci.
-
-
27.10.2009 09:49:44 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Chystaná novela Zákona o daních z příjmu, uvádí: "Paušální výdaj na dopravu je možno uplatnit nejvýše za 3 vlastní silniční motorová vozidla zahrnutá nebo nezahrnutá do obchodního majetku nebo v nájmu za zdaňovací období nebo období, za které se podává daňové přiznání.“ Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
12.12.2009 14:23:03 Gillernová
ZDP umožňuje využít paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem. V souladu s ustanovením § 2 odst. 1 zákona č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích (dále jen ZPPV) je silniční vozidlo vymezeno jako motorové nebo nemotorové vozidlo, které je vyrobené za účelem provozu na pozemních komunikacích pro přepravu osob, zvířat nebo věcí. Podle § 3 odst. 2 ZPPV se silniční vozidla se rozdělují na motocykly, osobní automobily, autobusy, nákladní automobily, speciální vozidla, přípojná vozidla a ostatní silniční vozidla,přičemž rozdělení silničních vozidel do kategorií, technický popis jednotlivých kategorií silničních vozidel a jejich další členění se stanoví v příloze k ZPPV. Ve zmíněné příloze se potom vozidla dělí mj. na kategorie L - motorová vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly, kategorie M - motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu osob a kategorie N - motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu nákladů. Je tedy zřejmé, že pro účely použití paušálního výdaje na dopravu se za silniční motorová vozidla považují vozidla kategorií L, M a N.
-
-
08.10.2009 14:07:44 Zdena Homolková
Paušální náklad ve výši 5 000,-Kč dle § 24,odst.2.písm zt ZDP - rozumí se tím náklad uskutečněný jako peněžní výdej např. z pokladny / když jde o § 24 ZDP /nebo snad jde pouze o úpravu základu daně ve smyslu § 23 odst.3 písm c/ a peněžní prostředky na PHM jsou vypláceny z pokladny nadále proti d.dokladům od benzinky / vztah na DPH je nám jasný /.Jsme spol. s r.o. Děkuji Vám.
-
-
27.10.2009 09:47:36 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ke zmíněnému paušálu lze uplatnit další výdaje, kterými jsou např. pojištění, odpisy, opravy či údržby. Nelze si ovšem dále uplatnit výdaje na spotřebované pohonné hmoty a parkovné, neboť jsou zahrnuty do zmíněného paušálu. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
08.10.2009 12:25:41 jasoto
Od kterého data mohu použít paušál 5000 Kč? je to od 1.10.2009 nebo od 1.1.2010 nebo jiný termín ? Musím se nějak "přihlásit" dopředu nebo až se závěrkou roku se rozhodnu, a musím celý rok stejně? Co zahrnuje paušál (PHM, olej, mytí, parkování, náhr.díly, údržba, opravy, odpisy....) ?
-
-
27.10.2009 09:44:54 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Zmíněný paušál 5000 Kč lze použít od 1. 1. 2009. (novela vstupuje v platnost 1. 1. 2010 s tím, že lze paušál uplatnit pro celé zdaňovací období roku 2009). Přihlašovací povinnost zde není. Lze dále uplatnit další výdaje, jakou jsou např. pojištění, odpisy, opravy či údržby. Nelze si uplatnit výdaje na spotřebované pohonné hmoty a parkovné, protože jsou zahrnuty do zmíněného paušálu. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
02.10.2009 13:59:21 Dalibor
Od kterého data vlastně mohu použít paušál 5000 Kč? je to od 1.10.2009? Předpokládám, že opravy vozu se na to nevztahují ..
-
-
27.10.2009 09:19:01 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Zmíněný paušál 5000 Kč lze uplatnit pro zdaňovací období za rok 2009. Účinnost novely tohoto zákona je k 1. 1. 2010. Opravy automobilu můžete uplatnit jako ostatní výdaj. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
23.09.2009 16:09:55 Josef Farka
Otázka : jak se budou účtovat náklady za opravy, náhradní díly a pod. To vše zahrnuje zmiňovaný paušál ve výši 5000 Kč. Předem děkuji za odpověď.
-
-
27.10.2009 09:40:48 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Vámi zmiňovaný paušál nezahrnuje opravy či údržbu vozidla. Proto se o těchto výdajích bude účtovat klasickým způsobem. V rámci uplatnění paušálu si nelze uplatnit výdaje na PHM a parkovné. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
22.09.2009 08:13:55 Internet user
Dobrý den, co vše se započítává do paušálu 5000,- Kč na jedno vozidlo - PHM, parkovné, mytí vozidla ?????. Děkuji za odpověď. Sojková Andrea - VaVlstav s.r.o.
-
-
28.09.2009 20:49:46 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Dle novely zákona o daních z příjmů, § 24, odst. 2, písm. zt) a § 25, odst. 1, písm. zp), můžete uplatnit paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem ve výši 5000 Kč měsíčně. Pokud motorové vozidlo používáte pouze zčásti k dosažení, zajištění a udržení zdanitelného příjmu, lze na takové silniční motorové vozidlo uplatnit pouze část paušálního výdaje, a to ve výši 80 % této částky, tj. 4000 Kč. Lze uplatnit další výdaje, např. odepisování, pojistné, opravy a údržby, a to v prokazatelné výši. Nelze si uplatnit výdaje na spotřebované pohonné hmoty a parkovné. Více viz uvedený zákon. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
26.08.2009 14:17:21 Míra
Tedy nevím, ale 5000 ... to je 60 tis ročně a do toho se nevejdu. Pokud to bude všechno tak se moc nepředali a budu to muset psát dál i když nejsem dopravce. Navíc jsem plátce DPH, co s naftou a náklady ? To můžu odepsat DPH z nákladů, nafty a přitom používat paušál ? Kdo to dá dohromady ? Myslím, že to spíš většinou neuplatníme a nebo to bude výsledně zase bude živná půda pro kontrolu ... a korupci.
-
-
27.10.2009 09:36:16 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Dle novely zákona o daních z příjmů, § 24, odst. 2, písm. zt) a § 25, odst. 1, písm. zp), můžete uplatnit paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem ve výši 5000 Kč měsíčně. Lze však uplatnit další výdaje, jakou jsou např. pojištění, odpisy, opravy či údržby. Nelze si ovšem uplatnit výdaje na spotřebované pohonné hmoty a parkovné. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
25.08.2009 06:00:08 Internet user
Patří do paušálu 5000Kč veškeré měsíční výdaje spojené s jedním automobilem ( opravy, pneumatiky, odpisy ?) Jelikož pro účely odpočtu DPH u pohonných hmot je nutné vést knihu jízd, hodí se paušální odpočet pouze pro neplátce DPH ( případně pro pláce DPH, který se rozhodne neuplatňovat odpočet DPH). Zdá se, že paušál je určen pro podnikatele neplátce DPH s nejvýše třemi již odepsanými auty ( ale ne příliš starými, které ještě nevyžadují velké opravy -:) Můžete mi potvrdit moji domněnku ?
-
-
07.09.2009 10:32:06 Internet user
Domnívám se,že zrušení knihy jízd nesouvisí s náklady na opravy firemního vozu, ani s odpisy. To přece nemá s knihou jízd nic společného,tam píšu pouze ujeté km.
-
-
24.08.2009 19:05:32 Ježková
Toto je na delší diskuzi, pro koho to bude výhodné. Nemá to už někdo spočítané?? Ten paušál mi tam nesedí, zajímalo by mne, pro kolik podnikatelů toto řešení bude přijatelné.
-
-
08.09.2009 00:13:29 koutnak
Já se bez problému vejdu i do sníženého paušálu (4000,-Kč při používání auta i pro osobní potřebu) a ještě na tom vydělám. A to i přesto, že jsem plátce DPH. Myslím, že spočítat si, zda se mi paušál vyplatí, je velmi jednoduché. Sečtu doklady za benzín za letošek (tj. zatím do konce srpna), podělím počtem měsíců (tj. 8) a vidím. U mě je to cca 2700,-Kč/měsíc. Pro někoho, kdo hodně jezdí, paušál bohužel vhodný nebude, ale pro spoustu živnostníků ano. Zajímalo by mne, zda je pravdivá informace, která se občas vyskytuje: "Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) budou moci podnikatelé poprvé využít tento paušál od 1. října letošního roku."
-