Čechy láká v Pobaltí stavební boom a projekt na nejdelší tunel

Všechny tři země Pobaltí zaznamenaly v loňském roce dynamický růst reálného HDP.



V případě Litvy to byla 3,4 procenta, v případě Estonska 3,9 procenta, a v Lotyšsku dokonce 4,8 procenta. To se hmatatelně projevuje mimo jiné v rozvoji stavebnictví. V Lotyšsku se výstup stavební produkce loni meziročně zvýšil o téměř 22 procent, Estonsko si ve stejné statistice polepšilo o 18 procent.

Rozvoj této hospodářské oblasti se nevyhýbá ani Litvě, jakožto největší ekonomice ze zemí Pobaltí, kde se zároveň každoročně koná nejvýznamnější stavební akce v celém regionu – veletrh RESTA. Agentura CzechTrade na této akci podporuje české společnosti od roku 2008. V letošním roce se na národním stánku představilo pět českých firem. Mezi nimi byl jeden z největších českých výrobců osvětlovací techniky, společnost Modus. Účastnil se také výrobce unikátních klik a madel značky Holar, dále společnost Zebr coby producent strojů pro výrobu žaluzií a příslušných komponentů stínicí techniky. Zúčastnili se také výrobce krbových kamen Haas + Sohn Rukov a společnost Berndorf Bäderbau, jejíž výrobní portfolio zahrnuje především nerezové bazény.

Příležitosti pro české firmy v Pobaltí však zdaleka nejsou omezeny na výrobky uplatňované v rezidenční výstavbě. Opomenout nelze ani projekty na výstavbu kancelářských a průmyslových prostor a významné infrastrukturní projekty, jakým je například dlouhodobě připravovaná stavba železničního koridoru Rail Baltica. Během realizace tohoto projektu lze očekávat použití nejmodernějších technologií v oblasti stavebnictví. I proto, že plánovanou součástí projektu je stavba nejdelšího podmořského železničního tunelu na světě, který bude spojovat Tallinn a Helsinky, a pravděpodobně si vyžádá vybudování minimálně jednoho umělého ostrova.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Věra Všetičková, Riga.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Litva | Lotyšsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme