Bavorská obec Wildpoldsried ukazuje, jak využívat zelenou energii

Bavorská obec Wildpoldsried ukazuje, jak využívat zelenou energii. Většina obyvatel má na střechách solární panely, na kraji vesnice stojí větrné turbíny. Samospráva postavila také čtyři bioplynové stanice a dvě vodní elektrárny.



I když přechod německé energetiky od fosilních a jaderných zdrojů směrem k obnovitelným, takzvaná Energiewende, na celostátní úrovni drhne, jihobavorská obec Wildpoldsried ukazuje, že zde již zelená energetická revoluce proběhla a konzervativní obyvatelé obce se s ní ztotožnili.

Na většině střech domů v obci, kde žije 2 600 obyvatel, jsou nainstalovány solární panely, na jejím severovýchodním okraji stojí větrné turbíny. Vesnice vybudovala také čtyři bioplynové stanice a dvě menší vodní elektrárny.

Na jiných místech Německa mnoho lidí protestuje proti výstavbě větrníků a stavbě nových tras elektrického vedení, zde obnovitelné zdroje obyvatelům nevadí. Vesnice přitom produkuje sedmkrát více obnovitelné energie, než sama spotřebuje, zdůraznil deník Handelsblatt.

„Jsme přesvědčeni, že je budoucnost s obnovitelnými zdroji možná,“ tvrdí starosta Wildpoldsriedu Arno Zengerle z CSU. Funkci zastává už přes dvacet let od roku 1996. „Pro nás už to je normální,“ říká s tím, že ani zde nebyli nejprve všichni občané na přechod na zelené alternativy připraveni.
 
Ale i s pomocí dotací se podařilo vesnici přeměnit na ukázkový model energetické budoucnosti. Možná i proto si tu založila sídlo firma Sonnen. Výrobce bateriových úložišť pro domácnosti zaujal i český koncern ČEZ, který do něj v roce 2015 investoval přes fond Inven Capital, letos svůj podíl prodal ropnému gigantu Shell.

Také německý Fraunhoferův institut nebo firma Siemens využívají vesnici pro testování nových technologií v oblasti obnovitelné energie. Firmám se líbí zejména angažovanost a nadšení místních, kteří se nebojí přemýšlet o výhodách a nevýhodách nových řešení.

Například před rokem a půl bylo třicet domácností experimentálně odpojeno od distribuční elektrické sítě a využívaly pouze elektřinu z lokálních zdrojů. Představa, že v budoucnu nemusí být závislé na velkých elektrárnách, byla pro domácnosti atraktivní. „Nechceme být úplně soběstační. Jen se ukázalo, že to je možné,“ dodal Zengerle. Do fotovoltaiky i větrných turbín vesnice investovala již před 20 lety.

Kolem vesnice se nakonec postavilo 11 turbín. O jejich provoz se stará místní sedlák Wendelin Einsidler. Obnovitelné zdroje podporuje i proto, že klimatická změna poškozuje právě drobné farmáře. „Už tehdy byla fakta o změnách klimatu známa,“ uvedl. Vesnice může sloužit nejen pro německou vládu jako příklad, že když lidé táhnou za jeden provaz, mohou obnovitelné zdroje dobře fungovat, je přesvědčen Zengerle.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí

Doporučujeme