Diskusní fórum – výpis příspěvků

Téma: Máte pocit, že na portálu BusinessInfo.cz něco chybí? Napiště nám své připomínky.

• 10.03.2010 08:30:09 Klára Doubková

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost osobního finančního ohodnocení k DPP či DPČ. Je možné k těmto dohodám přidat "odměny"? Možná jsem špatně hledala, ale nepovedlo se mi tyto informace nalézt. Budu se těšit na odpověď. S pozdravem Klára Doubková

Odpovědět

• 20.02.2010 08:57:22 Internet user

Dobrý den. Ano, mám pocit, že na portálu BusinessInfo.cz něco chybí. Formuláře ZFO pro Přiznání k dani z příjmů FO za rok 2009.

Odpovědět

• 23.02.2010 14:04:12 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Formuláře ve formátu ZFO jsou poskytovány redakci portálu BusinessInfo.cz partnerskou společností Software602 a.s, která je doposud neposkytla. Předpokládáme, že se tak stane v nejbližší možné době. Za prozatímní absenci formulářů a časový posun se velice omlouváme. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 04.01.2010 11:07:02 Petr Cenek

Domnívám se, že informace o zajištění vkladů již není aktuální, neboť v médiích bylo oznámeno zvýšení 100% ručení z 50tis. do výše 100tis.€. Prosím o sdělení: - zda toto zvýšení teprve probíhá legislativou, anebo již (a od kdy) platí, - zda platí (bude platit) jak pro banky, ta pro všechny peněžní ústavy, jmenovitě záložny Děkuji Petr Cenek

Odpovědět

• 06.10.2009 18:29:13 AnnA Faruzelová

Ráda bych uvítala praktické zkušenosti vzniku Stálé provozny v Řecku, výpis daňově uznatelných výdajů, řecké daňové zákony, odpočitatelné položky, formuláře, aby si člověk mohl sám podat daňové přiznání.

Odpovědět

• 08.10.2009 14:51:43 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Dobrý den, základní informace o podnikání v Řecku naleznete na portálu BusinessInfo.cz v dokumentu Pravidla pro podnikání v Řecku, viz http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/recko/pravidla-pro-podnikani-v-recku/1000795/42842/. Pokud dokument uspokojivě neodpoví na Vaše otázky, doporučuji Vám kontaktovat např. Česko-řeckou obchodní komoru (http://www.crok.cz/), popř. obchodně ekonomický úsek Zastupitelského úřadu ČR v Řecku (http://www.mzv.cz/athens/cz/obchod_a_ekonomika/obchodne_ekonomicky_usek_1/obchodne_ekonomicky_usek.html), nebo Enterprise Europe Network (http://www.businessinfo.cz/cz/rubrika/enterprise-europe-network/1001624/), která se zabývá podporou podnikání v Evropě. Přeji Vám krásný den. S pozdravem Ing. Jaromír Harmáček, redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 02.07.2009 14:07:45 Internet user

Jediné co mi na tomto portálu chybí, nebo jsem možná špatně hledal, je seznam vypsaných tendrů pro marketingové, PR a komunikační agentury. bylo by to velice přínosné.

Odpovědět

• 22.04.2009 21:09:08 Internet user

Dobrý den. Přece zde něco chybí. Názor ke štíhlé výrobě. Nejlepší výsledky práce souvisí především se vzděláním vedoucích pracovníků. Myslím všestrannné a odborné. Do všestranného vzdělání bezpochyb patří dějepis a historie. Hlavní přínos má ovšem vždy pracovitý a šikovný řemeslník, který si nenechá hlavně vymýt mozek, a pak může nalézt v řemesle zlaté dno. To co zde popisujete, jako tzv. štíhlou výrobu, co by přínos pro lidstvo, není nic jiného, než poslední tempo topící se blechy v přímém vtělení potápějícího se kapitalismu. Zrovna ty samé myšlenky, jak lidem zefektivnit práci měl na začátku minulého století Tayllor. Z počátku měl veliké úspěchy. Švadlenám víc rozsvítil, aby pracovaly kvalitněji a déle. Tu a tam nalezl zlepšení, aby si řemeslník na dráze např. nemanipuloval s materiálem sem a tam. Nakonec ovšem švadleny po pár letech přišly kvůli nadměrné intenzitě světla o oči, řemeslníka práce otrávila natolik, že raději byl bez práce. Vetšina lidí, která se podrobila pokusům Tayllora zkončila jako invalidové a mrzáci práce neschopni. Všechny myšlenky Tayllora byly náhle zakázány a Tayllor zkončil dokonce ve vězení, aby nemohl dále šířit své zcestné myšlenky. Víte, člověk není stroj, právě proto ty Vaše myšlenky jsou zrovna tak zcestné, jako ty Tayllorovy. Díky jeho myšlenkám v podstatě z lidí vznikly zadlužené trosky, poněvadž jim z prvu přišlo, že vše bude kvalitnější a lepší, tak se zadlužili, jako dnes, a pak když pod nátlakem nadměrného přetěžování organismu nadbytečnou prací onemocněli, přišly o zaměstnání a nabyly schopni zplácet dluhy, jako dnes. To byl hlavní a stěžejní důvod pádu New-Yorkské burzy. To byla příčina celosvětové krize a následně pak druhé světové války. A k tomu se úspěšně propracováváte. Já jen doufám, že ostatní mají v hlavě mozek, když ho tam nemáte Vy a tu Vaši štíhlou výrobu včas zavrhnou do propadliště dějin. Víte, umět žít, je to největší umění.

Odpovědět

• 02.02.2009 22:35:54 resslovka

Dobry den, predevsim Vam blahopreji k portalu a preji hodne spokojenych uzivatelu. Vvyuzivam prilezitosti, abych se zeptala, pocitate-li s rozsirenim jazykovych verzi. Domnivam se, ze informace, ktere na portalu jsou, by byly i velmi uzitecne pro cizozemce. Ja jsem sama procitala nektere zpravy, vypracovane nasimi zastupitelskymi urady. Skoda, ze je MZV poskytuje jen v cz verzi, nebot nase mise jsou schopne dodat i verze cizojazycne. Neslo by o to pres MZV pozadat? Vzdyt by i to mohlo prispet k rozvoji hosp. vztahu. S pozdravem, Resslova

Odpovědět

• 06.02.2009 20:52:37 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vážená paní Resslová, děkujeme za pochvalu i za přání. Kromě stávající anglické verze se zvažuje spuštění i dalších jazykových verzí, ale zcela určitě nebudou rozsahem podobné české verzi našeho portálu. Zprávy připravované českými ambasádami v zahraničí na nich prezentovány nebudou, i když věřím, že by to mnozí podnikatelé v zahraničí ocenili. Je třeba mít na paměti, že pořízení těchto zpráv je financováno z daní českých podnikatelských subjektů a jejich zaměstnanců, a proto by měl být tento informační servis určen především jim. Pavel Hubáček, redakce portálu BusinessInfo.cz.

Odpovědět

• 26.08.2008 11:32:07 Internet user

Dobrý den, mám několik otázek, na které si sama nedovedu odpovědět. Zjistila jsem z výpisu ŽR, že moje veškerá živnost je k 30.6.2008 zaniklá. V současné době stále podnikám jako soukromá účetní, ostatní předměty podnikání opravdu zaniklé mám. Vlastním ŽL podle ustanovení čl.VI zákona č.356/1999 SB., IČ: 15653323 vydaný dne 5.1.2001, kde se níže píše: " Tento ŽL se vydává v důsledku transformace - změny živnosti volné na živnost vázanou. Vznik práva provozovat živnost zůstává nedotčen. Doložila jsem tehdy vše potřebné, co ode mne požadoval OŽÚ v Děčíně. Nechápu tedy, jakým nedopatřením moje živnost zanikla. Můžete mi, prosím, poradit, jak nyní postupovat? děkuji

Odpovědět

• 13.08.2008 13:45:32 Nováková

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda jde vyplnit JRF formulář, který je ke stažení ve formátu pdf Adobe Reader. Zkoušela jsem to a nejde mi to. Jde pouze formulář vytisknout a posléze ho vyplnit ručně. Myslím, že tento program je vlastně prohlížeč. Děkuji za odpověď Nováková

Odpovědět

• 19.08.2008 16:16:11 redakce BusinessInfo.cz

Dobrý den, formuláře ve formátu PDF je skutečně nutné nejprve vytisknout a pak vyplnit, není je možné vyplňovat přímo v počítači. Vyplňovat v počítači lze pouze formuláře ve formátu ZFO, resp. FO. Jednotný registrační formulář (JRF) má portál BusinessInfo.cz dosud k dispozici pouze ve formátu PDF.

Odpovědět

• 15.02.2010 11:51:24 Misa 33

Ahoj mám dotaz, Je možné v Acrobat Professional 8 pro OS X, při dělání formuláře nastavit kolonky tak aby se automaticky nafukovali v závislosti na množství vyplňovaného textu ? S tím že následující kolonky na stránce po vyplňovanou by se měly automaticky posunovat dolů. Jde to u Profesionálu ? Nebo mi doporučíte jiný program na výrobu PDF formuláře který se ale může uživatelsky vyplňovat v Adobe Reader. Velice děkuji za odpověď

Odpovědět

• 12.06.2008 14:24:53 Internet user

Dobrý den, mám podnikatelský záměr a chci začít podnikat jako SVČ. Mám ale obavy, aby můj nápad (v ČR ani nikde jinde na světě není) nezačal někdo jiný kopírovat. Chtěla bych tomu zabránit např. tím, že si nechám tento nápad tzv. patentovat. Prosím napište mi jak mám postupovat, na koho se obrátit, jak dlouho tato záležitost bude vyřizovaná, kolik financí případně stojí. Protože jde o službu široké veřejnosti, jak tento nápad ochránit před dalším zneužitím. Děkuji a přeji hezký den

Odpovědět

• 12.06.2008 14:37:20 redakce BusinessInfo.cz

Dobrý den, na portálu BusinessInfo.cz se problematice ochrany duševního vlastnictví věnuje řada textů. Pro Vaši potřebu bude nejvhodnější článek Nehmotné statky. Dokument přináší ucelený náhled do problematiky práv k nehmotným statkům. Úvodní část je věnována systematickému rozčlenění práv k nehmotným statkům. Následují podrobné informace k problematice ochrany vynálezů/patentů, biotechnologických vynálezů, užitných a průmyslových vzorů, ochranných známek, označení původu a zeměpisných označení. Pojednáno je rovněž právo autorské a práva související s právem autorským, včetně informací o problematice kolektivní správy práv. Další informace a aktuality k tématu naleznete v rubrice Legislativa, právo > Právo duševního vlastnictví.

Odpovědět

• 27.01.2010 16:22:16 Internet user

dobry den,dostal jsem napad a chtel bych ho uvest v praxi i zacit podnikat ale nevim jestli uz nekdo nemel stejny napad jak unas nebo ve svete lze tato informace zjistit na patentim uradu? prosim o radu jak zacit a postupovat v dane veci dekuji za info

Odpovědět

• 17.02.2010 12:37:50 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Ucelený přehled najdete v článku Nehmotné statky (vynálezy, užitné vzory, průmyslové vzory a ochranné známky) (www.businessinfo.cz/cz /clanek/orientace-v-pravnich-u konech/nehmotne-statky-opu/100 0818/47290/) Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 12.06.2008 13:45:12 Nina

Dobrý den, mě osobně se tyto stránky moc líbí, hlavně snaha odpovědět co nedříve v nejširším rozsahu. Nenašla jsem jak založit o.p.s. , ovšem pokud není založení totožné s v.o.s. to jsem si přečetla, děkuji . Nina

Odpovědět

• 12.06.2008 14:16:32 redakce BusinessInfo.cz

Dobrý den, obecně prospěšná společnost je právní formou nevládní neziskové organizace v České republice. Jelikož je portál BusinessInfo.cz je primárně zaměřen na podporu podnikání a exportu, nejsou zde informace týkající se činnosti neziskových organizací, až na výjimky, zveřejňovány. Činnost obecně prospěšných společností je upravena zákonem o obecně prospěšných společnostech č. 248/1995 Sb. Účelem obecně prospěšné společnosti je poskytování obecně prospěšných služeb uvedených v zakládací listině. Obecně prospěšná společnost je právnická osoba, která je založena podle uvedeného zákona o obecně prospěšných společnostech, poskytuje veřejnosti obecně prospěšné služby za předem stanovených a pro všechny uživatele stejných podmínek a její hospodářský výsledek (zisk) nesmí být použit ve prospěch zakladatelů, členů jejích orgánů nebo zaměstnanaců a musí být použit na poskytování obecně prospěšných služeb, pro které byla obecně prospěšná společnost založena. Obecně prospěšná společnost (o. p. s.) vzniká dnem zápisu do rejstříku obecně prospěšných společností vedeným příslušným soudem. Rejstřík obecně prospěšných společností vede tedy krajský soud pro společnosti, které mají své sídlo v obvodu tohoto krajského soudu. Zakladateli o. p. s. mohou být fyzické i právnické osoby. Pro podrobnější informace doporučujeme obrátit se na instituce a webové servery specializující se na problematiku neziskových organizací. Jednou z nich je například Econnect - Informační servis pro NNO http://econnect.ecn.cz kde naleznete mimo jiné i průvodce "Jak založit neziskovou organizaci? http://new.ecn.cz/index.stm?x=73476

Odpovědět

• 04.04.2008 09:38:32 Internet user

Dobry den ja by som potrebovala vedieť ake su zakladne podmienky slovenskeho občana ktory chce pracovať v čechach ako živnostnik môže mi niekto prosim poradiť dakujem

Odpovědět

• 08.04.2008 11:34:44 Redakce portálu BusinessInfo.cz

dotyčný musí splňovat náležitosti pro občana zemí Evropské unie, které jsou uvedeny u jednotlivých živností v dokumentu Průvodci pro ohlášení jednotlivých živností v ČR

Odpovědět

• 06.02.2008 15:32:50 Antonín Fišer

Nemohu najít interaktivní formulář předvyplněný -daně z příjmu OSVČ 2007. Děkuji za odpověď. A.F.

Odpovědět

• 06.02.2008 18:45:55 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vážený pane, elektronický formulář pro vyplnění daňového přiznání za rok 2007 bude na našem portále k dispozici nejpozději v první polovině února. Aktuálně na něm pracují externí dodavatelé portálu. Samozřejmě o jeho zveřejnění budeme na portále informovat, mj. i pomocí pravidelných pondělních Novinek.

Odpovědět

• 07.12.2007 15:52:57 Internet user

Dobrý den, chtěla bych znát podmínky pro založení Limited company v ČR, pokud je to tedy možné

Odpovědět

• 08.03.2007 18:02:59 Internet user

Vážený dámy, vážený páni. Jsou na Vaších stránkách uvedený poptávky čí nabídky po investičních celku v ČR? Nebo víte o nějaký podobný organizaci jako je Vaše která tyto poptávky čí nabídky eviduje? Děkuji za Vaší odpověď. S pozdravem JK

Odpovědět

• 31.05.2007 13:22:31 BusinessInfo.cz

Zkuste Katalog odkazů portálu BusinessInfo.cz (červená lišta v horní části portálu, Odkazy) Obchodní příležitosti

Odpovědět

• 23.06.2006 14:04:18 redakce BusinessInfo.cz

Dobrý den, přes rozhraní RSS na BusinessInfo.cz zpřístupňujeme Novinky na portálu. Podrobnosti na této stránce.

Odpovědět

• 30.05.2006 13:51:54 Internet user

Dobry den. Existuji personalni agentury v cr, ktere mimo jine zamestnavaji cizi statni prislusniky? Dekuji.

