Chilli omáčky vyrobené v Králoství Eswatini dobývají svět

V malé kuchyni manželského páru Castellanových v Království Eswatini (dřívější název Svazijsko) vznikla značka chilli omáček Black Mamba.

To, co začalo jako soutěž o nejlepší omáčku, se proměnilo v globální obchod. Klíčem k úspěchu bylo naučit 60 místních farmářů udržitelně pěstovat chilli papričky a vyrábět omáčky bez umělých aromat nebo konzervačních látek.

Většina farmářů v Eswatini může plodiny pěstovat na velice omezené rozloze, proto je důležité získat z těchto plodin maximální profit. Toto skvěle splňují právě chilli papričky, kterým se v údolí nedaleko Malkerns velmi dobře daří. Black Mamba chilli omáčky jsou vyráběny týmem 17 lidí v průmyslové oblasti Matsapha.

Velkou popularitu si tyto omáčky získaly napříč kontinenty, exportují do Velké Británie, České republiky, Norska, USA nebo na Tchaj-wan. Úspěšná je taky jejich sladká ananasová verze omáčky, která se dle jejich slov dováží jen z asijských zemí a právě od nich.

Vedle omáček vyrábějí také pesta, nakládačky, čatní a džemy – vše bez umělých aromat nebo konzervantů.

Připravil kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade JAR.

Pravidelné novinky e-mailem