Akci Kontakt-Kontrakt při MSV v Brně využilo pro hledání nových příležitostí 289 firem

Třídenní akci Kontakt-Kontrakt konanou při Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně využilo k hledání nových obchodních příležitostí i upevnění stávajících vztahů s partnery 289 firem z 23 zemí světa. Mezinárodní projekt přilákal tradičně nejvíce podniků z Česka, zastoupení mělo ale i Rusko, Indie nebo USA. Celkem se uskutečnilo na pět stovek obchodních setkání.



Součástí jednašedesátého ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně byla od 7. do 9. října už po jedenácté i akce Kontakt-Kontrakt. Jedná se o společný projekt Regionální hospodářské komory Brno, českých a zahraničních partnerů patřících do sítě Enterprise Europe Network (EEN), obchodních komor, dalších institucí podporujících podnikání a společnosti Veletrhy Brno, a. s.

„Brněnský strojírenský veletrh patří dlouhodobě mezi největší a nejvýznamnější průmyslové akce v Evropě. A Kontakt-Kontrakt se stabilně řadí mezi jednu z nejvíce navštěvovaných částí veletrhu, o čemž svědčí i letošní účast 289 firem z 23 zemí světa. Pro tuzemské i zahraniční firmy je totiž skvělou příležitostí k navázání nových obchodních vztahů či posílení těch stávajících,“ uvedl ředitel Regionální hospodářské komory Brno (RHK Brno) Čeněk Absolon.

Tradičně nejvíce firem se na Kontakt-Kontrakt přihlásilo z České republiky (135). Ze sousedních zemí dorazilo 26 zástupců společností ze Slovenska, 11 z Rakouska, 15 z Německa a 4 z Polska. Zastoupení měly ale i další země jako Indie (24), Taiwan (14), Rusko (12), Ukrajina (9), Španělsko (8) nebo Čína (5). Po jednom účastníku pak mělo zastoupení například Peru, Japonsko, Finsko, USA či Velká Británie.

Akce byla pro všechny registrované firmy zdarma a na rozdíl od jiných networkingových setkání si účastníci předem vybírali, s jakými potenciálními obchodními partnery budou během tří dnů jednat. Samotná třicetiminutová setkání pak probíhala u jednacích stolů v pavilonu A1 či přímo na stáncích jednotlivých vystavovatelů. „Celkem se letos uskutečnilo pět stovek takovýchto setkání. Oproti loňsku se tak jednalo o nárůst bezmála o dvě stovky setkání. Uzavřené kontrakty se dají očekávat nejdříve půl roku poté,“ doplnil Čeněk Absolon.

Jednou z firem, která se letošního ročníku akce zúčastnila, byla žďárská společnost Tokoz. „S organizací Enterprise Europe Network spolupracujeme už řadu let, využíváme její služby jak v rámci České republiky, tak i mimo ni. Byli jsme na akcích především v Německu, ale i ve Švédsku. Schůzky jsou vždy velice dobře připravené. Na letošní akci v rámci MSV v Brně jsme absolvovali čtyři jednání zaměřená na spolupráci v oblasti dodávek výrobků do průmyslu v rámci České republiky. Výsledky jednání nelze zatím předjímat, protože jsme ve fázi prvních kontaktů a uvidíme, jak se ta spolupráce vyvine,“ komentoval zástupce firmy Jiří Drdla.

Více než dvacítku setkání pak absolvovala projektová firma Everesta, která v technologickém segmentu vystupuje nejčastěji jako takzvaný systémový integrátor. „Letos jsme měli spoustu žádostí o setkání, v 80 procentech případů jsme jen potvrzovali schůzky. Celkem jsme jich měli naplánováno 25 včetně několika start-upů. Naše očekávání byla, že najdeme zajímavé partnery, kteří doplní naši dodavatelskou síť, případně přijdou s nějakým zajímavým nápadem. To se ve všech případech naplnilo,“ sdělil výkonný ředitel firmy Ladislav Buček.

„Jsem rád, že Komora tyto akce pořádá. Networkingovou formu, kdy se můžete na firmu podívat dopředu, můžete si promyslet, v čem by ta spolupráce tkvěla, mám rád. Je to dobře připravené, strukturované, kdo neměl zájem se setkat, mohl odmítnout. Půl hodina na základní poznání je adekvátní. Tam, kde jsme si řekli, že je to zajímavé a má to smysl, se určitě budeme potkávat dál,“ doplnil Ladislav Buček.

Redakčně upravená tisková zpráva Regionální hospodářské komory Brno

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme