Diskusní fórum – výpis příspěvků

Téma: Aktuálně k dani z příjmů fyzických osob za rok 2011

• 24.03.2012 10:23:26 Internet user Viceník Josef

Roční příjem ze závislé činnosti v roce 2011 je 735 600,- Kč Výše důchodu za rok 2011 je 182 520,- Kč. Dotaz: Uvádět částku důchodu do daňového přiznání za rok 2011 a musí být zdaněna ? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 29.03.2012 13:18:52 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Starobní důchod do daňové přiznání nemusí poplatník uvádět v případě, že váš starobní důchod nepřesáhl částku 288.000 Kč za kalendářní rok nebo když příjmy ze zaměstnání, podnikání a pronájmu nepřesáhly hranici 840.000 Kč za kalendářní rok. Z vámi uvedených údajů vyplývá, že jste nepřesáhl svými příjmy ze závislé činnosti rozhodnou částku 840.000 Kč, proto do daňové přiznání nebudete svůj důchod uvádět a tudíž ani nebude podléhat zdanění. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 15.03.2012 20:55:33 Petra

Mám příjmy z pronájmu dle § 9 ZDP. S nájemcem bytového prostoru jsem uzavřela nájemní smlouvu s tím, že nájemce na vlastní náklady provede rekonstrukci a já,jako pronajímatel, mu po dobu 10 let nebudu zvyšovat nájem o výši, kterou zvyšuji dalším nájemníkům (měsíčně nájemce stále hradí původně stanovené nájemné). Jaká částka bude představovat můj nepeněžní příjem? - celková cena rekonstrukce v době ukončení (jednou částkou) nebo 1/10 z celkové ceny rekonstrukce po dobu 10 let? Nebo bude nepeněžní příjem každý rok po dobu 10 let pouze částka, o kterou nemá nájemce zvýšený pronájem? Samozdřejmě, že výdaje na rekonstrukci, které hradí nájemce, nebudou mými uznatelnými výdaji. Velice děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 15.03.2012 20:42:37 Internet user

Poplatníkovi byl v dubnu 2011 vyplacen starobní důchod za období od ledna 2010 do března 2011 jednou částkou ve výši 305.000 Kč. Zároveň mu byl v průběhu roku 2011 vyplácen starobní důchod za duben 2011 až prosinec 2011 v pravidelných měsíčních splátkách po 25.000 Kč. Dle § 4 odst. 1 písm. h)je osvobozena částka 288.000 Kč u pravidelně vyplácených důchodů. Poplatník měl zároveň příjmy dle § 6 ZDP přesahující částku 840.000 Kč (v tomto případě se dle mého pochopení osvobození dle § 4 odst. 1 písm.h) na něj nevztahuje). Můj dotaz zní, je předmětem daně dle § 10 ZDP částka představující výši pravidelně vyplácených měsíčních důchodů (tj.za duben-prosinec 2011) nebo i částka představující výši důchodu vyplaceného zpětně (tj.i 305.000 Kč) nebo pouze výše důchodu za leden-prosinec 2011? Děkuji za Vaši odpověď

Odpovědět

• 15.03.2012 15:57:09 Jana Jasinková

Je pravda že práce na ičo pro politickou stranu , v tomto případě pro KAN / který nedostává žádné státní dotace a příležitostnou práci hradí členové ze svého / je pro OSVC která tuto práci vykonává zatížena větší daní z příjmu?Kdelze tuto informaci nalézt?_

Odpovědět

• 15.03.2012 12:57:00 Internet user

Jsem s manželem jako spolupracující osoba a v roce 2011 jsem byla na pracovním úřadě 1.-5.měsíc a pobírala jsem podporu v nezaměstnanosti. Prosím o sdělení jak mám přiznat příjmy a výdaje z podnikání svého podílu. DAP si děláme sami.Děkuji

Odpovědět

• 07.04.2012 19:06:30 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Podle zákona o daních z příjmů, § 13, částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540.000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45.000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce. Takto lze postupovat v případě, že na vás manžel neuplatňuje slevu na dani (sleva na manželku). Po sdělení výše podílu vaším manželem postupujete ve vyplnění svého daňového přiznání klasickým způsobem - dosazení příjmů, výdajů, uplatnění zákonem stanovených slev apod. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 13.03.2012 17:11:13 lada

muj rocni prijem cini 280 000 kc hrubeho na manzelku muzu uplatnit slevu na danich 24 800 kc kolik to bude v kc na vratce dekuji

Odpovědět

• 07.04.2012 19:05:39 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Z vašeho dotazu nevyplývá, jak jste uvedeného příjmu dosáhl - zda ze zaměstnání, podnikání či jiným způsobem. Pokud z podnikání, není zde uvedeno, jaké jsou výdaje, zda skutečné nebo paušální. Nelze tedy na vaši otázku kompetentně odpovědět. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 12.03.2012 22:35:21 Internet user

Mým jediným příjmem je výsluhový příspěvek dle zák.č. 361/03 Sb. Mohu v daňovém příznání uplatňovat úŕoky z hypotečního úvěru či staveb. spoření? Mohu uplatňovat roční slevu na dani ve výši 23.64O Kč ? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 07.04.2012 19:04:58 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Na základě ustanovení § 36, odst. 2, písm. v), zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, je u výsluhového příspěvku uplatňována "zvláštní sazba daně z příjmů" (neboli srážková daň). V § 38g odst. 3, téhož zákona, je pak uvedeno, že příjmy, ze kterých je daň vybírána zvláštní sazbou daně, se do daňového přiznání neuvádí. Z tohoto důvodu nelze uplatnit vámi uváděné slevy na dani, neboť tyto slevy na dani se uplatní pouze u příjmů, které nepodléhají zvláštní sazbě daně. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 12.03.2012 14:27:22 Internet user

Lze zaměstnanci ukrajinské národnosti, který má v ČR trvalý pobyt a veškeré jeho příjmy též v ČR provést zúčtování daně z příjmu za rok 2011 a uplatnit odpočet úroky z úvěru na bydlení.

Odpovědět

• 07.04.2012 19:04:19 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Doporučujeme individuálně řešit s kvalifikovaným daňovým poradcem. Neznáme podrobně vaší situaci, která může řešení dosti ovlivnit. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 08.03.2012 13:05:49 Anna

Dobrý den, poradíte mi prosím jestli se do vlastního příjmu manželky zahrnuje i její dividenda z ČR? Děkuji za názor.Anna

Odpovědět

• 19.03.2012 16:22:20 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vlastní příjem manželky se stanoví z úhrnu veškerých příjmů v roce, ke kterým patří mj. hrubý příjem z pracovního poměru, nemocenské dávky, peněžitá pomoc v mateřství, v případě podnikatelské činností příjem bez snížení o výdaje, příjmy podléhající srážkové dani, příjmy osvobozené od daně, hodnota darů, atd. Z tohoto vyplývá, že spadá-li výplata dividend do některé z těchto skupin – patrně do příjmu podléhající srážkové dani, neboť se z tohoto příjmu odvádí tato daň, započítává se i tento příjem pro potřeby zjištění možnosti uplatnění slevy na manželku. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 07.03.2012 11:59:03 ivana eflerova

Dobrý den, chci se zeptat, zda se DPFO týká i věcné břemeno. Dostali jsme finanční náhradu od T-mobilu, který si přes naše pozemky zakopal přívod el. energie k vysílači. Děkuji za odpovď. Eflerová

Odpovědět

• 19.03.2012 16:25:47 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud obdržíte finanční prostředky za zřízení práva věcného břemene k nemovitosti, která není zahrnuta do obchodního majetku, v takovém případě podléhá tento příjem dani z příjmů fyzických osob, a to podle Zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 10, jako "ostatní příjem". Pro úplnost dodáváme, že podle tohoto zákona je v § 4, odst. 1, písm. zc) uvedeno, že od daně jsou osvobozeny příjmy plynoucí jako náhrada za věcné břemeno vzniklé ze zákona nebo rozhodnutím státního orgánu podle zvláštního právního předpisu a příjmy plynoucí jako náhrada za vyvlastnění na základě zvláštního právního předpisu. V takovém případě může jít např. o úplatné zřízení věcného břemene podle energetického zákona, podle zákona o telekomunikacích či zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu. Z vašeho dotazu žel nevyplývá, jakou částku jste za zřízení věcného břemena obdrželi. Ani není zřejmé, zda jste osobou samostatně výdělečně činnou či vaše příjmy plynou výhradně ze zaměstnání. Tyto skutečnosti jsou rozhodné pro to, zda máte či nemáte povinnost podávat daňové přiznání za takový příjem. Prosíme tedy o upřesnění tohoto dotazu, abychom mohli poskytnout přesnou odpověď. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 07.03.2012 09:08:35 Internet user

Dobrý den, je možné uplatnit odpočet pojistného na soukromé životní pojištění a odpočet úroků ze stav.spoření v případě, že pobírám podporu v nezaměstnanosti?

Odpovědět

• 19.03.2012 22:02:24 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud budete podávat přiznání k dani z příjmu fyzických osob, např. z důvodu, že jste byl OSVČ, skutečnost, zda jste evidován na úřadu práce není pro uplatnění vámi uvedených odečitatelných položek od základu daně, nijak podstatná. Je potřeba pouze splnit zákonem stanovené podmínky pro uplatnění těchto úlev. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 29.02.2012 09:17:28 Internet user

Dobrý den, prosím o radu. Lze uplatnit úroky z úvěru ze stavebního spoření na pořízení slunečních kolektorů do odpočtu na daních? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 19.03.2012 22:03:44 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Mezi odečitatelné položky od základu daně patří též zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření nebo úroky z hypotečního úvěru (snížené o státní příspěvek), pokud je použijete na financování bytových potřeb. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 27.02.2012 13:34:03 Internet user

Prosím o radu. Zrušila jsem registraci k DPH a nyní bych měla snížit uplatněný nárok na odpočet u obchodního majetku. Tento mám už odepsaný. Co a jak mám počítat. Zůstatková cena je nulová- Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 19.03.2012 22:05:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Dotaz zkuste vyřešit individuální konzultací s daňovým poradcem. Kontakty najdete v našem katalogu odkazů. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 27.02.2012 09:59:44 Dagmar Králová

Dobrý den, mohu uplatnit úroky ze stavebního spoření na financování bytových potřeb u družstevního bytu? Tento byt jsme koupili, ale bydlí v něm dcera. Pokud ano, jaké doklady potřebuji doložit zaměstnavateli?

Odpovědět

• 19.03.2012 22:07:31 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Mezi odečitatelné položky od základu daně patří též zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření nebo úroky z hypotečního úvěru (snížené o státní příspěvek), pokud je použijete na financování bytových potřeb. Pokud máte uzavřeno více úvěrových smluv, úhrnná částka úroků ze všech těchto úvěrů u poplatníků v jedné domácnosti nesmí překročit částku 150.000 Kč za rok, příp. 12.500 Kč za měsíc v případě placení úroků pouze po část roku. Rozhodující pro uplatnění této odečitatelné položky je skutečnost, kdo je účastníkem smlouvy. Nárok na uplatnění se dokládá potvrzením o zaplacených úrocích od Stavební spořitelny, se kterou tuto smlouvu máte uzavřenou. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 20.02.2012 15:00:12 Anna Češpivová

Pracuji " na živnostenský list ", odměny za běžný měsíc dostávám vždy v následujícím měsíci, zahrnuji do přiznání příjmy dle data výplaty nebo dle období za které jsou vypláceny ? Děkuji za brzkou odpověď. Anna Češpivová

