Brno bude mít zázemí pro kreativce. Otevírá se nový hub

Po dvou letech intenzivních příprav se v Brně na ulici Údolní otevře kreativní hub KUMST. Nabídne zázemí pro kreativce, které dosud v Brně chybí. Jeho cílem je propojit profesionály napříč kreativními odvětvími, rozvíjet jejich schopnost živit se tvorbou a podporovat tím i ostatní odvětví.

Sídlit bude v Údolní ulici, kde měla do roku 2016 ateliéry FAVU VUT. „Pokud budou probíhat stavební práce podle plánu, měli bychom prostory otevírat v září, nejpozději v říjnu,“ říká Zdeňka Kujová, která má od roku 2016 v inovační agentuře JIC celý projekt na starosti.

Záměr vybudovat v Brně centrum pro kreativní a kulturní průmysly vznikl před více než deseti lety. Studie, kterou v roce 2014 připravil JIC, následně ukázala, že jen v brněnských firmách spadajících mezi kulturní a kreativní průmysly pracuje přes 20 tisíc lidí. 

„Jedná se třeba o designéry, architektonická studia, vydavatelství, reklamní agentury, herní vývojáře i hudební průmysl,“ upřesňuje Zdeňka Kujová z JIC a upozorňuje, že roční obrat zmiňovaných firem byl podle tehdejší studie 24 miliard korun.

Kreativní průmysl spojuje všechny

Podle výsledků průzkumu v rámci programu Kreativní vouchery Brno navíc kreativní průmysly významným způsobem podporují rozvoj ostatních odvětví. Zastupitelé se v minulosti rozhodli dát zelenou projektu kreativního centra a najít pro něj vhodné místo. Tím se staly prostory bývalé Káznice na Cejlu, ovšem několik let trvající diskuze a průtahy nakonec vedly k návrhu pilotního projektu kreativního hubu v budově, kterou na ulici Údolní nechala postavit v roce 1929 Německá vysoká škola technická podle návrhu Vincenze Baiera. 

„Od roku 2016, kdy jeho prostory opustila FAVU, byl objekt prázdný. I proto jsme VUT, které budovu vlastní, navrhli, že bychom prostory využili k pilotnímu provozu kreativního hubu,“ doplňuje Kujová z agentury JIC.

Podle ředitele JIC Petra Chládka nabídne KUMST kreativcům prostor, který v tuto chvíli v Brně chybí. Kreativci si v něm budou moci pronajmout místo v coworkingu, studio nebo kancelář, ve společných prostorech jsou v plánu vzdělávací i komunitní akce nebo umělecké vernisáže a kreativci budou moci využít zkušené konzultanty. 

„JIC podporuje majitele firem v tom, aby v podnikatelském světě uspěli – ať už to jsou mladí lidé na úplném začátku nebo majitelé zavedených firem, kteří zrovna řeší konkrétní situaci ve své firmě. A podobným způsobem chceme podpořit v KUMSTu i profesionály z kreativních průmyslů. Aby mohli dál svobodně tvořit, zároveň se tím dobře uživili a přinášeli přidanou hodnotu dalším,“ vysvětluje hlavní účel hubu Petr Chládek.

Otevření hubu pro veřejnost je v plánu na podzim. „Grand opening jsme se rozhodli kvůli aktuální situaci přesunout na další rok. O otevíračku ale nikdo nepřijde. Začátkem října proběhne open week a zvažujeme, že se s KUMST připojíme už do zářijových Brno Design Days,“ upřesňuje Kujová. Záležet bude podle ní hlavně na průběhu stavebních prací, které ale v tuto chvíli běží podle plánu.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a byznys
• Oblasti podnikání: Design | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme