Diskusní fórum – výpis příspěvků

Téma: Zahájení podnikatelské činnosti

• 10.03.2010 07:54:14 Internet user

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, jsem zatím osvč, ovšem zakládám obch. spol. Mohu reference získáné z tohoto podnikání pouze jako osvč, uplatnit v nově vzniklé obch. firmě? Děkuji za případnou odpověď. Hezký den. Klos D.

Odpovědět

• 07.03.2010 12:32:08 Internet user

Dobrý den, pracuji jako OSVČ v cateringových službách a chtěla bych si přidat ještě jeden živnostenský list na výrobu a prodej obrázků a dekorativních předmětů (tuším, že jde o živnost volnou ). Jak postupovat - stačí pouze zajít na živnostenský úřad a zažádat o vydání živnostenského listu? A budu muset zase jít vše nahlásit na ostatní úřady nebo již nemusím, když už jeden živnostenský list mám? Děkuji za odpověď. Adamčíková

Odpovědět

• 03.03.2010 07:50:01 matej

Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli muzu mit zivnost "poskytovani sportovnich a telovychovnych sluzeb" zalozenou v ceske republice a provozovat tuto zivnost castecne(treba mesic) v nemecku a svycarsku? Trvaly pobyt mam porad v cesku. dekuju za odpoved, Matej

Odpovědět

• 26.02.2010 14:17:59 Gabriela Petříčková

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je dána nějaká konkrétní doba po jakou musím mít odpovědného zástupce při mé řemeslné oznamovací činnosti nebo zda po nějaké době již odpovědný zástupce nemusí být potřeba. Moc cěkuji za pomoc.

Odpovědět

• 23.02.2010 11:20:47 Petra Vernerová

Dobrý den! Chtěla bych navázat na dotaz pana Kolligena ze dne 8.2.2010. Jsem také zaměstnanec a chtěla bych si založit živnost. Zajímalo by mě, jak je to potom se zdravotním a sociálním pojištěním - platí ho nadále zaměstnavatel nebo jsem povinna platit ho sama? Dále bych se chtěla zeptat, zda-li je úprava psů živnost volná? Nikde jsem ji nenašla, v živnosti volných je uveden jen chov psů a jejich výcvik a jako poslední bod služby dále neuvedené.Moc děkuji za pomoc.

Odpovědět

• 28.02.2010 23:43:09 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Součástí živnosti volné 5. Chov zvířat a jejich výcvik (s výjimkou živočišné výroby) je i "provádění kadeřnických a jiných kosmetických úprav drobných domácích a jiných zvířat". Celkem do této činnosti spadá nebo naopak není součástí následující: Chov psů, koček a jiných drobných zvířat či živočichů v zájmových chovech, zoologických a laboratorních zvířat či živočichů a prodej zvířat či živočichů z tohoto vlastního chovu. Výcvik psů a případně jiných drobných domácích zvířat pro jiné účely, než jsou artistická vystoupení. Výcvik jezdeckých koní, případně výcvik koní pro jiné účely, než jsou artistická vystoupení. Provozování hotelů, útulků a jiných obdobných zařízení pečujících o zvířata. Provádění kadeřnických a jiných kosmetických úprav drobných domácích a jiných zvířat. Další činnosti související s chovem domácích a zoologických zvířat. Obsahem činnosti není obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy, drezúra zvířat, veterinární činnost a provozování zoologických zahrad. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 28.02.2010 23:43:49 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Každý živnostník musí na konci každého zdaňovacího období podádat daňové přiznání i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Na tom se nic nemění výše jeho výdělku, schodku ani to, zda je, či není současně někde zaměstnán. V případě, že budete vedle vlastní živnosti i nadále zaměstnána, bude za vás vaše daně, zdravotní i sociální pojištění odvádět váš zaměstnavatel. Vy sama (nebo za pomocí daňového poradce či účetního, kterého si najmete) však budete muset dle podkladů z účtárny zaměstnavatele vypracovat daňové přiznání a oba přehledy. Ty musíte ve stanoveném termínu (konec března, v případě poradce konec června) odevzdat na jednotlivých úřadech. V případě, že vaše podnikatelské zisky přesáhnou určitou výši, budete případně muset jednotlivé položky doplatit. Pro start podnikání je důležité, že současně se získáním živnostenského oprávnění musíte uvedené úřady o zahájení své živnostenské činnosti informovat. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 19.02.2010 19:21:20 Ladislav krajňák

Dobrý den. Mám živnost Provádění staveb, jejich zmen a odstranbovaní. nasel jsem popis živnosti, ale je velice obecny a mě by zajímalo, co vsechno ale přesně specifikovano smím legalně provádět. Dle vypisu je tam psano: Provádění stavebních a montážních prací při novostavbách, změnách dokončených staveb (nástavby, přístavby, stavební úpravy), údržbě staveb a jejich odstraňování podle stavebního zákona. Při provádění uvedených stavebních prací mohou být vykonány i činnosti související s realizací staveb, které jsou předmětem živností řemeslných nebo vázaných, případně živnosti volné ale vlastně nic konretniho. Jako jestli smím provadět zednictvi, malířství, elektrikarinu, instalaterinu, dozor na stavbách... ???

Odpovědět

• 23.02.2010 09:52:00 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Ano, z podstaty živnosti by to mělo být možné, pokud k provozu konkrétní řemeslné nebo vázané živnosti (resp. konkrétní činnosti) není vyžadováno další speciální oprávnění. Např.: V rámci Provádění staveb, jejich změn a odstraňování můžete provádět dílčí práce, které jinak provádí elektrikář. Pokud však nemáte platnou atestaci dle vyhlášky 50/78 Sb., bude mít rozsah vámi prováděných činností zřejmé limity. Doporučujeme proto sledovat požadavky pro jednotlivé obory, které chcete v rámci své živnosti obsáhnout. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 15.02.2010 07:46:34 Internet user

Dobrý den,jsme čerstvě založené s r.o. a chci se zeptat ( jednatel + 3 společníci )musíme být zaměstnanci tohoto sro(protože firma chce být bez zaměstnanců) poradte prosím jak to vyřešit děkuji.

Odpovědět

• 17.02.2010 15:34:58 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Jednatel, společníci ani jiní vlastníci společnosti nemusí být zaměstnanci s. r. o. Společnost ručením omezeným nemusí mít zaměstnance. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 09.02.2010 12:07:44 Zina

Dobrý den,zajímalo by mě jestly si musím nechat vystavit živnos.list na chov a prodej koz a produktů .Když plánuji měsíční obrat asi 8000kč.A pokud ano zajímalo by mě co vše musím mít abych o toto mohla požádat.Děkuji všem za odpověd.

Odpovědět

• 17.02.2010 14:29:42 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Pro podrobnější informace doporučujeme rubriku Zemědělství - živočišná výroba (www.businessinfo.cz/cz /rubrika/zemedelstvi-zivocisna -vyroba-jkm/1001834/) Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 08.02.2010 11:10:33 Jan Kolligen

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zařizuji si živnost volnou. V pracovní smlouvě mám uvedeno, že můžu podnikat jen s písemným povolením zaměstnavatele. Rád bych takové potvrzení měl, ale netuším, kde mohu najít nějaký vzor, co takové povolení má obsahovat. Děkuji za odpověď, hezký den, Jan Kolligen

Odpovědět

• 17.02.2010 14:20:27 Redakce portálu BusinessInfo.cz

VZOR JEDNODUCHÉHO DOKUMENTU [Údaje zaměstnavatele] [Údaje zaměstnance] Souhlasím s tím, aby stávající zaměstnanec [jméno zaměstnance, r. č.] firmy [název firmy, IČO] ve svém volném čase vyvíjel vlastní podnikatelkou činnost, vyjma činností, jimiž by vytvářel konkurenci svému zaměstnavateli, kterého zastupuji. [Podpis] Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 07.02.2010 13:25:01 Kateřina

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Koncem roku vstoupila v platnost novela vyhlášky 312/2007.Mění se §12/4. Ten, kdo neuspěje u ústní části zkoušky insolvečního správce, může opakovat jen ústní část. V loňském roce jsem úspěšně složila písemnou část, ale neuspěla jsem u ústních zkoušek. Znamená to, že nemusím letos opakovat i písemnou část, nebo to platí až pro ty, kteří neuspějou letos. Za Vaši odpověď děkuji.

Odpovědět

• 10.02.2010 10:58:10 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Dobrý den. Na Váš případ se uplatní nové znění vyhlášky. Znamená to tedy, že pokud jste v minulém roce úspěšně složila písemnou část a neuspěla jste pouze u ústní části zkoušky, nejste už povinna opakovat i písemnou část. Stačí složení ústní části zkoušky.

Odpovědět

• 28.01.2010 08:42:06 Internet user

Na stránkách portálu - konkrétně odkaz Přehled všech návodů pro podnikatelské činnosti na portálu BusinessInfo.cz - postrádám informace o podnikání v zemědělství. Konrétně mám na mysli registraci zemědělského podnikatele podle § 2e a následných zák. č. 252/1997 Sb.,o zemědělství, kdy registraci provádí obecní úřady s rozšířenou působností a vydávají Osvědčení. Jedná se o činnosti jako je rostlinná výroba, živočiná výroba, produkce chovných a plemených zvířat, výroba osiv a sadby ...... Jedná se o činnosti, které neřeší živnostenský zákon. Zároveň se subjekty, které tyto činnosti vykonávají bez zaevidování dopouští přestupku respektive správního deliktu (§ 5).

Odpovědět

• 28.01.2010 10:59:14 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Dobrý den. Velice Vám děkujeme za upozornění. Tato činnost skutečně nedopatřením není v seznamu uvedena. Budeme se snažit toto opomenutí co nejdříve napravit.

Odpovědět

• 22.01.2010 10:11:48 Mirka Mala

dobry den, nevite nekdo o levnem skladku, garazi v praze pro skladovani zbozi? prodavame v kamennem obchudku a zaroven po internetu a nedostava se mista, zaroven nase objemy nejsou nijak ohromne, takze si nemuzeme dovolit pronajmuti velkych prostor, pro nase podnikani postaci par metru ctverecnich, diky za tip nebo radu, m.

Odpovědět

• 18.01.2010 11:31:30 Petr

Dobrý den, všechny vás zdravím.Prosím o radu, mám v úmyslu začít podnikat v prodeji značkového textilu.Všude na internetu hledám, ale nemůžu vyhledat nějáký velkosklad textilu nebo něco podobného kde bych mohl zboží za velkoobchodní ceny nakupovat.Prosím o radu, jak něco podobného zajistit.Samozřejmě beru jakoukoliv radu.Děkuji

Odpovědět

• 08.01.2010 11:48:41 Stanislav Novák

Začal jsem podnikat jako osvč a moje máma je společníkem ve firmě s.r.o.Boužel ze zdravotních důvodů už nemůže pracovat tak chce končit a udělat převod na mě.Mohu podnikat dál jako osvč a zároveň být společníkem ve firmě s.r.o.?Jak se pak daní příjmy? Děkuji

Odpovědět

• 15.01.2010 13:15:26 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Ano, můžete podnikat zároveň jako OSVČ a zároveň být spolupodílníkem v SRO. Daní se samostatně. Podrobnosti vám sdělí účetní SRO. Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět

• 05.02.2010 13:04:23 Internet user

Toto je dost zjednodušená odpověď. Z pohledu státní správy jistě ano, ale z ustanovení § 136 obchodního zákoníku (513/1991 Sb.) se dozvíte, že: Nevyplývají-li ze společenské smlouvy nebo stanov další omezení, jednatel nesmí a) podnikat v oboru stejném nebo obdobném oboru podnikání společnosti ani vstupovat se společností do obchodních vztahů, b) zprostředkovávat nebo obstarávat pro jiné osoby obchody společnosti, c) účastnit se na podnikání jiné společnosti jako společník s neomezeným ručením nebo jako ovládající osoba jiné osoby se stejným nebo podobným předmětem podnikání, a d) vykonávat činnost jako statutární orgán nebo člen statutárního nebo jiného orgánu jiné právnické osoby se stejným nebo s obdobným předmětem podnikání, ledaže jde o koncern. (2) Porušení odstavce 1 má důsledky stanovené v § 65. (3) Společenská smlouva může určit, v jakém rozsahu se vztahuje zákaz konkurence i na společníky. Abyste se tedy vyhnul možným potížím doporučuji pečlivě prostudovat stanovy konkrétní s.r.o., popř. prodiskutovat tuto možnost s ostatními společníky a jednateli.

Odpovědět

• 07.01.2010 10:14:28 Dvořák

Uvádíta nový obor :Ověřování a osvědčování původu a stanovování genetického typu plemenných zvířat . Dotaz.Za jakých podmínek možné toto provádět u psů.kočeka dalších zvířat, která nejsou vyjmenována v citovaném zákonu 154?

Odpovědět

• 07.01.2010 17:12:57 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Dobrý den, činnost "Ověřování a osvědčování původu a stanovování genetického typu plemenných zvířat" je upravena v § 12 plemenářského zákona č. 154/2000 Sb. Jak již z názvu činnosti vyplývá, jedná se o činnost související s plemennými zvířaty. Tento pojem je definován v § 2 odst. 1 písm a) výše zmíněného zákona, podle kterého jsou plemennými zvířaty hospodářská zvířata, která jsou evidována v plemenné knize. Pojem hospodářská zvířata nám definuje veterinární zákon č. 166/1999 Sb., a to ve svém § 3 odst. 1 písm c). Jedná se o "zvířata využívaná převážně k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, běžci, králíci, kožešinová zvířata, zvěř ve farmovém chovu, ryby a jiní vodní živočichové a včely". Pokud tedy zvířata nespadají pod tuto definici (psi a kočky evidentně pod tuto definici nespadají), nelze v těchto případech předmětnou činnost vykonávat.

Odpovědět

• 25.12.2009 23:35:26 Žaneta

Hezký den, chtěla bych si založit živnostenský list,ale vůbec nevim jak postupovat! Můžete mě prosím poradit?? A jsou nějaké výhody, když jsem na mateřské dovolené? A asi ještě rok budu!! Děkuji za odpověď

Odpovědět

• 05.01.2010 14:59:50 Redakce portálu BusinessInfo.cz

Základní informace najdete v článku Start podnikání a jednání s úřady (www.businessinfo.cz/cz /clanek/faq-zivnostenska-probl ematika/faq-start-podnikani-je dnani-s-urady/1001644/44310/). Redakce portálu BusinessInfo.cz

Odpovědět