Billa chce pomoci rakouskému krůtímu masu do supermarketů

Krize posílila touhu po regionalitě. V budoucnu bude Billa nakupovat čerstvé maso pouze v Rakousku a navzdory koroně očekává stabilní ceny.

V turbulentních dobách roste potřeba jistoty. To je patrné i na spotřebitelském chování Rakušanů a jejich touze po regionalitě. Bylo tomu tak během finanční krize a situace se opakuje i nyní, během koronakrize. Tento trend se snaží zohlednit i obchodníci s potravinami. Volání Rakušanů po regionálních produktech nejen, že posiluje rakouskou přidanou hodnotu, ale je pro ně i příslibem vyšších marží.

Předkoronové nákupy ve velkém jsou historií. Po počátečním nárůstu zákazníků následovaly skromnější nákupy. Do obchodu s potravinami se postupně vrací do běžného stavu, ale průmysl je stále ještě daleko od předkrizové úrovně.

Zaplnění mezery

Billa nyní oznamuje další krok vpřed a slibuje více rakouského masa v obchodech. V případě čerstvého masa bude mít rakouský původ nejen vepřové a hovězí maso, ale nově také 100 % drůbežího masa. „Snažíme se o zaplnění mezery,“ uvedl generální ředitel Robert Nagele. Například domácího krůtího masa, bylo doposud výrazný nedostatek. Rakouské předpisy k chovu jsou totiž mnohem přísnější, než v sousedních zemích.

To zvyšuje náklady a v mezinárodní konkurenci oslabuje domácí producenty. Ti dosud odchovali 1,1 milionu krůt ročně. Nové objednávky od Billy by měly zajistit, že se produkce do konce roku zvýší o třetinu. Zatímco supermarkety snižují podíl dovozů z pochybných chovů, v pohostinství je téměř výhradně využíváno levné krůtí maso ze zahraničí.

Investice do budoucnosti

Nagele považuje ofenzívu regionality za důležitou investici do budoucna. Zvýšení cen bude jen částečné. Billa nakupuje každý rok z Rakouska přibližně 62 000 tun ovoce a zeleniny, což pokrývá zhruba 60 procent jejích potřeb. Spotřebitelům jsou regionální produkty nabízeny ve všech cenových kategoriích. K návrhům vlády o daňových úlevách na podporu regionálních producentů potravin, či zdražení zahraničních potravin, se koncern nechtěl vyjadřovat. Zatím není znám přesný návrh opatření, záleží na detailech.

Dováží kvůli akcím

V podpoře regionality vidí cestu i Spar. „2000 výrobců nám dodává téměř 30 000 regionálních produktů,“ vypočítává mluvčí skupiny Nicole Berkmann. Regionalita není pro rakouský obchod s potravinami nic nového. Spar prodává čerstvé maso výhradně z rakouských prasat, skotu a telat již 25 let. Pouze malá část drůbeže je nakupována ze zahraničí, aby bylo možné zajistit akční ceny.

I Hofer sází na regionalitu

Hofer drží krok s Billou. Jak uvedla jeho mluvčí, bude od poloviny června skupina odebírat hovězí, vepřové i drůbeží maso pouze z Rakouska. Krůtí maso je však stále výjimkou.

Ceny mléka a masa udržovaly Rewe a Spar v posledních týdnech stabilní a to i přesto, že jsou pod silným mezinárodním tlakem. V příštích týdnech o nich budou obchodníci s producenty opět jednat. „Kvůli koroně zatím ke zvýšení cen potravin nedošlo,“ řekl Nagele. Také Berkmannová zdůrazňuje, že výkyvy cen jsou v normálním rozmezí.

Zdroj: www.derstandard.at
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Vídni.

Pravidelné novinky e-mailem