Češi chystají rozvoj letišť v Senegalu

Smlouvu o financování první fáze projektu výstavby a rekonstrukce letišť podepsali na konci listopadu v Dakaru zástupci České exportní banky, Komerční banky a senegalského Ministerstva hospodářství, plánování a spolupráce. Generálním dodavatelem projektu je česká firma Transcon Electronics Systems.



Projekt v celkové hodnotě 151 milionů eur (na první fázi připadá 53 milionů eur) financuje z 15 % procent senegalský stát. Zbytek tvoří rovným dílem úvěry od obou zmíněných českých bank. Dokončení rekonstrukce letišť v Saint-Louis a Ourossugi Matam se plánuje do roka od zahájení stavebních prací a dokončení dalších tří letišť do čtyř let.

Od rekonstrukce letišť očekává Senegal rozvoj ekonomiky, především díky snazší dostupnosti regionů, rozvoj turistiky i obchodu, a vznik nových pracovních míst. Pokud jde o význam projektu pro českou ekonomiku, je třeba uvést, že projekt počítá se subdodávkami technologií a produktů od řady českých dodavatelů, kterým se tak otevřou dveře k dalším aktivitám nejen v Senegalu, ale i v sousedních zemích.

Slavnostního podpisu smlouvy o financování první fáze se kromě zástupců bank a firmy Transcon zúčastnili velvyslanec ČR v Senegalu Miloslav Machálek i dva členové senegalské vlády – ministr hospodářství, plánování a spolupráce Amadou Hott a ministr letecké dopravy a cestovního ruchu Alioune Sarr. Podpisu předcházelo mnoho jednání na různých úrovních.

Původní kontrakt byl podepsán v listopadu 2017. V prosinci 2018 se uskutečnilo na letišti v Saint-Louis na severozápadě Senegalu oficiální položení základního kamene projektu za účasti prezidenta Senegalu Mackyho Salla.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dakaru (Senegal). Autor: Pavel Zástěra, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Afrika | Senegal | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme