Načítání obsahu dle filtrování ...
Nalezeno celkem 10 výsledků v Články a aktuality, vyfiltrováno dle: Témata (Vzdělávání, věda, výzkum), Oblasti podnikání (Potravinářský průmysl, Zemědělství a lesnictví), Teritorium (Česká republika), hledat v celém obsahu portálu.
Nový genotyp třešní zvýší produkci a ušetří pěstitelům náklady
15. 04. 2021

Nový genotyp třešní zvýší produkci a ušetří pěstitelům náklady

Česká republika má dlouholetou tradici v pěstování třešní. Výzkumníci nyní nalezli univerzální opylovač, který má výrazně pomoci pěstitelům třešní – u...

Zemědělcům pomůže předvídat rizika nový portál AgroRisk
13. 03. 2021

Zemědělcům pomůže předvídat rizika nový portál AgroRisk

Pšenice ozimá v Bystřici pod Lopeníkem je v těchto dnech ohrožená chorobou zvanou pravý stéblolam. Toto onemocnění vyznačující se hnědnutím stébel můž...

Proti zákeřné nemoci vinné révy pomůže bakterie ze Sahary
04. 03. 2021

Proti zákeřné nemoci vinné révy pomůže bakterie ze Sahary

Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně testují slibný nástroj, který ve výsledku může pomoci vinařům s komplexní chorobou kmene révy...

Hmyz jako krmivo pro drůbež
01. 03. 2021

Hmyz jako krmivo pro drůbež

Hmyz bude v budoucnu zajímavým alternativním zdrojem bílkovin. Vědci Mendelovy univerzity v Brně už nyní testují jeho využití jako krmivo pro hospodář...

Čeští výzkumníci vyvinuli novou technologii přírodní konzervace bio nápojů. Za projektem stojí i rodinná firma z Jablonce
08. 02. 2021

Čeští výzkumníci vyvinuli novou technologii přírodní konzervace bio nápojů. Za projektem stojí i rodinná firma z Jablonce

V Česku vznikla nová technologie přírodní konzervace bio sirupů a dalších bio potravin připravovaných bez pasterizace. Experti využili k novému know-h...

Nový postřik ochrání rostliny před bakteriemi
18. 01. 2021

Nový postřik ochrání rostliny před bakteriemi

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli speciální postřik, který ochrání rostliny proti škodlivým bakteriím. Přípravky tohoto typu nejsou na trhu...

Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
15. 01. 2021

Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu chtějí docílit vědci z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR). Jako první na světě upravili chm...

Unikátní úl získal 3. místo v soutěži EIT Food Innovation Prizes
03. 12. 2020

Unikátní úl získal 3. místo v soutěži EIT Food Innovation Prizes

Firma Apis Innovation s.r.o. vyvinula úl, který je jak příjemným domovem pro včely, tak zároveň terapeutickým zařízením, které včely léčí, a dala mu v...

Lidé plýtvají potravinami mnohem více, než odhadují
03. 08. 2020

Lidé plýtvají potravinami mnohem více, než odhadují

Průměrný obyvatel Brna vyhodí ročně do popelnice 37,4 kilogramů potravin. Nejvíce plýtvají potravinami lidé na sídlišti, konkrétně jde o 53,6 kilo na ...

Křupavost potravin lze měřit, díky novému přístroji
15. 05. 2020

Křupavost potravin lze měřit, díky novému přístroji

Křupavost potravin jako jsou chipsy, oplatky, sušenky nebo čokoláda půjde nově měřit. Vědci Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli přístroj, který je ur...

Pravidelné novinky e-mailem