Česká firma Dekonta postaví v Polsku největší ekologickou čistírnu

Ve spolupráci s firmou RDLS z Varšavské univerzity vybuduje česká firma Dekonta jednu z prvních polských kořenových čistíren odpadních vod a splašků. Konsorcium obou firem vyhrálo zakázku ve výši 22 milionů korun na realizaci projektu v obci Białka v Lubelském vojvodství.



Kořenová čistírna odpadních vod Dekonty v Kotenčicích, autor: DekontaV Polsku využívá kanalizační systémy napojené na čistírny odpadních vod zatím jen čtyřicet procent obyvatel. Tuto situaci má pomoct změnit projekt, na kterém se podílí čeští a polští vědci.

„Je to výjimečný a inovativní projekt, který bude realizován ve velkém měřítku. Bude mít rozlohu zhruba jeden hektar a sloužit bude 1800 obyvatelům,“ uvedl Łukasz Rodek z firmy RDLS (Reasearch & Development for Life Sciences).

Jedná se o velký projekt nejen v polském měřítku, ale i v evropském. Podobné projekty pasivních čistíren, i když mnohem menších, fungují v Česku například v Mirošovicích, Brlohu či Kostelci nad Ohří.

Pasivní čistírny využívají přirozené podloží a imitují podmínky přírodních bahenních systémů. Velmi dobře odstraňují průmyslové i odpadní splašky. V současné době se zvyšuje jejich efektivita, takže odstraňují kvalitně i organická znečištění. Jejich výhodou jsou minimální náklady na údržbu. Splašky se do pasivní čistírny dopravují kanalizací, v ideálním případě při využití samospádu.

Firma RDLS vznikla v roce 2014 jako vedlejší produkt výzkumu na Varšavské univerzitě z iniciativy vědců katedry biologie. Jejím cílem je uvádění výzkumu do praxe. Firma Dekonta pak poskytuje finančním institucím, vládám, obcím i soukromým investorům environmentální služby jako například likvidace nebezpečného odpadu, poradenství v oblasti životního prostředí či výzkum a vývoj nových sanačních technologií.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Jiří Zatloukal, foto: Dekonta.

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme