Diskusní fórum – výpis příspěvků

Téma: Elektronická státní správa. Které administrativní služby státu byste uvítali online na internetu?

• 18.06.2009 12:16:30 venda

Také mám problém, zpracovávám účetnictví pro klienty ( ŽL), ráda bych posílala jejich přiznání klientům např. k DPH,elektronicky ze svého počítače. Zatím jsem nechala podepsat dvě plné moci k eletronickému podávání písemností, Obě přiznání byla FU přijata ke zpracování, ale jednomu z klientů přišla výzva k odstranění vad podání dle § 21, odst. 8 zákona č. 337/1992 SB., os právě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů. .......jste se dostali do rozporu s §11, odst. 3 zák. 337/1992sb., o správě daní a poplatků, kdy není - li zástupcem daňový poradce....... může zástupce zastupovat u jednoho správce daně jen jeden daňový subjekt.... Nechci firmy zatupovat jako při generální plné moci, jen zasílat jejich přiznání k DPH elektronicky, což by mělo i ušetřit práci FU, ale ouha.. nejde to, to mám nutit klienty, aby si nechali udělat elektronický podpis a posílat to jejich jménem? Na správu sociálního zabezpečení posílám všechny písemnosti klientům již delší čas a funguje to.

Odpovědět

• 03.07.2009 14:25:53 Internet user

Taky používám el. poštu, mám u všech mých klientů plnou moc ke zřízení informační schránky, k nahlížení do daňové informační schránky, k podávání přiznání a dalších oznámení elektronickou formou.Používám toto od 11/2008 a nijaké problémy s FÚ nemám. Horší je posílat na OSSZ, tady je to sám problém a nikdo neumí poradit v čem je chyba.

Odpovědět

• 13.05.2009 20:10:05 Ing. Miroslav Čopian

Jeden příklad... Už druhým rokem čekám, že si budu moct z místa svého současného bydliště, vzdáleného cca 300km od minulého změnit data spojená s registrací vozidla. Jednoduše přeregistrovat auto. NELZE. I kdyby to šlo, úřední šiml bude stejně nakonec vyžadovat podpis a já budu muset těch 300km ujet kvůli jednomu čmrkanci.

Odpovědět

• 08.02.2009 23:03:56 skeptik

Jsem totální skeptik, co se týče elektronické státní správy. Státní správa, to je tisíc písečků, na nichž si hrají desetitisíce úředníků. Pak jsou tu ještě rozličné tlaky zhora, zdola, zboku, a kdoví odkud. Náš stát, to je naprostý Kocourkov, nic víc se o něm říci nedá. Poznala jsem elektronickou komunikaci s OSSZ, zdravotními pojišťovnami, vyřizování kvalifikovaných certifikátů, vše bylo složité, pracné, trvalo to dlouho, než se to trochu uchodilo. Teď se blíže seznamuji s e-gonem z hlediska obce, malé obce, a vidím, že jde hlavně o velký obchod, velké rozhazování peněz, kdy se už kdekdo třese na to, aby se nakapsoval penězi z EU (nelžu, zkuste sehnat předražené nabídky hardware...) Zdánlivě jde o úspory (poštovného, času občanů...bla bla bla, ble ble ble), ale ve skutečnosti jde o rozrůstající se byrokracii, nabírání dalších malinkých úředníčků, kteří budou zápolit se složitostmi a nedomyšlenostmi celého systému. Celé to bude mnohem dražší pro občana, namísto ježdění po úřadech bude hodiny vysedávat na Czech pointech a platit za výpisy ze své datové schránky a za skenování kup papíru. Chybí tomu skutečná vůle cokoliv racionálně řešit a vyřešit, a není ani divu, když země je zmítána zleva doprava a zase zpět díky volbám. V zuřícím boji nelze budovat, tam se jen budují zákopy a hromadí zásoby, a stejně tak to probíhá i v našem neustálém politickém bojišti. Chcete dnes něco vyřídit, podat žádost? Musíte doložit stoh potvrzení a objíždět x dalších úřadů. Myslíte, že to za pár let bude lepší? Ha ha, probuďte se!

Odpovědět

• 08.02.2009 23:48:50 skeptik

Ještě k tomu objíždění úřadů jeden praktický příklad ze života podnikatele: žádáte cosi od jedné důležité instituce(zkratka JDI). Akci tedy zahajujete dva měsíce předem, neboť se nejdřív na JDI informujete, co vlastně bude třeba. Ochotně vysvětlí a doporučují vám zavolat za měsíc, abyste si požádali o zaslání nějakých písemných předloh mailem. Takže za měsíc další telefonát, pak přijde mail. Tisknete, vyplňujete, chtějí po vás čtyři potvrzení od dalších institucí a k tomu další dvě lejstra na ofocení a vyplněnou žádost. Pak shánění 4 potvrzení. Dvě z těchto 4 dalších institucí nedávají tato potvrzení tentýž den, ale vy to víte jen o jedné z nich, ta druhá se naštěstí nakonec nechala uprosit, ale byla to fuška! Té, o které víte, že nedá na počkání, posíláte v předstihu žádost poštou. Uplynul týden, zrána jedete do akce - instituce jsou v dvou různých městech, jedete autem, berete si lejstra k ofocení, žádost, několik tisíc a razítko. Máte jedno potvrzení, ale musíte nejdřív zaplatit jakési malé penále. Pak další instituce, hurá, další papír. Další instituce, chvíle bloudění, platba penálí, papír. Poslední budova plná úřednic, jinak prázdno, platba penálí, ale ouha! Pro papír přijďte až za dva dny. Sakra, přece do okresního města nepojedu znova! Škemrání, provinilé pohledy, ale úřednice se slitovala a během 20 minut máte poslední papír. Odoláte pokušení jí běžet koupit kytku či bonboniéru a jedete na JDI. Klid, docela rychlé pořízení, jen vám poslali jakousi starší verzi žádost, nic se neděje, roztrhnou to, vyplníte to znova, orazítkujete (jste to ale prozíravý šikula, že jste si to razítko výjimečně vzal!) a šťastně uháníte domů, znavený, hladový, žíznivý, zvolna se už stmívá. (pokračování příště)

Odpovědět

• 08.02.2009 23:49:34 skeptik

Druhý den přichází mail od JDI - na ofoceném lejstru je jakási větička, která se jim nelíbí, jeďte na další dosud nenavštívenou instituci, vyžádejte změnu lejstra a dovezte jej k focení. Hm, další den bude stráven objížděním dvou různých měst.... a tak už za dva dny poránu startujete, jedete na dosud opomíjenou instituci, žádáte změnu větičky. Problém, nevědí, zda máte platit poplatek 500 Kč za nové lejstro či ne. Přijeďte zítra. Dobře, jste cvičená opice, jedete domů, druhý den jedete dokončit anabázi. Nové lejstro se stejným obrázkem, věta vynechaná, hurá. Dodáte k ofocení na JDI, vše řádně zažádáno, doma v klidu čekáte dva týdny na mail, zda žádost schválili či ne. Schválili, čeká vás další cesta autem do okresního města, podpis jakési smlouvy. Tím je vše zdárně dovedeno k cíli, projezdili jste stovky kilometrů, strávili několik dní běháním po institucích, doplatili všechna penále. Ale během tří týdnů jste to zvládli vyřídit! A teď si představte tenhle příběh jinak, s elektronickou státní správou! Se všemi si zdvořile dopisujete prostřednictvím své datové schránky, stylizujete žádosti, platíte poplatky za konverze listin, čekáte na každou odpověď několik dní, na Czech point jste si už donesli nafukovací matraci a baťoh s jídlem. Posíláte penále přes banku, čekáte na zaúčtování plateb nebo na bankovní výpisy nebo proboha na co ještě čekáte? Na místo v blázinci nebo až vám odvirují počítač nebo hlavu nebo co se to sakra s vámi vůbec děje? No nic, to chce klid, nějaký peníze ještě zbyly i když podnikání mezitím zkrachlo a vy vlastně ty úřady vůbec nepotřebujete, sedáte na letadlo a odlétáte někam k moři, kde se dají chytat ryby a dá se tam nějak přežít i bez tohohle elektronickýho státu.

Odpovědět

• 26.10.2008 12:51:26 Internet user

Přivítala bych, aby bylo pouze jedno místo, kde bych si nechala udělat svůj osobní el. klíč a dále již mohla komunikovat pouze elektronicky a se všemi subjekty státní správy a ty zase se mnou. Teď musím mít extra sociálku, zdravotní pojišťovnu, berňák atd. Teď si každý subjekt státní správy stanovuje svá pravidla a chudák jejich zákazník (poplatník či plátce a vlastně jejich živitel) musí vše obíhat a nebo si udělat extra el. přístup tam, kde už by to měl subjekt státní správy umět. Jak tento přístup občas funguje, tak to raději nebudu komentovat. Stáňa

Odpovědět

• 30.03.2009 16:40:43 Katuska

naprosto souhlasim, kdyz uz to udelali - je to samozrejme dobre, tak by se to melo delat hlavou .... stravila jsem s tim dost hodin, vsemi temi certifikaty a registraci na ruznych portalech (vsude jiny zpusob a prihlasovani apod.) ... nez jsem se s tim prokousala, asi bych mela obehane ty urady, ale prece pujdu s dobou:)))

Odpovědět

• 05.08.2008 10:57:25 Internet user

Dobrý den, Do kdy nejpozději se musím zaregistrovat na Fin. úřadě? Děkuji za odpoveď

Odpovědět

• 01.04.2008 16:00:29 Marek Řepa

Dobrý den .Do kdy nejpozději musím zajít na pojištovnu od registrace na finančním úřadě ,když mám vyřízený živnostenský list.

Odpovědět

• 02.04.2008 17:46:30 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Je povinen nejpozději do 8 dnů ohlásit u příslušné zdravotní pojišťovny zahájení, případně ukončení výdělečné činnosti. Za zahájení výdělečné činnosti se pro účely zdravotního pojištění považuje okamžik, kdy začne vykonávat činnost s cílem "mít příjem" (objednávky, fakturace, uzavření smlouvy o dílo, pohyby na účtu atd.). Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 22.01.2008 09:31:55 David

Dobrý den. Existuje nějaký předpis, na nějž se lze odvolat a požadovat elektronickou komunikaci místo klasické papírové? Praxe: Pošlu úřadu zprávu, žádost, dokonce i soudní podání lze. Opatřím platným el.podpisem. Podání je přijato. Pohoda. Ale: Odpověď mi přijde za "x" dní, doporučeným dopisem, nezřídka s doručenkou, pro který musím zajet na poštu, protože v době doručení nebýváme přítomni. Podle razítka poštovné stojí dotyčnou instituci 30,-Kč i více. Když se bráním, odpovědí je, že na to nejsou zařízeni a nebo, že to zákon neumožňuje. Podotýkám, že mám na mysli státní instituce a běžné záležitosti. Dovedu pochopit, že mohou být záležitosti, jež jinak, než papírovou formou vyřídit nejdou. Konkrétně: Elektronicky jsem podal soudní návrh. Byl přijat. Na dotaz o výši soudního poplatku jsem za týden dostal doporučený dopis s dodejkou, kde mi je výše sdělena... A tak bych mohl pokračovat s Krajským úřadem, atp. E-komunikace s úřady je jistě velice dobrý projekt. Ale při takovém postoji a ochotě úřadů ji používat je k ničemu. To je má zkušenost.

Odpovědět

• 29.01.2008 13:58:28 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Především je třeba vzít v úvahu, že elektronizace státní správy probíhá postupně. Vedle čistě lidských možností jsou veškeré potřebné úpravy vázány na legislativní a technické zabezpečení úřadů, což si žádá určitý čas. O průběžném rozšiřování možností k využívání on-line komunikace při jednání se státní správou se můžete informovat například na stránkách www.czechpoint.cz

Odpovědět

• 10.01.2008 09:41:47 lida.vrana@centrum.cz

Od 1.10.2007 jsem si chtěla pořídit živnostenský list. Zašla jsem na živnostenský úřad v Šumperku a tam mi bylo dost neochotně nabídnuto, že za mne tento úřad také vyřídí registraci na OSSZ, VZP a finančním úřadu. Zhruba za měsíc jsem si přišla osobně na úřad pro nový ŽL. Při této příležitosti jsem zjistila, že dosud žádné mé registrace nebyly odeslány, protože se čekalo na vydání ŽL. Jaké bylo moje překvapení, když mně nejprve telefonovali z OSSZ, abych jim přinesla kopii živnostenského listu, rozhodnutí o důchodu a potvrzení, že už nemám nikde pracovní poměr. V dalších dnech mně pak telefonovali z finančního úřadu, abych jim přinesla kopii živnostenského listu. Tak mně řekněte, jaký smysl má zavedená elektronická správa, když úředníci živnostenského úřadu jsou naprosto neinformovaní i o takové banálnosti, že mají k žádosti o registraci zaslat kopii živnostenského listu. Jsem toho názoru, že tato věc by se měla rozhodně ihned změnit. Děkuji. Ludmila Vránová.

Odpovědět

• 15.01.2008 12:59:10 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vaše situace nás pochopitelně mrzí. Zároveň doufáme, že vzniklá situace byla způsobena registračními změnami, k nimž došlo v teprve nedávné době. V případě podobných potíží obecně doporučujeme obrátit se v prvé řadě na vedoucího živnostenského odboru, případně je možné kontaktovat Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které metodicky vede živnostenské úřady. Ve vašem případě lze takto sjednat nápravu alespoň pro příští žadatele.

Odpovědět

• 10.12.2007 21:03:14 Internet user

Vážení, po velké reklamě o komunikaci se státní správou elektronicky jsem si zřídila zaručený el.podpis s tím, že budu za své klienty posílat na sociálku, zdrav.poj. a fin.úřad přehledy. Začla jsem sociálkou. Jak již bylo řečeno nelze posílat měsíční přehledy a nelze k přihláškám a odhláškám připojit přílohy, takže stejně na ten úřad musím. První šok. Nebyl tam však problém zastupovat více klientů. Pak jsem pokračovala na finanční úřad. S důvěrou jsem chtěla udělat totéž.Nejdříve jsem zaslala dotaz na min.finací zda lze zastupovat více klientů. Odpověděli mi, že to není problém. Poté jsem ten samý dotaz učinila na místní fin.úřad a šok. Zastupovat více klientů a přehledy posílat za ně s mým zaručeným el.podpisem nelze dle paragr.11 zákona o správě daní a poplatků. Může se zastupovat pouze jeden a u jednoho fin.úřadu. Tak jsem opět napsala na min.financí a uvedla jsem tam ony paragrafy. Odpověděli mi, že jsem to špatně pochopila. Jsem totálně znechucená a nejraději bych se odstěhovala na pustý ostrov.

Odpovědět

• 08.07.2007 21:23:10 Iveta Nováková

Dobrý den, jsem zpracovatelem mzdového účetnictví pro více subjektů a zajímalo by mě, proč OSSZ dosud nezavedla zasílání měsíčního přehledu o vyměř.základech a pojistném malé organizace elektronicky? Velice by to účetním usnadnilo práci. V tomto OSSZ trochu zaspala za zdrav. pojišťovnami, které již dnes elektronickou cestou měsíční hlášení přijímají. Děkuji za odpověď. Nováková

Odpovědět

• 22.10.2007 08:52:55 Internet user

Ptala jsem se na MSSZ v Brně, a bylo mi řečeno, že plánují měsíční přehledy úplně zrušit a tímpádem se už nevyplatí zavádět jejich podávání elektronicky :-) Toť logika úředníka... Iva

Odpovědět

• 09.02.2009 00:11:45 skeptik

Pokud si myslíte, že by OSSZ ráda usnadnila účetním práci, pak jste vůbec nepochopila, že účetní se musí přizpůsobovat okresní správě, nikoliv naopak! OSSZ plní jen to, co si vymyslí ČSSZ, a ta to vymýšlí tak, aby usnadnila práci sobě, nikoliv účetním. Pokud někdy přece jen k jakési úspoře práce účetních dojde, pak je to pouze souhrou okolností a díky tvůrcům účetního software, ať jim Bůh neustále žehná! Jen v sebedestruktivních chvílích se zamýšlím nad tím, proč formuláře z dílen ČSSZ neustále vyžadují rozličné údaje, které již ČSSZ dávno zná, proč nestačí jen uvést rodné číslo zaměstnance, ale donekonečna znovu a znovu vypisovat, jak se které rodné číslo jmenuje, kdy a kde se narodilo, kde bydlí, kde má dodací poštu, jaké směrovací číslo, jakého je pohlaví, zda je vdané či ženaté či rozvedené, když tyto údaje jsou komplet zbytečné, neboť jsou a) neměnné anebo b) často se mění a tudíž na nich momentálně vůbec nezáleží.

Odpovědět

• 30.04.2006 16:40:01 Internet user

Na stránkách katastrálních úřadů si mohu zjistit informativně komu která parcela patří. Ale sakra proč to není také na mapě ? Opravdu je to jenom kvůli poplatkům na K.Ú ? Vždyť už mají peníze ze státního rozpočtu, do kterého přispívají všichni občané, tak ať za to odvádějí požadované služby. Adolf Kohlschűtter

Odpovědět

• 02.05.2006 15:51:38 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Vážený pane Kohlschűttere, Zmíněná funkce v žádné elektronické mapě skutečně není, pokud se však zajímáte o pozemky v některé z důležitých lokalit (například velká města), můžete pro tentýž účel použít tzv. cenové mapy stavebních pozemků jejichž účelem je zpřesnit oceňování stavebních pozemků a poskytnout přehled o trhu s pozemky a jeho současných trendech v daném regionu. Cenové mapy jsou součástí obecně závazných vyhlášek, jsou k dispozici online a zdarma. Ani tyto mapy sice neobsahují komu přesně která parcela patří. Tento údaj však můžete snadno dohledat v kombinaci s katastrem nemovitostí. Například cenová mapa stavebních pozemků na území hlavního města Prahy pro rok 2005-2006 je součástí vyhlášky, která obsahuje: 1) textovou část, kde jsou uvedeny instrukce k využívání cenové mapy, metodika jejího zpracování, charakteristika města a trhu s pozemky, údaje z katastru nemovitostí, seznam katastrálních území; 2) mapovou část, kterou tvoří 132 mapových listů v měřítku 1:5000 a 15 mapových listů v měřítku 1:2500 s graficky vymezenými skupinami parcel a jejich oceněním v Kč za metr čtvereční. Jako polohopisný podklad byla použita digitální referenční mapa Prahy, udržovaná hlavním městem Prahou. V elektronické podobě si mapy můžete prohlížet přímo na internetu. Podobným způsobem jsou na internetu publikovány rovněž cenové mapy a související dokumenty města Brna, dokumenty města Ostravy a dalších lokalit. Pro další související dotazy Vám doporučujeme kontaktovat přímo příslušné oddělení magistrátu toho kterého města či obce, případně se informovat na stránkách Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního, kde se rovněž můžete informovat o průběhu a stavu převádění jednotlivých katastrálních map do elektronické podoby.

Odpovědět

• 13.04.2006 10:21:13 Darina

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nevíte kdo by mi pomohl vypracovat podnikatelský záměr. Stačí nějaká adresa či telefon, e-mail, prostě nějaký kontakt v okolí Ostravy děkuji

Odpovědět

• 04.01.2006 11:04:05 Internet user

Zajímalo by mě, zda existuje seznam administrativních služeb státu, které jsou již poskytovány online na internetu? Olina

Odpovědět

• 23.12.2005 13:19:19 Internet user

Po dlouhem vahani jsem si zar.el.podpis opatrila (za cca 800 Kc u CSOB). Aby se mi tato investice vratila, kdejake podani uradum posilam elektronicky. Pokud nemaji portal s prislusnou aplikaci, dokument prehodim do PDF (602XML Filler za cca 1.100 Kc), pripojim el.podpis a poslu mailem do el.podatelny uradu. Kdyz nejaka urednice zavola "ze to takhle nejde," chci, aby namitku poslat mailem s odkazem na zakon, ktery to zakazuje. Zadna namitka neprijde! Pojdme to tak delat vsichni! Zpacifikovat urady za maximalne 2 tisice pocatecni investice se nam vsem vyplati.