Odpovědět

• 19.03.2012 22:09:02 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud jste OSVČ a ne vedete účetnictví (dříve podvojné), do svého daňového přiznání zahrnujete příjmy, které jste v daném kalendářním roce skutečně obdržela. Pokud jste např. v lednu 2012 fakturovala za práci vykonanou v prosinci 2011, příjem z této faktury logicky obdržíte až v roce 2012. Do přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2011 jej tedy neuvedete. V případě, že byste k 1.1.2012 evidovala neuhrazenou fakturu s datem vystavení v roce 2011, jedná se z vaší strany o pohledávku, která nevstoupí do příjmu (neboť jste finanční prostředky v roce 2011 neobdržela), nicméně budete ji evidovat jako pohledávku. Závěrem lze tedy tuto problematiku shrnout tak, že do přiznání daně z příjmu fyzických osob za rok 2011 se do příjmů zahrnou pouze skutečně obdržené platby v roce 2011. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 16.02.2012 22:06:06 Internet user

Dobrý den,na konci roku 2011 mi skončila rodičovská dovolená. Od zaměstnavatele jsem dostala výpověď a odstupné. Musím kvůli odstupnému podávat daň.přiznání za rok 2011? Za celý rok jsem pobírala rodičovský příspěvek a z dohody o provedení práce jsem měla příjem 15770,-Kč.

Odpovědět

• 19.03.2012 22:11:05 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Daňové přiznání je nutné podat v případě, že jste vykonávala souběžně se zaměstnáním např. činnost na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, případně pokud jste měla další souběžný zaměstnanecký poměr, a to za podmínky že výdělek přesáhl 5.000 Kč. Z odstupného je odváděna zálohová daň ve výši 15 %, po odečtení ostatních slev. Proto by se vám za předpokladu, že tato daň byla odvedena, vyplatilo daňové přiznání podat, a to z důvodu, že by vám finanční úřad mohl tuto daň vrátit. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 14.02.2012 12:42:37 Internet user

Dobrý den, jsem povinna udělat roční zúčtování záloh bývalému zaměstnanci pokud odejde do důchodu v roce 2011 za rok 2011? Děkuji za odpověď Roupcová

Odpovědět

• 16.02.2012 11:51:24 Zdena

Dobrý den, můžu u zaměstnance udělat odpočet na dítě při ročním zúčtování, které ukončilo studium v 8/2011 a do 12/2011 bylo vedeno na UP za celý rok?

Odpovědět

• 13.02.2012 16:32:28 Silvie

Dobrý den, mohu přejít z DE na paušál.výdaje, když hmotný majetek / auto /už mám odepsaný, závazky a pohledávky k 31.12.2011 uhrazeny? Děkuji Silva

Odpovědět

• 18.02.2012 01:46:42 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Při změně způsobu uplatňování výdajů je nutné řídit se ustanovením § 23 odst. 8, Zákona o daních z příjmů. Dle tohoto právního předpisu je nutné upravit základ daně o pohledávky, závazky a zásoby evidované k 31.12. předchozího zdaňovacího období. V praxi to znamená, že pohledávky a zásoby základ daně zvyšují, závazky jej naopak snižují. Základ daně neovlivňuje případný nespotřebovaný materiál a drobný hmotný majetek s pořizovací cenou do 40.000,- Kč, který byl uveden do užívání na konci předchozího zdaňovacího období. Pokud následně dojde k úhradě pohledávek, takovéto „dodaněné“ příjmy již nebudou zahrnuty do zdanitelných příjmů v dalším zdaňovacím období. Pokud však k 31. 12. neevidujete žádné pohledávky, závazky nebo zásoby, v takovém případě můžete bezproblémově přejít na Vámi zmiňovaný způsob uplatňování výdajů, a to paušálem. Pokud se Vás však týká některá z výše uvedených skutečností, nevyhnete se podání dodatečného daňového přiznání a případného vyměření příslušných sankcí. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 10.02.2012 13:48:23 sale7

manžel podepisoval daně z příjmů fyz.osob.účtařka mu řekla, že může mít na mě úlevu pokud nepřesáhnu 68tis.jsem již 4roky na rodičovské dovolené s roční a před tím i nyní 3letou dcerou.potřebuji konkrétní potvrzení od SSP s uričtou částkou, nebo stačí potvrzení o tom že pobírám rodičovský příspěvek.býv.zaměstnavateli manžela stačilo pouze to potvrzení ale nyní si nejsme jisti.předem děkuji za odpověď.L.S.

Odpovědět

• 19.03.2012 22:13:05 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pokud měl váš manžel během uplynulého roku pouze příjmy ze závislé činnosti (neboli ze zaměstnání), požádá svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování. Pokud si přeje manžel uplatnit na vás slevu, je potřeba mzdové účetní předat všechny podklady do 15. února. Pro prokázání příjmu nižšího než 68 tisíc Kč však stačí pouze vaše čestné prohlášení, že Váš příjem nepřesáhl v loňském roce tuto částku. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 10.02.2012 10:24:38 Jaroslava

Dobrý den, všimla jsem si, že na portálu www.bezpapiru.cz/dane již jsou interaktivní formuláře pro daňové přiznání příjmů za rok 2011. Budete je uveřejňovat i zde?

Odpovědět

• 10.02.2012 11:19:21 Redakce BusinessInfo.cz

Ano určitě, nejpozději dnes odpoledne budou k dispozi na našem portálu. A to jak v databázi formulářů, tak v našem daňovém speciálu věnovaném přiznání z dani z příjmů za rok 2011. Redakce portálu BusinessInfo.cz.

Odpovědět

• 06.02.2012 16:09:37 Internet user

Dobrý den, jak mám zaokrouhlit příjmy, výdaje a ostatní výpočty v daňovém přiznání OSVČ. Děkuji.

Odpovědět

• 19.03.2012 22:15:03 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Máte-li na mysli vyplnění Přiznání k dani z příjmu fyzických. pak se ve většině případů podle vydaných Pokynů a instrukcí přímo v daňovém přiznání použije zaokrouhlení částky (příjmů nebo výdajů) směrem nahoru na celé koruny, není-li zde výslovně stanoven jiný způsob. Použije se přitom matematického zaokrouhlování. Např. částka 228.954,30 Kč se zaokrouhlí na 228.955 Kč. Základ daně (řádek 56 daňového přiznání) se však zaokrouhlí na celá sta Kč dolů, např. 38.692 Kč se v tomto případě zaokrouhlí na 38.600 Kč. Výsledná daň celkem (řádek 60) se poté opět zaokrouhlí na celá Kč nahoru. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 01.02.2012 15:00:52 Internet user

V roce 2011 jsem měla příjem jak ze závislé činnosti, tak z kapitálového majetku, konkrétně jsem se stala společnicí v s.r.o. (na základě dědictví) a v průběhu roku 2011 jsem obdržela podíl na zisku za rok 2010. Dividendu jsem obdržela již po zdanění. Je potřeba netto čátku dividendy uvést do přiznání na řádek 38?

Odpovědět

• 07.04.2012 19:03:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz

V případě, že dividenda byla vyplacena českou právnickou osobou (společností), tento příjem byl zdaněn tzv. "srážkovou daní", kterou již odvedla společnost, která dividendu vyplatila. Takový příjem se tedy do daňového přiznání neuvádí. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 28.01.2012 23:03:21 Internet user

Poplatník pobírá zdaněný výsluhový příspěvek jako bývalý voják z povolání. Má právo podat si daňové přiznání a uplatnit slevu na poplatníka, životní pojištění a pod.? Děkuji

Odpovědět

• 14.02.2012 13:17:05 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Je potřeba rozlišit, zda je příjem zdaněný zálohovou daní nebo srážkovou daní. Výsluhový příspěvek by měl být dle § 36, Zákona o daních z příjmů, písm. v) z výsluhového příspěvku a odbytného u vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů podle zvláštních právních předpisů, zdaněný srážkovou daní. Z tohoto titulu tedy nemusíte podávat daňové přiznání a zároveň tedy nelze uplatňovat slevu na dani, o které se zmiňujete. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět