Anticena za nejbizarnější obal roku zná své vítěze

V soutěži Anticena za nejbizarnější obal roku byly uděleny anticeny veřejnosti i odborné poroty. Nechtěného ocenění se tak dočkalo celkem 6 nejbizarnějších obalů.

Na prvních třech místech ve volbě veřejnosti se objevily banány zabalené v plastu, krájená šťavnatá jablka a žitných chléb balený po jednotlivých krajících. Odborná porota zvolila také tři nejhorší obaly. Na prvním místě se umístila krájená šťavnatá jablka, na druhém místě skončila taška z kukuřičného škrobu, na třetím místě se umístil doplněk stravy v nadměrném obalu.

Balené banány
S nesmyslným balením ovoce a zeleniny se v obchodech setkáváme stále ještě poměrně často. Foto: Zerowasters

Jak probíhalo hlasování veřejnosti?

Odborná porota ze všech nominovaných obalů vybrala ty nejtypičtější a zároveň podle jejího mínění i nejhorší. Hlasování veřejnosti následně probíhalo mezi 12 vybraným obaly ve čtyřech nejdůležitějších kategoriích – nesmyslné, nadměrné, nerecyklovatelné a klamavé obaly.

Hlasování se zúčastnilo 880 lidí, kteří mohli udělit pouze jeden hlas. Veřejnost dala nejvíce hlasů těmto třem obalům:

1. místo Balené banány – 350 hlasů
2. místo Šťavnatá jablka – 226 hlasů
3. místo Žitný chléb – 86 hlasů

Jak probíhala volba odborné poroty?

Odborná porota volila také své “favority”. Ty se v jednom případě dokonce shodují s volbou veřejnosti, a to u Šťavnatých jablek, kterým porota udělila první místo. Jedná se totiž o balení komodity, která se zcela běžně prodává bez obalu. To, že jsou jablka nakrájená a takzvaně „předpřipravená ke konzumaci“ z nich zároveň dělá produkt, který je nutné zabalit. Dle zástupce odborné poroty, Vladimíra Kočího, je pravda, že může nastat situace, kdy je lepší mít ovoce nebo zeleninu zabalenou, což může být obstojným argumentem z důvodů hygieny či trvanlivosti. Následně však dodává: „V tomto případě obal udrží jablka také delší dobu čerstvá, ale prodloužení trvanlivosti by v případě nakrájených jablek šlo dosáhnout zcela logicky tím, že bychom jablka nekupovali nakrájená, ale vcelku.”

Druhé místo pak získala taška z kukuřičného plastu, na které by na první dojem nemuselo být vůbec nic špatného. Odborná porota se však shodla na tom, že právě proto je důležité upozornit na její záludnost a na problematiku bioplastů obecně. Například podle zástupce odborné poroty, Ivo Kropáčka, totiž tato taška ukazuje kukuřičný plast (bioplast) jako jednoduché a ekologické řešení, kterým lze nahradit jednorázové plastové igelitky. Bioplasty ale bohužel takovým řešením nejsou.

Jak začít s udržitelnými obaly (nejen) v eshopu? Radí expert na materiály a obalové strategie

Třetí místo pak obsadil doplněk stravy v nadměrném obalu jako typický příklad špatného systémového nastavení. Podle zástupkyně odborné poroty, Michaely Thomas, je balení léků ohromným nešvarem celého segmentu a je to mnohem více systémové nastavení, které způsobuje nadměrná balení, než špatný záměr výrobce nebo prodejce.

Všechny anticeny byly uděleny za rok 2022. Jelikož je cílem soutěže především upozornit výrobce a prodejce, aby převzali odpovědnost za udržitelnost obalů, následovat bude právě komunikace organizace Zerowasters se zástupci firem o které bude organizace veřejnost průběžně informovat. “Další ročník soutěže odstartujeme hned se začátkem nového roku, kdy pro veřejnost opět spustíme možnost nominovat obaly, které je nadzvedávají ze židle. “ dodala Veronika Nováčková ze Zerowasters.

Pro více informací o volbě Anticen a o celé soutěži, se dozvíte na www.bizarobal.cz, nebo na facebookové a instagramové stránce Zerowasters.

1. ročník Anticeny za nejbizarnější obal roku vzniká za finanční podpory Hlavního města Praha.

Redakčně upravená tisková zpráva Zerowasters

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme