COVID-Kultura: O dotace je možné žádat až do konce září

Firmy a OSVČ, které musely kvůli mimořádným opatřením spojeným s pandemií covid-19 zrušit nebo přesunout plánované kulturní akce, mohou v 1. výzvě programu COVID-Kultura žádat o dotace až do konce září. Původní termín byl posunut o dva týdny. Na peníze může dosáhnout více lidí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s Ministerstvem kultury zároveň připravují 2. výzvu. V programu COVID-Kultura je letos alokováno 900 milionů korun. Pořadatelé kulturních akcí požádali do poloviny září asi o 86 milionů.

„Podáno bylo 96 žádostí, dalších 122 je rozpracovaných v informačním systému. Ty žadatelé dosud nepodali zpravidla proto, že řeší potřebné dokumenty, které je třeba nahrát jako přílohy, “ informovala mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. První žádosti by MPO mělo začít proplácet koncem třetího zářijového týdne.

O dotace z programu žádejte přes informační systém MPO

Systém žadatele provede podáním potřebných dokumentů včetně příloh, důležitá je jasná elektronická identita. Podrobnosti k výzvě a vše ostatní najdete na zmíněné adrese. 

Program má organizátorům kulturních akcí kompenzovat výdaje, které vznikly od 1. října 2019 do 17. května 2020 a jež jsou spojené s projekty, jež se měly uskutečnit od 10. března do 31. srpna. Kvůli vládním restrikcím byly nicméně zrušeny nebo přesunuty.

Odpovědi na nejčastější dotazy podnikatelů ke COVID-Kultura

Základní informace k programu COVID-Kultura

Mezi uznatelné výdaje patří ty, které byly vynaloženy marně a není možné je využít na jinou akci.

O dotaci mohou žádat podnikatelé, kteří mají jako svou hlavní činnost pořádání či zajištění kulturních projektů, individuální umělci, a také pořadatelé filmových, hudebních či výtvarných festivalů a přehlídek, hudební kluby, galerie, muzea nebo divadla.

Dotace z připravované druhé výzvy by podle koordinátora inovační strategie ČR Robina Čumpelíka mohly sloužit také pro organizátory veletrhů, výstav nebo kongresů.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme