České nanotechnologie eliminují v Budapešti emise skleníkových plynů

Za přítomnosti předsedy vlády České republiky Andreje Babiše byla 5. září 2019 slavnostně představena tzv. „Nanozeď“ Velvyslanectví ČR v Budapešti, jež díky fotokatalytickému nátěru FN Nano od české firmy Advanced Materials JTJ chemicky rozkládá automobilové emise, včetně skleníkových plynů.



Velvyslanectví se tímto krokem snaží v duchu hesla „The Czech Republic: The Country For The Future“ využít nejmodernější české nanotechnologie nejen ke zlepšení ovzduší v maďarské metropoli, ale zároveň i v boji proti důsledkům klimatických změn. Fotokatalytický nátěr zároveň kromě automobilových emisí rozkládá i veškeré organické nečistoty, což by mělo udržet ošetřenou venkovní fasádu velvyslanectví dlouhodobě čistou. 

Česká „Nanozeď“ (Nanowall) byla představena na okraji setkání zástupců partnerských měst, které uspořádalo Velvyslanectví ČR v Budapešti ve spolupráci s kanceláří CzechTrade Budapešť, Velvyslanectvím Maďarska v Praze a Zlínským krajem. 

Velvyslanectví rovněž využilo příležitosti k podpoře Nanoasociace a českých firem formou organizace setkání s potenciálními maďarskými partnery. Např. firma Advanced Materials JTJ, český národní vítěz European Business Awards 2019 pro oblast inovací, v Budapešti prezentovala ekologické fotokatalytické nano nátěry zástupcům maďarského ředitelství silnic a dálnic (možnost nátěru protihlukových stěn) a expertovi z maďarského parlamentu (možnost nátěru neogotické budovy na břehu Dunaje). 

Zástupci velvyslanectví rovněž zprostředkovali AMJTJ prezentaci této technologie na nově budovaném testovacím polygonu pro autonomní vozidla v západomaďarském městě Zalaegerszeg (tzv. Zalazone), na závodním okruhu formule F1 v Mogyoródu (tzv. Hungaroring), Budapešťské technické univerzitě a Maďarském ministerstvu inovací a technologií.

Dle ředitele AMJTJ Jana Procházky představují fotokatalytické nátěry pro Budapešť i celé Maďarsko možnost, jak efektivně ochránit bohaté kulturní dědictví pomocí ochranných samočistících nano nátěrů FN NANO® a zároveň využít tuto technologii pro moderní technologické projekty. V neposlední řadě tato technologie pomáhá snížit vysoké emise ve městě a koncentraci skleníkových plynů. 

„Chtěl bych poděkovat panu velvyslanci Tibora Bialovi, ekonomickému úseku velvyslanectví i kanceláři CzechTrade za skvělou organizaci a podporu českých firem. Velvyslanectví v Budapešti je názorným příkladem šetrného chování v zemi, která ji hostí, a takto ohleduplně bychom se měli chovat na planetě všichni, protože i my jsme zde pouze na krátké návštěvě,“ řekl Jan Procházka.

A dodal: „To je důležité obzvláště dnes, kdy již existuje praktická technologie bez chemie, která dokáže exhaláty ze vzduchu odstranit. Podle metodiky Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského patnáct metrů čtverečních fotokatalytického nátěru FN NANO v podmínkách Budapešti likviduje emise kompenzující provoz jednoho dieselového automobilu. Zjednodušeně, k ekologicky zodpovědnému chování nám dnes již stačí jen štětec.“

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko).

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme