Cena práce řemeslníků vzrostla o čtvrtinu, zájem o učňovské obory roste

V nadcházejícím školním roce by mohla růst popularita učňovských oborů. Přispět k tomu má podpora státu, unijní dotace i podnikové asociace.



Nedostatek řemeslníků v České republice se mimo jiné projevil i výrazným růstem ceny řemeslnických prací. Za poslední dva roky podražily v průměru o čtvrtinu. Největší poptávka je po zednících, elektrikářích, truhlářích a instalatérech.

Jedním ze zdrojů, který nabídl pomoc při výuce nové generace řemeslníků, je Integrovaný regionální operační program (IROP), který je zaměřen na zlepšení infrastruktury škol a podmínek ve vzdělávání. Peníze z EU jdou na projekty realizované základními, středními a vyššími odbornými školami. „Prostředky jsou určené také na budování a modernizaci odborných učeben pro technické a řemeslné obory. Mezi konkrétními příklady můžeme jmenovat digitální 3D laboratoře či virtuální svářecí dílny,“ říká Helena Miškovičová, ředitelka Sekce administrace programů IROP Centra pro regionální rozvoj ČR.

Dlouhý přivítá učně do prvního ročníku

Podporovat učňovské školství se snaží také Hospodářská komora ČR. Přivítat nové učně do nového školního roku se rozhodl prezident komory Vladimír Dlouhý, který se chce příští týden zúčastnit uvítacího setkání učňů jednoho z největších učilišť – Střední odborné školy Jarov v Praze. Do prvního ročníku nastupuje víc než 450 učňů.  Škola je zaměřená na výuku stavebních, dřevařských, zahradnických a sportovních oborů. „Po skončení společenské akce se uskuteční neformální setkání s představiteli dalších řemeslných cechů, se kterými škola spolupracuje,“ podotýká mluvčí komory Miroslav Diro ke snaze hned zkraje motivovat učně a propojit je od počátku studia s firmami.

Chybí truhláři i zedníci

Podle Michala Nováka z pracovního portálu Profesia.cz se v poslední době zájem mladých o řemesla zvýšil. „Díky spolupráci s odbornými školami máme přehled i o tom, v jakých oborech stoupá počet zájemců o studium. Jde především o profese jako automechanik, truhlář, instalatér, elektrikář, kuchař nebo kadeřnice,“ upřesnil.

Poptávka po řemeslnících v některých oborech podle portálu pravidelně meziročně narůstá již od roku 2016 o desítky procent, někdy i násobně. Množství reakcí na ně vytrvale klesá. Firmy si také stěžují na nízkou úroveň kvalifikace zájemců o nabízená místa. „Zájem o řemeslníky ze strany firem je dlouhodobě vysoký,“ potvrzuje Michal Novák. „Z pohledu nabídek na našem serveru nejvíce rostl zájem o svářeče, nástrojáře, elektrikáře, automechaniky, zedníky,“ dodává.

V řemeslnických oborech se více než jinde projevuje také zvyšování věkového průměru lidí, kteří je zastávají. Podle studie, kterou v červenci připravil Český statistický úřad, Česko vyniká vysokou mírou ekonomické aktivity lidí nad 50 let, a právě muži v této věkové kategorii nejčastěji podle průzkumu pracují jako řemeslníci, obsluha strojů a zařízení, nebo montéři.

(red)

Doporučujeme