Diskusní fórum – výpis příspěvků

Téma: Změny v platbě zdravotního pojištění od 1. ledna 2010

• 08.08.2011 15:01:24 neznáma

Dobrý den chtěla bych se zeptat známího vyhodili s Pracovního úřadu 27.5 2011 nemá žádnou práci a zatím neplatí zdravotní a sociální kdy má začít platit a kolik?děkuju za odpověd.

Odpovědět

• 10.08.2011 12:09:23 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Zdravotní pojištění musí začít platit okamžitě. Od sociálního pojištění je osvobozen, jestliže nemá žádné příjmy. Doporučujeme však toto nahlásit na ČSSZ. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 10.05.2011 17:38:50 MIKY

Dobrý den.Kde se může dovolat-odvolat invalidní důchodce(16let po pracovním úraze).Při vyměně zdravotního průkazu u VZP obdržel doúčtování nedoplatku i se soudníma výlohama 126000Kč.Je toto jednání ze strany VZP v soulad se zákonem.Když NE jak je možno se hájit.Děkuji za odpověd

Odpovědět

• 10.08.2011 12:11:08 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud dotyčný delší dobu neplatit zákonem stanovené platby, může suma i s penále být nemilým překvapením. Částka 126.000 Kč se nám však zdá možná až moc vysoká. Spojit se však musíte přímo s VZP. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 10.05.2011 17:22:05 MIKY

Dobrý den,můj kolega je po pracovním úraze 16let v částečném invalidním důchodě.Kdo platí zdravotní pojištění?Invalidní důchodce sám?Nebo ho za něj platí stát.Děkuji

Odpovědět

• 15.03.2011 10:50:48 Alena

Dobrý den, ráda bych se u Vás informovala na pár otázek týkajících se podnikání. V současné době jsem (po ukončení mateřské dovolené) přihlášena necelý měsíc na pracovním úřadě. Rozmýšlím se však, že bych začala podnikat jako OSVČ. Mám dvě děti do 15 let (7 a 3 roky). Dočetla jsem se, že pokud pečuji o 2 děti do 15 let věku, jsem osvobozena od platby zdravotního pojištění. 1. Ráda bych se Vás zeptala, je-li to pravda? 2. Je toto osvobození od platby pojistného platné pouze pro první rok podnikání nebo se vztahuje neomezeně do věku 15 let dítěte? 3. Je osvobození od platby ohraničeno výší zisku? 4. Pokud bych překročila určitou částku zisku, musím začít platit zdravotní pojištění? 5. Může starší dítě navštěvovat družinu, pokud budu žádat o osvobození platby zdravotního pojištění? Mnohokrát Vám děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Alena

Odpovědět

• 25.11.2010 05:29:11 Daniel

Dobrý den, od srpna 2010 jsem z vlastní vůle nezaměstnaný, nejsem na podpoře a platím si dobrovolné pojištění u pojišťovny 207. Jsem na soukromé studijní cestě v zahraničí. Před měsícem mi tady diagnostikovali hepatitidu B. Podle laboratorních testů ji mám ale už docela dlouho, jen ji můj lékař nezjistil. Zahájili mi léčbu, za kterou platím každý týden zhruba 15000 Kč, celková částka, kterou mi spočítali, že zaplatím, je přibližně půl milionu - ze svého. Mám nárok, aby mi moje česká pojišťovna tuto léčbu finančně kompenzovala alepsoň do výše, jakou by stejná léčba stále v ČR? Děkuji Daniel

Odpovědět

• 11.11.2010 11:16:56 Neznámý

Dobrý den, prosím o radu. 1. 11. jsem ještě byl evidován na Úřadu práce. 2. 11. mě však vyřadili a jsem osobou bez zdanitelných příjmů. Odkdy jsem vlastně vůbec osobou bez zdanitelných příjmů? Od data vyřazení (tedy 2. 11.), nebo od začátku měsíce, od kterého si už budu platit pojištění sám? Jak je to nyní s oznamovací povinností vůči zdravotní pojišťovně? Za listopad za mě ještě zaplatí pojištění stát? Vím, že by se to mělo ohlásit pojišťovně do osmi dnů, stačí tedy, když to oznámím do 8. 12.? Stalo by se něco, kdybych to neoznámil a rovnou ho pak zaplatil? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 30.11.2010 17:54:49 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vždycky když máte nějakou zákonnou povinnost a vědomě ji opomenete, tak se něco stane. Je to tak, že!? Doporučujeme nepokoušet situaci a nahlásit vzniklé změny ve stanoveném termínu. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 05.11.2010 13:58:19 Martina

Dobrý den, chtěla bych znát odpověď na následující případ: Pokud je někdo vyřazen z evidence Úřadu práce např. 25. 11. a stane se osobou bez zdanitelných příjmů, musí v případě měsíce listopadu zaplatit (doplatit) zdravotní pojištění za celý listopad, nebo jen za zbývající dny do konce listopadu? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 07.11.2010 14:01:04 redakce portálu BusinessInfo.cz

Stát za vás zaplatil zdravotní pojištění za celý měsíc, takže jste povinna platit pojištění až za měsíc prosinec. Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 21.10.2010 10:49:04 Jan

Dobrý den,začal jsem pobírat částečný invalidní důchod a nejsem hlášen na pracovním úřadě.Zdravotní stav mi zatím nedovoluje pracovat.Musím si platit sociální a zdravotní pojištění?Děkuji za odpověď

Odpovědět

• 21.10.2010 12:14:16 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Nemusíte, plátcem zdravotního a sociálního pojištění za osoby pobírající důchod (starobní, invalidní, vdovský, vdovecký, sirotčí) je stát. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 01.08.2010 18:42:23 Jitka

Dobrý den, Manžel skončil jednu pracovní smluvu k 30. 6. Další pracovní smlouva mu začala až k 5.7. 2010. Musí si nějak dopatit zdravotní pojištění za ty 4 dny? Má vyšší mzdu než minimální. Děkuji

Odpovědět

• 02.08.2010 23:19:50 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Nemusí, to by musel pouze v případě, že by období mezi dvěma zaměstnáními trvalo déle než kalendářní měsíc. Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 07.05.2010 14:58:59 Martin

Dobrý den. Ke kolitému dni v měsíci musí být zaplaceno sociální pojištění a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 09.05.2010 21:16:17 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Zálohy na pojistné na sociální i zdravotní pojištění za jednotlivé kalendářní měsíce jsou splatné od prvního dne kalendářního měsíce, na který se platí, do osmého dne následujícího kalendářního měsíce. Doplatek pojistného je splatný nejpozději do osmi dnů po podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok. Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 07.05.2010 08:39:21 LB

Dobrý den, nastoupila k nám do společnosti na úvazek 4 hodin nedosáhne minim mzdy, matka 2 dětí 4 a 8 let. Platí nějaká úleva na zdravotním pojištění pro tuto zaměstnankyni. Děkuji

Odpovědět

• 10.05.2010 08:38:53 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud matka splňuje podmínky pro plátce v kategorii, u které není stanoven minimální vyměřovací základ (celodenní péče alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku - max. 4 hodiny denně ve školce, bez školní družiny), je vyměřovacím základem pro placní pojistného skutečně dosažený příjem bez povinnosti dopočtu do minimálního vyměřovacího základu. Skutečnost je potřeba nahlásit zdravotní pojišťovně. Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 06.05.2010 12:24:37 pavel

dobry den, momentalne jsem nezamestnany a nejsem v evidenci uradu prace, jsem povinen platit zdravotni pojisteni? pokud ano, kolik? dekuji

Odpovědět

• 06.05.2010 20:19:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Ano, musíte platit minimální zdravotní pojištění 1 601,- Kč/měsíčně. Jakoukoli změnu (např. že jste se stal nezaměstnaný) máte povinnost nahlásit zdravotní pojišťovně do 8 dnů ode dne, kdy k této změně došlo. Pokud byste byl registrován na úřadu práce, tak za vás pojištění platí stát. Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 21.04.2010 21:06:11 Soňa

Dobrý den, bude se platit zdravotní pojištění z příjmu člena stat. orgánu společenství BJ, když výkon funkce vyplývá jen z Obch. zák., není pracovněprávním vztahem a výše měsíčního příjmu nedosáhne 2000 Kč? Na zdravotní pojišťovně mi bylo sděleno, že pojistné se hradit nemusí. Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 22.04.2010 08:45:32 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Doporučujeme vám k tomuto tématu informační portál společenství bytových jednotek (http://www.portalsvj.cz/faq/dan-z-odmen-vyboru). Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 05.04.2010 11:40:41 Reitinger Milan

Dobrý den.Jsem osoba OSVČ a měsíčně si vydělám tak 5400kč.Víc ne.Platím každý měsíc 1601 kč. Můžu platit nižší pojištění? Příští rok chci jít do předčasného důchodu o 3roky dříve ale chci pracovat dál,musím platit každý měsíc zdravotní pojištění a kolik? Děkuji za odpovědˇ.Reitinger.

Odpovědět

• 08.04.2010 08:45:11 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Částka 1601,- Kč je minimální záloha, takže menší platit nemůžete. Pokud budete v předčasném důchodu podnikat jako OSVČ můžete si vydělat jen do určité výše zisku (vedlejší činnost - za rok 2009 to bylo 56 532 Kč). Ze zisku budete platit zdravotní pojištění, nemusíte však platit zálohy, protože plátcem pojistného je stát. Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 24.03.2010 12:33:33 Internet user

Dobrý den, je nejak zmeneno povinné pojisteni jedinného jednatele spolecnosti, který není zamestnancem spolecnosti? dĚKUJI za odpoved.

Odpovědět

• 09.01.2010 14:06:48 Internet user

Jsem žena v domácnosti s dvěma dětmi.10a 5 let.Prosím,od , kdy musím platit zdravotní pojištění, pokud se budu jenom věnovat péči o 2 děti, Děkuji

Odpovědět

• 10.01.2010 15:42:09 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Zdravotní pojištění nejste povinna platit, pokud celodenně osobně a řádně pečujete alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Celodenní péče přitom podle § 7 odst. 1 písm. l zákona o veřejném zdravotním pojištění znamená, že dítě předškolního věku nesmí být umístěno v jeslích, mateřské škole nebo obdobném zařízení po dobu delší než 4 hodiny denně a dítě školou povinné zůstává ve škole jen po dobu návštěvy školy. Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 16.03.2010 11:05:17 Petr

Chápu správně, že v tomto případě nemusí žena být účastna dobrovolného příspěvku na sociální pojištění, ale doba této péče o děti se pak nezapočítává na důchod?

Odpovědět

• 04.01.2010 11:07:44 Vladimír Babůrek

U Revírní bratrské pokladny se pro rok 2009 vypočítávala záloha pro OSVČ podle vzorce ZS = (0,135x0,5xřádek A12)/řádek A4. (Řádek A12 je polovina z rozdílu mezi příjmy a vydáním a řádek A4 je počet kalendářních měsíců, kdy trvala samostatná výdělečná činnost). Pro výpočet záloh pro rok 2010 je dán jiný vzorec: Z = (0,135xřádek A12)/řádek A4. Z tohoto vzorce vypadl koeficient 0,5. Źádná jiná zdravotní pojišťovna zatím nezveřejnila "Přehled o příjmech a výdajích za rok 2009", takže nemohu porovnat správnost vzorce. Sdělte mi prosím, který vzorec platí. Vladimír Babůrek, Studénka, tel. 776263357

Odpovědět

• 04.01.2010 22:20:41 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Na formuláři VZP je koeficient 0,5 ve výše zmíněném vzorci uveden. Doporučujeme Vám kontaktovat Revírní bratrskou pojišťovnu a nastalou situaci s nimi vyjasnit. Redakce BusinessInfo.cz

Odpovědět