Diskusní fórum – výpis příspěvků
Téma: Změny nemocenského pojištění od 1. ledna 2010
-
27.08.2010 16:16:13 Kateřina Pinkavová
Dobrý den, byla mě ukončena nemocenská na moji žádost u když jsem nebyla ještě zdravá. Nastoupila jsem do práce a hned dostala výpověď ve zkušební době. Z toho se mě můj zdravotní stav ještě zhoršil. Navštívila jsem proto znova lékaře a ten mě vystavil novou neschopenku. Výpověď byla datována 25. a neschopenku mám od 27. Uvedla jsem v ní bývalého zaměstnavatele. Zajímá mě, zda se na mě vztahuje nějaká ochranná lhůta a zda mě bude náležet nemocenská. Za odpověď děkuji Kateřina Pinkavová
-
-
01.09.2010 22:22:57 Redakce portálu BusinessInfo.cz
V případě ukončení pracovního poměru dle § 57 zákoníku práce se nejedná o výpověď z pracovního poměru, ale jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Na tento způsob ukončení pracovního poměru nevztahuje ochranná doba, která je vázána pouze k výpovědi. Doporučujeme se zaregistrovat na úřad práce, který by vám měl vyplatit podporu v nezaměstnanosti, ev. se obrátit na českou správu sociálního zabezpečení (www.cssz.cz). Redakce BusinesInfo.cz
-
-
26.05.2010 10:25:28 Miloš
Dobrý den od prvního dne marodění jsem byl hospitalizován v nemocnici chtěl bych vědět jestli jsou také první 3 dny bez náhrady nemocenské nebo zda je to jinak.Děkuji
-
-
26.05.2010 12:35:54 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Žádný rozdíl v tom není. První 3 dny nemoci byste dostával náhradu mzdy pouze pokud byste byl na nemocenské kvůli karanténě nařízené hygienikem. Jinak vám náleží až od 4. dne nemoci. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
19.05.2010 09:26:00 alena
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, onemocnělo mi dítě, dostala jsem na nej u lékařky paragraf, dostala jsem ho na osm dní, když jsem jej odevzdala v práci (pod 20 zaměstnanců),bylo mi naznačeno,že za mne zaplatí hodně v odvodech, zajímalo by mne,jestli se tím zaměstnavateli zvýší nějaké poplatky nebo za mne bude muset něco platit. Děkuji
-
-
20.05.2010 09:22:20 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano, zaměstnavatel vám bude vyplácet první dva týdny nemoci náhradu mzdy, a to pouze za pracovní dny, přičemž první tři dny se nevyplácí nic. Dávky nemocenské vyplácené správou sociálního zabezpečení pak náleží nemocnému až od 15. kalendářního dne nemoci. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
29.04.2010 14:02:34 Zdena
dobrý den, chtěla bych vědět, dostala jsem nařízenou karanténu,jestli se nemocenská počítá jinak,(např. včetně víkendu)než když jsem doma třeba s chřipkou,děkuji za odpověd
-
-
04.05.2010 11:11:26 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pro jasnou odpověď doporučujeme kontaktovat přímo zdravotní pojišťovnu. - Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
28.04.2010 09:51:20 Jiří Polák
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak se počítá denní vyměřovací základ pro výplatu nemocenské, pokud jsem v minulých 12 kalendářních měsíců pobíral 4x podporu v nezaměstnanosti 3x sociální dávky (2x snížené přivýdělkem z brigády)a 5x plat ze zaměstnání (u nového zaměstnavatele). Předem děkuji za odpověď.
-
-
28.04.2010 10:55:38 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokud máte nárok na nemocenskou dávku jako zaměstnanec, bude se vám výše nemocenské vypočítávat z vašeho platu. Kalkulačku pro výpočet nalezenete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí (www.mpsv.cz), podrobnější informace na stránkách České správy sociálného zabezpečení (www.cssz.cz/cz/nemocenske-poj isteni/davky), kterou můžete v této zaléžitosti též kontaktovat. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
24.02.2010 20:05:42 Carlito
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s nemocenskou v případě, že mám smlouvu na dobu určitou a ke konci měsíce mi zanikne pracovní poměr. Jsem nemocný od 8.2. a počítám, že ještě dva měsíce budu. Komu budu nosit lístky na peníze, stále stávajícímu zaměstnavateli a po ukončení neschopenky se mám přihlásit na pracovní úřad? Nebo se mám přihlásit na PÚ bezprostředně po datu skončení pracovního poměru a věc dál řešit s nimi? Děkuji a zdravím
-
-
26.02.2010 10:26:08 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pracovní poměr vám zanikne podle smlouvy, nemoc nemá v případě smlouvy na dobu určitou na konec pracovního poměru vliv. Přihlašte se na pracovní úřad ihned po skončení smlouvy a projednejte další postup s nimi. Redakce BusinessInfo.cz
-
-
17.02.2010 14:50:17 Internet user
Dobrý den,moc by mě zajímalo,kde sehnat věrohodné informace jak se platí nemocenské dávky u DPČ prvních 14 dnů,kdy to má platit zaměstnavatel.Jedná se mně o nemocenskou od 1.1.2010.Děkuji za zprávu.
-
-
18.02.2010 09:09:28 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Na nemocenské na základě DPČ se vztahují téměř stejné podmínky jako pro zaměstnance, váš příjem musí překročit 2 000,- Kč měsíčně a práce nesmí být nahodilá. Informace naleznete na webových stránkách České správě sociálního zabezpečení, v příručce Sociální pojištění 2010 nebo v jejich internetovém časopise Národní pojištění. Redakce BusinessInfo.cz
-