Britské pohostinství by mohlo zažít restart již před koncem června

Původně britská vláda plánovala znovu otevřít restaurace a hostince až 4. července, podle nového plánu je zde však naděje pro otevření již od 22. června.

Vláda upravila datum v reakci na lobbistickou aktivitu organizace The British Beer and Pub Association spolu s negativními prognózami predikujícími likvidační dopady prodloužení uzavírky na celý sektor. Podniky však nebudou moci naplno otevřít dveře svým zákazníkům. Prozatím je v plánu pouze otevření zahrádek a venkovních prostor.

Uvolnění by se mělo týkat zhruba 27 000 restaurací a hostinců, které umožňují servírování nápojů a jídla venku. V jednání je momentálně také zmírnění vzdálenosti, kterou musí lidé dodržovat. Ta je momentálně nastavena na dva metry a mohla by se snížit na jeden metr.

Jedná se mimo jiné o pozitivní zprávu pro české pivní exportéry. Před vypuknutím pandemie a zavedením vládních omezení slavila londýnská kancelář spolu s Czech Beer Alliance (CBA) několik úspěchů se zařazením tradičních českých ležáků od pivovarů Kutná Hora a Bohemia Regent na nápojový lístek několika londýnských pubových řetězců.

Po dobu uzavírky hostinců a restaurací se CzechTrade primárně soustředil na přesunutí pozornosti od sudového piva na pivo balené. I toto snažení bylo úspěšné a první objednávky přišly například i od pivního online giganta Flavourly.com a momentálně se jedná i o dodávkách českého rukodělného piva do jednoho z největších maloobchodních řetězců v zemi. Se znovuotevřením hostinců přichází nová šance rozšířit dostupnost a sortiment i o české čepované pivo v Británii.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Londýn.
Zdroj: Financial Times




• Témata: Koronavirus svět
• Teritorium: Velká Británie