Odpovědět

• 30.06.2006 21:07:36 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vážený pane, jako základní informační zdroj Vám doporučujeme specializované stránky Práce pro cizince - integrovaný portál Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Stránky umožňují hledat v databázi volných míst zaměstnání na území České republiky. Databáze využívá informace ze všech úřadů práce v ČR. Hledání na této stránce je nastaveno tak, aby se vybírala místa vhodná pro cizince, tj. ta volná místa, na která bylo vydáno povolení k získávání zaměstnanců ze zahraničí a na která zaměstnavatel zaměstná i cizince. Některé další informace naleznete na stránkách projektu Doma v České republice, rubrika Zaměstnání. Obecný přehled personálních agentur naleznete v našem Katalogu odkazů. Přejeme Vám mnoho úspěchů

Odpovědět

• 25.11.2005 16:59:48 Lenka Kocova

Dobry den. Existuje databaze vzajemne obchodujicich ceskych a israelskych spolecnosti? Dekuji.

Odpovědět

• 30.01.2006 11:38:51 Redakce BusinessInfo.cz

Přehled nejvýznamnějších firem ve vzájemném obchodě naleznete v následující podkapitole Souhrnné teritoriální informace o Izraeli. Doporučujeme Vám v této záležitosti také kontaktovat Česko-izraelskou smíšenou obchodní komoru nebo obchodně ekonomický úsek ZÚ ČR v Izraeli. S pozdravem P. Hubáček, redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 15.08.2005 23:56:52 Martin Madera

dobry den, chybi mi informace a debata o korupci, zatim jedina stranka, ktera se tomu nejak venuje je www.stopkorupci.cz aspon co ja vim. Budu vdecny za dalsi moznosti. Diky

Odpovědět

• 16.08.2005 10:24:08 Redakce BusinessInfo.cz

Dobrý den, na portálu BusinessInfo.cz se tomuto tématu věnuje článek "Kde se daří korupci?" v rubrice Evropská unie/Podnikatelské prostředí a článek "Transparency International zveřejnila Index vnímání korupce CPI 2004" v rubrice Podpora podnikání, dotace/Podnikatelské prostředí. K oběma těmto článkům je možno přidávat komentáře, a tím pádem i rozproudit diskuzi na toto téma na našem portálu. Kromě toho Vám můžeme doporučit stránky Transparency International, organizace jež se tomuto problému dlouhodobě a systematicky věnuje u nás i v zahraničí (www.transparency.cz případně www.transparency.org). Odkaz na tuto organizaci je ostatně uveden i na Vámi doporučovaných stránkách. Další možnosti jsou např. www.korupce.cz při Ministerstvu vnitra nebo stránky www.bezkorupce.cz.

Odpovědět

• 23.06.2005 19:07:17 Klouda Otto

marně hledám výklad práva u tzv. Švarcův systém který je zakázán.

Odpovědět

• 28.06.2005 18:50:27 Redakce BusinessInfo.cz

Dobrý den, Novela č. 202/2005 Sb. zákona o zaměstnanosti má za cíl odstranit pochybnosti ohledně zajišťování práce jinak než vlastními zaměstnanci. Podle paragrafu 13 odst. 3 písm. c) s účinností od 27. května 2005 lze plnění běžných úkolů zajistit i tak, že: "c) právnická nebo fyzická osoba svěří: 1. jiné právnické nebo fyzické osobě, která má činnosti, které jí mají být svěřeny, zahrnuty v předmětu své činnosti a bude je zajišťovat svými zaměstnanci, nebo 2. jiné fyzické osobě, která má činnosti, které jí mají být svěřeny, zahrnuty v předmětu činnosti a nebude svěřené úkoly zajišťovat v zastřeném pracovněprávním vztahu. Provozování svěřené činnosti musí naplňovat znaky podnikání ve smyslu paragrafu 2 odst. 1 obchodního zákoníku…" O porušení zákona o zaměstnanosti nejde v případě, že plnění běžných úkolů zajišťuje fyzická osoba sama nebo s pomocí svého manžela nebo dětí a právnická osoba prostřednictvím svých společníků nebo členů. Nahrazením "jiného zaměstnavatele" dikcí "jiná právnická nebo fyzická osoba" je jednoznačně umožněno, aby svěřené úkoly mohla plnit i osoba samostatně výdělečně činná, která nikoho nezaměstnává. Švarc systém je od počátku roku velmi diskutované téma. Kdy jde o obchodněprávní vztah a kdy o zastřenou závislou činnost - tedy švarc systém - se podrobněji pokusíme objasnit v dalším, snad výstižném krátkém textu publikovaném do konce tohoto týdne na portále BusinessInfo. Vaše redakce portálu BusinessInfo

Odpovědět

• 28.11.2005 21:37:46 otto Klouda

Do kdy budu čekat na odpověď na dotaz o čvarcsystému. Děkuji.

Odpovědět

• 03.12.2005 17:29:54 redakce BusinessInfo.cz

Vážený pane, podrobnější výkladový článek na toto téma byl na portálu BusinessInfo.cz skutečně publikován záhy (1.7.2005) po vznesení Vašeho dotazu - opoměli jsme Vám však vložit tuto informaci do tohoto diskuzního fóra, za což se omlouváme. Podstatné z tohoto textu "Chovejte se podnikatelsky" (rubrika Lidské zdroje, vzdělávání Pracovněprávní vztahy) vyjímáme: "Novela paragrafu 13 zákona o zaměstnanosti upravuje situaci, kdy chce firma svěřit plnění běžných úkolů jinému subjektu. Umožňuje, aby je tento subjekt nemusel plnit jen svými zaměstnanci v pracovněprávních vztazích, ale též sám. Výslovně je tedy povoleno, že také živnostníci a drobní řemeslníci, kteří nemají vlastní zaměstnance, mohou vyvíjet podnikatelskou činnost pro jiné (zadavatelské) firmy. Zákon však i nadále stanoví důležité podmínky, které je třeba naplnit, aby se nejednalo o zakázaný švarcsystém. Především se nesmí jednat o zastřený pracovněprávní vztah. Fyzická osoba musí svěřené úkoly zajišťovat podnikatelsky, tedy se všemi znaky podnikání podle § 2 odst. 1 obchodního zákoníku. Jaké jsou znaky podnikání Rozhodující je tedy, zda živnostník vykonává svěřenou činnost se všemi znaky podnikání. Přitom nestačí, že k dané činnosti má platné živnostenské oprávnění. Musí být skutečně splněny zejména následující znaky: Samostatnost Právě samostatností se podnikatelská činnost nejvíce odlišuje od pracovněprávního vztahu. Znamená to, že živnostník rozhoduje o svém jednání samostatně a nikoli v závislosti na pokynech a příkazech svých nadřízených - sám si tedy volí pracovní dobu, potřebné pomůcky a podobně. Samostatnost je nutno vykládat s přihlédnutím ke konkrétní povaze a podmínkám činnosti a obvyklému způsobu jejího provozování. Činnost vlastním jménem Podnikatelé činí jednotlivé úkony svým jménem, tedy pod názvem jejich společnosti nebo - u fyzických osob - jménem a příjmením. Nevystupují jménem firmy, pro kterou zakázku dodávají. Vlastní odpovědnost Tímto požadavkem je vyjádřen další znak podnikání - podnikatelské riziko. Na rozdíl od zaměstnance totiž podnikatel odpovídá za své závazky svým majetkem. Je tedy evidentní, že například práce pokladní v obchodním řetězci nemůže být podnikatelskou, ale jedině zaměstnaneckou činností. Není totiž vykonávána samostatně a na vlastní odpovědnost. Při posuzování, zda jde o (legální) podnikání nebo (zakázaný) zastřený pracovněprávní vztah, hraje roli také využívání pracovních pomůcek, nářadí a podobně. Zatímco podnikatel v zásadě pracuje s vlastním materiálem a pomůckami, zaměstnanec vždy využívá zázemí své firmy. Toto pravidlo je však nutné vykládat vždy podle okolností konkrétního příkladu. V ideálním případě pracuje podnikatel nejen s vlastním nářadím, ale také ve vlastní provozovně...."

Odpovědět

• 29.09.2006 15:42:12 Internet user

Dobrý den. K otázce švarc systému: Přijde mi v ČR tento způsob využívá čím dál tim více firem. Výklad zákona je sice danný, ale vůbec netuším, jakým způsobem bych měl postupovat, jestliže se citím být do značné míry tímto způsobem zaměstnávání v současné době znevýhodněn. Popřípípadě velmi by mi zajímalo, kdo by mi poradil a odborně posoudil moji konkrétní situaci. Děkuji Vám za odpověď DL

Odpovědět

• 05.10.2006 22:21:25 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vážený pane, Ne zcela dobře rozumíme Vašemu dotazu. Cítíte se znevýhodněn tím, že nepodnikáte formou protizákonného švarcsystému, zatímco u konkurence takové formy podnikání vidíte? Doporučujeme Vám několik základních článků, které Vás mohou inspirovat k legálním alternativám švarcsystému: Outsourcing - Teorie a realita Zákaz švarcsystému: riziko pro zaměstnance, nebo rozpočet? Vláda schválila návrh na zpřesnění sporného ustanovení Vedle toho můžete se svým dotazem oslovit například Informační středisko Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Adresa: Na Poříčním právu 1/376 128 01 Praha 2 telefon: +420 221 921 111 fax: +420 224 918 391 Konzultační dny pro veřejnost, kde budou zodpovězeny Vaše dotazy v rámci působnosti resortu práce a sociálních věcí, se konají každou středu od 14:30h do 17:30h (poslední klient je přijímán v 17:15h) v přízemí budovy MPSV ČR. Konzultace jsou poskytovány bezplatně. Své dotazy můžete zasílat elektronicky na adresu posta@mpsv.cz.

Odpovědět

• 29.04.2005 18:27:24 Internet user

Zdravím Vás rada by som začala v ČR podnikať a nenašla som žiadne informácie o jeho úplnom začiatku. Od prvého kroku, t.j. živnostenský list... a neviem aké výhody a nevýhody budem mať ako občanka SR.

Odpovědět

• 11.05.2005 16:14:50 Redakce BusinessInfo.cz

Vážená paní, základní informace ke svým dotazům najdete na stránkách BusinessInfo v sekci Průvodci podnikatele (cesta: Home > Služby portálu > Průvodci podnikatele). Zde naleznete sekce: Životní situace Databáze životních situací, kde jsou k dispozici nejrůznější podrobné návody a postupy (například založení živnosti, zápis do katastru nemovitostí, apod.). pro podnikatele. Součástí databáze je i podrobné vyhledávání. Aktuálnost životních situací je zajištěna napojením na databázi Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. - Kromě jiného zde najdete dokument Živnost volná pro zahraniční fyzické osoby (EU), ale i mnohé další, které budou vhodně odpovídat Vaší situaci, představám a plánům. Další průvodci podnikatele Návody a postupy, které nemají jednotnou strukturu, ale jsou pro podnikatele důležité. Je zde k dispozici například průvodce podáním daňového přiznání přes internet či průvodce usnadňující orientaci v právních úkonech.

Odpovědět

• 01.04.2005 14:39:13 Petr Skulbaševský

Chybí (nebo jsem je nenašel) aktuality z Evropské databanky, o které vím, že v ČR působí už 13 let.

Odpovědět

• 01.04.2005 14:52:21 Redakce portálu BusinessInfo

Anotovaný odkaz na internetové stránky Evropské databanky najdete v Katalogu odkazů hned na dvou místech. Postup: Přes prolink "Odkazy" umístěný v pravém horním rohu portálu se dostanete na vyhledávací modul, do nějž zadáte například slovní spojení "Evropská databanka". Redakce portálu BusinessInfo

Odpovědět

• 30.03.2005 21:44:08 Internet user

Dobrý den, děkuji, že vaše stránka existuje. Jen mezi uveřejněnými zákony se mi nepodařilo najít zákon č 425/2003 Sb. Špalková

Odpovědět

• 30.03.2005 21:55:13 Internet user

Ještě pokračuji. V publikovaném zákoně č.155/1995 o důchodovém pojištění jsem nenašla v §9 odstavec 6 písm. a) až f), na který se odvolává pracovnice ČSSZ. Špalková

Odpovědět

• 11.03.2005 15:50:04 pro-carbon

Mezi odkazy výstavy-zahraniční mi chybí opravdu dobrý vyhledávač výstav a veletrhů po celém světě(evropě) s detailním členěním dle oboru, místa konání a data, bez ohledu na organizátora. S těmi, které jsou zde uvedeny jsem bohužel pouze ztratil spoustu času. Vím, že minimálně jeden takový na světě existuje, protože jsem ho loni hojně využíval, ale bohužel dnes již neznám jeho adresu.

Odpovědět

• 11.03.2005 19:16:45 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Jedním z takových webů je například www.auma.de , na kterou má redakce jen ty nejlepší reference. V katalogu odkazů je dostupná pod názvem SRN - AUMA, sdružení veletržního průmyslu. Vzpomenete-li si přeci jen na ten vyhledávač, který jste loni využíval, zašlete nám jeho odkaz a my jej rádi do katalogu odkazů zařadíme. S pozdravem P. Hubáček, redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 15.03.2005 11:28:14 pro-carbon

máte pravdu, tento web opravdu přináší potřebné informace. Mnou zmiňovaný vyhledávač jsem nalezl přes stránky některého zastupitelství ČR v USA, ale tento je srovnatelný a zasloužil by zvýraznění. díky za pomoc

Odpovědět

• 03.03.2005 09:14:15 Schlezakovak@seznam.cz

Dobrý den, nemůžu najít informace potřebné pro začátek podnikání cizince (Rakousko) v ČR. Poradíte mi, co vše je k tomu zapotřebí. Děkuji

Odpovědět

• 03.03.2005 18:20:02 Redakce portálu BusnessInfo.cz

Základní informace k zahájení podnikáním naleznete v rubrice Služby portálu / Průvodci. Pro Váš případ je relevantní průvodce pro fyzickou osobu (či právnickou) se sídlem na území EU. Další informace jsou Vám rovněž k dispozici zde.S pozdravem P. Hubáček, redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 27.01.2005 19:32:56 Miroslav Šraga

Dobrý den, hledal jsem ale nenašel. Mám takový drobný dotaz. Docela by mě zajímalo, kolik stojí zápis společnosti s. r. o. nebo v. o. s. do obchodního rejstříku, jaké je povinné minimální základní jmění, jakým majetkem se ručí apod. Pokud je to zde uveřejněno tak se omlouvám a prosím když ne o odpověď tak alespoň o odkaz, kde se o téhle problematice hovoří. Děkuji M. Š.

Odpovědět

• 28.01.2005 22:53:56 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Základní informaci o typech obchodních společností a o způsobech jejich založení naleznete v dokumentu Obchodní společnosti, který je součástí souboru dokumentů "Orientace v právních úkonech" publikovaném v rubrice Legislativa, právo. Dále doporučujeme též dokument Založení obchodní společnosti - Náležitosti návrhu na zápis do Obchodního rejstříku. Redakce BusinessInfo

Odpovědět

• 24.01.2005 16:46:13 Barbora Varclová

Dobrý den, nenašla jsem v sekci Označování zboží informace o novelizaci zákona o označování drogistického zboží (uvádění alergenů apod.). Dobrá by byla i informace jak jsou na tom s tímto tématem v ostatních zemích po vstupu do EU. Děkuji.

Odpovědět

• 05.01.2005 12:41:22 Radek Ježdík, BusinessInfo.cz

Dobry den, portál BusinessInfo intezivně pracuje na nápravě tohoto nedostatku. V dohledné době (do konce ledna) by se na portálu měly objevit první elektronické formuláře (zejména daňové) a další budou postupně následovat.

Odpovědět

• 05.01.2005 08:54:39 Internet user

Na portálu jsou zastarlé, a proto matocí informace o programech podpory malého a středdního podnikání

Odpovědět

• 05.01.2005 13:49:55 Jakub Štark

Dobrý den, redakce portálu se snaží samozřejmě o to, aby na portálu byly pouze aktuální a platné informace. Informace o programech podpory MSP lze najít v rubrice Podpora podnikání, anebo - ve strukturované podobě - v Databázi podpor a dotací. Pokud jde o rubriku Podpora podnikání, můžete sice momentálně nalézt v rámci této rubriky i staré /někdy již neplatné/ programy, avšak tyto jsou zřetelně oodděleny umístěním do podrubriky PODPORA PODNIKÁNÍ V ROCE 2004. Nové programy podpory MSP pro rok 2005 jsou v podrubrice PODPORA PODNIKÁNÍ V ROCE 2005. Domníváme se, že zařazením do takto označených podrubrik je dostatečně zřejmá i míra aktuálnosti uvedených programů. Podrubrika PODPORA PODNIKÁNÍ V ROCE 2004 bude záhy stažena. Dosud byla na portálu ponechána záměrně, tak aby i na přelomu roku a před vyhlášením všech programů MSP pro nové období, byli naši uživatelé informováni o tom, jakými směry se podpora ubírala v minulém roce. Programy podpory MSP se totiž v mírných obměnách většinou opakují. Pokud jde o informace v Databázi podpor a dotací, jsou všechny již neplatné programy barevně odlišeny - viz uvedené upozornění. S pozdravem Jakub Štark, redakce portálu BusinessInfo.

Odpovědět

• 10.12.2004 13:09:19 Internet user

Jednou jsem slyšel že největší škodou je že neúspěšné firmy a podnikatelé nepořádají konference o příčinách svých neúspěchů. Ted nemám na mysli obecné fráze, ale konkrétní příčiny a důsledky. Takové téma by myslím bylo zajímavé i poučné. Déle bych uvítal diskuzi firem které neuspěly při získávání podpor z OPPP opět o konkrétních příčinách.

Odpovědět

• 20.12.2004 09:29:45 redakce BusinessInfo

Dobrý den, co se týká prvního námětu, redakce portálu BusinessInfo se pořádání konference s tímto tématem určitě neujme, neboť v popisu naší práce není zkrátka pořádání konferencí. Přesto se nevyhýbáme tomu stát se na podobné akci mediálním partnerem, jenž bude spoluzabezpečovat propagaci konference. K druhému námětu neúspěchu při získávání podpor z OPPP Vám kromě diskuse firem (,která je na portálu BusinessInfo touto formou samozřejmě otevřena všem) můžeme doporučit dokument "Nejčastější chyby žádostí o dotaci", jenž u nás najdete v sekci Podpora podnikání/Podpůrné programy EU. Redakce portálu BusinessInfo

Odpovědět

• 07.12.2004 22:36:07 sonda

Dobrý den,ráda navštěvui vaše stránky,ale co mi na nich opravdu chybí, je problematika nájemních smluv,více informací o bydlení, o bytech,nájmech apod.hlavně z hlediska právního. Děkuji a přeji ještě více návštěvníků

Odpovědět

• 20.12.2004 09:11:01 redakce BusinessInfo

Dobrý den, vážená paní děkujeme za povzbuzení, každý alespoň trochu spokojený návštěvník nás samozřejmě těší. Co se týká Vámi navrhovaného doplnění obsahu portálu BusinessInfo o sekci specializovanou na problematiku bydlení, nájemních smluv a právních aspektů trhu s byty, obáváme se, že ani do budoucna nebude náš portál toto téma nějak podrobněji rozpracovávat. Je to dáno tematickými prioritami dalšího rozvoje portálu a jeho zaměřením na informační podporu malých a středních podnikatelů a exportérů. Trh s byty do těchto vytyčených priorit rozvoje portálu nepatří, i když samozřejmě souhlasíme, že z širšího hlediska problematiky pružnosti trhu práce a s tím související mobility pracovních sil by tato sekce určité opodstatnění mít mohla. Přesto si myslíme, že na specializovaných portálech, jež se na tuto problematilu zaměřují, najdete dostatek informací i doporučení na odborné poradenské služby. Na portále BusinessInfo momentálně můžete najít dílčí informace související s problematikou výstavby bytů v našich Oborových informacích v podrubrice Stavebnictví. Kromě toho v rubrice Podpora podnikání 2004 je zvláštní sekce věnována Programům podpory bydlení. Tato sekce bude ihned po vyhlášení nových podmínek programů aktualizována i pro příští rok. Nyní zde naleznete například informace Ministerstva pro místní rozvoj ČR o půjčkách na bydlení mladých, o podpoře výstavby nájemních bytů apod. Děkujeme za Váš zájem. Redakce portálu BusinessInfo.

Odpovědět

• 13.11.2004 10:37:04 Miroslav Husák

Portál je dobrý, ale i z dosavadních otázek vyplývá, že opravdu nejmenším (samostatným) podnikatelům bez dalších pracovních sil nikdo neporadí.Viz odpověď v USA je..., najděte si Busines poradce... apod. Nejsem v USA a poradit chci zde, proto jsem se registroval. Všeobecné rady, které zde čtu si můžu přečíst v denním tisku. Děkuji za odpověď.

Odpovědět

• 18.11.2004 13:10:44 Internet user

Poradí ale asi sotva zadarmo, mimo nějaké dotované poradenství. Aby Vám mohl někdo poradit konkrétně, musel by jste uvést konkrétní informace. Pokud víte co hledáte, tak to zde myslím i najdete, možná ale zatím ani nevíte jaké informace potřebujete .

Odpovědět

• 22.10.2004 17:15:27 Jan Kořista

Chybí tady návod pro začátek podnikání: mám nějaký nápad, jak začít? Podnikatelský plán, posouzení vhodnosti projektu, o financování, hlavně také: jakou zvolit formu právní. - Je tady sice o tom, jak se postupuje v případě různých forem podnikání, ale kterou vybrat?? Podle projketu, náročnosti, ručení, daní ... Prostě informace pro "gruendery" třeba i s výměnou zkusenosti.. To skutečně postrádám.

Odpovědět

• 23.10.2004 21:20:15 Internet user

Téma které zmiňujete, je podle mne prakticky nemožné obsáhnout nějakým vyčerpávajícím návodem. Myslím že obzvláště v ČR nelze říct, jestli dnešní podmínky na základě kterých se rozhodnete budou platit za měsíc. Osobně se domnívám, že úspěch v podnikání je sice založen na dobré přípravě, ale i velmi vysoké schopnosti adaptovat svoji podnikatelskou činnost trvalým změnám a komplikaci podmínek a jejich obrácení ve svou výhodu. Podnikání dnes nelze založit na žádné jistotě, pouze na pravděpodobnosti. Obecně by při zahájení podnikání měly být nápomocny agentury RPIC. Z vlastní zkušenosti ovšem vím, že se jedná spíše o šablonovité informace. Pokud požadujete kvalitní profesionální informace pro Váš konkrétní případ, budete se muset zřejmě obrátit na na profesionální poradce...Opravdu nevím zda je možné aby člověk který vstupuje do podnikání mohl z jemu předložených informací "od boku" vybrat ideální alternativu, často ani podnikatelé po 10 letech podnikání neznají project management, metody průzkumu trhu, nebo stanovení hodnoty projektu, mluvím o malých firmách do 50 zaměstnanců. Jedná se vlastně o úkol pro general manažera a tím se obvykle nikdo nestane bez předchozí praxe, navíc je velký rozdíl řízením a realizací projektu. Ne nadarmo jsou čeští manažeři stále v mezinárodním hodnocení stále na nejnižších příčkách. Každý projekt je originál, má jedinečné okolnosti vzniku a podmínky realizace a přístup proto bude muset být vždy individuální, pokud se nebude jednat o tzv. identické kopie už existujících projektů někde jinde. Jinak existuje spíše vzdělávání v tomto směru, seminář o základních podmínkách úspěchu podnikatelského záměru pořádala např. vloni Česká Manažerská Asociace. Jistě je možné diskutovat v nějakém fóru jednotlivé otázky s odborníky na danou oblast, ovšem celkovou mozaiku musí složit iniciátor projektu sám. Je třeba přijmout skutečnost že podnikání je v rozvinuté společnosti multidisciplinární vědou. Závěrem musím konstatovat že zaznamenávám stoupající počet dotazů lidí kteří mají nápad a hledají cestu k jeho podnikatelské realizaci a u vítal bych výměnu praktických zkušeností v této oblasti zrodu podnikatelského záměru.

Odpovědět

• 14.09.2004 19:34:46 Milan Hájek

Mám podnikatelský záměr, myslím si o něm, že je dobrý a chtěl bych to dát nějakým způsobem na vědomí firmám, které mají zájem investovat nebo podnikají v podobném oboru a třeba by chtěli o můj podnitelský záměr rozšířit svoje aktivity. Měla by tu být nějaká rubrika "Nabídky podnitelských záměrů" nebo něco podobného.

Odpovědět

• 17.09.2004 10:48:21 Internet user

V USA existuje nekolik sdruzeni investoru kterym je mozne zasilat k posouzeni investicni zamery. Ovsem situace je v CR zcela jina, podnikatelsky sektor je podkapitalizovany a poptavka po financnich zdrojich prevysuje cca 10x nabidku. Duvody muzeme hledat prakticky ve vsech oblastech podnikatelskeho zivota, od chaoticke a stale komplikovanejsi legislativy, vysokych mzdovych odvodu az po korupci. Velmi zajimavym jevem mi prijde i to, ze po umozneni cerpat podpory pro MSP z Bruselu doslo po dvou mesicich zrejme k naprostemu kolapsu vedoucimu k pozastaveni programů pro podporu MSP které v urcitych promenach fungovaly bez problemu 6 let. To je vyraz bidy a utrpeni. Z vlastni zkusenosti Vam doporucuji, a sam tuto praci delam, nejit kvalitniho business poradce, ktery ma potrebne kontakty, zkusenosti z Vaseho oboru a odolnost proti pusobeni Ceskeho Kocorkova. J.Vlcek

Odpovědět