České firmy vyvinuly unikátní dezinfekci. Otestují její fungování proti koronaviru

Kombinace použití takzvané suché mlhy a nanočástic s dezinfekčními účinky může výrazně urychlit a rozšířit možnosti dezinfikovat prostory, kde se musí shromažďovat větší množství lidí. Nejenom vozy městské hromadné dopravy a úřady, ale také továrny nebo nákupní centra.

V boji s šířením zákeřného koronaviru mohou pomáhat nejen karanténa, testování nových léků, ale také inovativní technologie. Jednu z nich v minulých dnech představila skupina českých firem. Umožňuje dezinfikovat veřejné prostory, obchody, vozy MHD a další místa, kde se shromažďuje větší množství lidí.

Vodní mlhu je možné využít k hašení požárů i dezinfekci objektů. | Foto: Alatyr

Inovativní dezinfekce pojmenovaná Desinfog vychází z metody hašení suchou mlhou. Tu vyvinula česká společnost Alatyr.  „Tento systém hašení byl vyvinut před osmi lety. Obecně vzato je známé, že tento systém hašení je nejúčinnější, ale do dosud nikdo neuměl nasměrovat ‚suchou mlhu‘ do požářiště při nízkém tlaku,“ vysvětluje Stanislav Mikeska ze společnosti Alatyr.

Systém hašení suchou mlhou pod názvem Telesto pak začaly využívat firmy po celém světě. „Účinnost technologie Telesto jsme testovali pro případy hoření polystyrenových bloků. Všechny provedené testy vedly k účinnému hašení. Proto jsme se rozhodli využít technologii pro ochranu výrobních závodů naší společnosti v Petrohradě a Mszczonówe,“ uvedl Wojciech Kossakowski, manažer společnosti Knauf Industries.

Krotitelé požárů

Suchá mlha, vytvořená z vody patentovanými tryskami a pod nízkým tlakem, efektivně likviduje všechny běžné typy požáru, aniž by způsobila vedlejší škody na majetku nebo zařízení. Současně zajišťuje podle společnosti Alatyr stoprocentní bezpečnost pro lidi a životní prostředí. Díky přenositelnosti zařízení a přirozené netoxické povaze hasicího média ji lze stříkat přímo na oběti ohrožené požárem bez obav z jejich zranění, a tak rychle a efektivně provádět záchranu před požárem.

Navíc suchá mlha není vodivá, proto je vhodná i pro hašení zařízení a prostor pod elektrickým proudem do 245 kV. Kromě toho vyžaduje stonásobně nižší objem hasicí látky. Jeden litr vody ve formě suché mlhy má účinnost jako 400 až 600 litrů běžné vody.

V hlavní roli nanočástice

Současně s vývojem suché mlhy jako metody hašení se společnost zabývala také jejím využitím pro dezinfekci a detoxikaci. „Přesnější požadavky na dezinfekci začaly vznikat minulý rok s využitím ionizované vody,“ doplnil Stanislav Mikeska. Společnost přitom mohla využít zkušeností dalších českých firem, které se několik let zabývají dezinfekčními účinky ozónu. Vyvinuly například metodu praní v ozonem sycené lázni. Podle posouzení Státního zdravotního ústavu je přitom tato metoda při praní prádla ze zdravotnických zařízení stejně účinná, jako tradiční postupy využívající vysokých teplot praní a chemické prací prostředky.

Záběry z testu dezinfekce Desinfog v polské MHD. | Foto: Alatyr

Právě tyto zkušenosti české firmy využily k vyvinutí unikátní dezinfekce propojující technologie hašení suchou mlhou a dezinfekce na bázi nanočástic. K dezinfekčním účinkům přitom používají koloidní stříbro a další prvky. Při testech za 10 minut vydenzinfikovali autobus městské dopravy od virů, a to jen se 4 litry vody a 0,2 litru dezinfekčního prostředku.  Nástup pandemie koronaviru v Evropě vývoj této technologie urychlil.

„Máme předjednáno se Státním zdravotním ústavem a složkami Integrovaného záchranného systému urychlené testování technologie ‚suché mlhy‘ jak s naší dezinfekcí, tak s dezinfekčními materiály, které používá Hasičský záchranný sbor České republiky,“ pokračuje Stanislav Mikeska.

Vrátí lidi do továren?

Pokud testy uspějí, mohla by metoda pomoci s rychlým a účinným dezinfikováním potřebných míst. „Její výhodou je minimalizace spotřeby s vysokou efektivitou zásahu a rychlost pokrytí zasažené plochy. Další jedinečnou výhodou je, že lze zařízení provozovat za určitých podmínek i při zachování jeho provozu a s přítomností lidí,“ upozornil Stanislav Mikeska.

Suchá mlha má potenciál v řadě oblastí. | Foto: Alatyr

Podle odborníků může mít metoda velmi široké pole uplatnění. „Využít ji lze i ve vlacích, autech, taxících a pravděpodobně i na lodích. A to včetně zaoceánských. Taktéž ve skladech, továrnách, ale například i v čekárnách nemocnic a dalších místech,“ vysvětluje Michael Rada ze společnosti IBCSD Lab. Pokud se testy osvědčí, mohla by tato technologie pomoci vrátit lidi do továren nebo obchodních center. „Stejným způsobem, by totiž bylo možné dezinfikovat lidi vstupující do prostor například škol, nemocnic nebo obchodních center. Nebo pracovišť a továren, ale třeba i na stadiony, do divadel nebo kin,“ dodává Michael Rada.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a byznys | Koronavirus
• Oblasti podnikání: Bezpečnost

Doporučujeme