Diskusní fórum – výpis příspěvků
Téma: Zákoník práce od ledna 2012
-
24.05.2012 15:33:20 Stáňa
Dobrý den,prosím o radu. Jsem dlouhodobě nemocná (deprese) a mám vycházky od 14.hodin do 18. hodin, žádala jsem obvodní lékařku na sobotu zcela vyjímečně prodloužení vycházky na což mi ona odvětila, že jen o hodinu do 19 hodin v sobotu lze prodloužit, moc se mi to nezdá, můžete mi prosím sdělit podrobnosti a kolik hodin je možno vycházku prodloužit? Děkuji Stáňa
-
07.05.2012 10:06:32 plavčík
Dobrý den, měla bych dotaz na přidělování dovolené. Manžel celých 10 měsíců pracoval jako plavčík na bazéně a odpracoval vše, včetně 150 hodin přesčasů. Nyní si chtěl v červenci vybrat dovolenou, ale protože zaměstnavatel nezajistil dostatečné množství plavčíků na venkovní bazén, tak souvislou dovolenou nedostal.Jeho rozpis je takový, že má volno v práci pouze ve dny neděle 1. 7. a 8. 7., pak souvislé volno 25. - 29. 7. (z toho dva dny jsou sobota a neděle). Dovolenou mu prý vedoucí vyškrtá ve dnech, kdy bude škaredé počasí a nebude zavolán do práce(prostě když mu budou chybět hodiny). Vedoucí si to představuje tak, že na konci měsíce ty dny, kdy nezavolal zaměstnance do práce vypíše jako jeho dovolenou. Může takto zaměstnavatel postupovat?
-
-
10.05.2012 09:51:51 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Čerpání dovolené a její stanovení ze strany zaměstnavatele, popisuje § 217, zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Je zde uvedeno, že dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době. Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené. Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu 61), ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost. V případě přetrvávajících komplikací či nejasností doporučujeme obrátit se na Oblastní inspektorát práce, který může poskytnout odbornou pomoc v této záležitosti. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
22.04.2012 18:53:13 jméno
Dobrý den, potřebuji poradit. Pracuji v jedné firmě, jsem alergička a proto, že bych mohla mít zdrav. problémy mám papír od lékaře ve kterém stojí:pokud nastanou potíže, vyhledám jiné zaměstnání. Tento papír jsem odevzdala zaměstnavateli hned po měsíci mého nastupu. Níní jsem ve firmě přes půl roku, nastaly mi zdravotní problémy a já jsem požádala o rozvázání prac. poměru dohodou. Dělají mi problémy. Vztahuje se na mě dvouměsíční výpovědní lhůta?
-
-
29.04.2012 23:15:25 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce v § 56 upravuje tzv. okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem. Jedním z důvodů, kdy zaměstnanec může tímto způsobem skončit pracovní poměr je to, jestliže podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovně-lékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce. Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
18.04.2012 11:15:10 Jirka
Dobrý den. Jak se člověk má bránit před šikanou ,i když jsem čet že zákony jsou na to krátké.Potom na co jsou zákony též zákoník práce.
-
-
18.04.2012 19:14:38 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Žádný zákon vám v lidské společnosti nezaručí spravedlivé postavení ani spravedlivé zacházení. Zákony jsou určeny k vymáhání tohoto stavu a i to v jen omezeném rozsahu. Pokud řešíte problém, na který je podle vašeho názoru aplikace platných zákonů krátká, doporučujeme záležitost konzultovat se zkušeným a oborově zaměřeným advokátem. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
16.04.2012 14:50:48 Internet user
Dobrý den chtěl jsem se ze zeptat jak je to testama a ze školením u bezpečnostní služby děkuju předem pan Odlas
-
-
18.04.2012 19:11:54 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Ano bezpečnostní agentury mohou pro svoje interní potřeby organizovat různé testy. V čem ale spočívá váš dotaz? Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
14.04.2012 19:41:55 Michaela
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda mám nárok na tři odstupné platy pokud my zaměstnavatel neuhradí mzdu do 14 dní po termínu(který máme vždy k 20 v měsici). Dělám už tady v té práci skoro tři roky a je to horší a horší. Zaměstnavatel nám říká že má svoje zákony a tim nám dává najevo makej a buď sticha. Pocházím s kraje kde to s prací není zrovna žádná sláva takže musime se fakt spokojit s tím co je, a na to náš šéf hřeší. Vyplatu za leden jsem dostala v březnu za únor v dubnu a tak to půjde dál, takže mi defakto stále jednu dluží. Dále bych se chtěla zeptat jak je to s pracovni dobou dělám krátký dlouhý tyden a když jsem v praci tak mám po, ut pracovní dobu od 9- do 23h bez jaké koli přestávky, pak mám dva dny volno a jdu zase pá( 9- 24) so(9-24) a ne(9-23). Na pásce mám nějakých 7200 a zbytek nám platí bokem. A hodiny my platí na pásce za jeden den v práci 12hod( přitom otevírací doba je 14hod, o víkendu 15hod) Chtěla bych s tím už skoncovat a hlavně si přeju aby za tohle všechno byl náš zaměstnavatel potrestán myslíte si že má cenu se do něčeho pouštět a uspět?? Myslím klidně i soudně?? Připadá mi že jsme se vratili o 100 let zpět a mi všichni jsme jeho otroci a on z nás hodlá sedřít kůži, a ještě se nám vysmívá!! Děkuji předem za Vaši odpověď!! Michaela Louny
-
-
18.04.2012 19:16:09 Redakce portálu BusinessInfo.cz
To je několik dotazů najednou. Tedy: Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v § 88 uvádí, že zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první. Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut. Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby. Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
18.04.2012 19:16:33 Redakce portálu BusinessInfo.cz
V § 56 uvedeného zákona je zakotvena část ohledně okamžitého zrušení pracovního poměru zaměstnancem. Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období termínu splatnosti. V § 141 odst. 1 tohoto zákona je vysvětleno, co se rozumím obdobím termínu splatnosti. Je zde uvedeno, že mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku. Pokud jste tedy neobdržela mzdu do konce kalendářního měsíce, ve kterém měla být splatná, můžete se zaměstnavatelem okamžitě zrušit pracovní poměr. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
18.04.2012 19:16:55 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Co se týče odstupného v takovém případě, § 56 uvedeného zákona v odst. 2 uvádí, že zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3. V tomto ustanovení je uvedeno, že pro účely odstupného se průměrným výdělkem rozumí průměrný měsíční výdělek. Tuto náhradu mzdy (de facto odstupné) Vám tedy bude vyplácet zaměstnavatel ve výši průměrného měsíčního výdělku. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
18.04.2012 19:17:17 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Pokud zaměstnavatel porušuje zákonem uložené povinnosti a nereaguje na upozornění ze strany zaměstnanců, můžete se např. obrátit na Inspektorát práce, který tyto situace řeší. Můžete jej detailně seznámit s Vaším případem a žádat o prošetření celé situace. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
10.04.2012 22:30:42 gaba
Mam narok na odstupne kdyz mam smlovu na dobu urcitou do konce tohoto roku a zamestnavate konci v cervenci dekuji
-
-
18.04.2012 19:12:43 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Na odstupné má zaměstnanec nárok, pokud od zaměstnavatele dostal výpověď z důvodů uvedených v § 52, písmeno a) až c) zákoníku práce. Mezi tyto důvody patří: ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice. Jelikož ve výše uvedených, taxativně vymezených případech nenese zaměstnanec na výpovědi vlastní vinu, má proto nárok na odstupné. Výše odstupného stanoví v závislosti na důvodu výpovědi. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
10.04.2012 14:07:56 Internet user
Dobrý den, prosím vás chtěla jsem se zeptat jestli má zaměstnavatel právo povolávat zaměstnance 1 krát týdně na porady mimo pracovní dobu bez nároku na mzdu? Děkuji
-
-
18.04.2012 19:14:15 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Na základě vámi poskytnutých údajů by se tato "nařízená porada" dala charakterizovat jako práce přesčas. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce v § 93, odst. 2 uvádí, že práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce. Za práci přesčas vám náleží náhrada mzdy za odpracovanou dobu a příplatek za práci přesčas v min. výši 25 %. Náhrady za přesčas včetně příplatku však zaměstnanci nenáleží v případě, že v pracovní smlouvě je písemně sjednaná výše mzdy s přihlédnutím k případné práci přesčas, a to např. ve výši 150 hodin. Pokud však toto není výslovně v pracovní smlouvě uvedeno, náleží zaměstnanci náhrada mzdy včetně příplatku za přesčasovou práci dle výše uvedeného. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
07.04.2012 14:34:53 jiřina Slachová
Dobrý den,mužete mi prosím poradit??Dělám v tiskařské firmě.Tisknou se tam tricka atd.Stojím celý den u kola.Za jak dlouho mám nárok na přestávku,na odpočinek??Předem děkuji za odpověd..
-
-
18.04.2012 19:13:08 Redakce portálu BusinessInfo.cz
K tomu doporučujeme seznámit se s textem zákoníku práce, kde jsou popsány všechny situace v souvislostech. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
18.04.2012 19:18:03 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce v § 89 hovoří o přestávkách v práci. Zde je v odstavci 1 uvedeno, že zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po šesti hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut mladistvým musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po čtyři a půl hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba pro oddech a jídlo mladistvým musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
06.04.2012 14:17:45 Internet user
Dobrý den, zaměstnavatel nás posílá na školení, půl školení si platíme sami a půl školení platí zaměstnavatel. Tudiž cena školení je 1200 z toho polpvina je 600,-Kč. V tomto případě zaměstnanec si musí vzít dovolenou. Nevím zda je to podle zákoniku práce. děkuji za odpověď
-
-
18.04.2012 19:13:33 Redakce portálu BusinessInfo.cz
V § 205, zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce k překážkám v práci z důvodu školení, jiné formy přípravy nebo studia uvádí, že účast na školení, jiná forma přípravy nebo studium, v nichž má zaměstnanec získat předpoklady stanovené právními předpisy nebo požadavky nezbytné pro řádný výkon sjednané práce, které je v souladu s potřebou zaměstnavatele, zasahuje-li do pracovní doby, je překážkou v práci na straně zaměstnance, za kterou přísluší náhrada mzdy nebo platu. To také odpovídá ustanovení § 232 téhož zákona, ve kterém je uvedeno, že nejsou-li dohodnuta nebo stanovena vyšší nebo další práva, přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele při zvyšování kvalifikace pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku v nezbytně nutném rozsahu k účasti na vyučování, výuce nebo školení. Pokud jste však zaměstnána na základě dohody o provedení práce či o pracovní činnosti, výše uvedené ohledně náhrady mzdy se na vás nevztahuje. V takovém případě totiž zaměstnavatel není povinen, pokud nemáte písemně stanoveno jinak, proplácet za takové školení náhradu mzdy. Toto vyplývá z § 77, odst. 3 uvedeného zákona. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
05.04.2012 22:32:19 Vladimír Mervart
Z roku 2010 mi zůstaly nevyčerané 4 dny dovolené.Od 2.1.2011 jsem byl v pracovní neschopnosti s následnou operací do 17.1.2012 kdy jsem byl dán do inv.důchodu.Zaměstnavatel se mnou rozvázal pracovní poměr a tvrdí že nemám nárok na proplacení těch 4 dnů dovolené. Prosím jak je to má zaměstnavatel pravdu? děkuji
-
-
18.04.2012 19:12:17 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, § 222, odst. 2, uvádí, že zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru. Jestliže vznikne zaměstnanci právo na náhradu mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou nebo její část, tato náhrada přísluší ve výši průměrného výdělku. Podle tohoto ustanovení tedy máte nárok na proplacení nevybrané dovolené. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
01.04.2012 09:17:08 lubomir deniz
dobry den jsem u hlidací agentury zaměstnavatel chce abych jsi udělal certifikat strážneho posila mně na zkoušky. tyto zkoužky jsi mam hradit sam bude mi to strženo z platu má na to nárok.děkuji za odpověd
-
-
07.04.2012 19:40:25 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Doporučujeme vám seznámit se s ustanovením § 227 a následujících, zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce. Zde můžete nalézt povinnosti zaměstnavatele, při zaškolení a zaučení, prohlubování kvalifikace nebo zvyšování kvalifikace. Obecně však platí to, že ať jde o zkoušku nebo školení, které máte povinnost absolvovat a je nutným předpokladem pro výkon zaměstnání na dané pozici, případně je právní předpis nařizuje v rámci doplnění či ověření kvalifikace, zaměstnavatel nemůže po vás požadovat jejich úhradu. Pokud by se však jednalo o školení, které nesouvisí přímo s výkonem vaší práce a taková účast by byla iniciována pouze z hlediska osobního zájmu zaměstnance, hradil by si tyto zkoušky nebo školení sám zaměstnanec, pokud by se se zaměstnavatelem nedohodl jinak. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
30.03.2012 08:59:11 Karel
Dobrý den naše pracovni doba je od 6.00h do 14.30h. Zaměstnavatel nám nřídilže si musime odpýchnout nejpozdeji v 5.50h a konec v 14.40h,když si odpýchnem poději na začatku a dřiv na konci tak nam strhne 30min. Má na to nárok?
-
-
07.04.2012 19:29:43 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Platná úprava zákoníku práce nikde nestanoví, že má zaměstnanec povinnost si v případě pozdního příchodu nebo dřívějšího odchodu ze zaměstnání v délce např. 10 minut napracovat vždy 30 minut za každý takový případ. Předpokládá se, že o kolik zaměstnanec přijde pozdě nebo odejde dříve, taková doba by měla být napracována, a to např. po skončení pracovní doby nebo v jinou vhodnou dobu po společné dohodě se zaměstnavatelem. Jak i z dříve níže zodpovězeného dotazu na podobnou problematiku na našem informačním portálu vyplývá, je to plně v souladu s ustanovením § 78, odst. 1, písm. i), Zákoníku práce, kde je mj. uvedeno: "Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost." Zaměstnanec sice o napracování zaměstnavatele nežádá, ale je v zájmu obou stran se na takovém postupu domluvit. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
29.03.2012 17:56:43 Internet user
velikonoční pondělí je státní svátek,zajímalo by mě kolik hodin mi má zaměstnavatel počítat do fondu pracovní doby,zda průměr 7.75 nebo jen tolik kolik jsem měl ten den odpracovat,tj.6.5 hod,děkuji za odpověď
-
-
07.04.2012 18:58:54 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Doporučujeme se blíže seznámit přímo s aktuálním textem zákoníku práce, ideálně s jeho komentovaným vydáním. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
27.03.2012 00:35:51 Marek Strasil
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat do práce jsem nastoupil 2.května 2011,smlouvu mám na dobu určitou do 30.dubna 2012 a můj vedoucí mi smouvu neprodlouží,toto je má první práce.Ptám se tedy jestli mám nárok na nějáké dávky od pracovního úřadu a jestli mám odpracovaný rok když 1.května je svátek.Děkuji za odpověď.
-
-
29.03.2012 11:09:30 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který získal v rozhodném období zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců. Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti jsou 2 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání. Ve vašem případě bude rozhodující, jak posoudí pracovní smlouvu Úřad práce včetně souvisejících dokumentů, např. zápočtový list, apod. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
23.03.2012 17:06:37 Eliška Svobodová
Dobrý den, mám dotaz ohledně zákoníku práce a to konkrétně, v jaké části mohu dohledat informaci, že pokud zaměstnanec přijde do práce později, než je stanový čast, tak si musí nahradit každých 5 minut 30 minutami po pracovní době. Děkuji za odpověď. S pozdravem Eliška Svobodová
-
-
29.03.2012 13:16:20 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Vámi uváděné pravidlo o napracování 30 minut za každých pět minut pozdního příchodu v zákoníku práce není nikde uvedeno. Všeobecně platí, že o kolik zaměstnanec přijde pozdě, takovou dobu také napracuje, např. po skončení pracovní doby nebo v jinou vhodnou dobu po společné dohodě se zaměstnavatelem. To odpovídá ustanovení § 78, odst. 1, písm. i), Zákoníku práce, kde je mj. uvedeno: "Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost." Zaměstnanec de facto zaměstnavatele o takové napracování nežádá, ale předpokládá se, že se na takto korektním, společném postupu se zaměstnavatel se zaměstnancem domluví. Samozřejmě existují také jiné možnosti, jak postupovat v případě pozdních příchodů do zaměstnání, např. krácení dovolené, ale to již předmětem vašeho dotazu není. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
23.03.2012 10:23:38 Internet user
Dobrý den, mám dotaz ohledně výpovědi z organizačních důvodů. Ve firmě jsem zaměstnána a v pracovní smlouvě mám uvedenou pozici účetní. Moje místo bylo zrušeno. Jsem povinna přijmout jiné pracovní místo, kde by sice byl zachován plat, ale jde o jiný typ činnosti nebo nejsem povinna přijmout jiné místo, a musím dostat vždy odtupné. Jde mi o to, že aby se nestalo, moje místo zršuí, nabídnou mi jiné, které nechchi a nedostanu odstupné protože jsem odmítla jiné místo. Děkuji za radu
-
-
29.03.2012 13:12:39 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Převedení na jinou práci definuje zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v § 41. Zde je uvedeno, kdy je zaměstnavatel povinen nebo kdy je zde ze strany zaměstnavatele možnost převést zaměstnance na jinou práci. Nemáme k dispozici přesné znění vaší pracovní smlouvy ani z dotazu nevyplývají některé podrobnosti. Budeme-li však vycházet z dostupných, vámi uvedených informací, s největší pravděpodobností se nejedná ani o jeden z uvedených případů, kdy máte být převedena na jinou práci. V takovém případě by převedení na jinou práci bylo neplatné a svých práv byste se mohla domáhat soudní cestou. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
29.03.2012 13:13:32 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Co se týče odstupného, tuto problematiku upravuje Díl 8, zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, a to od § 67. Doporučujeme vám se s tímto předpisem seznámit, abyste znala svá práva a povinnosti v případě odstupného. V odstavci 1 je zde mj. uvedeno, že zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné. Dále jsou uvedeny výše odstupného v závislosti na odpracované době u zaměstnavatele. V uvedeném § 52, písm. a) až c), Zákoníku práce, je uvedeno, že zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách. Dle vašeho dotazu se bude ve vašem případě jednat o výpověď z důvodu uvedeným pod písmenem c). Nárok na odstupné zde tedy vzniká. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
-
29.03.2012 13:14:24 Redakce portálu BusinessInfo.cz
V případě dalších dotazů doporučujeme obrátit se na Inspektorát práce, který vám může poskytnout více informací k tomuto konkrétnímu případu. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
20.03.2012 17:54:20 martin nosek
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jak je to v tomto roce s dietami.Jedu na půl roku sl.pracovat na Slovensko a náš zaměstnavatel nám určil částku 6000kč měsíčně jako náhradu za diety.Má vůbec na to nárok.
-
-
18.04.2012 19:22:55 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Aktuální informace najdete v článku Změny ve výpočtu stravného zaměstnanců na pracovní cestě. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
17.03.2012 12:45:33 Zofie
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli má zaměstnavatel právo nás postavit k práci na osm hodin. Stojíme na jednom místě ačkoliv jsme dotedka seděli.
-
-
29.03.2012 13:52:57 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Zaměstnavatel vám musí dodržovat určité přestávky. Prostudujte si prosím zákoník práce. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
15.03.2012 17:53:53 Jana Kapounová
Jak je to v roce 2012 s pracovní neschopností?Prosím odpověď.Dlouho jsem nebyla nemocná.Děkuji
-
-
26.03.2012 11:48:50 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Stejně jako loňský rok platí, že v prvních třech dnech nemoci se zaměstnanci nevyplácí žádná náhrada mzdy ani tzv. "nemocenská". Od 4. do 21. dne nemoci přísluší zaměstnanci náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel. Nemocenská je vyplácena od 22. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti správou sociálního zabezpečení. Výše těchto dávek zůstává od roku 2010 nezměněná, tj. 60 % denního vyměřovacího základu. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
12.03.2012 08:26:15 Internet user
Manžel jezdí kamionem jako místo výkonz práce má Tachov, ale firma jej nutí, aby auto nechava jednou v Plzni, jednou v Chebu občas dojede do Tachova.Je pryč celý týden a pak se mudí dosttávat domů většinou v sobotu odpoledne.
-
-
29.03.2012 13:55:42 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Doporučujeme vám pečlivě prostudovat zákoník práce, abyste zjistila, jaké má manžel práva a povinnosti. Současně si prostudujte manželovu smlouvu, k čemu se zavázal. Pokud si nebudete jistá, kontaktujte vhodného advokáta. Zvažte však, zda se chcete se zaměstnavatelem vůbec pouštět do sporu. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
06.03.2012 15:09:19 Michaela Kalousková
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to ve skutečnosti po novele Zákoníku práce s možností převodu nevyčerpané dovolené do dalšího kalendářního roku. Zaměstnavatel tvrdí, že to možné není a že dovolenou si musím vyčerpat v daném roce, ve kterém nárok na dovolenou vznikl. Děkuji za radu
-
-
19.03.2012 22:58:02 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Od 1.1.2012 vstoupila v platnost novela zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, která upravuje možnost čerpání dovolené v případě, že nebyla vyčerpána v daném kalendářním roce. V § 218 je uvedeno, že Čerpání dovolené podle § 211 je zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody. Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, není-li v odstavci 4 stanoveno jinak. Není-li čerpání dovolené určeno nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec. Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnavatelem na jiné době oznámení. Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec byl uznán dočasně práce neschopným nebo z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
08.02.2012 11:48:59 Eva Matějková
Prosím o radu. Za každý kalendářní den pracovní cesty poskytne zaměstnavatel zaměstnanci stravné podle § 163 odst. 1 zákoníku práce nejméně ve výši: 64 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin, 96 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin, 151 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin. Za každý kalendářní den pracovní cesty poskytne zaměstnavatel zaměstnanci stravné podle § 176 odst. 1 zákoníku práce ve výši: 64 Kč až 76 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin, 96 Kč až 116 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin, 151 Kč až 181 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin. § 2 a § 3 Stravné ============ Príma, ale § 176 je státní sféra. Ale co soukromníci s odvoláním na §163 - NEJMÉNĚ X ale kde je stanoveno pro ně MAXIMU?
-
-
20.04.2012 23:47:21 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Horní hranice pro soukromou sféru v zákoně zmíněna není. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
24.01.2012 11:05:54 Maštera Vladimír
Dobrý den,dle novelizace ZK musí vedocucí pracovník/má příplatek za vedení/vybrat hodiny nad rámec pracovních povinností v daném měsíci.Tyto hodiny jsou v rámci kulturních akcí,společných událostí atd.Jsme Domov pro seniory a tyto akce se běžně dělají. Nelze je tedy převést do dalšího měsíce ? Nebo je to nějakým způsobem možné,a stanovit vnitřním předpisem ?
-
-
14.02.2012 13:03:26 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Doporučuji obrátit se - z důvodu novely - na právníka, který se zabývá pracovním právem, případně na zkušeného daňového poradce, který rozumí Zákoníku práce po jeho novele. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
20.01.2012 16:58:54 Svobodová Jitka
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli v novém zákoníku práce je řešena tzv. dělená směna a odměna za ni (ve starém ZP § 130- příplatek za děl. směnu). Pracuji ve školství a používáme to u vychovytelek a uklízeček.V tisku jsem se dočetla, že dělenou směnu nový ZP nezná. Děkuji za odpověď. J.Svobodová
-
-
30.01.2012 10:29:46 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Aktuální znění zákoníku práce najdete na adrese portal.gov.cz/wps/porta l/_s.155/701?l=262/2006 - Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
19.01.2012 22:39:10 Milada Rákosníková
Dobrý večer,pracuji ve zdravotnictví a mám nárok na 5 týdnů dovolené.Do konce února musím odevzdat plán dovolené na celý rok.Má na to zaměstnavatel právo,část dovolené si nechánávám vždy na nenadálé situace-třeba po 1 dni nebo na nemoc.Děkuji za odpověď.Rákosníková
-
-
30.01.2012 10:55:24 Redakce portálu BusinessInfo.cz
To je spíše otázka na pečlivé pročtení zákoníku práce nebo na specialistu v tomto právním odvětví. Případně můžete zkusit kontaktovat call centurm Ministerstva práce a sociálních věcí. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-
-
09.01.2012 10:56:42 Krouopvá Jana
Pracovník nastoupil do společnosti 22.11.2010. PP bude ukončen ze strany zaměstnance dne 31.01.2012. Má pracovník nárok za leden 2012 na 1/12 dovolené, i když neodpravuje celý měsíc? Děkuji
-
-
09.01.2012 12:22:12 Redakce portálu BusinessInfo.cz
Odpověď prosím hledejte v textu zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, oddíl devátý, kde jsou stanoveny podmínky k čerpání dovolené. Redakce portálu BusinessInfo.cz
-