Odpovědět

• 31.03.2006 09:22:29 SKYLINE

Naivně jsem si myslel že pokud napíšu na úřad státní správy dotaz e-mailem tak mi odpoví. Kdepak. Zřejmě jsem nepoužil "kouzelné slůvko" , kterým je elektronický podpis. Takže, pokud chci komunikovat e-mailem s jakýmkoliv úřadem státní správy či soudem, musím svou zprávu elektronicky podepsat? Asi ano. Ale ouha! Nejdříve si musím koupit osobní certifikát, kterým opatřím svou zprávu a teprve pak se dotazovat. No, na první pohled to zní rozumně, zaplatím za vystavení a vedení certifikátu (no budiž, v dnešní době se stejně platí už téměř za jakoukoliv životní potřebu :(( . Ale když se tak nad tím zamyslím, zase se vlk nažere a koza zůstane celá (to aby mohla být znovu sežrána). Tím vlkem je stát, a kozou občan. OBČANE, chceš nám něco říci? ZAPLAŤ. Vidím že poplatky za cokoliv v podobě kolků se brzy změní za poplatky za různé certifikáty a jiné elektronické kódy. Můj celkový dojem z boomu elektronického podpisu je takový, že běžnému občanovi nic nepřinese. Pokud chci získat rychlé informace od úřadu pomocí nepodepsaného e-mailu, nepochodím. A kvůli jednomu dotazu si přece nebudu kupovat certifikát. Stejně jej budu muset doručit písemně a osobně na podatelnu. HAWK.

Odpovědět

• 17.12.2005 11:52:31 Honza

Protože jsem se začal zajímat o elektronický podpis, chtěl bych si u někoho, kdo tuto problematiku zná, ověřit jestli jsem informacím, které jsem sehnal, správně porozuměl. Elektronický podpis je vlastně nějaké kontrolní číslo, které počítač vygeneroval z mého privátního (tajného) klíče a vlastního dokumentu, ke kterému je podpis a certifikát připojen. Příjemce si pak pravost ověří tak, že z dokumentu opět pomocí autorizačního programu vypočte kód, a pomocí mého veřejného klíče dekóduje podpis. Kód z dokumentu a z elektronického podpisu se pak musí shodovat. Je to tak? Díky, Honza

Odpovědět

• 21.12.2005 07:24:55 Redakce BusinessInfo.cz

Vážený pane, spíše než technologické principy moderních IT technologií je redakce portálu BusinessInfo.cz schopna posoudit jejich praktické využití. Vaše definice se v podstatě shoduje s údaji publikovanými na našem portálu (Elektronický podpis a jeho využití; Elektronický podpis a integrace), pokud Vám však jde o přísně odborné posouzení, doporučujeme navštívit některou ze specializovaných stránek, například web Ministerstva informatiky, stránky certifikační autority CA Czechia.cz nebo server Lupa specializující se na český internet. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 21.12.2005 12:25:58 Internet user

Vážený Honzo, je to zhruba tak, jak to popisuješ. Musíš zajít např. na pověřené pracoviště České pošty, kde po podání žádosti a zaplacení poplatku ( v tomto případě 190,- Kč) dostaneš na disketě svůj kód. Po instalaci ve svém počítači můžeš potom potřebné dokumenty podpisem opatřit. Po obdržení takového dopisu si úřad sám toto ověří ( musí mít nainstalovaný patřičný program). Petr

Odpovědět

• 03.11.2005 07:00:18 Internet user

Chtěl bych zareagovat na pár posledních příspěvků, v kterých si stěžujete, že po zaslání vyplněných formulářů je nutno stejně dojít na uvedený úřad a do 3 dnů toto podání doplnit, jelikož pořízení elektronického podpisu je dosti drahé. Nevím jestli víte,ale Česká pošta se od září t.r. stala další společností, která dostala akreditaci pro vydávání zaručeného elektronického podpisu. Toto pořizuje za 190,- Kč. Toho se dá využít. Doufám, že od ledna 2006, dle nového správního řádu, bude možnost tímto způsobem vyřídit veškerou běžnou korespondenci na všech státních a obecních úřadech. Petr

Odpovědět

• 19.10.2005 20:59:03 Martin Pegner

Myslím, že by na internetu měla být všechna soudní stání, výroky, rozsudky a stav procesu. Nejlépe ještě s diagramem (jak dlouho to trvá a kde to "visí") a kalendářem. To by zvýšilo informovanost o podvodnících, tunelářích a úplatných soudcích protahujících procesy a též o nesmyslně žalovaných podnikatelích (znám několik případů, které již se vlečou řadu let a jsou pomstou někoho, jehož důkaz je: "já jsem si myslel, že na tom vydělal nějak moc, není to podvod?"). Stejně jsou soudy veřejné, tak proč to ještě není? Technika by to učitě dovolila.

Odpovědět

• 25.04.2005 16:41:00 Internet user

Na internetu bych uvítala,kdyby se na portálu Katastrálních úřadů daly otevřít jednotlivé katastrální mapy s evidenčními čísly pozemků.

Odpovědět

• 01.03.2007 10:34:55 Internet user

Potřebujeme v elektronické podobě katastrální mapu (čísla parcel) města Kostelec nad Orlicí. Třeba i placenou formou. Kam se obrátit? Moc děkuji. Unisono - Ing.Vlastimil Šeda Fakturační adresa: Riegrova 329 Dodací adresa - prodejna Komenského 983 51741 Kostelec nad Orlicí IČO: 16225198 DIČ: CZ6608111334 Email: seda@unisono.cz Mobil: +420 603 492069 51741 Kostelec nad Orlicí

Odpovědět

• 18.03.2005 13:08:21 Internet user

Hlavně by měo být uzákoněno, že který úřad potřebuje nějaké potvrzení nebo lejstro, z databáze kteoru spravuje stát - že si ho povinně a na vlastní náklady obstará, a to do tří dnů. Takže pokud někdo potřebuje výpis z rejstříku trestů, výpis z katasru, potvrzení o bezdlužnosti, potvrzení do blablablabla - ať si ho kouká honem rychle sehnat. Pokud chce stavební úřad potvrzení od telecomu, správy silnic, od železnice, atd - ať si to kouká sehnat. Když máte papír, na který je potřeba deset razítek - nechť je jeden úřad, na který si podáte žádost, a ten papír si ty úřady oběhne bez vás. Do tří dnů. A pokud se jim tam nechce furt lítat - možná by to úředníky motivovalo k využívání elektronické komunikace, a nebo ke zjištění že zas tolik tech papírů a razítek asi nepotřebují. Ze strany státu by moc pomohlo, aby byly ZRUŠENY všechny výpisy s kolkem. Když rejstříkový soud nebude smět dávat výpisy, nikdo ho po vás furt nebude moct chtít. A kdo potřebuje nějaký výpis z katastru nebo z rejstříku - ať si ho hezky stáhne z netu, a autorizuje pod vlastním jménem (s neomezeným ručením). Když může ten nejposlednější služebník na kdejakém vesnickém obecním úřadu ověřovat podpisy, třeba na smlouvách kde prodáváte barák či firmu, nebo se smluvně zavazujete ke kdečemu - pak by si alikvótně ustanovený úředník měl mít za právo i povinnost ověřit si výtisk z wwwýpisu (z katastru, atd).

Odpovědět

• 01.04.2005 04:11:50 David

Já osobně bych Ty co tenhle system vymyslely a nadále podporují do těch lejster zabalil okolkoval a odeslal potrubní poštou do pr..... A to jsem to myslím řekl až moc slušně .

Odpovědět

• 06.12.2004 10:15:58 jija

Dobry den, podnikatelsky zamer a jeho vyhotoveni mne neodradilo, sehnat penize a vse potrebne do zacatku take ne, ale pristup fin. uradu, socialky a dalsich statnich uradu mne nalomil ..... Asi zustanu nadale socialne zabezpecen. Silne zacinam vnimat spojeni mezi volicem a jeho hlasem. Pristi volby se nad tim, komu predam svuj hlas, vazne zamyslim i z pohledu zivnostnika. Dnes stoprocentne vim, ze soucasna vlada to ignoruje. Co asi muze cekat od jednoho z volicu? Veskere administrativni formulare a dotazniky bych uvital online na internetu. Je velke mnozstvi dokumentu, ktere si urady mohou( a tak i cini napr: v trestni sfere) zasilat a vyrizovat dle potreby velmi rychle. .Ale to se musi chtit. Proc se namahat, kdyz podnikatel ,, na to ma vic casu". Nazory, ktere jsou na teto strance k nahlednuti jsou jasne a fakticke. Zajimaji Vas ? Co s tim udelate pani ministri. poslanci a urednici? S pozdravem jija.

Odpovědět

• 04.02.2005 09:35:01 Internet user

Elektronickou komunikace mezi úřady a občany a mezi úřady navzájem bych jen a jen přivítala. Nejdřív ale musí být upraveny zákony tak, aby úřady mohly potřebné informace požadovat od jiných orgánů či úřadů. V současné době se nesmí slučovat údaje vedené v informačních systémech a prolomení mlčenlivosti se přísně trestá. Myslím si, že už je mnoho formulářů k dispozici na internetu, ale určitě ne vždy a všechny. Přesto je el. komunikace ze strany podnikatelů velice málo využívána - pracuji na živnostenském úřadě.J.

Odpovědět

• 04.05.2005 21:27:15 Internet user

Píšete, že elektronická komunikace je ze strany podnikatelů málo využívána. Zapomněla jste ovšem dodat, že po elektronickém podání stejně musím toto podání vyrobit v papírové podobě a příslušnému úřadu do tří dnů doručit. Nechápu, proč bych jednu věc měl dělat dvakrát, jednou elektronicky a podruhé papírově. Jedině snad proto, že data z elektronického podání musí mít příslušný formát, takže je potom úředník nemusí zadávat a zbude mu více času na vymýšlení dalšího šikanování.

Odpovědět

• 09.05.2005 11:16:06 Internet user

Musím se zastat kolegyně ze živnostenského úřadu: spousta formulářů je na webových stránkách jednotlivých úřadů. A Vámi uváděná nutnost doplnit podání do 3 dnů předepsaným způsobem se vztahuje pouze na podání bez zaručeného elektronického podpisu. Pokud tento podpis vlastníte, není žádný problém, byť chápu, že jeho vlastnění je poněkud finančně náročné. Co se týče šikanování ze strany úředníků a výše popsaná nutnost obíhat několik mnoho úřadů pro různá razítka a povolení: vše se odvíjí od legislativy, úředník po Vás nemůže (a ač s tím určitě nebudete souhlasit) a ve většině případů ani nechce nic jiného, než jemu UKLÁDÁ ZÁKON. A nežijte v představě, že úředník má sílu zákony měnit - jeho hlas je na to příliš slabý. Ale změnu musíme prosadit my všichni sami: u voleb, přes svého poslance, senátora, zastupitelstva krajů - Ti všichni mají právo navrhovat zákony. Tak tedy prosím přestaňme nadávat v hospodách a anonymních internetových diskuzích na "byrokratický úředníky" a změňme zákony tak, aby nám všem vyhovovaly. A bych se vyhnul nařčení, že v pracovní době za peníze daňových poplatníků surfuju po Netu - upozorňuju že mám zákonem nařízenou přestávku - což drobný živnostník snažící se o přežití asi nepochopí - to zase chápu já.

Odpovědět

• 21.06.2005 18:28:22 Internet user

podat návrh zákona? ale k čertu jak...zkusili jsme,jenže, poslanci prý zákony nečtou... takže, páni úředníci, pokud zákony vadí i Vám, měli by jste je dodržovat tak striktně, že vůbec přerušíte v důsledku toho jakoukoliv výkonnou práci, třeba pak konečně někomu dojde, co zvedáním ruky v rámci imunity v klidu vlastně tropí

Odpovědět

• 20.10.2004 17:03:49 Internet user

Stát by se měl začít chovat jako celek. Osobně ještě přežiji, když mám na nějaký úřad donést papírovou žádost (podat ji elektronicky by mě samozřejmě potěšilo také), ale PROČ proboha dokládat spousty dokladů, které nota bene vyžádám předtím od jiné státní nebo polostátní instituce? I řada soukromých společností s typickou návazností na správní řízení by měla být do této jednotné informační sítě zapojena (vyjádření obcí, utilitních organizací, památkářů, ... ve stavebním řízení například).

Odpovědět

• 25.07.2004 00:24:08 Martin Madera

Jelikoz jsem stavebni inzenyr a pracuju jako projektant, prijde mi naprosto logicke, abych komunikoval s urady statni spravy (uzemni rizeni, stavebni povoleni, vyjadreni dotcenych organu statni spravy) elektronickou formou, v soucasnosti delam 100 % projektu na pocitaci a hromady papiru tisknu zejmena pro vsemozne urady...je to pro me pouze ztrata casu a tedy i penez. Technicky to neni az tak hrozny problem, naprosto zasadni problem je tento (netyka se pouze projektovani, je mnohem obecnejsi): "There is a big cultural difference between working with plans and working with a big screen." Takhle to zni v originale, jedna se o vetu ze studie o vyuziti elektrnickeho stavebniho rizeni v nekterych oblastech v USA a ja myslim, ze to je hlavni problem, protoze mam osobni zkusenost s tim, ze to je pravda, to same na obrazovce a na papire vypada uplne jinak a bude nesmirne obtizne napr. statni uredniky toto naucit. Takze mam dojem, ze to vubec neni o technickych moznostech ci o penezich (jakykoli technicky problem se da vyresit a penize se daji kdykoli sehnat, pokud se vi, jak na to), jde hlavne o to, aby nekdo dokazal presvedcit, vysvetlit a take naucit spoustu lidi (napr. statnich uredniku) pracovat uplne jinak nez dosud. Je otazka, jestli jsou v tehle zemi lide ochotni tomuto problemu venovat spoustu casu, penez a zejmena jestli jsou tady lide ochotni ucit se neco noveho. Ja osobne jich az tolik neznam, zejmena na vsemoznych uradech, nicmene presto jsem optimista a rozhodne udelam vsechno pro to, aby se navrhy zminene v teto diskusi staly uz brzy realitou

Odpovědět

• 01.05.2004 07:53:29 Mr.Anderson

odpověd je zcela jasná,cílovým stavem je , aby veškeré formuláře státní správy byly možny zasílat v kombinaci s el.podpisem on-line tak , aby fyzických kontaktů s úředníky bylo co možná nejméně , díky tomu může výrazně zeštíhlet i samotná státní správa neboť úředníků jsou mraky a navíc zmizí korupce v této oblasti

Odpovědět

• 01.03.2004 11:16:55 Marek LEV

Podle mého názoru by mělo být v elektronické podobě co nejvíce administrativních položek. K čemu je ta nesmyslná birokracie spojená s hjorentními počty zbytečných státních úředníků. Pouze to má za následek zvyšování daní, odvodů, atd. což vede k propouštění zaměstnanců, daňovým podvodům, bankrotům, atd. Myslím si, že by se do elektronické podoby časem měla převést převážná část státní administrativy.

Odpovědět

• 26.02.2004 13:07:11 Václav Irovsky

Dobrý den, žijeme v elektronické době, kdy během několika vteřin mohu pročítat knihovnu Bílého Domu, avšak v České republice je to asi jinak. Neboť pokud jsem zadal změnu do obchodního rejtříku, nebyl změna provedena již 60 dní a nikdo mě neinformoval o tom, jak mám podnikat, když je firma 100% akcií moje, avšak mohu jen platit nájem a to je všchno.Je nějaká lhůta pro soud?

Odpovědět

• 15.01.2004 16:09:38 dana.cvk@post.cz

na internet vše, začít s DPH místo registračních pokladen a FU evidenci všech prodejů na jednom serveru, není tam únik a nemusí to být až tak drahé , ne za stovky milionů, jen do sta dneska obejdete prodejce a zjistěte, kolik jich vydá správný doklad pro DPH- co s tím, nakupovat jen někde? kdo uhradí náklady jednak z možné vyšší ceny a jednak na dopravu k těm dokladově poctivým? Pokud by existovala kontrola internetem, bude program obsahovat i závazné použité formuláře, čísla zboží a služeb, atd. Navíc evidenci pro odovody daní. Cosi podobného má být v EU, ale zase ne dokonalé vím, kdo by to byl ochoten realizovat - státní správo, co Vy na to? to by byl začátek boje s nekalou eokonomikou, pokladny vám nic nezaručí, ty neumějí zboží ve skladě zaevidovat a jinak je problém se zákony, neb jejich vstřícnost nic přeseně neurčit a dopřát živnost advokacie nese účinky - kdo dnes bere zákon vážně? ani jeho tvůrci ne, na tož soudy a další kdy pak asi nastane doba dělat pořádek?

Odpovědět

• 09.12.2003 19:22:01 Lubomír Vařecha

Podle mého názoru by mělo být v elektronické podobě co možná nejvíce administrativy. Ušetřil by se tím čas a peníze. Vzhledem ke svému oboru působnosti bych také uvítal, abych (když už musím na úřad) nemusel s každou „ptákovinou“ jezdit do místa trvalého bydliště. Například finanční úřad mám pod okny, ale musím přes celou republiku jen proto, že jsem tam trvale přihlášený…

Odpovědět

• 05.11.2003 15:10:10 Internet user

Výpisy z rejstřků trestů - není jž na čase,aby si úřady stahovaly výpisy samy? Tisíce lidí běhá zbytečně po úřadech,shání kolky,platí se poštovné, zaměstnává se touto agendou několik set zbytečných úředníků. Nápad s obchodním rejstříkem byl, jak to vypadá, poslední skvělý počin myslících lidí mezi českým úřednictvem.

Odpovědět

• 22.10.2003 11:58:57 Ing.Radovan Burkovič

Prakticky vše lze převést do elektroniky. Příklad je naše firma, kde papíry obíhají opravdu jen kvůli státu. Nebýt "zákon o elektronickém podpisu", ale praktický elektronický podpis všem přístupný a přidělovaný od narození, tak odbouráme i poslední doménu papíru - podepisování smluv a dalších dokumentů s 3.500 lidmi ročně. To už je nějakého papíru. Jinak vše u nás běží virtuálně. Být Internet běžnou věcí, tzn. ne nově zatížen 22% DPH a de facto regulován státním monopolem Telecom, tak je v každé domácnosti a pro lidi běžný. Proč například radnice investuje do nástěnek a vývěsek, když stačí vše mít na síti a přístupnou jen obrazovku, která nabídne informace 24 hodin denně po celý rok a v objemu, kdy by nástěnka musela mít rozlohu celé obce ? Námětů je přehršle, ale to by to u nás informatiku nesměl řídit ministr, ale trh.

Odpovědět

• 07.10.2003 15:28:50 Internet user

V této zemi by byl dobrý server dlužníků a společností v konkurzu. Na mfcr.cz je u patřičných firem napsáno v konkurzu. ale neni tam popsáno v jakém stavu se konkurz nachází a jakou má věřitel šanci získat svou pohledávku případně na koho se s tímto dotazem obrátit! Je spousta soudních stání, ale když se nezůčastníte (pro nákladnost a vzdálenost stání) nevíte vlastně jak jednání dopadlo a musíte si psát žádost samozřejmě s patřičným kolkem.

Odpovědět

• 08.09.2003 17:13:40 Franta

Všechny !!!! Čím méně státních ouředníků bude spásat naše daně tím lépe!!!!! Dej úředníkovi pravomoc a hned si podnikatel musí schánět aspoň jedno povolovací razítko navíc. Těch povolení pro cokoliv, dyť je to příšerné. A podle odborářskech bossů nás eště daně dusej málo. Škoda slov.

Odpovědět

• 15.05.2006 15:43:13 Internet user

a jsou volby a nikoho jsem neslyšela, že by se zabýval snížením úředníků. On by je pak neměl kdo volit.

Odpovědět